icon

Čo robiť, keď dcéra nezvládne skúšku?

janaanaj45
25. jan 2024

Ahojte žienky. Dcéra študuje na VŠ 2r. V prvom neurobila jednu skúšku, opravný vtedy nestihla,tak si ju prenášala. No bohužiaľ tú skúšku neurobila znova. Ide na opravný termín, no ona upadla do takej depky, že neviem čo s ňou. Vôbec si neverí, že to urobí. A pritom sa všetko doučila. Skúšala som ju a fakt to vie super. Podporujem a povzbudzujem ju že ak to takto vie, tak ju predsa musí urobiť. Bojí sa že zastresuje a hlava bude zrazu off.
Ak by došlo k takémuto scenáru...čo sa bude diať potom? Rovno ju vylúčia alebo má ešte nejake iné možnosti? Dá sa ísť za vyučujúcim a prosiť o ústne preskušanie? Áno viem, ze na študijnom oddelení nám povedia viac, no nechcem týmto ešte viac stresovat dcéru. Nechcem aby videla, že na to myslím a že tiež sa bojím.
Poprosim Vás o radu...samozrejme chce v štúdiu pokračovať ďalej, no čo robiť aby neprišla o status študentky? Ide o to, že ak ju vylúčia, už nie je študent?
Ide o to, že tým pádom by jej otec prestal platiť to mizerné výživné ktoré plati a žiadať ho o polroka platiť znova neprichádza do úvahy. Preto uvažujem, že aj keď ju vylúčia, čo robiť aby bola naďalej študentkou.

toso2007
Autor odpoveď zmazal
vevesh
28. jan 2024

@zabka1987 matika a fyzika (a ich podkategorie) su jedine logicke predmety, kde sa sice poucky nabiflit mozes, ale pouzit ich v priklade potrebujes logiku. Zvysne odbory na VS su hlavne o bifleni- hlavne najatraktivnejsie ako pravo, medicina, scasti ekonomika a aj ucitelstvo predmetov ako dejepis, biologia, geografia, chemia, slovensky jazyk a pod.

letfenixa
28. jan 2024

@zabka1987 bohužiaľ, aj matika sa dá nabiflit, teória. Mala som spolužiačku, ktorá sa učila vsetky odvodzovačky, dokazy, ... ako Mor ho!, a VŠ skončila.

zabka1987
28. jan 2024

@vevesh nie sú o biflení . Ak tomu nerozumieš a niečo sa ťa spýta inak , tak si v keli . Za toto pár báb u nás vyletelo z pedagogiky . Biflenie ti nepomôže keď nebudeš vedieť o čom je reč . Tak isto zo sjl , dala pučky , no s príkladmi a keď tomu ten niekto neporozumie , tak mal smolu a mohol mať aj za dve strany , čo sa týka poučky 🙊 u nás teda dosť báb pohorelo

zabka1987
28. jan 2024

@letfenixa no dobre poučka , ale príklady isto nie . My sme museli ešte aj všetko odôvodniť . Čerstvá skúsenosť tá matika , veľa báb si ju bude prenášať popritom to nebolo až také ťažké , no nie každý vie rozmýšľať logicky

vevesh
28. jan 2024

@zabka1987 su- sama mam velmi dobru pamat a zhodou okolnosti som sa s pg-ckarmi pohybovala. Elementarnu pedagogiku, ako aj predskolsku pedagogiku som bola naucena za dokopy 4 hodiny (nestudovala som nikdy pedagogiku), spolubyvajuca sa "drtila" 2 tyzdne a aj tak dosla s Eckom -pritom uplne jednoduchy zaklad- chodila na prednasky, poznamky prepisovala, ale ked nemala pamet, tazko jej bolo naucit sa....

letfenixa
28. jan 2024

@zabka1987 áno, aj všetky príklady. Ona tomu vobec nerozumela. Pôvodne chcela študovať históriu.

zabka1987
28. jan 2024

@letfenixa tak tomu nerozumiem 🙊 veď to vieš na toľko spôsobov vymeniť . Jedine , že by teda mala také jednoduchšie veci kde nepotrebuješ aj logiku

letfenixa
28. jan 2024

@zabka1987 neviem, čo myslíš jednoduchšími vecami. Študovali sme MAT FYZ ucitelstvo. Čiže všetky odvetvia matematiky, algebra, analyza, aritmetika, geometrie, štatistika, ...

tykat
28. jan 2024

@vevesh "geografia, chemia"
s tymto celkom nesuhlasim, ze sa to da nabiflit, geografia na VS je nieco uplne ine ako na ZS (napr. statistika, citanie grafov...) a chemia takisto (chemicke rovnice, reakcie). Toto sa nenabiflis.

vevesh
28. jan 2024

@tykat nabiflis, ak mas dobru pamet. Poznala a poznam ludi, ktori to jednoducho nevedia, ale nabiflili sa to. Aj chemicke rovnice a reakcie, aj statistiku. Jedina vec, ktoru nemas sancu sa nabiflit je kombinatorika - a ta sa nevyucuje ani na geografii, ani na chemii.

janaanaj45
autor
Autor odpoveď zmazal
dskjhfdlkdjhl
28. jan 2024

@letfenixa No, ak sa jej to len takto nabiflenej podarilo, tak to len svedci o tom, ze skusanie bolo odflaknute a skusali sa len nejake typove priklady. Co ma teda v BA na matfyze vobec neprekvapuje, len to potvdrzuje to, co uz dlho sledujem.

janaanaj45
autor
Autor odpoveď zmazal
dskjhfdlkdjhl
28. jan 2024

@janaanaj45 Pozri, je dospela, studuje na VS, tak ano-ma si toto vsetko zistovat sama, ucit sa ma sama. Ak toto vsetko robis, tak je nesamostatna. Mam jednu dceru na VS, druhu v kvarte, ked nieco potrebuju, pomozem, vysvetlim, ale ani ta mladsia uz neocakava, ze budem za nu nieco zistovat.

alessavandervelden
Autor odpoveď zmazal
petronelag
28. jan 2024

@janaanaj45 Na tom nie je nič zlé pozisťovať si možnosti a keď sa to aj viacerým nepozdáva, aj deti majú také slabšie obdobie a rodič im vtedy má pomôcť.
Aj povzbudiť ju a keď sa nepodarí skúšku urobiť, zase riešiť ďalej, aby sa zachránilo, čo sa dá.

alessavandervelden
Autor odpoveď zmazal
zabka1987
28. jan 2024

@dskjhfdlkdjhl presne , mne by biflenie teda vôbec nepomohlo 🙊 musela som vedieť ako a prečo to robím aby som prišla k výsledku a to samozrejme všetko ešte aj odôvodniť lebo to vyžadovala v zadaní .

petronelag
28. jan 2024

@janaanaj45 A ešte nech si naštuduje tých 8 otázok, kde bola slabá.

lienka.7
28. jan 2024

@alessavandervelden ja sa inak divím, ze sa s nou na študijnom vôbec bavili. Dcéra je dospelá a svojpravna... bez jej súhlasu vôbec nema referentka poskytovať akékoľvek informácie.
Známy keď zisťoval ci syn vôbec chodi do školy (kvôli vyzivnemu, lebo mal presne pocit, ze nie), tak ho na ŠO vysmiali s tým, že mu nemôžu ani povedať ci chodi do školy alebo nie. Nieto ešte riešiť skúšky. Mimo to, už tu autorka spomínala, ze jej ide aj o vyzivne, bonusy a pridavky... cize myslím, že aj z tejto strany "fuka" u nej vietor....

alessavandervelden
Autor odpoveď zmazal
sindla
28. jan 2024

@vevapeto za sestričku ťa vezmú aj bez VŠ? Áno, ale budeš zdravotnícky asistent ak maturovala na strednej zdravotnej škole. Nie ako sestra. Na tú treba mať Bc.

vevapeto
28. jan 2024

@sindla už nie si asistent ale praktická sestra a u nás robia sestricky koli nedostatku personálu.

letfenixa
28. jan 2024

@dskjhfdlkdjhl nebolo to v BA, a priklady boli na pisomke, ktorou sa muselo prejsť pred ustnou, a na ústnej už excelovala, lebo to vedela od slova do slova.

kaktusik007
28. jan 2024

@tykat 25 rokov dozadu som zacala studovat na strojnickej fakulte. Mala som spoluziacku - z obchodnej akademie, ktoru na inu vysoku skolu nevzali. V druhom rocniku v lete prisiel taky "mily" prednet, Pruznost a pevnost. Ta baba sa to naucila ako basnicku!!! Vzorce, odvodzovania, postupy... Ona nevedela co pocita, ale vedela ze jed ma zadane to a to, potom vezme tento vzorec, dosadi hento a potom toto a takto a tu je spravny vysledok. Na otazku, preco dosadi hento prve a nie toto --- neviem, ale takto je to spravne!!!! to dievca bolo dovodom mojho zanechania studia. Pruznosti a oevnosti som neporozumela a odmietla som sa to biflit naspamat ako ona.
Perlicka na zaver? Spravila nielen Ing., ale dokonca zvladla aj PhD. Na katedre materialov. Dlhe roky tam ucila, mozno uci aj dodnes. Ale podstate svojej prace nerozumie, iba vie co a kam dosadit a ako co robit.... Cele zle.

dskjhfdlkdjhl
28. jan 2024

@letfenixa no, keby sa obmienali priklady a nedavali len nejake ciselne obmeny tych, ktore boli na cviku, tak by to takto nabiflena studentka nemala sancu urobit, to je cele, co som chcela povedat-takze za mna to skusanie (tam ratam pisomku, aj ustnu skusku) bolo odflaknute. A je jedno, ci to bolo v BA, alebo niekde inde.

tykat
28. jan 2024

@kaktusik007 kde si studovala? ak v KE tak mozno sme boli spoluziacky resp. tesne sme sa minali 🙂
Ono popravde, pruznosti a pevnosti ci dynamike nerozumeli viaceri, ani chalani z priemyslovky. Ale teda to dievca muselo mat mozog ako pocitac ked toto dokazala. Ja som na tom bola opacne, z dynamiky, vedela som pocitat vsetky priklady (aj preco je to tak) ale nechcelo sa mi ucit teoriu. Skusajuci nechapal, daval mi tazsie a tazsie a vsetko som vypocitala ale teoriu som mala slabsiu.
A napr. konstruktivnu geometriu som sa naucila ako papagaj, krok po kroku lebo tam nebola u mna sanca aby som nakreslila priestorovo ihlan zrezany nejakou rovinou len tak lebo tomu rozumiem, tam som sla ciaru za ciarou, bod za bodom. Ked si to absolvovala tak asi vies o com hovorim.
A u nas baby co vypadli po prvom rocniku isli na hutnicku alebo na banicku, a tie co vydrzali dokonca tiez ostali aj na III.stupen

letfenixa
28. jan 2024

@dskjhfdlkdjhl najsmutnejšie je, že školu spravila a vyučuje.

dskjhfdlkdjhl
28. jan 2024

@letfenixa No, to bohuzial v dnesnej dobe nie je ojedinely pripad, preto potom ta vyuka matematiky na ZS a SS tak vyzera. A v podstate uz aj na VS.