Koľko stojí štúdium medicíny v Českej republike?
Dcéra s kamarátkou sú rozhodbuté študovať medicínu v čr buď Brne alebo v Prahe. Ale viac ich láka práve Praha. Dcéra chce robiť príjmačky aj na farmaceutiku. Rozprávali sme sa o tom s mamou tej kamarátky, ona sa vyjadrila, že ,, veď to nie je tak veľa,, Ona je lekárka so súkromnou praxou jej manžel právnik. N rozdiel od nich ja a manželom máme tabuľkové platy v štátnej sfére a ja
pracujem iba na čiastočný úväzok, lebo mám druhé dieťa s dg.
Rada by som vedela koľko je to nie tak veľa? Ak sú tu ženy ktorých deti študujú v ČR ..
@janka_266 postupne by odkladala a určitú časť platu. A 15000 ročne je 1000 mesačne, áno vtedy veľa mohla aj po 500 alebo 300sk mesačne. Postupne by sumu navyšovala.
Dalo by sa to určite. Ja som presne tak začínala. Plat pred 20 rokmi som mala tuším 5000 sk a výdavky na bývanie boli pol platu. Hej bolo aj par mesiacov čo som nemala cokoladu, telku som mala len tzv.druzstevnu so 4 kanálmi apod. Ale vždy som časť odkladala. Mala som priority.
A keď sme boli dvaja vždy časť peňazí išla na šetrenie deťom kvôli škole ak by chceli ísť mimo. Už vtedy bolo jasné, že študovať bude finančne čoraz väčšia záťaž.
Beriem, že autorka ma jedno dieťa so speci potrebami, zrejme aj vyššími nákladmi, pričom nemozecpracovat 8h. Ale urobila by som všetko preto, aby dieťa študovať mohlo.
A myslela na to dopredu.
Ja ale súhlasím s myslienkou, že najlepšie investované peniaze sú tie do vzdelania.
@janage teraz uz je neskoro na odkladanie, to by mali zacat rodicia robit hned po narodeni. Mne to pride normalne dietatu setrit, ci na skolu alebo nejaky start do zivota.
intrak Praha lacny cca 200€ a to su 4 na pokoji, Brno 250, zdielany byt cca 200-300. strava a beznne veci ako pranie zehlenie....+ 300€ a knihy elektricenka....
nas byva v byte su dvaja dostava 700€+brigady. Brno je sakra drahsie ako Praha.
intrak Praha lacny cca 200€ a to su 4 na pokoji, Brno 250, zdielany byt cca 200-300. strava a beznne veci ako pranie zehlenie....+ 300€ a knihy elektricenka....
nas byva v byte su dvaja dostava 700€+brigady. Brno je sakra drahsie ako Praha.
@natalka13 syn je v Prahe. Kamarátov ma v Brne a tiež som bola prekvapená že Brno je drahšie ako Praha.
@janage to je všetko pravda, aj nám naši odkladali, ale s tým už ona nič nespraví. Jasné, že vzdelanie je dôležité, ale keď raz nemá na Prahu financie, tak idem inde, kde mi vzdelanie poskytnú. a stále si myslím, že ide o Prahu a kamošku a nie je o úroveň vzdelania v Prahe :D
@janka_266 sorry ale nikde nie je napísané že ju do tej Prahy aj príjmu, ale príjmu iba jednu z dievčat , samozrejme pôjde na budúci rok na príjmačky na viacero miest. Sesternica čistá jednotkárka robila príjmačky tri roky po sebe BA,KE,MT a nebola prijatá. Potom to vzdala, zostala pri zdravotníctve, má bc, pracuje v BA v nemocnici.
Čo sa týka sporenie aj ja som odkladala peniaze ale zďaleka nemám 10OOO. Minula som ich na záchranu života môjho druhého dieťaťa. Dcéra stojí oboma nohami na zemi, pozná naše finančné možnosti.
Tak hold, buď bude pracovať popri škole, čo sa na medicíne veľmi nedá ak nie je extra mega múdra a stačí jej všetko raz prečítať a už aj vie (podotýkam poznám takéhoto chalana, ale má autizmu a je brutál múdry, raz si prečíta hrubú knihu a všetko už aj vie). Alebo nebude taká náročná a ide na lahšiu školu na SK, bude zdravotná sestra, sanitárka a popri týchto školách sa dá v pohode aj brigádovať
Pravdepodobne rodičia kamarátky sú bohatí a vedia si dovoliť aj drahú školu v ČR, oni sú na vyššej úrovni
autorka, ja som sa do Vášho sporenia pre deti nenavážala, máte môj obdiv, že to všetko zvládate, to ale stále nemení fakt, že treba rozmýšľať aj nad inými alternatívami.
@spongebob1 jasné, a všetci, čo dokončili medicínu v ČR sú uznávaní chirurgovia a majú nábeh na nobelovky. Mám jasný príklad z okolia, že škola v ČR nezaručuje žiarivú kariéru a šikovný človek sa vypracuje aj so školou na Slovensku. A keď raz rodičia na financovanie života v zahraničí nemajú, tak buď si naň zarobím, alebo idem tam, kde si to môžem dovoliť. ak je jej snom byť lekárka, tak to pochopí, ak má v pláne len žúrovať s bohatou kamoškou a sem-tam ísť do školy, tak budú scény.
@janka_266 Preco chirurgovia? Pochadazam z lekarskej rodiny, takze viem, co si zdravotnici medzi sebou hovoria...v CR je uroven vzdelania vyssia, co sa tyka prakticej casti, urcite. Neberriem Ti tvoj nazor, ja by so mojemu dietatu urcite odorucala CR, SK je skorumpovana krajina
@janage teraz uz je neskoro na odkladanie, to by mali zacat rodicia robit hned po narodeni. Mne to pride normalne dietatu setrit, ci na skolu alebo nejaky start do zivota.
@lizatko1009 a ty mas investovane pre deti?
Áno ja som písala k sporeniu. Nepísala si predtým nič, že všetky úspory ste minuli na liečbu druhého dieťa. Na jednej strane chápem, na druhej mi to príde nefer voči druhému dieťaťu, ktoré zjavne, hoci ako píšeš, že stojí pevne nohami na zemi, netuší, že kvôli finančnej situácii v rodine je štúdium medicíny inde ako v SR a zrejme čím bližšie k domovu nemožné.
Áno nemusia ju prijať, ale môžu a úroveň českých škôl je vyššia. Už len tie nemocnice sú lepšie pristrojovo vybavené, lepší prístup k praxi a na praxi. Väčšia ponuka miest po skončení školy.To že Karlova univerzita je inde ako napr. medicína kdekoľvek na SK je pre mňa fakt.
A nie popri štúdiu medicíny sa nedá brigádovať okrem teda leta a tých pár géniov čo to dajú ľavou zadnou.
Čo sa týka známok to by som za meritko veľmi nebrala lebo už dávno vieme že 3 na jednej škole môže znamenať úroveň vedomostí na 1 na inej. Ty predsa musíš vedieť ako dcéra vedomostne na tom je. Či je študijný typ, či na tu školu má predpoklady, či jej to myslí a ona by to mala vedieť tiež.
Mimochodom s doučovanim na medicínu rátate, nerátate, testovanie, sciotesty ak bude treba sú ďalšie výdavky na prípravu na skúšky.
Tak si s dcérou sadni, povedz, že nie je možné kvôli financiám, aby v Prahe medicínu študovala a ja by som ani prijímačky v tom prípade neriešila. Lebo ak pôjde a príjmu ju, bude pocit frustrácie, že nemôže ísť ešte väčší. V duchu mam predpoklady, nemám peniaze.
Môžete jej navrhnúť, nech si zisti možnosti štipendií, študentskej pôžičky a náklady na život od tých čo tam aktuálne študujú. A keď zistíte, že sa nedá, tak bohužiaľ sa nedá.
Akurát minule som pozerala niekde upútavku na dokument "sklenené deti" o súrodencom tých chorých detí v rodine. Ktorým už sa nedostáva čas, pozornosť, financie lebo všetko sa logicky venuje chorému dieťaťu lebo ono potrebuje. Chápem to, ale príde mi to nefer.
Ak vidíš, že dcéra predpoklady na štúdium nemá, iba ju láka Praha a chce skúsiť a zároveň je rozumná, vysvetliť, že musí si vybrať iné možnosti.
Ak mi predpoklady mala, nie len vedomostné, aj take ako vytrvalosť, odolnost voci stresu a bol by to jej sen, zistila by som vsetky moznosti a až by to fakt nešlo, tak narovinu hneď povedala, že dávať prihlášku je zbytočné lebo faktom je, že to finančne neutiahnete. Nech si vyberá tu.
Nedávala by som jej falošnú nádej v zmysle uvidíme, ešte ta nezobrali atď.
Min.600 eur.Este je možnosť, že si zoberiete pôžičku, pozicia rodina, moja mama dopláca vnučke na školu.Rozhodne to treba vyskúšať a potom sa uvidí.Mozno ju príjmu na farmaciu, alebo úplne niečo iné a bude môcť brigádovať.Studuju aj deti rodičov, ktorí nemajú vysoké prijmy
Áno ja som písala k sporeniu. Nepísala si predtým nič, že všetky úspory ste minuli na liečbu druhého dieťa. Na jednej strane chápem, na druhej mi to príde nefer voči druhému dieťaťu, ktoré zjavne, hoci ako píšeš, že stojí pevne nohami na zemi, netuší, že kvôli finančnej situácii v rodine je štúdium medicíny inde ako v SR a zrejme čím bližšie k domovu nemožné.
Áno nemusia ju prijať, ale môžu a úroveň českých škôl je vyššia. Už len tie nemocnice sú lepšie pristrojovo vybavené, lepší prístup k praxi a na praxi. Väčšia ponuka miest po skončení školy.To že Karlova univerzita je inde ako napr. medicína kdekoľvek na SK je pre mňa fakt.
A nie popri štúdiu medicíny sa nedá brigádovať okrem teda leta a tých pár géniov čo to dajú ľavou zadnou.
Čo sa týka známok to by som za meritko veľmi nebrala lebo už dávno vieme že 3 na jednej škole môže znamenať úroveň vedomostí na 1 na inej. Ty predsa musíš vedieť ako dcéra vedomostne na tom je. Či je študijný typ, či na tu školu má predpoklady, či jej to myslí a ona by to mala vedieť tiež.
Mimochodom s doučovanim na medicínu rátate, nerátate, testovanie, sciotesty ak bude treba sú ďalšie výdavky na prípravu na skúšky.
Tak si s dcérou sadni, povedz, že nie je možné kvôli financiám, aby v Prahe medicínu študovala a ja by som ani prijímačky v tom prípade neriešila. Lebo ak pôjde a príjmu ju, bude pocit frustrácie, že nemôže ísť ešte väčší. V duchu mam predpoklady, nemám peniaze.
Môžete jej navrhnúť, nech si zisti možnosti štipendií, študentskej pôžičky a náklady na život od tých čo tam aktuálne študujú. A keď zistíte, že sa nedá, tak bohužiaľ sa nedá.
Akurát minule som pozerala niekde upútavku na dokument "sklenené deti" o súrodencom tých chorých detí v rodine. Ktorým už sa nedostáva čas, pozornosť, financie lebo všetko sa logicky venuje chorému dieťaťu lebo ono potrebuje. Chápem to, ale príde mi to nefer.
Ak vidíš, že dcéra predpoklady na štúdium nemá, iba ju láka Praha a chce skúsiť a zároveň je rozumná, vysvetliť, že musí si vybrať iné možnosti.
Ak mi predpoklady mala, nie len vedomostné, aj take ako vytrvalosť, odolnost voci stresu a bol by to jej sen, zistila by som vsetky moznosti a až by to fakt nešlo, tak narovinu hneď povedala, že dávať prihlášku je zbytočné lebo faktom je, že to finančne neutiahnete. Nech si vyberá tu.
@janage čo je fér s živote? v súčasnosti?
Mala som snáď povedať chorému dieťaťu, vieš čo nejdeme na operáciu do zahraničia ktorá ti môže zachrániť život lebo tvoja sestra možno v budúcnosti bude chcieť študovať medicínu v čr?
Mne dávali naši okolo 300e na mesiac. Intrak bol okolo 150e (socialne a kuchynka spoločné na chodbe).
Veľa sme si aj varili, domov len občas, prali sme si na intraku. Ešte som si aj odložila.
Plus daakych 20e ubytovacie a 20e prospechove štipendium (mesačne)
@mirokub videl si tie nase internáty?🫣 sesternica tam vydrzala 2 mesiace, museli jej zabezpecit byt, ale je to presne ten pripad ktory opisuje autorka,(mama lekárka, otec...) a to mohla ist kludne aj s jej hlavou studovat mimo, len priatel studuje na SK, zvolila si na SK a tiez si nemyslim, ze u nas je ta "horsia" uroven.
@lizatko1009 zase netreba si robiť ilúzie že v ČR to vyzerá inak. Dosť podobné vyzeral strahovsky internát pred pár rokmi, v Prahe. Cca 12m2 na 2 ľudí a spoločné sprchy a wc na chodbe (na asi 10 izieb 4wc a 2 sprchy, zmiešané pre mužov a ženy). A cena za to bola cca 3000kc na mesiac (približne 8 rokov dozadu). Bez jedla samozrejme a ešte sa doplácal zvlášť internet.
@mirokub presne tak, co sa tyka kníh, to sú kecačky až to plieska 🤦♀️ teraz maju k dispozícii zdarma online modely ako napr. Amboss a iné vymoženosti. Aj s tým štúdiom v CR. Tam sa asi učia inú medicínu. A co sa tyka brigády popri medicine, u nás v lidli robi piatky, soboty a nedele jeden chalan z medicíny. Všetko v pohode stíha, sam vravel, že keď sa chce, všetko sa dá. Je to iba o tom, o nicom inom.
Hytila si sa len jednej casti.
Už som písala, že to chápem a je to pochopiteľné. Ale nespravodlivé voči druhému dieťaťu to je. A hlavne ak ako píšeš, je rozumná dcéra a skoro dospelá, tak by mala byť oboznámená s vašou finančnou situáciu a s tým, že štúdium mediciny v zahraničí nie je možné.
Ak by bola excelentná študentka, naozaj s predpokladmi toto ťažké štúdium zvládnuť a bol byvto jej sen a naozaj ste všetko vrátili do liečby, tak aj zbierku na Donio by som skúsila. Tak ako by som skúsila aj vyzbierať peniaze pre liečbu chorého dieťaťa.
Ako som písala zistiť a na rovinu dcére povedať ci vôbec mate financie na VŠ, resp. či jej a koľko môžete prispieť.
A rozhodne by som netahala debatu štýlom, rodicia kamošky su bohatí, oni môžu. Lebo oni, aby boli bohatí, tiež tomu veľa obetovali. Cas, náročné štúdium...nespadlo im to z neba.
@lizatko1009 a ty mas investovane pre deti?
@mirage mama dieta, preto nemam deti, lebo aj seba mam rada
Prváčka v Prahe na intraku 170 eur, ročne cestovné 50 eur - to je nič, stravu nestíha v škole, teda si ako-tak varia (v menze obed cca 6 eur, dá sa pozrieť na nete cenník aj menu), spolu 500 eur mesačne s nejakými kavickami, odbor podobný, čas na brigádu bez sance
Ja ti napíšem za nás. Dcéra chcela študovať v zahraničí. Platiť štúdium, ubytovanie a všetko okolo toho by pre nás bolo nemožné. Zvaážila všetky pre a proti a išla tam študovať. Od prvého dňa popri štúdiu pracovala na plný uvazik:po škole, cez víkendy. Zvládla to s výbornými výsledkami. Čiže keď sa veľmi chce, dá sa. Ľahké to nie je, ale sú mladí, majú chuť, energiu, tak nech si idú za snami.
Ešte dodám, teraz mám 2 študentov na medicíne. Jedne v Brne, druhá v BA. Popri škole stíhajú množstvo aktivít priamo v rôznych študentských organizáciách, dobrovoľníctvo, cez leto brigády. Čiže ide to, chceto to kopu energie, kopu niečo za niečo. Ale to už si tvoje dieťa musí zvážiť, či chce do toho ísť. Držím päste, aby sa správne rozhodla.
Popri medicíne sa relatívne brigádovať dá jedine priamo v tej sfére aj to skôr neskôr v študiu ( doučovanie, tutorovanie, prezentérstvo, kurzy prvej pomoci... Etc) ale samozrejme leto+ víkendy podľa schopností. Vieš čo kamarát čo študuje medicínu ( tento rok končí) mal strašnú výhodu že bývali u rodičov jeho priateľa. Takže minul iba čo prejedol + doprava/káva nejaké veci tam. Odporúčam na yt jednu medičku (Doktorka anežka a ona má priamo video : Finance při studiu medicíny, tak pozrite tam to máte z prvej ruky ♥️)
A čo sa týka bežných nákladov mám veľa kamarátov čo študujú v Prahe. Jeden minie za mesiac (aj s ubytovaním) 400€ druhá kamoška každý mesiac minimálne 800€. Takže je to rôzne. Ako dcéra vie hospodáriť vie sa uskromniť alebo jej to pôjde ťažšie, ako často chce chodiť domov. No je tam toho veľa. Je to náročné či už po finančnej alebo štúdijnej časti. Praha je veľkomesto, je drahá. Ale zas vie prečo má takú cenovku.
600
@janage s väčšinou s tebou súhlasím,ale nesúhlasím,že je to finančne narocne. Mesačne sú tie naklady tak cca 700€,čo je normálna suma, ak má človek bežný stabilny príjem,nemusí mať ani extra nasetrene. Mňa skôr zarazilo,že autorka nemá ani 10 000 bokom, lebo to je síce suma "iba na kávu" v dnešnej dobe,ale v kríze by aj toľko pomohlo. Problém vidím v tomto.
@janage s väčšinou s tebou súhlasím,ale nesúhlasím,že je to finančne narocne. Mesačne sú tie naklady tak cca 700€,čo je normálna suma, ak má človek bežný stabilny príjem,nemusí mať ani extra nasetrene. Mňa skôr zarazilo,že autorka nemá ani 10 000 bokom, lebo to je síce suma "iba na kávu" v dnešnej dobe,ale v kríze by aj toľko pomohlo. Problém vidím v tomto.
@anita6666 fantázia, ďalšia do radu čo si myslí, že som mala povedať chorému dieťaťu, vieš čo nejdeme na operáciu do zahraničia, kašele na 2r liečby, ktorá ti môže zachrániť život lebo tvoja sestra možno v budúcnosti bude chcieť študovať medicínu v čr.
Mimochodom vieš aký je tabuľkový plat vo verejnej správe ?
Autorka,ak by som ja mala plat v štátnej/verejnej správe a vedela by som,že toto bude pravdepodobne na dlhé roky jediný zdroj môjho príjmu,tak by som neplánovala deti. Ok pripúšťam možnosť jedného neplánovaneho,stalo sa a dosť. Dieťa je záväzok a to aj finančný na celý život a radšej zabezpečiť jedno dieťa,ako živoriť s viac deťmi a odopierať jednému na úkor druhého,bez ohľadu,aké sú to okolností. Áno,je to nefér voči druhému,tretiemu či 50temu dieťaťu, žiadne sa svet nepýtalo a rovnako tak žiadne nemusí zaujímať,či na to máš alebo nie. To je len tvoja zodpovednosť. Možno v dospelosti sa na teba to ukrátené dieťa/deti vykašlú lebo si im chtiac/nechtiac pripravila pôdu na život, o akú nestali.
Autorka,ak by som ja mala plat v štátnej/verejnej správe a vedela by som,že toto bude pravdepodobne na dlhé roky jediný zdroj môjho príjmu,tak by som neplánovala deti. Ok pripúšťam možnosť jedného neplánovaneho,stalo sa a dosť. Dieťa je záväzok a to aj finančný na celý život a radšej zabezpečiť jedno dieťa,ako živoriť s viac deťmi a odopierať jednému na úkor druhého,bez ohľadu,aké sú to okolností. Áno,je to nefér voči druhému,tretiemu či 50temu dieťaťu, žiadne sa svet nepýtalo a rovnako tak žiadne nemusí zaujímať,či na to máš alebo nie. To je len tvoja zodpovednosť. Možno v dospelosti sa na teba to ukrátené dieťa/deti vykašlú lebo si im chtiac/nechtiac pripravila pôdu na život, o akú nestali.
@anita6666 čiže ľudia pracujúci v štátnej sfére nemajú mať deti?
Čo ak v čase otehotnenia som pracovala v súkromnej sfére?
Myslíš si že, ženy už počas snaženia a v čase tehotenstva myslia iba na to, že keď dieťa pôjde do mš a oni do práce tak ich dieťa ochorie tak vážne že musí nechať prácu, že situácia je taká zlá, že ich lekár nevie stanoviť diagnózu , že v ich nemocnici ani netušia ako dieťaťu pomôcť, že na Slovensku nie lekár ktorý by dieťa operoval?
Áno,s tým všetkým treba rátať. Dopredu.

@janka_266 postupne by odkladala a určitú časť platu. A 15000 ročne je 1000 mesačne, áno vtedy veľa mohla aj po 500 alebo 300sk mesačne. Postupne by sumu navyšovala.
Dalo by sa to určite. Ja som presne tak začínala. Plat pred 20 rokmi som mala tuším 5000 sk a výdavky na bývanie boli pol platu. Hej bolo aj par mesiacov čo som nemala cokoladu, telku som mala len tzv.druzstevnu so 4 kanálmi apod. Ale vždy som časť odkladala. Mala som priority.
A keď sme boli dvaja vždy časť peňazí išla na šetrenie deťom kvôli škole ak by chceli ísť mimo. Už vtedy bolo jasné, že študovať bude finančne čoraz väčšia záťaž.
Beriem, že autorka ma jedno dieťa so speci potrebami, zrejme aj vyššími nákladmi, pričom nemozecpracovat 8h. Ale urobila by som všetko preto, aby dieťa študovať mohlo.
A myslela na to dopredu.
Ja ale súhlasím s myslienkou, že najlepšie investované peniaze sú tie do vzdelania.
@janage to je všetko pravda, aj nám naši odkladali, ale s tým už ona nič nespraví. Jasné, že vzdelanie je dôležité, ale keď raz nemá na Prahu financie, tak idem inde, kde mi vzdelanie poskytnú. a stále si myslím, že ide o Prahu a kamošku a nie je o úroveň vzdelania v Prahe :D