Mám zmeniť študijný odbor?
Dobrý deň,
ocitla som sa v situácii, z ktorej neviem, ako ďalej. Som študentkou prvého ročníka vysokej školy, no už od prvého týždňa cítim, že ma táto škola nebaví . Hovorila som si, že tomu dám čas, že si zvyknem, že ma to možno časom začne baviť... ale ten pocit neprišiel. Namiesto toho sa stále viac prepadám do zúfalstva a som sklamaná sama zo seba, že sa nič nezmenilo.
Pred rozhodnutím, kam pôjdem študovať, som mala vyhliadnutý iný odbor na inej fakulte. Nakoniec som si však vybrala tento odbor, pretože mi prišiel perspektívnejší – , spoločenského statusu aj finančného ohodnotenia. Rozhodla som sa to skúsiť, hoci aj pod vplyvom mamy a okolia. Teraz však uvažujem nad zmenou odboru – smerom, ktorý možno nie je až tak finančne atraktívny, ale cítim, že by ma viac bavil . Napriek tomu však cítim tlak zo strany blízkych, že to vzdávam, že sa len tak ľahko vzdávam niečoho, čo som už začala a mala by som to dokončiť , že sa budem mať v živote lepšie s týmto odborom .. A keď mi to niekto takto povie- som zo seba naozaj sklamaná a mám pocit viny zato, neustále sa trápim . Ich odôvodnenie je , že každá vysoká škola je ťažká a že nebojujem.
@nataliaclaudia zmeň školu nemá význam sa trápiť roky, keď ťa to nebaví.Co to je za školu?
@nataliaclaudia zmeň školu nemá význam sa trápiť roky, keď ťa to nebaví.Co to je za školu?
@luccija je to právo a uvažovala som nad pedagogickou fakultou, viem že sú to 2 odlišné smery no pedagogika ma ťahala viac už od začiatku , ale rozhodla som sa pre právo ako som vyššie spomínala.
@nataliaclaudia ked to tak citis,tak to sprav.
Tvoj zivot,tvoje rozhodnutie.Syn tiez zmenil skolu
po nastupe a brali sme to,ako rodicia v pohode.
Drzim palce🍀
@tundra ďakujem ja takéto pochopenie od okolia zatiaľ nemám, iba reči že sa vzdávam a že nič v živote nie je ľahké .
@tundra ďakujem ja takéto pochopenie od okolia zatiaľ nemám, iba reči že sa vzdávam a že nič v živote nie je ľahké .
@nataliaclaudia Zmeň školu,syn teraz mení po dvoch rokoch. Ja ako mama som s tým v pohode. Vidím,že sa na tej škole trápi.
@nataliaclaudia - ako čerstvá absolventka VŠ a prvý rok v práci, som naisto po pár mesiacoch vedela, že to miesto, kde som, nie je pre mňa. Ale toto isté, čo aj tebe, húdli okolo mňa blízki ľudia. Vraj nič nevydržím, že sa rýchlo vzdávam, apod. Nakoniec som po 10 mesiacoch odišla. Najlepšie rozhodnutie 🙂 Želám múdrosť pri rozhodovaní!
@nataliaclaudia dolezite je, aby si studovala to co budes chciet v zivote aj robit, ak tuzis byt ucitelka a nie pravnicka, tak urcite tu skolu ukonci, aj ked pre rodinu to bude urcite tazke pochopit, pretoze je tam potom v samotnom zamestnani velky platovy rozdiel a peniaze su v dnesnej dobe dolezite, ale ak ta praca nebude bavit, tak ta to bude ubijat.
@nataliaclaudia podľa mňa radšej prejdi na odbor, ktorý ťa bude baviť a bude pre teba aj pracovne perspektívnejší. Ak sa aj náhodou nebudeš chcieť venovať pedagogike keď doštuduješ, podľa mňa si v pohode nájdeš fajn uplatnenie. V predošlej práci som mala kolegyňu, ktorá mala vyštudovanú pedagogiku. Išlo o korporát, plat mala vyšší ako keby učila. Je to na tebe, ale nestrácala by som čas niečím, čo ťa nebaví. Je možné že to eventuálne aj tak vzdáš, tak je lepšie zísť z kratšej cesty.
Ak si si právo vybrala iba kvôli spoločenskému statusu a finančnému ohodnoteniu, tak by som prešla na tú pedagogiku. Ak ťa právo ale aj predtým zaujímalo a bavilo, tak by som sa nenechala odradiť prvým ročníkom, v ktorom boli pre mňa menej zaujímavé predmety a ak nemáš problém prejsť skúškami, tak by som tomu dala ešte šancu 🙂 s každým ročníkom je štúdium zaujímavejšie a pre mňa bolo aj jednoduchšie, lebo som sa už učila veci, ktoré ma reálne zaujímali.
Ak si si právo vybrala iba kvôli spoločenskému statusu a finančnému ohodnoteniu, tak by som prešla na tú pedagogiku. Ak ťa právo ale aj predtým zaujímalo a bavilo, tak by som sa nenechala odradiť prvým ročníkom, v ktorom boli pre mňa menej zaujímavé predmety a ak nemáš problém prejsť skúškami, tak by som tomu dala ešte šancu 🙂 s každým ročníkom je štúdium zaujímavejšie a pre mňa bolo aj jednoduchšie, lebo som sa už učila veci, ktoré ma reálne zaujímali.
@ibm12 zatiaľ som skúškami v zimnom semestri prešla , aj zápočtami v letnom semestri .. teraz sa začína skúškové obdobie .. Právo som dovtedy nejako neriešila , iba som si podala prihlášku začala mať vízie .. potom som nastúpila a dúfala, že to bude fajn. Asi som si to prirovnávala s občianskou náukou, ktorý ako gymnaziálny predmet bol fajn
Ja som takto vystudovala ekonomicku, napriek tomu, ze som stale premyslala aj nad pedagogickou. Po 15 rokoch prace vo financnej sfere som sa rozhodla externe 5 rokov vystudovat pedagogiku v Banskej Bystrici. A toto bolo najlepsie rozhodnutie v mojom zivote. Je pravda, ze oproti minulej praci je moj mesacny prijem ovela mensi, ale kooonecne robim to, co ma bavi a naplna a hlavne sa do prace tesim.
Moja rada - sup sup si podaj prihlasku na VS pedagogicku. Ak sa uz len pri podani prihlasky budes tesit z tejto situacie, zmen skolu.
@nataliaclaudia Zmeň školu,syn teraz mení po dvoch rokoch. Ja ako mama som s tým v pohode. Vidím,že sa na tej škole trápi.
@miricka77 ďakujem, ale mne okolie poviem v tomto prípade že, ak sa natrápim teraz , potom sa budem mať dobre .
Ja som takto vystudovala ekonomicku, napriek tomu, ze som stale premyslala aj nad pedagogickou. Po 15 rokoch prace vo financnej sfere som sa rozhodla externe 5 rokov vystudovat pedagogiku v Banskej Bystrici. A toto bolo najlepsie rozhodnutie v mojom zivote. Je pravda, ze oproti minulej praci je moj mesacny prijem ovela mensi, ale kooonecne robim to, co ma bavi a naplna a hlavne sa do prace tesim.
Moja rada - sup sup si podaj prihlasku na VS pedagogicku. Ak sa uz len pri podani prihlasky budes tesit z tejto situacie, zmen skolu.
@pokemonkaa dakujem, prihlášku podanú mám , mám už aj výsledok .. prijali ma . Preto sa obraciam na vás aké rady mi ponúknete, kedže momentálne nemám to najľahšie obdobie, pretože ide o výber alebo zmenu školy.. Zažívam veľký nátlak a teda aj zmiešané pocity, niekedy mám pocit , že sa v sebe nevyznám .
@pokemonkaa dakujem, prihlášku podanú mám , mám už aj výsledok .. prijali ma . Preto sa obraciam na vás aké rady mi ponúknete, kedže momentálne nemám to najľahšie obdobie, pretože ide o výber alebo zmenu školy.. Zažívam veľký nátlak a teda aj zmiešané pocity, niekedy mám pocit , že sa v sebe nevyznám .
@nataliaclaudia nemenila by som.
@luccija je to právo a uvažovala som nad pedagogickou fakultou, viem že sú to 2 odlišné smery no pedagogika ma ťahala viac už od začiatku , ale rozhodla som sa pre právo ako som vyššie spomínala.
@nataliaclaudia zmeň na to čo ta baví..ja mám vyštudované právo, ale mna to baví veľmi.. ale mala som kolegyňu, čo vyštudovala celu školu lebo otec bol pravnik a po roku práce si povedala, že toto robit nechce a ani sa nevenuje pravu..najlepšie zísť z kratšej cesty, lebo dobra môžeš byt len vo veciach, čo ta bavia..inak to budeš cely zivot robit na silu..ale len tak na doplnenie, škola nema veľmi veľa spoločného s reálnou pracou a právo ma veľmi široké zameranie,takze možno by si si tam aj našla niečo pre seba..ale ak ta to štúdium výslovne nebavi, tak neviem či sa da takto vydržať ďalšie 4 roky 🤷♀️
@nataliaclaudia s takym postojom to budes mat tazke v studiu aj v zivote
Baby tu už napísali podobné veci, ako hneď napadli mne. A hneď z príspevku som tušila, aká prestížna škola ťa nebaví 🤣.
Ako aktuálna študentka práva vo veku 40+ 😁 ti vravím, že ak ťa právo nebaví, tak ho nikdy nebudeš môcť robiť, resp. nebudeš ho robiť dobre a nebudeš v živote s tou prácou spokojná. Na druhej strane, prvý ročník je najhorší, neskôr príde viac prax a hrabkanie v zákonoch 😁 Asi pozeráš filmy, súdnu sieň 😁 tak sa zamysli: vieš rýchlo čítať, pochopiť a analyzovať text? Máš trpezlivosť písať veľa textu? Pracovať s rôznymi ľudmi? Ak nie, radšej zíď z kratšej cesty. Pripadne študuj 1 rok obe naraz, jednu trebárs externe. Nevidím v tom problém, mám takú spolužiačku a ostatní normálne pracujeme. Každopádne ti držím prsty pri rozhodovaní. Na “prestíž” kašli. Vyberáš si, čo budeš celý život robiť ty a nie okolie ✊🏻
Robit co ta bavi a robit to s laskou je velmi dolezite! Mysli na seba 😊
@nataliaclaudia pravo je v prvom ročníku celkom o nicom. Mozno by ta to zaujalo, ak by si si nasla aj neplatenú brigádu v nejakej AK.
@nataliaclaudia tiez som zmenila skolu po 1 semestri a teraz mam vystudovane nieco uuuplne odlišné, ale bavilo ma to studovat, nakoniec mam aj PhD a robim vyskum. No a ako sa na mna okolie pozeralo vtedy? Ze zanechavam nieco perspektivne a nicim si zivot.... To su somariny. Zmen skolu kym si mlada.
Moja dcéra ,v januári minulý rok nechala tiež prvý ročník,pritom mala ukončený zimný semester.Nebola som nadšená ,ale rozhodla sa sama ....teraz konci 1 ročník na inej fakulte.Takze ak ta nenapĺňa,chod inde a netráp sa.
Si dospelá osoba a keď chceš zmeniť odbor, tak zmeň. Nerieš co vraví okolie, prežijú to, ale ty budeš aspoň spokojna.
@nataliaclaudia myslíš, z
@nataliaclaudia že pedadogika ta bude baviť a napĺňať?Je to unavna, nezaplatena práca áno, občas sa ti dostane spätnej väzby, ale pokým sa nezlepší status pedadogov, podmienky atď ..hľadala by som čokoľvek iné.Ja mám veľa kamarátok čo učia na SS, VŠ po x rokoch v praxi hľadajú čo ďalej.Obdivujem každého učiteľa.Ale samozrejme, keď ťa právo nebaví nemá význam tam byť.A skutočne učenie príde až po škole.Drzim palce nech sa dobre rozhodnes
Úplne ťa chápem budúci rok snáď budem končiť Ing na škole v smere čo má príliš nenapĺňa a viem že sa mu neplánujem venovať. Ale plánujem si dorobiť rovno jedno Bc. v odbore ktorý viem že ma bude baviť o niečo viac. Hej niekto si povie "zbytočne" zahodených 5 rokov, avšak pre mňa to boli najkrajšie roky v živote aj keď na odbore čo má nebavil. Pokiaľ už teraz vieš že právo nie je absolútne pre teba pusti to, bude to len horšie . Držím palce v rozhodovaní ♥️♥️
Ak ti mozem povedat z vlastnej skusenosti, kasli na pravo a chod si za svojim. Ja som tiez takto vystudovala odbor, ktory ma nebavi a mam sa vdaka nemu dobre, robim ho 20 rokov, ale ta praca ma nenormalne ubija a velmi sa to odraza na kvalite zivota - uprimne, tie peniaze mi za to nestoja vobec. Studujem teraz po 40tke to, co som vzdy strasne chcela a velmi lutujem, ze som sa na to nedala skor. Tie kecy okolia poznam - oni tvoj zivot ale zit nebudu.

@nataliaclaudia ked to tak citis,tak to sprav.
Tvoj zivot,tvoje rozhodnutie.Syn tiez zmenil skolu
po nastupe a brali sme to,ako rodicia v pohode.
Drzim palce🍀