icon

Má zmysel študovať medicínu ako 25-ročný?

10. apr 2025

Ahojtee, chcel by som sa opýtať na Váš názor či má zmysel ísť študovať medicínu v 25 rokoch? Premýšľam nad tým už dlho, ale mám obavy, či nie som už „príliš starý“ začať. Má niekto skúsenosť, že začal neskôr?

Strana
z4
sss777
15. apr 2025

@sisska96
Nemusíš. Stačí prejsť diskusiami, som tu registrovaná dlhšie, často odpovedám aj na medicínske otázky. Ale samozrejme je len tvoja vec, čomu veríš.
Pekný deň

feuille
15. apr 2025

@kittykat22 čo by nie, poznám viac ľudí ktorí mali popri tej škole brigádu, jeden chalan pracoval v supermarkete 🙂

taktotedanie
15. apr 2025

@sss777 pred 20 rokmi predpokladam ak nie viac

sss777
15. apr 2025

@taktotedanie
Nie, promovala som pred 12 rokmi. Ale snáď vtedy tej anatómie/biológie/biochémie nebolo menej ako teraz🙂

taktotedanie
15. apr 2025

@sss777 s 3 atestaciami.. dobre
Pekny den

sss777
15. apr 2025

@taktotedanie
Som tu registrovaná zopár rokov a všetci vedia, že som atestovala v Nemecku. Stačí si pozrieť, ako to funguje s Ausbildungssystemom a samozrejme, je to možné. A stihla som aj 2 deti.
Aj tebe pekný deň

vevesh
15. apr 2025

@sss777 zbytocne to budes vysvetlovat🫣ja som sa to pokusala, akurat ukazala, ako lekar nema vyzerat...🤐

sss777
15. apr 2025

@vevesh
Hlavne nerozumiem tomu dohadovaniu sa a neverím a podobne. To akože keď niekto zvláda viac ako ja, tak si to vymyslel? Pre mňa nepochopiteľné.
Ja sa snažím podporiť budúceho kolegu, lebo milujem medicínu a sama viem aké to bolo popri práci náročné. Ale dá sa to a stálo to za to.

vevesh
15. apr 2025

@sss777 ja to dobre viem, na medicinu som bola vzata, rozhodla som sa pre iny smer, ale s medicinou mam stale co do cinenia....

cindy22
19. apr 2025

Mam známeho kt ma 50 a jeho najvacsi životný problém je to, že nešiel študovať medicinu keď mal 27. Vtedy ho to napadlo, ale myslel ze je neskoro. Takže asi toľko k tomu. Pokiaľ máš financie a si ok s tým, ze nasledujúcich 6 rokov nebudeš mat poriadny príjem tak chod to toho.

tyriss
20. apr 2025

@stanzi ano studuju medicinu, atestuju aj v 45ke. Ozaj sa nad tym tam nikto nepozastavuje. Niekdy je to ich druha vysoka skola v poradi. Vystuduju nieco, odrobia v tom odbore, zistia, ze ich to nenaplna a zmenia smerovanie na medicinu. Aj ja som bola najprv prekvapena, kedze tuto sme vsetci odchovani na tom, ze si mas vybrat zivotne smerovanie v 18 rokoch a odchylit sa neskor je pomaly skandal. Ale ako pisem ved ludia maju desiatky rokov produktivneho zivota pred sebou a odpisovat sa v 30 rokoch, ze im usiel vlak a neist studovat po com tuzia? Ved to nedava zmysel sa upinat na ukoncene studium niecoho co cloveka absolutne nebavi, co bol omyl a nutit sa v tom pokracovat.

abcd123321
5. máj 2025

Ahoj, ja tiež nad tým premýšľam, že by som v 25 začala študovať medicínu. Napíš mi.

gabrielle023
21. máj 2025
@taktotedanie

@stanzi ja som mala 33 rocnu spoluziacku ked zacinala
Samozrejme sama, vydat sa nechcela, deti mat nechcela, ma cez 40 uz je vseobecna bezdetna zije sama

@taktotedanie nebola to moja učiteľka z gympla? Ja som chcela na medicínu, nakoniec blbá ani len prihlášku som si nedala, veľmi ľutujem...mať tak o 20 rokov menej...

gabrielle023
21. máj 2025
@cindy22

Mam známeho kt ma 50 a jeho najvacsi životný problém je to, že nešiel študovať medicinu keď mal 27. Vtedy ho to napadlo, ale myslel ze je neskoro. Takže asi toľko k tomu. Pokiaľ máš financie a si ok s tým, ze nasledujúcich 6 rokov nebudeš mat poriadny príjem tak chod to toho.

@cindy22 presne ako ja...ešte v 26 som zvažovala

maminkadeticiek
21. máj 2025

NIKDY NIE JE NESKORO ZACAT.Ak mas prachy na zivobytie a nebudes odkazany na mama hotel,lebo to by bolo trapnucke v tomto veku,tak do toho.Som tvoj fanusik 👍

taktotedanie
21. máj 2025
@gabrielle023

@taktotedanie nebola to moja učiteľka z gympla? Ja som chcela na medicínu, nakoniec blbá ani len prihlášku som si nedala, veľmi ľutujem...mať tak o 20 rokov menej...

@gabrielle023 neviem
Za mna to bolo jedno z mojoch najlepsich rozhodnuti

gabrielle023
Autor odpoveď zmazal
anonym_e27f77
21. júl 2025

Áno, má to zmysel ísť na štúdium medicíny

gabrielle023
23. júl 2025
@martinmmartin

musis sam zratat co ta to bude stat. Vies si dovolit v 25 rokoch na minimalne 6rokpv byt bez prijmu? Ako budes byvat? Chces rodinu? Chces vlastnit nieco? Si uvedom ze v 31 rokoch vlastne zacnes zarabat nastupny plat . CO budes dovtedy jest, robit ako hobby, ako bude vyzerat tvoj zivot ?

@martinmmartin nástupný plat lekára bez atestácie je 2100€. Nemať rodinu, deti a hypotéku idem. Teda za mňa, ak Ťa to tam ťahá určite choď, lebo si po 30 tke budeš trepať hlavu o múr ako ja 🤣

anonym_ea6fc2
23. júl 2025
@gabrielle023

@martinmmartin nástupný plat lekára bez atestácie je 2100€. Nemať rodinu, deti a hypotéku idem. Teda za mňa, ak Ťa to tam ťahá určite choď, lebo si po 30 tke budeš trepať hlavu o múr ako ja 🤣

@gabrielle023 nastupny plat lekara absolventa nie je 2100€.

gabrielle023
24. júl 2025
@sss777

@kittykat22
Ale no. Dá sa vyštudovať a popritom pracovať.
Ja som nemala žiadnu finančnú podporu rodiny, ale išla som za svojím cieľom.
Pracovala som na plný úväzok prvých 5 rokov, v statnicovom ročníku som to nechala tak, to sa už nedalo stíhať. Zvladla som školu, spromovala s červeným diplomom a počas školy som si kúpila svoj prvý byt.
Nehovorím, že to bolo ľahké, ale dalo sa to zvládnuť.
Nerobme zo štúdia až takého strašiaka.

@sss777 na plný úväzok? A to ste kde pracovali?

gregik66
24. júl 2025

Ano ma to zmysel. U nas v kosiciach mame vela studentov co zacinaju ked maju 25 a viac. Poznam lekarky ktore vystudovali s detmi, manzelmi, pracou, poznam chalana ktory je zenaty, manzelka je doktorka a myslim aj deti maju a studuje…

sss777
25. júl 2025
@gabrielle023

@sss777 na plný úväzok? A to ste kde pracovali?

@gabrielle023
Učila som vo firmách cudzie jazyky.

sss777
25. júl 2025
@gabrielle023

@gabrielle023
A nástupný plat lekára absolventa nie je 2100 eur. Ťažko si nezainteresovanému prestaviť ten nápor práce za peniaze, ktoré by zarobil aj bez vysokej školy. Ja som mala šťastie a vedela som jazyky, odišla som do zahraničia a teda nemohla som urobiť lepšie

gabrielle023
26. júl 2025
@gregik66

Ano ma to zmysel. U nas v kosiciach mame vela studentov co zacinaju ked maju 25 a viac. Poznam lekarky ktore vystudovali s detmi, manzelmi, pracou, poznam chalana ktory je zenaty, manzelka je doktorka a myslim aj deti maju a studuje…

@gregik66 ako super, len majú/mali tie baby už jednu školu za sebou? Ja sprostá som mala odísť z VŠ už v prvom ročníku...Ono štúdium medicíny je denné a odvody platiť musíme

gregik66
26. júl 2025
@gabrielle023

@gregik66 ako super, len majú/mali tie baby už jednu školu za sebou? Ja sprostá som mala odísť z VŠ už v prvom ročníku...Ono štúdium medicíny je denné a odvody platiť musíme

@gabrielle023 vacsinou nie, ale poznam jedneho co uz ma mgr, a viacero ludi malo bc

Strana
z4