icon

Prečo každý rok priťahuje medicína stovky záujemcov?

25. nov 2024

Ahojte, diskusia čisto len na zamyslenie😃… Prečo býva každý rok taký pretlak na medicínu, keď povolanie lekára je obrovská zodpovednosť v nefungujúcom systéme, kde je veľa vyhorených ľudí, atď..? Na školy, kde berú 300 ľudí sa bežne hlási cez 1500-2000 ľudí, štúdium je obrovská drina... Je to tým, že taký maturant ešte nevie, čo ho čaká po škole? 😃

zic
25. nov 2024

Vies o tom, ze po vystudovani mediciny sa vie clovek zdvihnut a ist pracovat do zahranicia, kde tebou menovane problemy nie su (alebo v takom mnozstve?).

lily246
25. nov 2024

Zostáva tu minimum absolventov medicíny, odchádzajú do zahraničia. Všetci polužiaci z gympla, ktorí išli na medicínu, odišli zo SR a kariérne sa im veľmi darí.

ivangeline
25. nov 2024

Je to vždy lukratívne povolanie.

domka222
25. nov 2024

Je to povolanie, ktoré bude navždy potrebné. Taký lekár sa vie vymakať a mať fakt krásne prachy (samozrejme nie tu). A potom sú to ľudia, pre ktorých je to ako poslanie a túto prácu milujú

januska12323
25. nov 2024

Lebo nie každý má peniaze na zahraničnú školu.

taktotedanie
25. nov 2024

Ja sama som MUDr. A ostala som na sr, absolutne nelutujem
Vyhoreni ludia su aj v inych odvetviach

deti95060810
25. nov 2024

synov býv. spolužiak z gymn. a dobrý kámoš skončil medicínu - zubára. Nastupný plat po škole 1800 e + byt... kde ešte sú takéto benefity v ktorom zamestnaní ?
zodpovednosť? nie je o nič väčšia ako v iných zamestnaniach... už si videl za smrť pacienta aby skončil lekár v base? vždy sa vedia vyhovoriť...
však ani lekár nie je Pán Boh...

barbie2023
25. nov 2024

@domka222 nie tu ? Ale no tak. Som z lekárskej rodiny a aj priateľov mám lekárov. Žiadny z nich netrie biedu. Všetci majú domy , luxusné autá a život na úrovni lekára. Jeden má haciendu na lukratívnom pozemku , lietadlo a vlastnú kliniku...takže tak. Ale zaslúžene . To nie sú politici ,čo len kradnú .

thirstymonk
25. nov 2024

Vidina veľkých peňazí, fyzicky relatívne ľahká robota (v porovnaní s robošom, čo dvíha 100kg nosníky nad hlavu, alebo mäsiarom, čo ťahá 150kg švine po zemi). Vysoká spoločenská "prestíž" - lekár je považovaný za "niekoho". Je to vlastne taká forma vedca, ktorá je ale zároveň asi najbližšie bežnému človekovi. Bežný človek sa len tak na ulici nestretne s vedcom, čo vyrába antihmotu v CERNe a už vôbec s ním nebude riešiť svoje otázky.

Mnoho ľudí si asi myslí, že keď skončia medicínu, tak budú znamenať "niečo", dokážu sebe, alebo okoliu, že nie sú úplní nímandi a že si stovkami budú utierať prdel.

Bohužiaľ, vytriezvenie príde po prvom mesiaci v slovenskom zdravotníctve. Jasné, že sa nemajú zle, ale ja osobne som napríklad nikdy netúžil po tom, aby na mňa denne kychalo sto chorých ľudí, aj keby som mal zarabať 5 tisíc.

domka222
25. nov 2024

@barbie2023 tak myslím si,keďže stále nie sú spokojní

taktotedanie
25. nov 2024

@thirstymonk to nemusis, staci ze sa prejdes po kauflande

liusa82
25. nov 2024

ja mám súkromnú ambulanciu.Tiež som Dr.Nemôžem si sťažovať.Dá sa dostať na pekné peniaze ako súkromník aj tu doma.Netreba na to ani zahraničie ak je človek šikovný.Ale v nemocnici by som nerobila ani ja

avanka
25. nov 2024

@thirstymonk ty si po tom netúžil, tak si neštudoval medicínu. Sú ľudia, ako môj brat, ktorý od malička tvrdil, že chce byť lekárom a aj lekárom je. Výborným lekárom, získal rôzne plakety, ocenenia, v 40 rokoch bol menovaný za najmladšieho primára neurológie na SK. Ale..sú za tým roky štúdia, atestacii,driny, 36 hodinových služieb a pod.

mandzula
25. nov 2024

Mnohi mozno plnia tuzbu rodiny, preberaju zezlo, je to pre nich povolanie snov, s ktorym je spojeny aj urcity spolocensky status a, samozrejme, peniaze. Plus netreba za kazdym medikom vidiet buduceho obvodaka, staci sa pozriet na stupajuci trend estetickej mediciny, kde sa tocia velke prachy, staci dnes pichat botox a si kral. Alebo napriklad take ocne kliniky.

majka35
25. nov 2024

@zic v zahraničí ich nečaká obrovská zodpovednosť?

kiki68
25. nov 2024

Pretoze nas vsade vonku uplatnenie, staci par eur na potrebne stemple a preklady. Niekde v Tirol budu vdacni za dalsieho lekara. Lebo je ich napr malo. Ale kde je lekarov dost, ludia chori su a budu. Priamo na SK je tazka situacia, ale to sa tiez moze zmenit. A potom uz niekto pocul o tom, ze nejaky dermatolog sukromny sa ma zle? Alebo gynekolog? Lebo ja nie. Maju sa fajn aj na Slovensku.

kiki68
25. nov 2024

@avanka ale bavi ho to. Chcel to a naplna ho ta kariera. Hlavne ma velmi zaujimavy odbor.

kiki68
25. nov 2024

@majka35 caka, ta je vsade. Ale kde neni, napr ucitelka v MS ma tiez velku zodpovednost ( nikto nechce dostat telefonat, ze pridte si po vecicky a dieta mate no v nemocke na marach), kazdy job, kde ked nieco zmrvis a niekto za to moze zaplatit zivotom, tak je to obrovska zodpovednost. Toto je aspon dobre platene by som povedala. Urcite je tazke naucit sa zit aj s tym, ze to nemusi vzdy dobre dopadnut.

barbie2023
25. nov 2024

@domka222 dobre to je riadny rozdiel nemocnica a sukromnik. V nemocnici sluzis 36h za tolko co predavacka v kauflande.

barbie2023
25. nov 2024

ja toto celkom nechapem to ,ze kazdy ma zodpovednost. Ano , kazdy ma zodpovednost aj predavacka aj murar... ale kurnik ked raz lekar alebo zdravotna sestra nieco pokazi tak je to zasah do zivota /zdravia cloveka. A ucitel ked je zly tak ti to ovplyvni cely zivot, nehovoriac o tom, ze ak sa daco decku stane tak je tiez zodpovedny... okrem toho , ze nebudeme tu predsta porovnavat profesie, na ktore sa bez vysokej nedostanes. Ano, ked pekar nenapecie tak si chleba nekupis, ale on nemusel chodit 5-6 rokov na vysoku a dalej sa dovzdelavat. Ludi si treba vazit vsade, ale ohodnotenie musi byt na zaklade miery zodpovednosti, vykonu a aj nárokov na vzdelanie. Aj v spravach sa dozvies, ked sa nieco stane lebo lekar pochybil ci v skole sa nieco riesilo. No ked sa napecie zly chlieb alebo sa usije zly strih nohavic tak sa urobi druhy.

thirstymonk
25. nov 2024

@avanka
@avanka To je super, takých tu treba viac 🙂

taktotedanie
25. nov 2024

@liusa82 bola som rok na odd a teda vymenila som to za ambulanciu a neda sa to porovnat, nevratila by som sa spat

zic
25. nov 2024

@majka35 vytrhla si 2 slova z vety, co ma dolezite pokracovanie "...nefungujucom systeme"

marianarem
25. nov 2024

@thirstymonk Podla mna vela ludi tam ide aj preto, ze chcu liecit a pomahat ludom. Ja mam lekarov v rodine aj medzi kamaratmi. Ani jeden z nich tam nesiel s vidinou velkych penazi a lahkej roboty, s tymto nastavenim by som povedala, ze sa chodi skor na manazment, ekonomiu a podobne odbory. Vsetci do jedneho su velmi poctivi ludia s velkou ochotou pomahat inym. Vsetci aj ostali na SK, okrem jedneho, ktory hned po dostudovani isiel pomahat na Ukrajinu. Nehovorim, su aj medzi lekarmi kadejaki ksichti, ale podla mna tieto dovody, co pises, nie su hlavnou motivaciou vacsiny studentov mediciny.

thirstymonk
26. nov 2024

@marianarem Ťažko povedať. Pomáhať ľuďom sa dá mnohými spôsobmi. Ale máš pravdu, väčšina lekárov, s ktorými som prišiel do kontaktu, tak sú presne takí ako píšeš. Ale stretol som veru aj "ksichty"...

martinadomianova
26. nov 2024

Je to lukratívny job, človek môže zarobiť veľké prachy. A predsa len, doktori sa tešia akej takej úcte. Aj keď, mám pocit, že mnohí to zneužívajú na svoj vlastný biznis. Mnohí lekári nestoja za veľa, sú arogantní a neschopní.

priscilla07
26. nov 2024

@barbie2023 ale no...Mnohí si pospia a o úplatkoch hlavne na chirurgii a gynde , ani radšej nerozprávame. Nikdy nezabudnem ako jeden známy gyn. "kresťan" pýtal odo mňa nenápadne úplatok po spontanom potrate...

lasona
26. nov 2024

@taktotedanie a v akom obore pracuješ?