icon

Má zmysel študovať medicínu ako 25-ročný?

10. apr 2025

Ahojtee, chcel by som sa opýtať na Váš názor či má zmysel ísť študovať medicínu v 25 rokoch? Premýšľam nad tým už dlho, ale mám obavy, či nie som už „príliš starý“ začať. Má niekto skúsenosť, že začal neskôr?

bolarazjedna
12. apr 2025

@margitaf nie, on bol Julo 🙂

taktotedanie
12. apr 2025

@sss777 pred 15 rokmi, to uz je irelevantne

taktotedanie
12. apr 2025

@vevesh ale nie na medicine
Popri skole v prvych rocnikoch nema sancu

kittykat22
12. apr 2025

Brigada popri medicine 😅 Tak to asi neviete ako to tam bezi. @taktotedanie ma pravdu. Praca a brigada popri skole je urcite mozna - ale na medicine sa o tom nikomu ani nesniva. Ti su radi, ze to vobec zvladnu. Objem uciva je absolutne neuveritelny.

taktotedanie
12. apr 2025

@kittykat22 maju niektori brigady aj mali, vela spoluziakov robilo sanitarov v nemocniciach ale v 4-5 rocniku, aj animatorku detsku ci casnicku ale nie v prvych rocnikoch, to nie je sanca
He tam kopa predmetov, knihy maju stovky a stovky stran, anatomia tisicky stran

elzu
12. apr 2025

Bracha mého muže si našetřil v IT branži super peníze, pak se ve 36 rozhodl jit na medicinu a ted ve 42 letech konci.
Jelikoz jsem sama studovala medicinu, neskutecne obdivuju jeho silu a odhodlani, protože to studium fakt neni sranda a clovek tomu opravdu obetuje spoustu casu a energie. Nehledě na to, ze cim starší člověk je, tim náročnější je ucit se nove veci. Jde to, pokud ma člověk motivaci a vytrvalost, ale je to výrazně těžší- vidim to pri uceni na atestaci.
Muj švagr chce nejen léčit, ale zároveň jednou spojit IT znalosti s medicínou.

sss777
12. apr 2025

@taktotedanie
Tak som sa spýtala sesternice, ktorej dcéra študuje na LF UK v BA, aktuálne je v treťom ročníku. Do druhého ročníka mala aj 2 voľné dni v týždni, v Bratislave brigáduje ako recepčná, doma v Žiline cez víkendy spieva na svadbách. Takže také zlé to nebude.

sss777
12. apr 2025

@kittykat22
Ale no. Dá sa vyštudovať a popritom pracovať.
Ja som nemala žiadnu finančnú podporu rodiny, ale išla som za svojím cieľom.
Pracovala som na plný úväzok prvých 5 rokov, v statnicovom ročníku som to nechala tak, to sa už nedalo stíhať. Zvladla som školu, spromovala s červeným diplomom a počas školy som si kúpila svoj prvý byt.
Nehovorím, že to bolo ľahké, ale dalo sa to zvládnuť.
Nerobme zo štúdia až takého strašiaka.

elzu
12. apr 2025

@sss777 souhlasim, ze na medicine pracovat jde, a souhlasim, ze je ta kombinace velice narocna, ale mozna.
Ale pokud jsi pracovala a skoncila s cervenym diplomem, tak patříš spise k hrstce velice nadaných studentu, a ne k prumerne mase, ktera dela co muze, aby to studium dala 😉

sss777
12. apr 2025

@elzu
To sama o sebe nemôžem takto povedať, ale asi áno, nie som asi úplný priemer.
Ja som len chcela podporiť autora príspevku, lebo si naozaj myslím, že ak je to jeho sen, tak by mal ísť za tým A nemal by sa nechat odradiť financiami.
Teraz sa mi to možno hovorí ľahko, ale úprimne priznávam, že to nebola sranda.
Ale stálo to za to, urobila by som to tak znovu a milujem svoju prácu, takže autorovi veľmi držím palce.

sss777
12. apr 2025

@elzu
A švagrovi tiež veľmi držím palce, klobúk dole pred jeho odhodlaním. Jeho cieľ (spojenie IT a medicíny) má obrovský potenciál

taktotedanie
13. apr 2025

@sss777 ale to nie je individualny studijny plan ale tak poskladany rozvrh hold mala stastie stava sa, tiez som jeden semester mala jeden den volny myslim ze streda a piatok len rano a potom volno ale to nebolo hned v prvych rocnikoch
Ak nevynechavala prednasky co moze byt problem
Ja nevravim ze sa neda brigadovag, da sa aj ja som mala takych spoluziakov ale nie ze idem full time job od prveho rocnika a myslim si, ze dostanes individualny studijny plan lebo si zarabam

elzu
13. apr 2025

@sss777 je hezké slyšet, že te tvůj job takto naplňuje a ze ho děláš srdcem, pro me taky neexistovala žádná jiná cesta, jinou práci jsem si ani nedokázala představit.
Naplnuje me a dela mi radost. Medicina sama o sobe i muj obor je krasny.
Ale ruzove to vsechno neni- narocne sluzby, nepravidelny rezim, stres v urgentnich situacich, personalni nedostatek, skloubit deti, osobni zivot a konicky s praci. Stejne jako finančně jsou i jina zamestnani, kde za cenu mnohem menšího nasazení, zodpovednosti a stresu vyděláš lepší penize.
Je třeba snít a za snem jit, ale zároveň se držet reality a pragmaticky se podívát na své vlastní možnosti.

Tvůj prispevek působí velice povzbudivě, jit za snem, mit pevnou motivaci a cil, s tim dokáže člověk zvládnout i nezvládnutelné.
Ale ne každý ma z ruznych duvodu kapacitu na to pracovat a studovat. A ja chtela jen podotknout , ze v tomto ohledu musi byt autor příspěvku uprimny sam k sobe. Ale treba nejsou finance absolutne vubec autorovým problémem, nevime.

sss777
13. apr 2025

@taktotedanie
Súhlasím, že individuálny študijný plán človek kvôli práci nedostane, ale to nič nemení na fakte, že sa dá popri medicíne normálne pracovať. Samozrejme keď niekto chce.

taktotedanie
13. apr 2025

@sss777 ale ja som nikde netvrdila, ze sa to neda pozor ja som to opakovane pisala ze som takych mala spoluziakov ale nie v prvych rocnikovh a full time job

kikazat123456
13. apr 2025

Možno by to chcelo po niekoľkých príspevkoch o ,,individuálnom pláne len tak,, aj nejaký reálny pohľad od niekoho, kto s tou školou a štúdiom niečo má, dám si teda tú námahu a objasním zopár vecí. V prvom rade- nie, kvôli práci ti štúdium neprispôsobia, medicína funguje inak ako ostatné vysoké školy, kde si rozvrh zostavujú študenti (a chodia do školy 2 dni v týždni), na medicíne máš rozvrh pevne daný a nemenný. Nutná je na veľkej väčšine predmetov (90% predmetov) 100%tná účasť, tzn. ak vymeškáš, čo často musíš dokladať lekárskym potvrdením, musíš si aj tak cvičenie nahradiť s inou skupinou. To znamená príspevok, ktorý tu bol o dvoch voľných dňoch ,,DO DRUHÉHO ROČNÍKA,, znamená, že naozaj iba V PRVOM ročníku a v prvom semestri sa stane, že máš možno 2 dni voľné, ale od druhého ročníka sa to už nestane. A ak aj máš 2 dni voľné, tak zvyšné 3 tak plné, že sa počas nich na cvičenia nestíhaš učiť (keďže najmä vo vyšších ročníkoch od teba chcú pripravenosť na každé cvičenie/stáž) a na to budeš potrebovať minimálne zvyšné dva dni, ak nie aj tie víkendové (väčšinou aj časť tých). Ale celkovo k faktorom - finančná situácia, áno, treba na ňu myslieť, 6 rokov nebudeš mať plný úväzok, optimistický scenár je štvrtinový počas všetkých 6 rokov (spriemerovane, tzn. v prváku stihneš aj polovičný, v druháku a tretiaku skoro nič, štvrták polovičný a pod., vždy náročnosť jednotlivých ročníkov závisia od fakulty, samozrejme, ak budeš mať flexi pracovný čas a cez skúškové (december, január,máj,jún) vieš povedať, že nebudeš robiť, bude to veľkou výhodou), treba si to teda aj takto vziať + dosť stoja aj knihy a pomôcky, taktiež tablet má každý študent medicíny. Vek - ten je úplne v poriadku, medicínu študujú aj ľudia s titulmi z iných odborov a vekom 30 + , naozaj pri štúdiu medicíny na veku nezáleží (štatisticky ale starší viac vypadávajú počas štúdia, no ak človek chce a má na to, tak to zvládne v každom veku + treba samozrejme niekedy aj šťastie). Čo súvisí s vekom a je dôležité je ale aj to, čo si robil predtým a to je dôležité najmä pri príprave na prijímačky, tie sa píšu z biológie a chémie na všetkých slovenských lekárskych fakultách, plus na niekorých aj iné testy. Predpokladám, že máš záujem ísť na fakultu s najstaršou tradíciou, ktorá odchovala väčšinu slovenských špičkových lekárov, nebudem schválne spomínať jej názov, možno máš záujem aj o iné. Ak máš záujem o tú, tak určite najlepšie ohlasy sú na prípravu na prijímačky od Nauč sa pomáhať, ktorí sa na túto fakultu špecializujú, pripravujú tam naozaj profi ľudia a nie hocijakí študenti z Doučma alebo Facebooku, je to naozaj veľmi dôležité, kto ťa na fakultu pripravuje, aj keď si dlhšie po škole aj keď si študent - maturant. Ak máš záujem o niektorú z menších fakúlt, tiež viem z okolia odporučiť, odkiaľ sa ľudia na fakulty pripravovali a ako boli spokojní. Napr. pri spomínanej najväčšej fakulte je na učenie sa na prijímačky iba na prírodovedné predmety 16 000 možností otázok, ktoré spolu nesúvisia + ďalšie testy, treba tiež počítať niekoľko mesiacov na prípravu + ako tu už niekto povedal, tento rok sú už prihlášky podané, čiže ideálne začať o niekoľko mesiacov s prípravou, aby si bol niekedy takto o rok ready na prijímačky (do toho treba tiež dať dosť energie, na spomínanej fakulte berú každý rok okolo 380 ľudí a hlási sa okolo 2000). Poslednou dôležitou vecou je, tiež, ako tu už niekto spomínal, motivácia študovať. Niektorí to berú ako voľnočasovú aktivitu, niektorých tlačia rodičia alebo rodina a niektorí idú, lebo ,,why not,, - takíto moc na fakulte nevydržia, je to naozaj veľké rozhodnutie a treba si ho premyslieť 🙂 , je to naozaj 6 ročné denné ťažké štúdium (nie externé, ako to tu niekto spomenul, medicína nemá narozdiel od iných odborov externú možnosť štúdia, iba dennú), máš fixný rozvrh, častokrát si v škole naozaj veľmi dlho + medicína nekončí v škole, ale len začína a učenie pokračuje domov, často do nočných / ranných hodín. Okrem toho letná prax, tzn. aj keď nechodíš zrovna do školy alebo sa neučíš celé dni na skúšky, máš povinnú letnú prax, spolu to štúdium zaberie naozaj veľa času, energie, financií. Ale tie pocity, ktoré môžeš potom zažiť, keď niekomu zachrániš život . alebo privedieš na svet nový, zažiješ málokde 🙂 . Veľa šťastia a síl prajem, pekný deň 🙂

taktotedanie
13. apr 2025

@kikazat123456 nenapisala by som to lepsie
Top komentar
Ja som sa snazila to vysvetlit ale tu si idu niektori “svoje “

tyriss
13. apr 2025

Ano ma. Napr. Vo svedsku studuju aj 35-40 rocni. Nikto to tam neriesi, ze su "prilis stari". Mas pred sebou este minimalne 40 rokov produktivneho zivota, takze chod do toho.

sisska96
13. apr 2025

@sss777 niekedy si chodila na náročnú vš?

taktotedanie
13. apr 2025

@sss777 full time? Bez sance a moze sa clovek aj poskladat do kocky,nic nemoze
Ok jasne , par hodin po skole, dohodnut sa, vikendy, ale na full time job nie
Taku socialnu pracu ked niekto studuje alebo tie vysoke skoly nie univerzity ale vysoke skoly kdesi v zapadakove jasne kludne

vevesh
14. apr 2025

@taktotedanie niekori ludia to dokazu. Ze ty nie a nezazila si, okej. Ale ja som takych ludi normalne zazila a nie, nestudovali ziadne lahke a ani podradne univerzity. Dost ludi malo a ma isp, aj ked ty si takych ludi nezazila. Niektori ludia maju jednoducho kapacitu zapamatat si vela veci lahko a rychlo. Ja napriklad patrim medzi nich tiez. Dokazem sa naucit kvantum uciva velmi rychlo. A mala som dost znamych v okoli, ktori stihali ci uz pracu popri skole, ci dve vysoke naraz, ale ano, mala som aj spoluziakov, ktori na dvesto stran potrebovali 3-4 tyzdne a aj tak na skuske chaosili, lebo to nevedeli....

stanzi
14. apr 2025

@tyriss A ti 35-40 rocni studuju medicinu? Lebo mam pocit, ze na tejto poslednej strane diskusie sa tu uz pise skor vseobecne o studiu na (hocijakej) VS, nie na medine…Neviem si predstavit 40tnika, ktory zacina studovat za lekara, ved to je 6 rokov skoly, potom dalsich 4-6 rokov atestacia, cize realne zacina pracovat sam az po 50tke…To mi pride uz naozaj dost.

taktotedanie
14. apr 2025

@vevesh 😂😂 tu uz moja ochota komunikovat skoncila
Pekny den

taktotedanie
14. apr 2025

@stanzi ja som mala 33 rocnu spoluziacku ked zacinala
Samozrejme sama, vydat sa nechcela, deti mat nechcela, ma cez 40 uz je vseobecna bezdetna zije sama

alica110
14. apr 2025

Nie je to neskoro, kamarátka začala študovať v 34 😅 Nikdy nie je neskoro, to si zapamätaj.

vevesh
14. apr 2025

@stanzi ano, mala som dost ludi v okruhu. Samozrejme nemas pol rocnika 40tnikov, ale 10-20 ludi na 300 v klude najdes...

alexanderkovacs
14. apr 2025

Buduci rok mozes podat prihlasku, ale trebasa poriadne pripravit, co ti zaberie min pol roka mozno aj rok. Potom treba stym ratat ze 6 rokov ta musia zivit. Pribmedicine pracovat je velmi narocne, eadsej treba sustredit sa na ucenie, a oddych. Keby ta buduci rok zobrali tak 26 +6 je 32. Neviem ci budes chciet aj rodinu, deti. Aj stym treba pocitat.

sss777
15. apr 2025

@sisska96
Som lekárka s 3 atestaciami, takže ano, téma sa ma priamo dotýka. Pracovala som od prvého ročníka do polovice šiesteho ročníka na plný úväzok.

sss777
15. apr 2025

@taktotedanie
Ok, mne sa to podarilo, takže bez šance to nie je

sisska96
15. apr 2025

@sss777 Neverím......