Medicína alebo IT
Ahojte zienky, mam syna v druhom ročníku gymnázia a nevie sa rozhodnúť či chce ísť IT smerom alebo medicína. Baví ho informatika ale aj biológia a chémia. Myslím, že je najvyšší čas sa vydať jedným smerom, aby sme vedeli vybaviť potrebné doučovania a semináre. Uvedomujem si že sú to diametrálne odlišné odbory preto by ma zaujímal váš názor, prípadne skúsenosti, ak ste mali podobný problém.
@loginexistuje ano, lebo robi podstatne menej, ako konzultant 🙂))) je to ako vsade v kazdej profesii
@bubka157 ale ty stale nechapes ze ide onkvalitu prace a nie kvantitu a tak je to vsade
MD rate konzultanta je nizsi ako MD rate napr Solution Architekta alebo Integracneho architekta a pod proste ak sa povie IT nie su tie platy samozrejme rovnake inak tak ako pri zdravotnictve
a to ze sa nemusi na dobry plat robit denne 12 hodin je jasne ale treba mat proste prax skusenost a poziciu a potom kludne 3500-4000 v cistom za 8 hodin denne 😉
@loginexistuje jasne, ja stale nechapem 😅
Ak ho bavia obidva odbory, tiez by som rozmyslala nad biomedicinskou technikou/bioinformatikou. Neviem ako na slovensku ale napr v Brne na VUT je presne tento odbor. Nech si pozrie predmety, ci by ho to bavilo, podla mna je to velmi zaujimave a urcite sa da v tom odbore uplatnit.
oba smery sa dajú krásne zlúčiť do jedného. Ak je syn cieľavedomý, má víziu, dobre ovláda anglický jazyk, ja by som zvolila medicínu, neskôr výmenný študijný pobyt, zameranie na kybernetickú medicínu. Samozrejme že v zahraničí, kde by sa mohol rozvíjať vedomostne i praxou, uplatnením. Táto oblasť sa veľmi dynamicky vyvíja, financuje...
Môj teraz mal 9 rokov už 2 roky vie že chce byť itckar aj zubár...🤔zubná ambulancia ho fascinuje od malička
Tak medicinska bioinformatika sa da, neviem ci je na Sk pod technickou alebo pod medinou, vo Viedni je pod medicinou normalne. v Prahe je tiez , myslim ze je tam pod chemickotechcnologickou alebo tak
Moj chlap ma medicinu a po konci tretieho rocnika sa rozhodol vo Viedni pre smer medicinska bioinformatika. Vtedy sa to tak nejak museli, ze odkrutit tri roky a potom tato moznost. Potom nastupil do nemocnice na neopatologiu skrz PhD a dalej sa venuje vyskumu rakoviny. Ale nie je uz v labaku, ale sedi si v kancli alebo na home office. Momentalne skor home office, kedze na tom trval. Platene je to slusne a aj chce pri tom ostat.
Ja som za medicínu, dobrých lekárov potrebujeme ako SOĽ
Ja by som isla na medicinu. A myslim, ze po roku zisti/uvidi, ci je to cesta. Lahsie ist potom z mediciny napriklad na STU ako opacne (si myslim).
druhák na gymnáziu sa ešte len zobudí z toho, čo to obnáša učiť sa za IT alebo ísť na medicínu... uprimne... na medicinu ho podla mna ani nezoberú. Je tam pretlak a prijmačky su hardcore. Študenti čo sa tam nedostali, skončili na odboroch biológie a podobne. A niektorí to skúšali ešte aj o rok. S IT ma dvere otvorene všade... je to velmi široky zaber... zaleži čo z IT ... lebo to tiež môže byť naivna predstava...
@bubka157 nechcem konkretizovat, ale v IT mojom okoli su ludia s platom 10tis plus a rozhodne nie su na mobile/ci pc cely den. Normalne ako kazdy iny.
Samozrejme je mi jasne ze nie kazdy ma taky plat, ale uz juniori sa maju lepsie ako akykolvek senior v inej oblasti.
Autorka za mna IT. Je to jednoduchsie studium, da sa robit aj pocas skoly, da sa to robit kdekolvek vo svete ak vies jazyk a vies to robit aj z domu. Co sa medicina neda. Neviem. Vazim si doktorov ale stretavat cely zivot chorych nie je podla mojho gusta. Navyse studium mediciny je dlhsie, potom este atestacie atd.

@bubka157 tak skor konzultant je v IT nozsi stupen ale ak robi napr architeka ta uz skor moze mat volnejsie a viac penazi 😉