icon

Mám ísť študovať teraz, či ešte počkať?

21. aug 2022

Ahojte,
riešim takú dilemu. Pracujem ako riaditeľka v MŠ. Chcem si zvýšiť kvalifikáciu. Mám síce VŠ, ale mimo svojho odboru. V MŠ stačí stredoškolské pedagogické vzdelanie - čo samozrejme mám. V podstate nič "nepotrebujem", resp. legislatívne všetky predpoklady spĺňam až nad rámec, pretože mám aj atestáciu. Ukončenú VŠ mi zamestnávateľ neuznáva, pretože to je vedecký smer a tomu úplne rozumiem a rešpektujem to. V tomto zamestnaní sa mi pracuje dobre a chcem si zvýšiť kvalifikáciu v tomto odbore. Priznám sa, že je to hlavne z dôvodu finančného. V čistom mám teraz 930€ , je v tom zahrnutý daňový bonus, príplatok za triednictvo, riadenie a za to, že uvádzam novú pani učiteľku. Ten príplatok v decembri už nebudem poberať.
Nechcem sa sťažovať, a už vôbec nie vytvárať poburujúce diskusie, chcem len objektívny názor na túto moju dilemu. Jediná možnosť, ako si zvýšiť príjem je štúdium. Manžel poberá opatrovateľský p. na dcérku, takže on si zvýšiť príjem nedokáže.
Predtým pracoval on v zahraničí a ja som sa starala o dcéru, ale mne už liezlo na mozog to odlúčenie a spolužitie na diaľku. Mne sa naskytla táto pracovná príležitosť, tak sme si povedali, že sa uskromníme, ale budeme spolu a hlavne, dcéra potrebuje nás oboch.
Finančne to utiahneme, máme nejaké úspory, našťastie nemáme dlhy. Mňa skôr trápi, či to zvládnem fyzicky, psychicky. Pracujem denne aj 10 hodín. Samozrejme nie vždy, niekedy menej, niekedy viac. V práci 6 a robotu si nosím domov takmer denne. Ďalej domácnosť, veď to poznáte...našťastie manžel varí denne a stará sa o dcéru (ŤZP) celé dni. Ja sa starám o poriadok a tak. Varievam iba cez víkendy. Tento rok dcérka nastupuje do 1. ročníka na ZŠ, takže pribudne ďalšia povinnosť a nie ľahká, keďže s ňou to nieje také ako so zdravým dieťaťom. Neviem čo mám robiť. Na vš som prijatá, stačí zaplatiť školné. Ale zvládnem to?
Manžel ma podporuje, povedal, že ak by som to nezvládala, tak to nechám a nič sa nedeje, ale toto by ma mrzelo veľmi. Alebo čakať? To sa mi tiež nezdá, určite zvýšia výšku školného a vlastne dcére sa bude treba venovať časom ešte viac....
Nie som najmladšia a nechcem študovať ako 50 ročná.
Neviem čo mám robiť.

Strana
z3
autor
22. aug 2022

@sundew vďaka za podporu. Rozhodla som sa, ze tento rok nie, urobim si inovacne a budem mat hned 86€ mesačne navyse. Tak aspoň si ich budem odkladať na studium. Nechcem stráviť 4 roky v skole, ked budúci rok budú stačiť 3.

surama
23. aug 2022

@sundew Autorka sama pisala, ze chce ist studovat HLAVNE preto, aby mali doma viac penazi. Takze nevyskakuj tu na mna. Niekolko rokov, kym vystuduje budu mat penazi este menej, kedze bude platit skolne ( a vsetky ceny idu hore) a potom potrva niekolko rokov, kym sa jej investovane peniaze vratia. Matematika nepusti. To su uplne zakladne pocty. A to nehovorim o inflacii, ktora sa neustale zvysuje a ceny budu v najblizsich rokoch horibilne.

S tym, ze ti vzdelanie nikto nevezme suhlasim. Ak prinosy prevysuju straty, preco nie.

surama
23. aug 2022

No vidis, ze je aj ina cesta a financne to hned pocitis. Takto sa to robi 👍

mooonika1975
23. aug 2022

Prosím a ešte len taká drobnosť, koli nNIE. Kvôli 🙏v dobrom , si ucka

mooonika1975
23. aug 2022

Len inovačné neviem či das 3 za rok, teda aj vi sa môže? Nedajboh 4... to neviem .

carmenuska
23. aug 2022

@mooonika1975 prečo by sa nemohlo.Ja si robím od júna a už mám tri za sebou.Zajtra mám záverečnú prezentáciu z jedného, v septembri z ďalších dvoch a štvrté mi začne hneď na to a v novembri mám 12%.

mooonika1975
23. aug 2022

@carmenuska veď môže, u nás to schvaľuje obec a teda veeeeľky preveľký problem na čele s riaditeľkou, aspoň jeden raz za dva roky

carmenuska
23. aug 2022

@mooonika1975 kvôli čomu robia s tým pravým vleky ,nerozumiem...Ja si toto platím sama.Peniaze sa mi vrátia za tri mesiace a zvyšok mám k dobru. V takomto prípade nevidím dôvod robiť s tým problémy ,z roboty kvôli tomu nevymeskam .Je to po večeroch a soboty. Umožniť to musia.Ak by nechceli,riešila by som to teda.

autor
23. aug 2022

@carmenuska no prečo asi....lebo to potom musia vyplácať. Povedali mi, ze ked chcem, inovačné si môžem urobit, ale vyplácať mi to nebudú, pretože obec nema na to financie. No a uz sme došli

mooonika1975
23. aug 2022

@carmenuska musia tá platiť , tak nám to vravia, viac , sme pre nich drahší

mooonika1975
23. aug 2022

Presne toto. Urobíš a nevyplatia. Ale školu musia. Tu ti nemusia ani podpísať, že môžeš ísť študovať. Ale inovačné podpisuje obec a teda nepodpíšu

carmenuska
23. aug 2022

@mooonika1975 ale obec nedáva tie peniaze zo svojho.Sa čudujem ,že toto trpíte.

autor
24. aug 2022

@carmenuska akoze nie zo svojho? Obec vypláca inovačné

mooonika1975
24. aug 2022

@carmenuska trpime ? no neviem...

jezurka47
26. aug 2022

Po získaní titulu bakalár sa neposuniete o triedu vyššie, lebo nebude platiť atestácia. Tá platí l príslušnému stupňu vzdelanie. Takže budete na tom istom platovo. Radšej by som robila inovačné. Ja mám strednú školu uoonet iné zameranie, potom Mgr. a až potom atestáciu a som v 8-smej platovej triede.

patij
27. aug 2022

Ahoj, ja študujem predskolsku a elementárnu pedagogiku popri 2 malých deťoch a práci, domácnosti. Dá sa to zvládnuť, ak má človek motiváciu 🙂

Strana
z3