icon

Mám ísť študovať teraz, či ešte počkať?

21. aug 2022

Ahojte,
riešim takú dilemu. Pracujem ako riaditeľka v MŠ. Chcem si zvýšiť kvalifikáciu. Mám síce VŠ, ale mimo svojho odboru. V MŠ stačí stredoškolské pedagogické vzdelanie - čo samozrejme mám. V podstate nič "nepotrebujem", resp. legislatívne všetky predpoklady spĺňam až nad rámec, pretože mám aj atestáciu. Ukončenú VŠ mi zamestnávateľ neuznáva, pretože to je vedecký smer a tomu úplne rozumiem a rešpektujem to. V tomto zamestnaní sa mi pracuje dobre a chcem si zvýšiť kvalifikáciu v tomto odbore. Priznám sa, že je to hlavne z dôvodu finančného. V čistom mám teraz 930€ , je v tom zahrnutý daňový bonus, príplatok za triednictvo, riadenie a za to, že uvádzam novú pani učiteľku. Ten príplatok v decembri už nebudem poberať.
Nechcem sa sťažovať, a už vôbec nie vytvárať poburujúce diskusie, chcem len objektívny názor na túto moju dilemu. Jediná možnosť, ako si zvýšiť príjem je štúdium. Manžel poberá opatrovateľský p. na dcérku, takže on si zvýšiť príjem nedokáže.
Predtým pracoval on v zahraničí a ja som sa starala o dcéru, ale mne už liezlo na mozog to odlúčenie a spolužitie na diaľku. Mne sa naskytla táto pracovná príležitosť, tak sme si povedali, že sa uskromníme, ale budeme spolu a hlavne, dcéra potrebuje nás oboch.
Finančne to utiahneme, máme nejaké úspory, našťastie nemáme dlhy. Mňa skôr trápi, či to zvládnem fyzicky, psychicky. Pracujem denne aj 10 hodín. Samozrejme nie vždy, niekedy menej, niekedy viac. V práci 6 a robotu si nosím domov takmer denne. Ďalej domácnosť, veď to poznáte...našťastie manžel varí denne a stará sa o dcéru (ŤZP) celé dni. Ja sa starám o poriadok a tak. Varievam iba cez víkendy. Tento rok dcérka nastupuje do 1. ročníka na ZŠ, takže pribudne ďalšia povinnosť a nie ľahká, keďže s ňou to nieje také ako so zdravým dieťaťom. Neviem čo mám robiť. Na vš som prijatá, stačí zaplatiť školné. Ale zvládnem to?
Manžel ma podporuje, povedal, že ak by som to nezvládala, tak to nechám a nič sa nedeje, ale toto by ma mrzelo veľmi. Alebo čakať? To sa mi tiež nezdá, určite zvýšia výšku školného a vlastne dcére sa bude treba venovať časom ešte viac....
Nie som najmladšia a nechcem študovať ako 50 ročná.
Neviem čo mám robiť.

mooonika1975
21. aug 2022

inak toto by bolo tiež riešenie , ako ti povedala ,že privyrobiť. Tie gelače podľa mňa su dobre riešenie. Pripadne opatriť dieťa nejaké ... neviem.

luccija
21. aug 2022

K tym nechtom...moja kamaratka je ucitelka v MS a roky robi aj nechty doma popri MS a je spokojna, ale deti ma uz odrastenejsie.Ja by som to nezatracovala, ak by som to vedela robit nerobim si skolu...sluzby pojdu vzdy

mooonika1975
21. aug 2022

idem to kuk , či už aj Bc. nejde o triedu vyššie

surama
21. aug 2022

Kolko ti bude trvat externe studium? Oba stupne dokopy 7 rokov? Kolko stoji rocne studium? Dajme tomu 1000e? Cize za kolko rokov sa ti vobec vrati to, co zaplatis za skolne? Minimalne 5-6 rokov. Cize realne zvysis prijem do rodinneho rozpoctu tak za 12 rokov. A uz teraz si dost pracovne vytazena, do toho chces ist studovat. Kedy sa chces venovat dcere? Nech sa na mna nikto nehneva, ale toto je za mna uplne nelogicky krok.

mooonika1975
21. aug 2022

@surama 6 rokov, 4 a 2, pripadne tie prvé 4 môže aj na tri zredukovať, predpokladam tak 800€ , plus doprava na skusky, na učenie, a tých 150€ je v hrubom

mooonika1975
21. aug 2022

dajú ťa po Bc. do 7. triedy s prvou atestáciou a po Mgr. do 8.čky a po druhej atestácii do 9. triedy. Idem to porátať ...

mooonika1975
21. aug 2022

to je 350€ v hrubom, to je už dosť ...

autor
21. aug 2022

@luccija ano, viem, že sa dá štúdium prerušiť na nejaké obdobie. Manžel ma podporuje a necháva to na mne. Mne kolegyňa vravela, že nebudem mať problém, kedže mám 17r. prax. Ona učí prvý rok a zvláda to super.

surama
21. aug 2022

@luccija Ako usetri na doprave? Ved to, co plati teraz bude aj potom. Ja v tom nevidim ziaden prinos, ale ja sa na to pozeram inymi ocami. A navyse jej manzela to casom tiez omrzi a moze povedat, ze chce ist naspat do prace.

Autorka: gelove nechty su podla mna skvely druh privyrobku 👍

autor
21. aug 2022

@luccija jasné, že robí. Kopec učiteliek si takto privyrába, lenže takto si zarábajú aj na pekný problém. Až raz aby nedošla domová prehliadka a budú mať po zárobkoch. Ľudia nevedia dopriať...na dedine sa toto ututlať nedá, myslím, že do mesiaca by ma niekto bonzol a bolo by...Dokonca sa mi ponúkali same žienky na nechty, minulý týždeň 3, no toto by mi neprešlo, žiť v strachu, kto a kedy bonzne...
@mooonika1975 áno, tak by to malo byť, no len to je 6 rokov min, ale školu mi nevezme nikto.

autor
21. aug 2022

@surama manžel má opatrovak na 5 rokov, jemu to vyhovuje od 18tich pracoval ako szčo, v zahraničí. Ked este pracoval, často sme sa hádali, bolo mu z toho zle a tu v našom regióne by nezarobil ani toľko čo ja, dokonca ani toľko, čo berie za opatrovanie. Ano, casom určite do práce pôjde, ale najbližšie roky nie.

mooonika1975
21. aug 2022

to áno,len vravim, že to nie je 150€ , takže toto je už iná suma, určite chod do toho. A prosim ťa, kde ideš študovať ?

autor
21. aug 2022

@surama áno, na dcéru mi veľa času nezostane a preto stále váham.
@mooonika1975 Som prijatá v Prešove aj v Ružomberku, ale pôjdem (ak) do Prešova, v RK vyučujú blokovo a to mi nevyhovuje. V Prešove iba soboty.

mooonika1975
21. aug 2022

čo je blokovo?

autor
21. aug 2022

@mooonika1975 niekoľko dní nepretržite , niekedy aj týždeň v kuse.

mooonika1975
21. aug 2022

uf , to je riadne náročné

mooonika1975
21. aug 2022

a koľko sa plati ?

autor
21. aug 2022

@mooonika1975 750€ tento šk. rok, no určite sa bude školné zvyšovať. Uvidím, do 1.9. sa musím rozhodnúť. Kdesi som začula, že časom riaditelky v mš podmienia aspoň bc. tak aj to mi trošku vŕta v hlave, ale nemám túto info overenú, môže to byť iba klebeta.

mooonika1975
21. aug 2022

podľa mňa nie, nebudú musieť mať. To bude zase len klebeta. Ale za tých 350€ v hrubom ti to stoji. Uvidiš prvý rok, nechať to kvôli dcére môžeš kedykoľvek. Zvládať to budeš ľavou zadnou.

luccija
21. aug 2022

@surama usetri na doprave, ze pracuje v dedine 4 min od domu...autorka aj ja som pocula aj o ucitelkach, ze budu musiet mat VS...

autor
21. aug 2022

@mooonika1975 asi najskôr áno, lebo to ich budú musieť aj fin. ináč ohodnotiť. No ja som písala 150€ cca v čistom už. Viac som naklonená k tomu, že pôjdem, aspoň vyskúšam. Je pravdou, že v robote to bude o niečo ľahšie, pretože prvý rok som tu vo funkcii, tak už nejaký ten základ mám, malo by to byť už iba ľahšie a vlastne celé leto som pracovala, aby som cez rok mala nejaké veci hotové a mala viac času na dcérku. Uvidíme.

autor
21. aug 2022

@luccija počula som o tom aj ja, ale nemyslím si, že k tomu príde, z finančného hľadiska......ale je pravdou, že nikdy by som si nepomyslela, že bude plyn drahší ako elektrina.

luccija
21. aug 2022

Mozes zobrat lampu a veci k zakaznicke.Ale ok, nie kazdy ma na to povahu a guraz.Ja este raz isla by som cestou sluzieb kozmetika, pedikura.Skolu si sprav...prerusit mozes kedykolvek, materialy mas

autor
21. aug 2022

@luccija vďaka za tip a radu. Ja som strachopud v tomto :D všetko musím mať tak ako to má byť :D

gabriellajanikova
21. aug 2022

Odporúčam začať čím skôr,vlastná skúsenosť,čoraz viac sú vyššie náklady na štúdium.Okrem toho,vzdelanie je niečo,do čoho sa oplatí investovať.Sama som nastúpila v neskoršom veku na VS a mala som tam sa j staršie spolužiačky a zvládli to.

carmenuska
22. aug 2022

Určite by som nerobila nechty a už nie na čierno.Peniaze máš z toho,to je pekné.Ale čo do dôchodku a iné veci.Ked si urobis školu a všetko, automaticky bude vyššia aj PN a iné dávky ,keby nedajbože k niečomu príde.Mas viac peňazí do dôchodku , druhého a tretieho piliera atď....Čiže to nie je len mesačne privyrobenie...A hlavne nemusíš strácať čas robením nechtov ,keď budeš mať vyšší plat za to,čo robíš. Ten čas môžeš venovať dcére. Ale nerozumiem aj tak,ako to máš? Si už bc a chces si dorobiť Mgr a atestáciu? Ktorú? Druhú? Pokiaľ máš prax 17 rokov a kolegyňa ti dá podklady k atestácii, je to nič... Je to len výsledok tvojej pg činnosti. Ale určite si popritom urob inovačné , to máš peniaze ihneď.

autor
22. aug 2022

@carmenuska súhlasím s tymi nechtami. Robim si ich iba pre seba, aby som usetrila, nebavi ma to.
Nie, budem mat podklady k studiu, lebo moja kolegyna studuje to, co by som mala aj ja. Atestaciu si urobim sama, k tej podklady ani nechcem.
Rozpravala som sa s manželom a dohodli sme sa tak, ze teraz si urobim inovačné a do školy pojdem o rok, ked bude bc studium iba 3 roky. Koli dcere, ono je rozdiel študovať 3 a 4 roky, myslim to vzhladom na čas.....dcera bude prvacka a nechcem ju zanedbat.

carmenuska
22. aug 2022

Múdro!

sundew
22. aug 2022

@surama sorry ale nie vsetko je len o peniazoch! Ano tu je ta motivácia,ale vzdelanie ti nikto uz nevezme! A ze len o 150€? Podla mna kazdy peniaz je dobry a nikdy clovek nevie co bude v budúcnosti.

sundew
22. aug 2022

Isto chod študovať! Drzim ti palce nech to dobre zvládnete doma 💪💪