Existuje vysokoškolský externý odbor bez matematiky?
Dobrý deň.
Potrebovala by som poradiť ohľadom VŠ/externé štúdium.
Mám chuť študovať, vzdelávať sa sama pre seba, ale od všetkého má odrádza matematika alebo iné podobné predmety ktoré by sa podľa mňa nemuseli nachádzať všade.
Nemám dobré základy z matematiky a viem, že by som vďaka nej zlyhala.
Je tu niekto kto vyštudoval VŠ bez matematiky alebo bol
v nej slabší ale zvládol to? Existuje vôbec externé štúdium bez matematiky?
@diewcatqoo Aha, aj ja mam jazyky ale taky predmet sme nemali, riesili sme hlasky, ich vyskyt a pod. ale len lingvisticky, nic matematicke, nic sme nepocitali ;)
@diewcatqoo a aky jazyk to bol a kde? Viaceri v mojom okoli jazyk vystudovali (rozne) a pocitanie nikto nespominal.... len foneticku transkripciu.
Študovala som na VŠEMVS v Bratislave externe a nemali sme ani v jednom ročníku matematiku. Mali sme ju medzi voliteľnými predmetmi, ale nikto ju nechcel študovať.
ahojko ja mam socialnu pracu a teraz studujem specialnu pedagogiku, tiez preto ze ma to bavi nie je tam matika ani prijimacky z nej
@kacena4 Môžem ti napísať ss? 🙂
@viestta na masmedialke je dost narocna statistika, s tym sa asi nepriatel s matikou tiez nekamarati 🙂 teda aspon bola, ked som ju studovala pred rokmi ja.. ked bolo umenie sa dostat vobec cez prve kolo prijimaciek co boli talentovky... a predstav si ze som to nestudovala len kvoli titulu... za to by mi nestali tie stresy..uz len tie seriozne filozofie a bohoslovecke odbory su nam na uzitok 😅
@malinoismum Hlavne to nesmiem vzdať a nezľaknúť sa.Výšku zvládli aj iné individuá v mojom okolí tak snáď to zvládnem aj ja.
Ja si myslim, ze ak si aj vyberies odbor, kde bude matika okrajovo, zvladnes to, pokial to nie je zameranie matika, it apod.
Ver mi... aj v mojom okoli to zvládli taki, čo mali teda ozaj viac šťastia ako rozumu😉 hlavne nech ta to baví, je to následne o to jednoduchšie 🙂 veľmi ti držím palce 🙂
V tom prípade si pozri radšej centrum ďalšieho vzdelávania UK. Je to akreditované externé štúdium...viaceré odbory, obvykle piatky soboty.
jasne, aj na takej masmedialke bola matika, resp. nejaka statistika, co zas uplne nie je zle v zhladom na to, ze budu pisat bakalarsku pracu a budu musiet vhodnotit nejaky maly vyskum...statistika sa zide...ale zas nie je to take strasne, kvoli comu treba zahodit prihlásku 🙂
@nafka0483 @simsalabim
Bolo to na slovencine. Avsak v noci ma osvietilo a spomenula som si, ze nas na ten predmet chodilo velmi malo, takze to pravdepodobne bol nejaky volitelny. Ale ani za nic si nedokazem spomenut, ako sa to volalo... no viem urcite, ze nazov predmetu nemal nic spolocne s matikou, pretoze inak by som si ho nebola vybrala 🙂
Jasne, zlozitostou sa to urcite nedalo porovnat s matikou napr na FEI a aj nam to vyucujuca stale prizvukovala, ze od nas ziada malo, ale teda pocitali sme dost. Nikdy predtym by som si nebola pomyslela, ze si pocas studia slovenciny budem kupovat kalkulacku 🙂
Pre autorku: az pojdes na akykolvek odbor, vyberaj si dobre aj volitelne predmety ;)
@ckatka Vzdelávanie pre verejnosť ak sa nemýlim.Ja som z východu vlastne 🙂.
Jeden taký kurz priamo z univerzity už mám.
Tak už jedine Google a hľadať. Študijné predmety a obsah vzdelávania musia byť zverejnené v študijných programoch. A keď nájdeš niečo čo ťa zaujme, normálne si zavolaj na študijné oddelenie danej školy a popýtaj sa všetko čo ťa zaujíma.
Lebo ad 1, my už väčšinou mame dávno po skole a nemusíme si všetko presne pamätať
AD 2, študijné programy a predmety sú často predmetom zmien a úprav. Už vôbec nemusí platiť to co my si pamatame
jasne
@diewcatqoo Moze byt, ze volitelny alebo vyberovy 🙂
@diewcatqoo Hlavne sa musím rozhodnúť, že čo. :D
Dievčatá mňa zaujala aj sociálna práca.Ja viem, že sa každý z toho smeje ale ja neočakávam, že budem sedieť na riaditeľskej stoličke mňa zaujali tie predmety.A myslím si, že na každom odbore sa treba učiť takže ani neviem prečo sa z toho ľudia smejú.Lebo so sociálnou prácou sa dá len ťažko zamestnať? Pokiaľ človek nie je šikovný tak je jedno, že čo vyštudoval pokiaľ to nevie aplikovať do praxe.
Ale to je len môj názor.
Alebo potom sociálna pedagogika, to je podobné.
@ckatka No ja si hlavne myslím, že máte všetky väčšie nadanie ako mám ja a určite máte vyštudované ťažké odbory.Takže ja sa ani nemienim porovnávať.Cítim sa trošku trápne, že ja nie som taká talentovaná ale nemám sa koho opýtať kedže v mojom okolí majú ľudia rôzne školy a prevažne to boli len denné štúdiá alebo externé s blokovou výučbou (to by mi zamestnávateľ neschválil)
Takže som zablúdila tu dúfajúc, že sa tu nájde niekto podobný mne.Viac mi ide učenie teórie takže sa asi zameriam na tie menej atraktívne odbory pre spoločnosť.
Ako som už spomínala nie som karieristka takže ani neočakávam, že s humanitným odborom niekde zahviezdim. :D
Určite choď do toho, určite nájdeš niečo, čo ťa bude baviť a nebude tam matika, ja ťa chápem, aj ja som tak podobne uvažovala 😂
@ibrunova Aj môj manžel, ale aj na genetike si započítal niečo.😂Jeho školu ísť študovať bohužiaľ nemôžem.Nedá sa popri štúdiu pracovať.
Tam mal všetko čo sa týkalo štúdia.Všetko k veci.
Takže si musím vyberať len z ponuky ktorú mám a dá sa popri štúdiu aj pracovať.
@ibrunova Sociálna pedagogika je u nás len Mgr.
Vychovávateľstvo je Bc.
ako Mgr? Veď ak je Mgr, musí byť aj Bc. najprv.
Ak chces ist studovat socialnu pracu, tak chod. To, ze vystudujes napr. tu socialnu pracu neznamena, ze v tomto odbore musis automaticky aj pracovat.
Ja zijem dlhodobo v zahranici a z tohto pohladu mi studium slovenciny bolo na dve veci. Pracujem uplne v inej oblasti. Ale kto to vtedy davno vedel, ze raz ma zivot zaveje mimo SK? 🙂
@ibrunova Takto mi to ukázalo.Ja som na mojej prvej VŠ mala tiež Mgr odbor ktorý sa dal študovať až po ukončení iného odboru, Bc neexistovalo.
Manžel má zase opačne u neho neexistuje pokračovanie v danom odbore len v úplne inom.
@diewcatqoo Tak ja sa ani nezameriavam priamo na zamestnanie.Možno mi to pomôže v budúcnosti ale hlavne by som sa chcela niečo nové naučiť.Celkom mi to chýba to učenie.Niekde sa posúvať. 🙂
Možno trochu nepríjemná otázka, ale neber to v zlom ... Matematika na základnej a strednej škole (a zrejme iba s takou máš skúsenosti) nevyžaduje nijaké špeciálne schopnosti, iba normálne konzistentné myslenie. Nie je to tak, že tvoje problémy sú skôr s dôsledným rozmýšľaním, ako s matematikou?
@ivka225 Najlepšiu známku na SŠ som mala dvojku.Niektoré matematické operácie som absolútne nechápala a mám aj zle základy zo ZŠ takže som nevedela nadviazať na SŠ učivo.K tomuto predmetu mám doslova odpor.
Mám dyskalkúliu (bola som u psychológa).Na SŠ som nemala žiadne úľavy.
Netvrdím však, že nie som schopná matematiku pochopiť.Trvá mi to dlhšie a potrebujem podrobné vysvetlenie na to však nikto na VŠ prihliadať nebude.Myslím si, že tam nie je čas nechápať napríklad kvadratickú alebo logaritmickú rovnicu.Človek ktorý sa hlási na odbor s matematikou to už má dávno vedieť.Ja si už nepamätám ani základy zložitejšieho učiva.
Neberiem to v zlom 🙂

Dáš! ☝🏼Veľa šťastia nech sa rozhodneš akokoľvek 🍀