icon

Mám ísť na právo?

23. dec 2021

Zdravim vospolok, mam troska dilemu a potrebovala by som poradit alebo najst niekoho, kto riesil nieco podobne.
Mam 26 rokov, tri male deti a uz asi rok zvazujem studium prava. To, co ma zneistuje, vsak je to, ze som nechodila na gymnazium (cize som nemala dejepis a obciansku ako gymnazisti), ale na strednu marketingoveho zamerania. Takze z profilovych predmetov nemam dostatocne znalosti. Tu je prva otazka - da sa to dohnat, ked by som sa do toho pustila? Okrem toho, obavam sa, ako stihat skolu (aj ked externe) a domacnost s detmi. Ste tu niektora taka a viete mi napisat, ako ste to zvladali? Tiez nepoznam osobne nikoho, kto pravo studuje/studoval a tak neviem uplne presne, co to obnasa. Je toho ucenia velmi vela alebo sa to da zvladat aj popri detoch? Co sa tyka pomoci s detmi, manzel pracuje v zahranici, na deti som pocas jeho nepritomnosti sama, co sm tiez zneistuje. Po skole by som sa rada venovala trestnemu pravu, prokurature. Zmeskala som uz svoj vlak alebo sa stale oplati pustit sa do toho a realne sa s pravom raz zivit?

Strana
z3
panelacikova
23. dec 2021

Kamarátka študovala právo externe. Povedala, že kebyže má deti (hoci iba jedno), nemá šancu. Inak mala strednú OA, čiže toho dejepisu, či občianskej sme tam tiež bohviekoľko nemali... Akože, vyštudovala. Ale vo dne v noci "sedela" v paragrafoch a venovala tomu skutočne šialené množstvo času.... Takže ak si na tri deti sama... Neviem. Musela by si mať fakt "super dobrú hlavu", aby si to dala. To je môj názor....

hope170317
23. dec 2021

Vlak si nezmeskala, aj popri detoch by sa to dalo vystudovat, ale je to neperpektivne. Zrejme mas o uplatnení s touto skolou ruzove okuliare, vo moze byt zrejme sposobene prave tym, ze nikoho nepoznas. A pokial teda nie si z pravnickeho prostredia, rodinne zazemie, tak by som na prokuraturu rovno zabudla a mozno tak advokat zamerany na trest co znamena 3 roky konvipientury v advokacii a advokatske skúšky a myslim, ze robota v advokacii je pri 3 detoch nerealna (zavidi od kancelárie, tie co poznam ja a kde som robila ja urcite nie)

zun
23. dec 2021

Hope hovorí pravdu, právnikov je veľa preveľa uplatnenie náročné, na pozíciu o kt. snívaš bez konexií, musela by si byt fakt top. Neviem či reálne keď už jednu kariéru máš.

renatik91
23. dec 2021

Z hľadiska veku už neodporúčam. Pri práve je ideál mať dokončenú prax v 27-28 rokoch. Ty len kým dokončíš školu, budeš mať 33, keďže externé je 7-ročné. Nehovoriac o tom, že externé štúdium je v životopise nezaujímavé.

autor
23. dec 2021

@hope170317 predpokladam z tvojho prispevku, ze si studovala pravo. Smiem sa spytat kde a ako si bola spokojna?
Na prokuraturu teda nemam sancu, ked nemam znamosti?

evica17
23. dec 2021

Tak podla mna to ze si.nechodila na gymnazium a nemas taky prehlad sa da zvladnut, dobehnut. Tu problem nevidim. Ale to.ze si na 3 deti sama a muz v zahranici, a este chces k tomu studovat pravo , co je celkom narocna skola, tak neviem no. Jedine ze by ti obcas ked sa budes potrebovat ucit, ist do skoly na skusku, alebo len tak kvoli konzultacii postrazil deti niekto-rodina, opatrovatelka....ale.ja osobne by som do toho sla. Ono vidim ze vela veci sa da zvladnut popri materskej, ze po veceroch, pokial si to vie zena dobre zorganizovat a nebaziruje az tak na poriadku, jedle a inych veciach okolo domacnosti....a je to take ine ako len deti a domacnost. Mne osobne velmi pomaha robit po veceroch na md, ine myslienky, taky relax..

autor
23. dec 2021

@renatik91 dakujem. Preco je podla teba externe studium v zivotopise nezaujimave? Ved predsa clovek je po vystudovani rovnaky pravnik ako z denneho, nie?

emalka
23. dec 2021

So znalostami zo strednej by som sa po tolkych rokoch vobec nezaoberala, po 8 rokoch od maturity a 3 detoch by si si nic nepamatala ani ako gymnazistka.
Skor si tiez myslim ze mas trosku skresleny pohlad na studium a uplatnenie. Je tu skupina pravneho poradenstva, skus im tam napisat ci by si niektora z pravniciek s tebou nepokecala o tychto veciach aby si ziskala realny obraz.

heymissg
23. dec 2021

Ja právo neodporúčam. Veľmi veľa absolventov, uplatňuje sa čoraz ťažšie, niektoré platy ako u predavačiek. Otvor si profesiu a pozri si koľko je tam inzerátov...

panelacikova
23. dec 2021

@evica17 ver tomu, že štúdium práva rozhodne nie je relax....

luccija
23. dec 2021

Bez pomoci muža a rodiny s 3 deťmi popri práci to bude lepšie extremne náročné.Ale zase je to tvoj sen ....veď aspoň vyskúšaj.Ale právnikov vychádza každý rok veľa, aby sa nestalo, že sa budeš roky trápiť so školou...kde by si chcela pracovať máš nejaký typ?ja čo poznám 2, tak všetok čas venovali štúdiu jeden je právnik v realitke druhý v rodinnej firme

loginexistuje
23. dec 2021

ma ti kto pomoct s detmi ked sa budes musiet ucit alebo ist do skoly ? aj ked to je externe inak prokuratura a tak ak nie si z pravnickej rodiny tak to rovno zabudni pravnikov je velmi vela a nemaju tolko uplatnenia

loginexistuje
23. dec 2021

ale teda ak chces chod aby si si nelutovala ale urcite si zaplat opatrovatelku ak muz nie je k dispo (je v zahranici)

zuzanka.zuzu
23. dec 2021

- VOBEC si nezmeškala vlak (mužovi by to predpokladám nikto nenapísal), v zahraničí bežná vec študovať v tomto veku a napr.ja som na dennom seminári mala aj starších, takže externe v 26r nie je najmenší problém
- na prokuratúru rovno zabudni, advokácia asi tiež, ale vieš sa slušne uplatniť v štátnej správe (síce nižší plat, ale PN, OČR, stabilná prac.doba... a ozaj netreba všade tlačenku, niekde za také nízke platy proste absolventi práva nepôjdu, pre teba možno výhoda - neviem ako si predstavuješ financie po skončení)
- ext.štúdium proste do CV neuvedieš, to je najmenej 😀
- štúdium bude náročné hlavne časovo, najmä popri deťoch, ale dali to aj iné, možno dáš aj ty
- toho dejepisu tam nie je tak strašne veľa, kedysi áno, dnes to tak zredukovali, že vedomostne to dáš
- ešte nejaké otázky?

baboobchod
23. dec 2021

Akú máš strednú je uuuplne jedno. Ja som teraz prvacka externe na UK, už som to tu viackrát písala. Tiež to bol môj sen, bohužiaľ vystudovala som STU 😂 Mám skoro 40 rokov, dobre platenú, aj keď trochu nudnu prácu vo finančnom svete, 14 ročné dieťa… času relatívne dosť. Napriek tomu je skola veľmi vyčerpávajúca, časovo náročná, veľa samostudia… vlastne 90% je samostudium, prednášky každý piatok-sobota 2 mesiace, potom skuskove. Ja to ale robim ako záľubu, som si vedomá toho, že v 47 žiadnu právnickú kariéru už nespravím 😂… uprimne, pri malých deťoch to nedáš 😵‍💫 ale zas - skúsiť môžeš, platí sa za rok, prinajhoršom prídeš o 900€, ale aspoň skúsiš 🤷🏼‍♀️

monka105
23. dec 2021

V prvom rade, štúdium práva je mimoriadne náročné, či už externé alebo denné. A to tak časovo ako aj psychicky. Učenia je skutočne kvantum a na skúškach ti nikto nič nedaruje len tak. Ak máš rodinu o to ťažšie to bude. Osobne nevidím problém v tom, že nemáš maturitu z gymnázia, ale mala by si mať aspoň základný spoločenskovedný prehľad, aby si najmä zo začiatku chápala súvislosti. Najväčší problém vidím v tom, že máš ambície venovať sa po škole trestnému právu a prokuratúre. Ak sa chceš dostať na prokuratúru, robí sa mimoriadne ťažké výberové konanie, kde z celého Slovenska vyberú iba zopár desiatok čakateľov na prokurátora. Musíš rátať aj s tým, že ak by ťa už aj vybrali, nemôžeš si vybrať mesto, v ktorom chceš pôsobiť, určia ti ho sami podľa toho, kde je aktuálne voľné miesto. Ďalšia vec je tabuľkový plat v štátnej správe. Je to naozaj smiešna suma, o niečo viac ako minimálka a pri deťoch predpokladám potrebuješ peniaze. Ak by si chcela robiť ex offo obhajcu, musíš mať advokátske skúšky. To znamená, že musíš absolvovať po skončení štúdia ešte ďalšie tri roky koncipientskej praxe. A ďalšia vec, zaplatené dostaneš až po skončení konania, z ktorých väčšina trvá roky. Ak už chceš ísť študovať právo, nie je nereálne, aby si ho vyštudovala, ale na tvojom mieste by som upustila od ambície robiť trestné právo, podľa máš klasicky veľké oči, ale neuvedomuješ si, čo to obnáša.

alexandra2468
23. dec 2021

Suhlasim s @hope170317.
Ak si cielavedoma, mas dobry time management, skolu dokoncis aj s detmi na krku. Moj manzel vystudoval pravo denne studium popri ekonomickej. A nebol to ziadny extrem a ani on (bez urazky) nie je nejaka obrovska kapacita. Ale je velmi pracovity a snazivy.

Co sa vsak tyka kariery. Neviem no. Je pravda, ze kym dokoncis skolu, spravis koncipienturu, advo skusky, tak aj deti podrastu a uz ti mozno nebude luto, ze robis cely den kazdy den a nemas cas na deti 😃 okrem toho co baby uz spominali, sa mi javi ako problem aj to, ze mas manzela prec.

evica17
23. dec 2021

@panelacikova tak to asi nie, nestuovala som pravo, tak neviem...ale byt autorkou tak skolu ak chce, tak nech si spravi, ale podla komentov asi inu ako pravo

21oktober
23. dec 2021

Ja mám teraz 42 ročnú koncipientku . Vyštudovala právo externe a keď som ju prijímala mala väčšie znalosti ako jej 27 ročný kolegovia . Študovala s dvoma deťmi rozvedená . Je veľmi šikovná , precízna a som si istá že ešte dieru do sveta spraví alebo je ponúknem zostať po advokátskych skúškach u nás vo firme.

missdiva
23. dec 2021

Ahoj, podla mna si vlak skor zmeskala... Problem nevidim v studiu, studovala som denne ale poznam kopu ludi co externe, popri praci. Skolu isto zvladnes, korona doba ti je naklonena, problem bude potom ak chces robit co pises.
Na vsetko zaujimave potrebujes koncipientku prax min.tri roky, praca koncipienta nie je pracovna doba od 8do 16 ale od 7 do 22, uplne nezlucitelne pri detoch (mozno existuje par kancelarii/uradov kde to tak nie je ale tam sa nemas sancu naucit sa veci nevyhnutne na skusky takze by to bol zabity cas za minimalnu mzdu).
Studovat budes na externom tusim 6r(neviem presne ako to oni maju). Potom plus dalsie 3r. minimalne (realne skor 5 pokial ti nestaci advokacia...) a potom dalsie cakanie kym vobec budu skusky, byvaju 2x do roka a to budes rada ak ich vobec spravis. Niekde ak nespravis musis cakat dalsi rok do dalsieho terminu a mozes ich robit len 3x v zivote.
No a ked spravis skusky (v tvojom pripade asi justicne) tak tvoja pracovna doba bude do konca zivota od 7 do 22 😁
Cize za mna ak chces ist na pravo chod ale musis byt extremne motivovana aby si uspela v lukrativnom smere (vacsina kolegyn nema rodiny a tomu umerny pracovny vykon sa od vsetkych ocakava) a rozhodne teda mozes zabudnut na nejake peniaze skor ako za 10-12rokov a na venovanie sa detom. Aj ked pocas studia este na deti mat cas budes. Drzim palce.

luciab19
23. dec 2021

Ahoj, chcem sa Ťa opýtať prečo chceš ísť na právo? Aj to je dôležitá otázka. Právo je dosť náročné. Ja som kedysi veľmi túžila ísť na právo. Rozprávala som sa aj so známou a trestne právo je “najhoršie”. Vrtas sa vo veľa kauzách, otvorene mi povedala, že pokial chcem mat rodinu, s trestným pravom to bude ťažšie. Vyhrážky, strach o život a pod. Druha vec, podľa mna je síce pekne byt motivovaná a niečo chcieť, ale právo musíš proste žrať a cely život tomu podriadiť. Zo začiatku sa musíš vôbec dostať k niekomu na “prax” a tam Ťa budú drtit. Neviem osobne by som to už neriešila. Nechcela by si radšej skúsiť probaciu a mediáciu? Napríklad

missdiva
23. dec 2021

Ale myslim, ze mozes najst uplatnenie ako podnikovy pravnik napr. alebo nieco v statnej sprave. Skratka pozicia kde ti netreba prax, len zial tam sa nemozes posuvat dalej.

luciab19
Autor odpoveď zmazal
marsmykkok
23. dec 2021

Ak je to tvoj sen, tak chod do toho. Ale rátaj s tým, že kým skončíš, kým budeš mať prax tak riadna "právnička" budeš až v zrelom veku. Ak ti nerobí problém matika, ja by som skôr nejaký ekonomický smer zameraný na marketing, tam sa na praxi tak nebazíruje a vieš to uplatniť všade...

marsmykkok
23. dec 2021

A ešte ak pôjdeš, určite treba nejakú prípravu-čo robia univerzity pred príjimačkami, lebo prijímačky nedáš s tým že si už dávnejšie zo školy a kde sa dejepis a občianska až tak nepreberala.

autor
23. dec 2021

@zuzanka.zuzu este ma zaujima, je teda nejaky rozdiel medzi absolventom z externeho a denneho studia?
Nestudovala/nepoznala si niekoho na UMB v BB, ze ake to tam je?

autor
23. dec 2021

@marsmykkok co som pozerala, tak prijimacky su uz len v Trnave na pravo, ak sa nemylim. Inde beru bez prijimaciek.

autor
23. dec 2021

@luciab19 na pravo som chcela uz davnejsie, ale nebol vhodny cas a aj som to zavrhla. Teraz uz dlhsie znova nad tym uvazujem. Taha ma to smerom prava, aj ked vidim, ze to nie je nic lahke. Zrejme to aspon skusim.

ivangeline
23. dec 2021

Ak mas dobru pamat a citas rychlo..aj pri 3 detoch sa to da ale ja by som so toho nesla...pokym sa dostanes k tomu..co chces..pri rodine a za mizerny plat..

panelacikova
23. dec 2021

@zuzanka.zuzu panebože, nemusím byť ani personalistka, aby mi trklo, že vyštudovala školu externe 😀

Strana
z3