icon

Plánujem sa stať kožným lekárom

tumonca23
7. apr 2025

v prvom polroku som prestupila zo zdravotnej skoly na kozmeticku kvoli tomu ake namahave to bolo. skutocne som nevladala zo zdravotne a co raz viacej sa mi znizoval moj osobny volny cas. popravde tie casy mi velmi nechybaju no chyba mi ten pocit. minimalne uz 3 roky ma to taha na koznu doktorku preto som rozmyslala ze po kozmetickej strednej by som sla na medicinu a nasledne na kozny odbor, znie to namahavo prero som sa chcela spytat niekoho ci tu ma niekto s takym to niecim nejaku skusenost alebo podobne

barka1
7. apr 2025

@tumonca23 tak ak bola stredna zdravotna pre teba namahava, tak VŠ studium medicíny je neporovnatelne tazsie. Takže doporučujem zostat u kozmeticky a na dermatologiu zabudnut.

Škoda, že si vzdala tu zdravotnu, mohla si byť aspoň sestra na kožnom.

melanta
7. apr 2025

Trochu som sa stratila. Chodila si na strednú zdravotnícku školu. Asi odbor praktická sestra? Prestúpila si na kozmetičku, pretože stredná zdravotnícka sa ti zdala náročná. Správne chápem?

Úprimne, ak sa ti stredná zdravotnícka škola zdala náročná, tak nemáš šancu zvládnuť medicínu. Pretože tam len jeden predmet bude náročnejší ako všetky predmety na strednej dokopy. Medicína trvá 6 rokov, zvládnuť ju majú často náročné študenti, ktorí majú mega výsledky na gymnáziu. Po 6 rokoch musíš niekoľko rokov riešiť atestáciu na dermatológiu a následne sa musíš neustále vzdelávať, celý život.

To všetok nemyslím nijak v zlom. To sú proste fakty. Rada človeka podporím, ale je potrebné byť realista. Človek, ktorý má potenciál zvládnuť medicínu, nepôjde zo zdravotnej strednej na kozmetiku kvôli náročnosti. Ja by som išla na tvojom mieste smerom vrátenia sa na zdravotnú a dokončiť školu a ísť robiť na kožné. Ale samozrejme, ak je medicína naozaj tvoj sen (hoci ak by bol, tak by si neprešla na kozmetičku), tak skús si budúci rok dať prihlášku na medicínu. Odporúčam však už teraz začať s doučovaním na prijímačky. To robia aj študenti gymnázia, ktorí majú osnovy vzdelávania nastavené práve na takéto náročné prijímačky na VŠ. Takže bez gymnaziálneho učiva je ozaj najvyšší čas začať sa doučovať. Niektorým je aj rok príprav na prijímačky málo.

katica06
7. apr 2025

@tumonca23 ak by si napísala že si prestúlia na gymnázium, tak ok. Ale píšeš že nezvládaš ani zdravotnú, sorry a nevidím to ružovo. Na tvojom mieste by som si ešte raz porozmýšľala nad tým aké mám reálne možnosti.

kiki68
7. apr 2025

Je to viac menej nerealne, ked si nedavala tu zdravotnu. Venuj sa odboru, co studujes, sprav si potom kurzy, rozsir v tomto smere studium. Na medinu zabudni, vies aka je tam matika, chemia, fyzika, biologia a anatomia? To nemas ziadny cas na seba a je to morda.

estellas
7. apr 2025

Ja som tiež ukončila odbor kozmetička.
V dobre kozmetička je málo chémie, učí sa len prvé dva roky, my sme mali chémiu len dva roky. Na štúdium medicíny potrebuješ vedieť dobre chémiu. Potrebuješ sa učiť viac chémiu. Anatómiu musíš perfektne ovládať.
V tomto by mohol byť problém. Potrebovala by si doručovania ak by si chcela ísť na medicínu.

volterra
7. apr 2025

@estellas neexistuje, aby s kozmetickou školou a nejakým doucovanim urobila prijímačky na medicínu. Tam potrebuje vedomosti z gymnazialneho učiva z fyziky, chémie a biológie. A to aj gymnazisti chodia na semináre a doučovanie z týchto predmetov plus kurzy, ktoré robí VŠ.

taktotedanie
8. apr 2025

@tumonca23 no pockat
Ked si nezvladala toto myslis ze zvladnes studium mediciny? Trosku si to lepsie premysli, jedna vec je vobec urobit skusky, vystudovat a dalsia vec je to, ci sa dostanes na kozne odd ( je ich zalostne malo) alebo biekde na kliniku ci k sukromnej koznej ktora by ta vzala aby si sa vobec mohla na kozne specializovat
( kamaratka doktorka cakala 4 roky kym si nasla miesto na koznom aby sa vobec do specializacneho programu mohla zapisat)
Za mna vysoko rubes ked si nezvladala kozmeticku
Mimochodom nemas zaklady ani chemie ani biologie z gymnazia na takej urovni a to vlastne takmer vsetci chodia na doucovanie este

taktotedanie
8. apr 2025

@estellas anatomiu nemusi ovladat , leb v ramci gymnazialneho studia, anatomia sa uci na vysokej skole v takej urovni v akej potrebujes
Ja ked si spomeniem na tie knihy z anatomie az ma trasie doteraz a to som uz dost rokov po skole- nekonecne knihy

kiki68
8. apr 2025

@taktotedanie No ved to pride potom, ale pride, bez toho z nej lekar nebude. Ako to studium je tazsie potom, tie prijimacky su iba hlavne sito

kiki68
8. apr 2025

@taktotedanie u nas z rodiny mame cerstvo atestovanu a nasla hned an estetickej Klinike s tym, ze tam 10 rokov bude robit fix

melanta
8. apr 2025

@volterra nesúhlasím. Sú ľudia, ktorí sa dostali na medicínu a sú z nich lekári, hoci pôvodne študovali na "ľahkej" strednej. Zaťali sa, doučovali sa, niektorí nielen rok a zvládli to. Podstatné bolo, že chceli a makali. A samozrejme, mali na to hlavu. Len v detstve nemali doma podporu a zaťali sa až ako tínedžeri.

Autorka má iný problém, pretože ak prešla z nie náročnej strednej zdravotníckej na ľahšiu kozmetičku, tak buď je lenivá alebo nemá kapacitu. A tieto oba dôvody konkrétne ju diskvalifikujú byť lekárkou.

taktotedanie
8. apr 2025

@melanta v rocniku nas bolo okolo 180, neviem o nikom kto nemal gymnazium ale inu skolu

taktotedanie
8. apr 2025

@kiki68 no ale pockat pockat pleties po skonceni skoly musela niekde robit aby sa mohla zapisat do atestacneho programu
Atestovany lekar je vyhodnejsi pre zamestnavatela ale akoze fix 10 rokov? To by som nepodpisala ani za svet

kiki68
8. apr 2025

@taktotedanie ona tam zacala ako pises pocas skoly ( este pred atestom ako takym), bola v podstate pomocny personal. Potom jej navrhli tento deal. No zjavne sa jej tam velmi pacilo u nich a tak to vzala. Oni maju na 10 rokov vystarane o odbornika a ona zase hotove vzdelanie a moznost byt v tom fachu.

taktotedanie
8. apr 2025

@kiki68 s atestaciou z kozneho moze ist kdekolvek nehovoriac o tom, ze si moze otvorit vlastnu ambulanciu a nie 10 rokov robit na niekoho akoze ja sama som lekar ale na 10 rokov by som sa neupisala niekomu ani za svet

kiki68
8. apr 2025

@taktotedanie ako si sama povedala, ze ked nechces 4 roky mozno cakat, mala to na ruke, pacilosa jej tam.ja som takychto ponuk videla aj tu v AT pomerne viac pre lekarov, ze pojdes niekde na 5-10 rokov do nejakeho mestecka, daju Ti tam hadam vsetko potrebne na co si pomyslis, akurat je to takyto fix deal. Vieme, ze lekarov je nedostatok vsade a nie je iba Vieden, Praha a Bratislava. Zase si vezmi, ze ona tam v tom meste kupuje aj byt. Podla mna jej to velmi vyhovuje.

taktotedanie
8. apr 2025

@kiki68 tak znama chcela byt kozna a musela nastupit na kozne odd alebo kliniku pokial chcela vobec byt v atestacnom programe takze to uz je o tom ako co clovek velmi chce
Ale je to podla mna zderstvo, ja by som sa hladala inde ale mozno to niekomu vyhovuje
Kazdopadne na takz koznu ambulanciu nepotrebuje toho vela na zariadovanie a v podstate ak by sa jej nepacilo moze sa vyplatit z tohto “dealu” kedykolvek bezne sa to stava

taktotedanie
8. apr 2025

Kazdopadne aj tak k teme, autorku nechcem zhadzovat ale nevidim tu sancu uz len z toho co a ako napisala prispevok

kiki68
8. apr 2025

@taktotedanie presne musela by sa nejak vyplatit, toto iste maju skolky vo Viedni, daju Ti vsetko, ale musis byt 10 rokov fix u nich. Alebo sa vyplatit. Akurat ze jej sa tam zapacilo a ma tam uz par rokov priatela v tej lokalite, ona to chcela od 15 prave dermatologiu a na estetickej klinike. Pre niekoho mozno splneny sen.