icon

Mám ísť študovať teraz, či ešte počkať?

21. aug 2022

Ahojte,
riešim takú dilemu. Pracujem ako riaditeľka v MŠ. Chcem si zvýšiť kvalifikáciu. Mám síce VŠ, ale mimo svojho odboru. V MŠ stačí stredoškolské pedagogické vzdelanie - čo samozrejme mám. V podstate nič "nepotrebujem", resp. legislatívne všetky predpoklady spĺňam až nad rámec, pretože mám aj atestáciu. Ukončenú VŠ mi zamestnávateľ neuznáva, pretože to je vedecký smer a tomu úplne rozumiem a rešpektujem to. V tomto zamestnaní sa mi pracuje dobre a chcem si zvýšiť kvalifikáciu v tomto odbore. Priznám sa, že je to hlavne z dôvodu finančného. V čistom mám teraz 930€ , je v tom zahrnutý daňový bonus, príplatok za triednictvo, riadenie a za to, že uvádzam novú pani učiteľku. Ten príplatok v decembri už nebudem poberať.
Nechcem sa sťažovať, a už vôbec nie vytvárať poburujúce diskusie, chcem len objektívny názor na túto moju dilemu. Jediná možnosť, ako si zvýšiť príjem je štúdium. Manžel poberá opatrovateľský p. na dcérku, takže on si zvýšiť príjem nedokáže.
Predtým pracoval on v zahraničí a ja som sa starala o dcéru, ale mne už liezlo na mozog to odlúčenie a spolužitie na diaľku. Mne sa naskytla táto pracovná príležitosť, tak sme si povedali, že sa uskromníme, ale budeme spolu a hlavne, dcéra potrebuje nás oboch.
Finančne to utiahneme, máme nejaké úspory, našťastie nemáme dlhy. Mňa skôr trápi, či to zvládnem fyzicky, psychicky. Pracujem denne aj 10 hodín. Samozrejme nie vždy, niekedy menej, niekedy viac. V práci 6 a robotu si nosím domov takmer denne. Ďalej domácnosť, veď to poznáte...našťastie manžel varí denne a stará sa o dcéru (ŤZP) celé dni. Ja sa starám o poriadok a tak. Varievam iba cez víkendy. Tento rok dcérka nastupuje do 1. ročníka na ZŠ, takže pribudne ďalšia povinnosť a nie ľahká, keďže s ňou to nieje také ako so zdravým dieťaťom. Neviem čo mám robiť. Na vš som prijatá, stačí zaplatiť školné. Ale zvládnem to?
Manžel ma podporuje, povedal, že ak by som to nezvládala, tak to nechám a nič sa nedeje, ale toto by ma mrzelo veľmi. Alebo čakať? To sa mi tiež nezdá, určite zvýšia výšku školného a vlastne dcére sa bude treba venovať časom ešte viac....
Nie som najmladšia a nechcem študovať ako 50 ročná.
Neviem čo mám robiť.

Strana
z3
autor
21. aug 2022

nenapísala som najlepšie, že sa manžel stará o dcéru celé dni. Mala som na mysli čas, keď som v práci. Keď som doma ja, tak sa o ňu staráme spoločne, alebo potreby.
Tento šk. rok bola v škôlke pri mne, takže v podstate bola veľa so mnou, ale keďže kôli častým chorobám bola viac doma ako v mš, tak sa o ňu staral doma manžel.

marci77
Autor odpoveď zmazal
carmenuska
21. aug 2022

A akú chces školu? Pretože v školstve ti zvýši plat už iba ďalšia atestácia- druhá a príplatok za inovačné vzdelávanie.Cize VS ti je nanič.Isla by som týmto smerom.

vso10
21. aug 2022

Ahoj, robila som si VŠ popri zdravom dieťati a bolo to náročné. Síce aj náročný smer a netuším aké to je s učiteľstvom (hlavne ak by si išla externe) a neviem porovnať svoje dieťa voči ŤZP dieťatku. Pre mňa bola škola psychicky aj fyzicky náročná. Na jednej strane mi veľmi uľahčil situáciu covid - keď bol malý chorý, škôlky zatvorené, mala som prednášky doma online a on sa pri mne hral/počúval/pozeral rozprávku. Vždy sa to dalo vykryť. Možno je ešte šanca, že tento rok budú nejaké prednášky online... To by bola pre Teba veľká výhoda, i keď už sa pomaly školy vracajú do starých koľají a online prednášky ubúdajú.
Čo sa týka poplatku za školu, pred 6r sa za môj odbor platilo 800€/rok. Minulý rok som platila 1000€/rok, čiže síce zdraželo štúdium, ale nie markantne (jedná sa nadštandardnú dĺžku denného štúdia na UNIBA, nie externé). Inak pri internom štúdiu sa dá napísať žiadosť o zníženie školného. Školné sa zvykne znížiť napr ak má žiadateľ dieťa do 3r. Netuším či by bolo možné zníženie, pokiaľ máš ŤZP dieťa a si externe.
Veľmi náročné obdobie je skúškové... Poznáš niekoho v danom odbore, kto by Ti vedel poradiť ako je náročné štúdium a či máte veľa zadaní počas semestra? Ak nie, pohľadaj na fcb skupinu danej školy a možno nájdeš niekoho ochotného opísať Ti štúdium 🙂 veľa šťastia

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
autor
21. aug 2022

@carmenuska No práve mám na mysli 2. atestáciu

pinkgirl
21. aug 2022

Choď do toho👍 si už prijatá, viac ani nerozmýšľaj. Máš na to, dcéra bude v pohode, a ty to zvládneš tiež - odkladaním na neskôr aj s vyšším vekom to bude určite horšie. 🙂

autor
21. aug 2022

@marci77 áno predškolská elementárna pedagogika. Tak IT sme a ja to ani náhodou, v tomto som stratená.
Ide mi o zvýšenie príjmu.
@vso10 mám ochotnú kolegyňu, ktorá momentálne študuje to isté, vlastne to ona ma namotala, vzájomne si pomáhame a povedala mi, že mi poskytne materiály. Ďakujem

@bilberryday takéto riziko by vzniknúť nemalo, môj zamestnávateľ podporuje zvyšovanie si kvalifikácií, skôr naopak.
@pinkgirl som viac naklonená k tomu, že to aspoň vyskúšam, vďaka za podporu.

zuz02
21. aug 2022

Ak máš takéto ideálne podmienky (manžel, kolegyňa, ktorá Ti vie pomôcť), tak neváhaj.

bimbambom
21. aug 2022

Ja by som šla na VŠ, veď tá atestācia sa teraz robí večnosť :(

autor
21. aug 2022

@zuz02 áno, naozaj to teraz vyzerá celkom sľubne. Tak teda už len zaplatiť školné a učiť sa 🙂

@bimbambom áno a je to celkom náročné. Aspoň tá prvá. Prácu som písala asi pol roka po nociach....to bol normálne pôrod :D teraz som si robila funkčné a to teda bolo nič oproti atestácii.

mooonika1975
21. aug 2022

Nechápem ? chceš atestáciu druhú ? či vš ?

mooonika1975
21. aug 2022

@carmenuska ešte by ju malo šupnuť VŠ na vyšši stupeň, ale teda neviem, či tou atestáciou už nie ... či to sa ráta osobitne ? Myslim prvou atestáciou.

autor
21. aug 2022

@mooonika1975 VŠ a časom aj 2.at
už po uznaní mgr titulu v našom odvetví by som mala ísť o triedu vyššie.

bimbambom
21. aug 2022

Určite choď na Vš 🙂

mooonika1975
21. aug 2022

po prvej ťa dali do vyššej a po VŠ zase do vyššej ? iba o jednu ? Neviem ako to je, Bc. a Mgr. nie je ešte odlišené ?
Ja som tiež teraz robila atestáciu, som o jeden vyššie, v podstate ako ty, ja mám ale ešte inovačné, 9percent a ešte 3 percenta by som si teraz urobila, lebo mi už aj vyprcha platnosť za chviľu tých 9.
Ja si idem robiť VŠ ekonomického smeru, lebo si nemyslim, že človek tuto robotu dokáže robiť do 65 rokov, je to viac menej náročné. A kedysi sa vravelo, že aj riaditeľke bude stačiť iba ekonomický smer. Neviem ,kde som to počula, niekde sa to spominalo. Že časom....
Inak pedagogiku podľa mňa zvládneš v pohode, si v tom, takže bude to ok, možno niektoré predmety budú online, nebudeš musieť chodiť, a ešte máš kolegynu , čo je pred tebou, takže má skúsenosti, poznámky, a info o skúškach. VŠ sa vôbec neboj

autor
21. aug 2022

@mooonika1975 Práve preto som si urobila VŠ odlišný, nie učiteľský smer a dokonca som chvíľu v tomto odvetví aj pracovala. Bolo to nenáročné povolanie, platovo tiež cca ako v školstve, no nenapĺňalo ma to. VŠ mi neuznali. Teda uznali vysokoškolské vzdelanie, ale platovo nie. Inovačné nemám, nebolo by od veci urobiť si aj to....cez čo si sa prosím Ťa vzdelávala? Cez MPC?

mooonika1975
21. aug 2022

Inovačné je super, aspoň niečo , sice teiž vraziš , čas a prostriedky, ale 7 rokov ti to plati.

mooonika1975
21. aug 2022

Softimex som robila, nie MPC

autor
21. aug 2022

@mooonika1975 ďakujem, bolo to náročné? Napr. s porovnaním s atestáciou?

surama
21. aug 2022

O kolko by ti to zvysilo prijem? Toto by bolo u mna smerodajne.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
21. aug 2022

@surama približne 150€

mooonika1975
21. aug 2022

bolo to iné, hlavne sme sa pripravovali a potom robili skúšky, oni nás učili. Atestácia po novom bola podľa mna horšia, lebo nikto nevedel pomaly , čo má robiť. A potom ten zber informácii je sice super, ale tým , že je to neprebádané, tak to bolo také divné. Inak je to super a schvaľujem tuto atestáciu. Tá predtym bola podľa mňa ľahká.

luccija
21. aug 2022

Ak sa vidis v tej praci na dalsie roky, tak nevahaj a chod studovat.

surama
21. aug 2022

Len moj osobny nazor je, ze pre 150eur by som sa urcite nesla trapit na dalsiu VS. Vezmi si, ze kolko casu budes venovat uceniu, tak za ten isty cas si mozes privyrabat niecim alebo, teda, tvoj manzel, kedze si spominala, ze nie je s dcerou 100% casu. A zase nemas zaruku, ze na tej pozicii budes robit vecne. Dalej, neviem ako dlho by trvalo predpokladam externe studium, ale urcite roky. Cize ti to nevyriesi aktualnu situaciu, v ktorej by sa hodili peniaze naviac. Realne budes dostavat vyssi plat az o niekolko rokov, a to tam uz ani vobec nemusis pracovat.

autor
21. aug 2022

@mooonika1975 Ja som tiež robila po novom. Mňa nahnevalo, že zrušili povinnosť atestácie pre riaditeľov. Nie ohodnotiť, ale ubrať z nárokov.
@surama áno a preto váham. Myslím si, že tu ale pracovať budem dlho. Necestujem, mám to 4 minúty peši, možno to bude znieť blbo, ale v našej okolici nemáme rómov, v podstate každý s každým je rodina :D mne to vyhovuje, ja si nič lepšie predstaviť neviem. Ani som nedúfala, že sa sem dostanem, pracovala som roky inde a to dochádzanie bolo hrozné. Je pravda, že žiadne dramatické zmeny v plate nenastanú, ale lepšie ako nič...

autor
21. aug 2022

@surama manžel si žiaľ privyrábať nesmie, má 24 hod. starostlivosť o dcéru. Ja viem napr. robiť gelové nechty. Robím iba sama sebe, mám aj kurz, ale ja nie som z tých, čo robia "čiernotu" ak by som tie nechty robila, tak podľa právnych predpisov, ako to má byť. V tomto by som vedela zarobiť možno aj viac časom, no nemyslím si, že je to práca na celý život...manžel bol celý život szčo a už o tom nechcem ani počuť.

luccija
21. aug 2022

@surama usetri na doprave...a, ked pracuje v dedine ideal.Ak by aj nepracovala tam ide dalej, alebo ako ucitelka kdekolvem.Skolu jej nikto nevezme.Ano, financny prinos nie velky, ale je...autorka, ak to bude narocne prerusis..vyzera, ze mas velku oporu v muzovi mozno to bude horsie, ked nastupi do prace, dcerka skola, ale spolu to date.Z praxe poznas vela veci a vyzera, ze Ta to chytilo za srdce a mas pracu na roky.Kde ides studovat?

mooonika1975
21. aug 2022

@surama inak toto máš pravdu, že radšej privyrobiť, ja si tiež popri práci zarábam. Cca tiež tých 150€ mesačne. A stoji ma to hodinu tyždenne .

Strana
z3