Koľko stojí štúdium medicíny v Českej republike?
Dcéra s kamarátkou sú rozhodbuté študovať medicínu v čr buď Brne alebo v Prahe. Ale viac ich láka práve Praha. Dcéra chce robiť príjmačky aj na farmaceutiku. Rozprávali sme sa o tom s mamou tej kamarátky, ona sa vyjadrila, že ,, veď to nie je tak veľa,, Ona je lekárka so súkromnou praxou jej manžel právnik. N rozdiel od nich ja a manželom máme tabuľkové platy v štátnej sfére a ja
pracujem iba na čiastočný úväzok, lebo mám druhé dieťa s dg.
Rada by som vedela koľko je to nie tak veľa? Ak sú tu ženy ktorých deti študujú v ČR ..
Irelevantná otázka. Pre mňa je napr. zmieňovana suma 10 000 bokom, pre rodinu s deťmi, žalostne malo. Môj názor k téme. Prajem tvojej rodine veľa zdravia.
Už to vysvetlila, všetko odišlo na liečbu chorého dieťaťa. Ona nemôže naplno pracovať a 2.dieťa vyžaduje zvýšené náklady.
Jedine teda co ostáva, čím skôr sadnúť so staršou a na rovinu objasniť situáciu.
autorka - Anitu precitaj, nech ta to ani nezaboli, a hned na to zabudni, aj takito ludia su.
Dcéra študuje v Brne chémiu ( aplikovaná chémia v medicíne ) a posielame jej mesačne 600 eur ( 300 platí ubytko na priváte ostatné ma na stravu , dopravu atď).
Je to tak ťažká škola že na nejaké brigády teda rozhodne nie je čas a sila.
Tiež sa rozhodovala medzi Prahou a Brnom a som strašne rada , že si vybrala Brno..Sú tam k Slovákom ústretový, milý a v neposlednom rade do 2 hodín vie byť doma ...
Výborná úroveň výučby je aj v Hradci Králové. Škola je fakultou Karlovej univerzity. Mesto je krásne a život v ňom lacnejší a príjemnejší ako v Prahe, či Brne. A oveľa menej študentov. Ak chcete viac, napíšte súkromnú správu.
VŠ štúdium je finančne rovnako náročné bez ohľadu na to, či dieťa zostane na Slovensku alebo pôjde do Čiech. Ak teda hovoríme o vzdialenosti nad 100 km od miesta trvalého bydliska. Ušetria len tí, ktorých deti budú študovať doma a tam budú aj bývať a stravovať sa. Treba rátať so sumami 500-700 eur mesačne a vôbec mi to nepríde veľa, keďže ten študent musí z niečoho žiť. A nespolieham sa na žiadne brigády, žiak má študovať a venovať sa najmä škole, prípadne mimoškolskej činnosti. Navyše, deťom už teraz opakujem, že im zaplatím len náročné štúdium, ktoré im zabezpečí dobrú prácu a zárobok v budúcnosti, žiadne pomáhajúce profesie, pedagogiky a pod. Beriem to ako investíciu do dieťaťa a jeho budúcnosti. Vyštuduje a bude sa o seba vedieť samo postarať, nezostane mi na krku ako mnohí mladí.
VŠ štúdium je finančne rovnako náročné bez ohľadu na to, či dieťa zostane na Slovensku alebo pôjde do Čiech. Ak teda hovoríme o vzdialenosti nad 100 km od miesta trvalého bydliska. Ušetria len tí, ktorých deti budú študovať doma a tam budú aj bývať a stravovať sa. Treba rátať so sumami 500-700 eur mesačne a vôbec mi to nepríde veľa, keďže ten študent musí z niečoho žiť. A nespolieham sa na žiadne brigády, žiak má študovať a venovať sa najmä škole, prípadne mimoškolskej činnosti. Navyše, deťom už teraz opakujem, že im zaplatím len náročné štúdium, ktoré im zabezpečí dobrú prácu a zárobok v budúcnosti, žiadne pomáhajúce profesie, pedagogiky a pod. Beriem to ako investíciu do dieťaťa a jeho budúcnosti. Vyštuduje a bude sa o seba vedieť samo postarať, nezostane mi na krku ako mnohí mladí.
@heleninamama práveže je veľký cenový rozdiel internát v Čechách a na Slovensku. Napr, v Brne je malo internátov a niekedy prváci jednoducho internát nedostanú. Cena potravín je cca rovnaká. V Prahe je ešte lacnejšia doprava ako v Brne.
@heleninamama práveže je veľký cenový rozdiel internát v Čechách a na Slovensku. Napr, v Brne je malo internátov a niekedy prváci jednoducho internát nedostanú. Cena potravín je cca rovnaká. V Prahe je ešte lacnejšia doprava ako v Brne.
@sendy1977 Na Slovensku tiež nie je internát samozrejmosť a ani nikdy nebol. A ceny privátov sú vysoké, sama prenajímam, takže viem. Jednoducho, rodičia majú rátať s tým, že výdavky na VŠ štúdium sú v 100-vkách eur a zabezpečiť sa popredu, ak chcú, aby deti študovali. Jeden študent drahšie býva, iný cestuje, ďalší potrebuje viac na stravu. Vo finále to naozaj nie je lacné nikde.
@heleninamama pomimo otazka, ale nemyslis si, ze akekolvek vzdelanie moze cloveka niekam posunut, co v danej chvili, ked zacina studovat, ani nemusi vediet?
navyse dnes, ked ani netusime, ake pracovne pozicie pojdu do popredia.
@heleninamama 👍
@heleninamama pomimo otazka, ale nemyslis si, ze akekolvek vzdelanie moze cloveka niekam posunut, co v danej chvili, ked zacina studovat, ani nemusi vediet?
navyse dnes, ked ani netusime, ake pracovne pozicie pojdu do popredia.
@lulamx v dnešnej dobe je úplne zbytočne študovať na VŠ. Okrem medicíny, ktorá človeka vie slušne uživiť, ťa neuzivi nič. Mozno ešte IT špeciálne odbory. Mať znova 20 v dnešnej dobe, na VŠ ani nepomyslim. Zbytočnost.
Ja som skončila medinu v Ostrave, stálo to cca 400-500 mesačne, vedela som si privyrobiť max nejakých 200 eur, písala som "odborné" články pre eshop, čo predával kozmetiku. Nebolo na to ale príliš veľa času a bolo to v dobách keď nebolo AI 😀 nájsť si nejakú brigádu a lietať v bare ako čašník neprichádzalo veľmi do úvahy.
Čo sa týka brigád na týchto ťažkých školách tak jedine cez prázdniny .

Áno,s tým všetkým treba rátať. Dopredu.
@anita6666 koľko detí máš a koľko máš odložené na takéto účely?