Je možné dobrovoľne sa vzdať vysokoškolských titulov?

arwen25
21. máj 2022

Ahojte. Priateľ má problém nájsť si prácu, lebo je prekvalifikovany. Má doktorát, nechcú ho nikam prijať. Zaujíma sa, či je možné dobrovoľne sa vzdať vysokoškolských titulov. Sú mu príťažou. Viete niekto poradiť?

kitycat
21. máj 2022

A nestaci to do CV nenapisat? Neviem, ci je vobec mozne sa toho vzdat a ci to nie je aj tak trochu skoda

jaskolka
21. máj 2022

Nie. Ako sa ich chce vzdať? Maximálne ich nepoužívať, nepriznavat sa k nim, ale čo ich vygumuje z OP? A aký uvedie dôvod na zmenu? Ak by chcel nový? Povie, že stratil všetky doklady, alebo ako, a schová ich do šuplíka?
Mne to príde ako blbosť že nemôže nič nájsť, lebo je pre kvalifikovaný. Co ma desať titulov?

jaskolka
21. máj 2022

@kitycat myslím, že v OP, a iných dokladoch ma aj tituly a pri príjme do práce ich bude potrebovať doložiť

karhu
21. máj 2022

ved v obcianskom nemusi mat titul a na pohovore to staci nespomenut, ak vobec toto je dovod jeho nezamestnanosti🙂

kristina97v
21. máj 2022

tak nech povie, ze zaverecnu pracu mu vypracoval niekto iny a aj pri zaverecnych skuskach podvadzal 😀

janai1
21. máj 2022

Nemyslím, že doktorát je ten problém 😉

mims_03
21. máj 2022

@karhu súhlasím, tiež som sa raz s jednou stretla, že nepriznala VŠ titul... prosto doložila iba maturitné vysvedčenie a hotovo

simsalabim
21. máj 2022

@jaskolka ja nam niekolko titulov a v OP iba jeden. Pri vybavovani OP totiz treba diplomy mat so sebou a ja na to vzdy zabudnem 😅

kitycat
21. máj 2022

@jaskolka tak zalezi, ci ich ma vystavene aj v OP alebo nie. Nebyt hrdy na titul a ist pod uroven tiez nie je to prave orechove

dskjhfdlkdjhl
21. máj 2022

A preco si nehlada taku pracu, aby nebol prekvalifikovany? Jeho nebavi odbor, v ktorom ziskal doktorat?

lindous
21. máj 2022

Staršie spolužiačky sa s týmto stretli, nemohli nájsť prácu ako laborantky, lebo nikto nechcel podľa tabuľky platiť doktorov, keď tú prácu zvládne človek s maturitou za menej peňazí...nakoniec ale našli všetky prácu v odbore, treba skúšať 😊... neviem z čoho má doktorát a v akej oblasti hľadá, ale nechcel by skúsiť hľadať niečo, kde ten doktorát aj využije a ocenia ho tam?..prípadne neviem, či sa dá povedať a bol by za, že súhlasí so zaredním do nižšej platovej triedy, napriek titulu a napísal motivačný list prečo chce robiť takúto prácu a nie zostať vo vede/na akademickej pôde..

rawmamka
21. máj 2022

@karhu Presne, v dokladoch sa tituly môžu ale aj nemusia udávať, je to na rozhodnutí občana, či ich chce v dokladoch mať uvedené. Takže stačí si ísť dať spraviť nový OP a pani za okienkom upozorniť na fakt, že tam nechce mať uvedený titul. Bude ho to stáť pár eur na kolky a vybavené. Takisto v CV nech si teda uvedie najvyšší dosiahnutý stupeň - maturita a bude dokladať len maturitné vysvedčenie, vybavené. Titulov sa právne nedá vzdať a možno sa mu v budúcnosti ešte hodia, ak ich získal poctivo, tak by to mal chápať ako svoje ocenenie a nie ako prekážku. Druhá vec je - prečo sa neuchádza o zamestnanie, kde mu jeho vzdelanie nebude na prekážku ale práve naopak ? Ak je akýkoľvek normálny dôvod, chápem, ak je to iba nízke sebavedomie, treba na tom popracovať, aby zbytočne nepremárnil svoje príležitosti. Držím palce.

zmrzlinka2021
21. máj 2022

@arwen25
Ake ma vzdelanie priatel?
Lebo realne sikvnych a vzdelanych ludi dnes beru vsade.
Ale je pravda, ak je niekto vzdelany, ma kvalitne skoly a hlasi sa na pracu stredoskolaka, vtedy sa to prirodzene bere, ze ma len "papier" ale realne nie je schopny a uplatnitelny.

jaskolka
21. máj 2022

@kitycat veď preto píšem, že či keď ich ma aj v dokladoch (sú ľudia, čo ich tam ozaj majú aj viac) tak čo urobí potom.

jaskolka
21. máj 2022

@simsalabim to všeobecne píšem, že či ich má aj v dokladoch, lebo poznám ľudí, čo majú aj viac titulov v nich uvedených,dokonca aj v preukaze poistenca už som sa stretla s dvoma pred menom a za menom

katkamatka7
21. máj 2022

Veku sa dobrovoľne vzdať asi nie je celkom možné.

loginexistuje
21. máj 2022

dnes je brutalny dopyt po sikovnych odbornikoch nech hlada v odbore

zmrzlinka2021
21. máj 2022

@loginexistuje otazka je aky je jeho odbor...

katkamatka7
21. máj 2022

Vybral si odbor, z ktorého získal doktorát, za xy rokov práce. Motivačný list môže písať niekomu, koho nepozná osobne.

vikusjk
21. máj 2022

@arwen25 zaujimalo by ma, aku prácu si hľadá. Neverím, že škola je príťažou. Načo potom tie roky študoval a drel, ak nechce robiť to, čo vystudoval?

panelacikova
21. máj 2022

vážené diskutujúce, autorka je vymazaná z MK 😀

rawmamka
21. máj 2022
elizabet173
21. máj 2022

@panelacikova určite mal jej muž takýto problém, ak vôbec nejakého muža má...

mable123
21. máj 2022

To máte ako politika je xyz ľudí s odbornou znalosťou, ale do parlamentu sa nedostanú lebo nepoznajú správnych ľudí. A nie len v parlamente ale všade to takto býva bohužiaľ na Slovensku. Radšej zamestnajú známych bez poňatia o práci ako niekoho kto sa tomu aj rozumie. To že je ktosi dobrý neznamená, že sa aj usadí v danom obore s limitom pracovníkov jeden obor potrebuje 10 000 ľudí a druhý 20 takže v tom je pointa.

amelie2017
21. máj 2022

V skolstve je to bezne, ze vas nevezmu napriklad na ucitelku matiku, lebo mate doktorat a im staci niekto s Mgr. Tabulkovo by vam museli dat vyssi plat.