icon

Dospelý syn sa odsťahoval z domu

78jarmila
21. júl 2017

Ahojte maminy... mám 18r syna, ktorý sa sám dobrovoľne odsťahoval z domu, sám si nahlásil trvalý pobyt inde, lebo sa.rozhodol, že nechce bývať doma s rodičmi a pod ich dozorom, lebo má 18 a chce sa osamostatniť. Má pred sebou ešte 2r štúdia na strednej škole v mieste doterajšieho bydliska, ale namiesto toho, aby býval u rodičov, chce bývať na internáte ( ktorý je vo vedľajšej ulici od domu rodičov...). Nikto ho z domu nevyhnal, sám sa rozhodol aj o trvalom pobyte, pri odsťahovni kľúče od bytu odovzdal. Ja ako matka som s tým odsťahovanim ešte aspoň počas štúdia nesúhlasila, preto sme sa nerozisli v dobrom, ale je dospelý, nemôžem nič urobiť... platím mu výživné a prídavky, a to je všetko z mojej strany. Otázka teraz znie, keď on sám sa vlastne vyhodil z domu, kde mal všetko zabezpečené, komplet full servis, denne navarene, oprate, dostupná hygiena, súkromie, 2 pc k dispozícii na prípravu do školy alebo len tak na bežné používanie... toto všetko vymenil za internatny život, resp. teraz cez prázdniny u kamaratov v Ba, kde si dal aj ten trvalý pobyt... či v prípade, ak si "zrazu" rozmysli, že to samostatne nezvláda, z akýchkoľvek dovodov, či už finančných alebo neviemakych, ho prijať automaticky naspäť do tejto domácnosti, odkiaľ dobrovoľne a napriek všetkému odišiel, odkiaľ sa odhlásil z trvalého pobytu...

vroni
21. júl 2017

@ivushka19, polorodi surodenci existuju v cestine. Neviem o tom, ze by tento vyraz existoval aj v slovencine, ale mozem sa mylit. Z hladiska pravneho su to surodenci nevlastni. Ale ci nevlastni ci polorodi, ziadne po matke taki a po otcovi onaki neexistuje.

belgrey85
21. júl 2017

Nechápem zienky prečo tu obvinujete autorku tohto,ze syn nemal dostatocne súkromie,mnohy rodičia nemajú finančné prostriedky aby zabezpečili každému dieťaťu samostatnú izbu.
Co sa týka full servisu doma pre deti myslím si ze deti by sa mali podieľať na domácich prácach,rodičia nie sú ich otroci,mne zomrela mama v 14.stich,musela som otcovi pomahat s celým chodom domácnosti a neľutujem bola to dobrá škola života
Co sa týka syna ze odišiel,potreboval priestor,chcel s osamostatnit,bude to pre neho dobrá škola života,aby sa naučil samostatnosti,to že prerušil kontakt znamená,ze nechce byť ovplyvňovani,ak bude chcieť sám sa ozve,financne by som mu osobne neprispievala,keď sa tak rozhodol,pokiaľ je šikovný okrem brigády si vie vybaviť aj prispevky na bývanie od socialky keď nebýva s rodičmi a študuje
Pokiaľ by sa chcel vrátiť domov,prijala by som ho,ale nedala by som mu trvalý pobyt

esther03
21. júl 2017

@vroni v slovencine sa to nazyva plnokrvne alebo polokrvne, to vask nemeni nic na fakte, ze: Typy sourozenců[editovat | editovat zdroj]
Rozlišují se

sourozenci vlastní, kteří mají společného alespoň jednoho biologického rodiče, ti se dále dělí na
plnorodé, kteří mají společné oba biologické rodiče; a
polorodé, kteří mají společného jen jednoho biologického rodiče;
sourozenci nevlastní — ti nemají společného ani jednoho biologického rodiče, ale matka jednoho dítěte si vzala otce druhého dítěte.

esther03
21. júl 2017

@hettinka tvoja hypoteza? 😀

0silvia0
21. júl 2017

@esther03 nakoniec máš pravdu, ale doteraz som si myslela to, čo vroni a hettinka, človek sa učí celý život...

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sourozenec

cecilia68
21. júl 2017

@liavan Aj keby nešiel študovať na VŠ, tak vyživovacia povinnosť platí do toho 25 roku "dieťaťa"☹

vroni
21. júl 2017

@esther03, ked uz citujes cesku wikipediu, tak to aj uved. Aj v tomto pripade ide o rozdelenie cisto z pohladu genetiky a dedicnosti a nie rodiny a prava (co je v zivote spravidla podstatnejsie) V slovencine som relevantny zdroj o podobnom rozdeleni ani z hladiska biologie nenasla. Keby to aj priam tak bolo, nie je pravda, ze surodenci po matke su vlastni a po otcovi nevlastni.

esther03
21. júl 2017

@vroni no ak by sme sli do rodiny a prava dieta z manzelstva aj nemanzelske maju rovnake dedicske prava😉 Btw zaoberam sa genealogiou a uz som "porobila" nie jeden rodokmen aj rozrod, takze co to uz mam nastudovane, ale prepac hodila som wikipediu, bo fakt nemam chut na MK skenovat moje knihy, na to nemam cas ani chut 😀

vroni
21. júl 2017

@0silvia0, ten odkaz na wiki je dost pochybny. Je to vyhonok bez dalsich odkazov a v prvom odseku popiera svoj dalsi odsek, nikde inde som nic take nenasla, len stranku, kde genetik rozoberal dedicnost alel a dospel k takemuto rozdeleniu “typov“ a nejaky sikovnik to evidentne bez pochopenia skopcil do wikipedie
A slovensky odkaz:
https://nanicmama.sme.sk/pravna-poradna-ficek-f...

vroni
21. júl 2017

@esther03, jezisikriste, co maju s tymto manzelske a nemanzelske deti? Takze deti mojho muza budu po mne detit, lebo su to vlastni surodenci mojich deti? Dobry vtip, na mile vzdialeny od reality. Mimochodom, podla tvojej teorie si prave zrovnopravnila vsetkych lavobockov, to bude slachty 😨😨😨

esther03
21. júl 2017

@vroni ty to asi beries prilis osobne, ze ano 😀 Kazdopadne budu dedit po svojom otcovi rovnako ako tvoje deti- teda vase spolocne myslim, aby si ma zas nebrala za slovicka...

esther03
21. júl 2017

@vroni este raz, z pravneho hladiska je podstatny len fakt, ze dieta je dietatom toho ktoreho rodica a po nom dedi. Rovnako ak by dieta dedilo po svojom surodencovi nie je podstatne ci je vlastny alebo nie, v tom zmysle ako to prezentujes ty. Citujem: "Príbuzní v priamom rade sú príbuznými bez obmedzenia, t.j. príbuznými sú všetci predkovia a potomkovia. Ďalšími blízkymi osobami sú súrodenci (aj keď zákon používa výraz súrodenec). Právne je bezvýznamné, či ide o plnorodých alebo polorodých súrodencov (ktorí majú len jedného spoločného rodiča)." Cize fakt netusim k comu sa pani Ficekova vyjadrovala. Resp. kde to v zakone nasla 🙂

vroni
21. júl 2017

@esther03, ze vahas 😂 Ale nie kvoli mojim detom. Moj stary otec bol taliansky slachtic (to teraz fakt), len moj otec sa narodil v nespravnej posteli. Stary otec sice otcovstvo priznal, ale otec nezdedil nic, ze lavobocek a tak. Si predstav, ze tu lizem labu a ty mi len tak mirnixdirnix povies, ze som mohla mat toskanske zahrady. A nemam to brat osobne, no uznaj 😂😂😂 A celkom vazne: toto je vec, na ktoru nie je ziadna jednoznacna odpoved (vlastni ci nevlastni surodenci, nie moje dedicstvo), tak sa drzim tej pravnej (ci momentalne pravne platnej) verzie.

vroni
21. júl 2017

@esther03, asi k tomu, ze priame dedenie po surodencovi primarne neexistuje, ale len cez rodica. Cize moj (imaginarny) nevlastny brat by dedil po mojom otcovi ale nie po mojej mame (teda ak by bol z otcovej strany), nededili by sme rovnym dielom po rodicoch ako “vlastni“ surodenci.

esther03
21. júl 2017

@vroni tak pravna je ta co som ti napisala, ak mas zakon hod mi sem nech sa aj ja poducim 🙂 Btw kazdy stat ide podla ineho prava. My ideme podla uhorskeho modelu- teda majetok dedia vsetky deti. Podla ineho pravneho systemu dedil len najstarsi syn atd. Netusim ako je to v Taliansku, nezaoberam sa tym, ale aj u nas kedysi platilo, ze lavobocek nededil nic. Ine to bolo v pripade, ze muz mal deti z dvoch manzelstiev. Hold, no mala ho babka lepsie klofnut😉

esther03
21. júl 2017

@vroni ak by tvoj otec mal imaginarneho syna a otec by vlastnil nejaky majetok (nie v BSM) dedi rovnym dielom tak ako ty. V pripade majetku v Bsm nededi po tvojej mame, ale dedi po svojej mame. Cize tak ako by on po tvojej mame nedostal nic, tak ani ty po jeho mame 😀 Ak by mama este zila a majetok by bol v bsm, tak polovica je jej a z druhej dedite rovnym dielom vsetci zucastneni vratane mamy bez ohladu na to ci ste "vlastni" alebo nie.

vroni
21. júl 2017

@esther03, hovorime to iste inymi slovami. Surodenci rovnakych rodicov dostanu po rodicoch vsetci identicky podiel. Surodenci ciastocne rozdielnych rodicov dostanu dokopy po rodicoch rozny podiel (lebo dedia po odlisnych osobach. To je dovod, preco mnohe macochy pisu majetky len na seba ci svoje deti, aby sa nedostali do pazurov “tej druhej“ Predpokladam, ze na toto chcela pani doktorka poukazat. Ze “vlastni“ dedia rovnako, “nevlastni“ len podiel svojho biorodica.

esther03
21. júl 2017

@vroni nie nehovorime o tom istom, dedia rovnako. A biotato tiez moze vsetko prepisat na novu manzelku a nevlastny nedostane nic, rovnako ako vlasny ak biotato prepise vsetko darovacou zmluvou ma ineho vlastneho. Ale to su veci, ktore s povodom vlastny/nevlastny nemaju nic spolocne.

vroni
21. júl 2017

@esther03, deti jedneho, rovnakeho rodica dedia identicky. Deti troch rodicov dedia po spolocnom rodicovi rovnako, po “nevlastnom“ NIJAKO. Biologicky povodom identicki surodenci dedia po oboch rodicoch rovnako. Pri spolocnom umrti rodicov to dokaze za blbych okolnosti narobit riadnu sarapatu.

78jarmila
autor
21. júl 2017

@domak2 ved toto... 😢

esther03
21. júl 2017

@vroni este raz ad 1 dedis zvlast po matke, zvlast po otcovi, nie cakum prask "po rodicoch". ad2 aj ten "nevlastny" surodenec ma/mal nejaku matku po ktorej dedi/bude dedit. A vysvetlis mi aku sarapatu to narobi? Ziadnu. Ci zomru naraz alebo postupne, dedenie je rovnake. Ale nechajme to tak, sme off topic

petuska2110
21. júl 2017

Celú diskusiu som nečítala. Ale teda moj názor: Ja som tiež odišla z domu na 18- rodičia mi nebránili no ani ma nepodporovali. Ja som odišla so vším všudy tj. žiadne peniaze mi nedávali. Ale ja som už od 15r. behala po brigádach (peniaze som si šetrila a kupovala oblečenie/veci do školy atd nemínala po diskotékach atd). Tiež si rodičia mysleli a vyjadrovali sa ako rýchlo sa vrátim- už som sa nevrátila 😅 . Mám s nimi dobrý vztah tj. relatívne normálny sme stale v kontakte- navštevujeme sa volame si atd. Nemala som k odstahovaniu žiadny vážny dovod proste som to tak chcela. Moj nazor je že by si mala so synom porozprávat (ak sa dá) vysvetlit mu že ta to zranilo ked odišiel , že ho máš aj tak stále rada aj ked jeho rozhodnutie nechvaluješ. Ale to neznamená že sa nemožte spolu stále bavit (samozrejme nespomínat mu stále prečo odišiel atd.) . Ja chápem že je to pre teba tažké príst o syna , že si nahnevaná a všetko možné. No hlavné je aby ste si nepokazili spolu vztah aby vedel že sa na teba može obrátit a stojíš za ním. Možno sa nevráti nikdy možno o pár mesiacov. Ja by som ho spat vzala, život je taký niekedy nás zrazý na kolená inokedy ide ako po masle. Je to mladý človek čo skúša akou cestou sa uberie, možno jeho volba nebola správna a raz ju bude lutovat (ale skúsil, a raz sa na tom zasmejete) Alebo mu to víde a osamostatní sa a bude spokojný ako napr. JA. Mám svoj život svoju domásnost, svoje deti - som spokojná. Keby som to v tedy neskúsila boh vie kde by som bola (možno lepšie na tom možno omnoho horšie).

vroni
21. júl 2017

@esther03, postupnost moze ovplyvnit vysku sumy, ale to je fuk, na idem off, o par hodin mi ide vlak a ja tu konim 🤐

vilma7
21. júl 2017

@78jarmila určite netreba a nemôžme súdiť nijakú matku a ani tvrdiť že zlyhala. Môžme sa my snažiť koľko chceme, príde puberta, vplyv kamošov a decká si robia čo chcú. Sama som to zažila doma, keď sestra (bývajúca už 4.rok na intráku) začala praktizovať úteky z domu so zlou partiou, dospelákmi. A to sme nemali žiadne kruté podmienky. Mohli ísť cez víkend (aj každý) na disco, dostali vreckové atď..ale ona si už chcela robiť čo chce a hlavne sa vkuse flákať a flákať.
Takže si určite nezlyhala, tvojim synom mlátia hormóny jedna radosť, ale nasilu ho doma neudržíš. Snáď je aspoň natoľko rozumný, že dokončí školu. A prejde búrla v jeho tele, príde. Na tvojom mieste by som ho určite prijala, lebo tie decká nemôžu za tie hormon.výkyvy v ich tele, sú nimi riadené. Uź len čakať treba a dúfať že mladý dostane čoskoro opäť rozum. Drźím palce.

charlie1980
21. júl 2017

Este ma napadlo toto 😉

Vaše deti nie sú vašimi deťmi.
Sú synmi a dcérami Života, túžiaceho po sebe samom.
Prichádzajú z vás, ale nie od vás,
a hoci sú s vami, nepatria vám.
Môžete im dať svoju lásku, ale nie svoje myšlienky,
lebo ony majú svoje myšlienky.
Môžete dať príbytok ich telám, ale nie ich dušiam,
lebo ich duše prebývajú v dome zajtrajška,
ktorý vy nemôžete navštíviť ani v svojich snoch.
Môžete sa usilovať byť ako ony, ale nechcite ich urobiť podobnými sebe,
lebo život sa nevracia, ani nezostáva pri dnešku.
Ste luky, z ktorých vaše deti vyletujú ako živé šípy.
Lučištník jasne vidí terč na ceste do nekonečna
a napína Vás z celej sily, aby jeho šípy leteli rýchlo a ďaleko.
Kiež každý pohyb jeho ruky je vám požehnaním,
lebo tak, ako on miluje šíp, ktorý leti do diaľav,
tak miluje aj luk, zostávajúci v jeho dlani.

dionyzka
21. júl 2017

@78jarmila
chapem, ze ako matku ta tato situacia trapi, ale pokus sa ju prijat. Co by som vsak urcite urobila, kontaktovala ho, mala neustaly zaujem o neho - i ked ti neodpovie, i ked nebude chciet s tebou rozpravat... snaz sa stale dookola, aby videl, ze mas o neho zaujem a nech sa deje cokolvek, dvere v tvojom srdci ma stale otvorene. Iba v pripade, ze si zachovate medzi sebou vztah, ti raz povie, preco tak konal - ty pochopis neho, on pochopi teba. Ten vztah rodic - dieta je nenahraditelny a velmi dolezity pre zivot. A vobec si nemyslim, ze si niekde musela urobit chybu alebo si zla matka alebo je to sposobene bytovou situaciou. Prajem vela trpezlivosti, nie je to lahka situacia, ani pre teba a mozno ani pre neho nie. Nech sa to coskoro vyriesi.

yanni
21. júl 2017

Nejdem sa k teme vyjadrovat priamo, neviem ako by som reagovala. Je to tazka situacia. Ale len na otazku zakladatelky, asi by som syna prijala spät ale len pod urcitymi podmienkymi. Tie by sme si prediskutovali.

K tebe @vroni k tomu slachtickemu starkemu/otcovi??? (sorry uz sa mi nechce citat spät).
Som tiez z fachu (vystudovane pravo), robila som na rodinnom oddeleni jedneho z najväcsich sudov v DE. Neviem ako sa menia zakony na SK ale to, ze manzelske a nemanzelske deti su si v dedicnych otazkach v dnesnej dobe rovne, je zial v nemeckom (mozem hovorit len za DE) zakone celkom nove. Bolo to zmenene az novelou v roku 1998!!!!! a nie so spiatocnou platnostou. Toto sa zmenilo az rozsudkom Najvyssieho europskeho sudu pre ludske prava. Takze mi z toho yvchadza, ze by to malo platit aj na SK.

ostorha
21. júl 2017

@charlie1980 To je tusim Khalil Gibran - Prorok, kraaaasne.

vroni
21. júl 2017

@yanni, ja viem! Robila som si srandu! 😍

deti95060810
21. júl 2017

@charlie1980 odkiaľ to je?