icon

Môže učiteľstvo vyštudovať každý?

17. dec 2022

Myslite si, ze ucitelstvo vie vystudovat kazdy priemerne inteligentny clovek, ked sadne na zadok a 5 rokov maka, alebo si to vyzaduje naozaj nejake specificke danosti, lepsiu pamat, atd.?

letfenixa
18. dec 2022

Myslím, že áno, vyštudovat to môže každý. Na mat-fyz som mala spolužiačku, ktorá chcela pôvodne študovať historiu s politológiou, tam sa nedostala, tak išla na mat-fyz bez prijímačiek. Áno, vyštudovala, učila sa všetko naspamäť ako Mor ho!, školu skončila. Ale úroveň jej vyuky je niečo úplne iné.

drahomirrra
19. dec 2022

Moje spoluziacky s 3-4kami sli na pedagogiku. Takze ano, aj poslabsi ju bez problemov zvladnu.

kvietocek87
19. dec 2022

Učiteľstvo bolo len zadné vrátka,ak nás nezoberú na naše vysnívané VŠ .... takže nejak tak

lenagawel
19. dec 2022

ja som vystudovala a to som mala aj 4ky na strednej 😅😅 po strednej som sla robit a potom som si povedala ze chcem do 30ky si spravit skolu proste som si to v hlave nadtavila ze to dam…a dala som dokonca na Acka statnice takze ano da sa ked si to stanovis ako ciel ktory chces naplnit a budes to brat vazne

olivnik
19. dec 2022

@zuzanockamt tak u nás na univerzite sa asi pomýlili keď nám dali štátnice z didaktiky predprimárnej matematiky.. 🙄🙄 Najlepšie takéto komenty keď sa nevyznaju. Aj na primárnom matematika bola pre mnohé priam osudová - nemáš logiku, žiaľ padas. Nebolo to ľahké.. Ale dalo sa. No bez intelektu na istej úrovni ťažko.

irusa
Autor odpoveď zmazal
vevesh
19. dec 2022

Kedysi boli prijamcky prisne. Ale od 90tych rokov to je koljnicova skola a neprejdu ti, co su v skole len preto, lebo musia a zaujem o studium nula bodov. Skusky na vseobecnu pg z 3 predmetov som sa naucila s kamoskou za 4 hodiny 🙄🙄 a teda, ucitelstvo 1-4r.zs neda kazdy. Treba tam talentovky a ine veci, vela sa spieva, kresli atd. Naopak vseobecnu pg, predmetovu, jazyky- tam staci na prijatie bud skusky alebo v drvivej vacsine monitor(alebo priemer matur po starom). Nejake predmety a jazyky prejdu aj zli ziaci- vsak v praxi sa ziadny zamestnavatel nepyta, ci skusky boli za E alebo A. A potom bohuzial aj to takto na skolach vyzera. A ked to porovnam s odstupom casu v mojom okoli- v skolstve (zs/ss) v drvivej vacsine pracuju ludia, co nevystudovali pedagogiku, len vo svojom vystudovanom odbore neboli uplatnitelni a len si dorobili pedagogicke minimum a tak ucia, lebo ucitelov je malo....(respektive asi nie su peniaze v rozpocte na tych "tabulkovych" ).

viestta
19. dec 2022

Zbytočne už píšete. Slečna sa pred chvíľou zapozerala do IT.

kuko55
19. dec 2022

Veru môže.

No ísť do praxe v tejto profesii je nevyspytateľné.....od právnika až po inžiniera má študent aspoň šancu si predstaviť čo ho reálne čaká, učiteľ ani v najmenšom.....reálna práca v škole je tak špecifická, pretože sme všetci chodili do školy si myslíme aké to je, no tak to nie je ani zďaleka.

matkahelka
19. dec 2022

pedagogiku mali uz pred 20 rokmi moje spoluziacky ako zadne vratka, ak by ich nevzali na farmaciu/ekonomiku. za mna je pedagogika najjednoduchsia VS, teda hned po socialnej praci. na pedagogiku ziadne vlohy, ani talent netreba, na prvy stupen urcite. ja mam kamosky ucitelky, ktore boli ako ziacky/studentky trojkarky a pedagogiku dali s prstom v nose. vystudovat pedagogiku je ta lahsia cesta, byt dobrym ucitelom je ta tazsia.

liliana212
19. dec 2022

S priemerným intelektom chodí po svete väčšina ľudí, premerne inteligentný človek je samozrejme schopný vyštudovať VŠ, určite je výhodou dobrá slovná zásoba, pamäť, osobnosť, to všetko zohráva významnú rolu, či je niekto v tom dobrý alebo nie. A naopak človek s geniálnym IQ vôbec nemusí byť dobrý učiteľ. Neviem, či teda väčšina komentujucich vie akú hodnotu má ich IQ, lebo to tu vyzerá že sa tu v komentároch stretlo 5percent populácie s vysokým IQ😃 porovnávať učiteľa s lekárom je blbosť, každé má svoje, ale určite to nemá učiteľ ľahké a jednoduchšie, to asi neviete v dnešnej dobe chodí

sheila121
Odpoveď bola odstránená
matkahelka
19. dec 2022

@sheila121 ja konkretne 2. Ing.technickeho smeru a k tomu PhD. poslem ti do IP diplomy? 😉

drakaria
Autor odpoveď zmazal
drakaria
19. dec 2022

@sheila121 ja mám titul z učiteľstva a áno bolo to podstatne ľahšie ako environmentalistika ktorú som nedokončila

senta_sofia
19. dec 2022

Ja v poslednej dobe nadobudam pocit, ze ucitelstvo idu studovat taki, co ich nezobrali nikde inde. Byt ucitelom je poslanie, nie povolanie a myslim, ze to by si mali vsetci, ktori nasledne idu do praxe uvedomit. Mozno by tu bolo potom menej demotivovanych deti, na ktorych si nejaky takyto “vystudovany” a nevyzrety trapko lieci komplexy.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
anaj_janka
19. dec 2022

Záleží prečo to chces ísť študovať? ....lebo prázdniny cez leto atď ...alebo je to niečo čo ťa naozaj napĺňa. Mne sa páči švajčiarske uvažovanie - za učiteľa - blízko deti sa dostanú len tí najlepší či vzdelaním ale aj charakterom. Ku profesii učiteľa by sa mali podľa mňa robiť testy ako za policajta.
Viem,že neodpovedam na otázku,ale nie je nič horšie ako vyhoreny učiteľ,kto.to robí lebo niečo robiť musí. Takýto človek veľmi vplýva na jemnú detskú dušu....a žiaľ niektorí sa idú do školy akoby vykričať

kvietocek87
19. dec 2022

@senta_sofia to skôr má človek pocit, že terajšie deti majú viac rozumu ako terajší učitelia.Co je teraz za katedrou, veď to je na plač.Za bývalého režimu by možno ukončili ucnovky a toto učí deti.Nevedia naučiť, vysvetliť, veľa má strašne slabú slovnú zásobu.Napisu oznam s gramatickymi chybami.Ako reforma by bola potrebná v školstve,ale aj medzi učiteľmi.Ale to sa vyrieši zachvilu.Detí sa rodí málo, budú sa rušiť postupne školy

scorpionflower1
19. dec 2022

citala som jeden zaujmavy vyskum, kde robili v UK inteligencne testy mdikom na niektorej z presriznych britskych univerzit a ulazalo sa, ze len zopar z nich malo nadpriemerne IQ, drviva vacsina mala IQ okolo 115 - 120, takze ziadni geniovia. IQ casto nesuvisi s tym, co ludia vystudovali. Mnoho ludi s vysokym IQ nema ani univerzitu. A ako napr. ukazala ta ista studia, ktora merala IQ medikom, aj vacsina vysokoskolskych pedagogov ma priemerne IQ. Takze ano, medicinu, ucitelstvo, marketing, ekonomiku, stavbarinu, IT, to vsetko mozes vystudovat s priemernym IQ. Ja som ucitelka, IQ som si nemerala, spadam ale urcite niekde do priemeru a oducila som uz zopar ziakov, z ktorych sa stali ITckari, lekari, zubari, ekonomovia, farmaceuti a viem ti len napisat, ze to, ci nieco vystudujes zdaleka nezalezi len od tvojho IQ, ale od mnohych dalsich okolnosti a tvojich vlastnosti.

scorpionflower1
19. dec 2022

Este by som dodala, ze IQ sa v zivote meni, hlavne, do 9. roku. A komplexne inteligencne testy sa zameriavaju na rôzne oblasti inteligencie. Mas napr. matematicko-logicku inteligenciu, verbalnu inteligenciu, vizualno-orintacnu inteligenciu....takze tvoja otazka je dost irelevantna. Ucitel by mal hlavne mat vztah ku detom, ktore uci, dobre komunikacne schopnosti a samozrejme aj adekvatne ovladat svoj predmet.
Osobne poznam chalana s nadupanym IQ, 3x skusal vystudovat jadrovu fyziku, najdalej sa dostal do 4. rocnika, vzdy ho vyhodili, lebo nemal sebadisciplinu a vzdy sa zamotal do nejakeho pruseru uz ma cez 40 rokov, ma rodinu a pracuje v sklade a vyzera, ze je stastny.

kristinkakvetinka
19. dec 2022

Určite by som študovať išla lebo toľko voľna co majú učitelia to je sen každého pracujúceho človeka.Vystudovat je jedna vec a učiť v praxi druha vec .Hlavne na druhom stupni je ucivo ťažké a to ze ucitel chape je pekne ale vysvetliť ho deťom je už o inom.Myslim, ze v dnešnej dobe je malé percento tých čo vedia a majú záujem niečo naučiť. Inak je to pre nich len rutina rychlo prejsť ucivo podľa osnov a hotovo.

kate_cs
19. dec 2022

@kristinkakvetinka a ty nemas v práci dovolenku? Či máš pocit, že učiteľ má ako voľno? Predsa dovolenka, alebo našetrené nadčasy. Toto je tak hlúpy argumenty už toľkokrát všade vysvetlený a stále sa niekto ide oháňať tým koľko majú učitelia voľna 🤦🏼‍♀️

sivana09
19. dec 2022

Podla mňa človek sa rozhoduje pre vyber vysokej skoly... Nezaujima sa asi o dalsiu profesiu, netuzi robit ucitela, chce len vystudovat, aby bol nejaky titul... Takze za mna ano, vystudovat vystudujes (stale zavisi od predmetov)
A priemerne inteligentný človek podla mna zvladne vystudovat takmer hocico

kristinkakvetinka
19. dec 2022

@kate_cs to nieje môj argument , poznám veľa učiteľov osobne a každý jeden povie, ze by aj vymenili zamestnanie ale určite nikde inde by toľko voľna nemali .Véd sú v podstate cele leto doma ,suseda učiteľka na prvom stupni o 13 buchne dverami už je doma z prace ,odchádza o 7:30.Zbytocne sa na to urážaš a ja môžem v tichosti v dobrom závidieť. Nehovorím ze je to med lízať ale každá práca ma svoje úskalia.

rogerkafedererka
19. dec 2022

Ja mám ukončený odbor matematika + angličtina, a vôbec to nebolo ľahké. Museli sme makať nielen počas skúškového, ale aj cez semester. Z matiky sme mali každú chvíľu zápočet. Prednášky a semináre nadväzovali jedna na druhú, pomaly všetko sa započítavalo aj do skúškového. Angličtina detto. Z literatúry prečítať 1 - 2 knihy týždenne, rôzne seminárne práce, zápočty. Áno, súhlasím, že oproti tomu predmety z pedagogiky a psychológie boli malina. Učiteľstvo ako také ale nie je o tom sa niečo nadrviť. Musí mať k tomu človek vzťah a baviť ho to. My sme z matiky začínali 50ti a končilo nás 17. S mojou kombináciou sme končili 4 v ročníku. Takže za mňa, nie. Učiteľstvo nie je ľahké vyštudovat.

nikolka1986
19. dec 2022

Nie je predmet ako predmet, aby si nebola prekvapená. Taká kombinácia hlavne na matfyze nie je katolícka v Ružomberku.

euka210
Autor odpoveď zmazal
euka210
19. dec 2022

Ano..u nas vystudovali i taki, ze No coment...
Ale zavisi aj od odboru...na telesnu, vytvarnu, matiku, fyziku...musi mat clovek aj bunky ci talent...ked raz nevies kreslit, tak vytvarnu tazko, rovnako na mat fyz treba mat logicke myslenie...ale pokial Ta ucenie ci odbor nezaujima, tak budes mat titul a tam to konci...
...ak chces nieco, co vystuduje kazdy, tak sup socialna praca a podobne...a budes mat titul, aj ked uplatnitelnost slaba...

euka210
19. dec 2022

@scorpionflower1 priemer je 90-100, tamto je uz nadpriemer

surrender
19. dec 2022

Ja si myslím, že učiteľstvo by mal ísť študovať človek, ktorý je nielen dobrý vo svojom odbore, ale má aj všeobecný prehľad. A hlavne človek, ktorý nemá klapky na očiach. Lebo takých učiteľov je dosť. A potom tak vyzerá aj celé školstvo. Na hanbu!