icon

Pustili by ste psychicky choré dieťa na vysokú školu?

23. nov 2025

Naša 19 ročná dcéra má diagnostikovanú schizofréniu, už zo strednej školy dosť veľa vymeškávala kvôli nemocniciam. Bojíme sa, že by to nezvládala, ale ona si to nedá vyhovoriť.
Chcela by študovať Slovenský jazyk a literatúru. Vysvetľujeme jej, že vysoká škola obnáša veľa stresu, veľa učenia a nie je to med lízať... a ona aj tak ide to svoje, že to chce vyskúšať.

Vy by ste svoje psychicky choré dieťa pustili na vysokú školu? Sme príliš prísny rodičia, keď jej to nechceme dovoliť?

napetra
24. nov 2025
@anonym_1c794f

@anonym_ead913
@dzulli1980 prečo by s touto dg. nemohla učiť? Viem o lekárke so schizofréniou a prácu zvláda.

@anonym_1c794f Presne. Niektorí ľudia si myslia, že pred človekom s schizofréniu treba utekať, lebo sa ich pokúsia prinajmenšom zavraždiť. To je taká nevedomosť v našej spoločnosti.

darmasiswa
24. nov 2025

Urcite podporit studium!!!! Ak to necha, tak to necha. Potrebuje ciele, vyzvy, zmysel zivota. A ti, co mate obavy, co s tou spustu detmi s roznymi modernymi chorobami? tiez skoncili svoj zivot a odkladate ich medzi styri steny?

kiki68
24. nov 2025
@anonym_9edf50

@felycity toto sa liečiť nedá

@anonym_9edf50 liecit sa to da, mas nespravne informacie, ta diagnoza zostane, ale bez prejavov, cize pacient moze viest normalny zivot. Vies kolko ludi ma taketo diagnozy? Vobec by si to nepoznala. To neni ako z par filmov. Tiez neliecena schizofrenia je nieco ine, tiez neliecena depresia je rovnako vazna ako schizofrenia. Tieto nemoci maju stigmu v tom, ze su psychicke a nie fyzicke.

darmasiswa
24. nov 2025
@kiki68

@anonym_9edf50 liecit sa to da, mas nespravne informacie, ta diagnoza zostane, ale bez prejavov, cize pacient moze viest normalny zivot. Vies kolko ludi ma taketo diagnozy? Vobec by si to nepoznala. To neni ako z par filmov. Tiez neliecena schizofrenia je nieco ine, tiez neliecena depresia je rovnako vazna ako schizofrenia. Tieto nemoci maju stigmu v tom, ze su psychicke a nie fyzicke.

@kiki68 doplnim, je plno nediognostikovanych ludi, by ste sa cudovali, ze aj v najblizsom okoli

kiki68
24. nov 2025
@darmasiswa

@kiki68 doplnim, je plno nediognostikovanych ludi, by ste sa cudovali, ze aj v najblizsom okoli

@darmasiswa ano je, je kopec ludi, co aj pre tuto stigmu nikde nejdu a zhanaju rozne lieky, hladaju cesticky, alebo to ignoruju. Co tiez neni dobre.

yanni
24. nov 2025
@kiki68

@yanni kopec ludi vystuduje len tak zo zaujmu. Mam in kolega ma nejako 14 VS skol, rozne odbory. Ciste zo zaujmu, aby sa nenudil. Aj take ako teologia a pravo. Pre neho je to hobby, cize ma nejaky uvazok a k tomu vzdy studium niecoho

@kiki68 a to preco pises mne?

kiki68
24. nov 2025
@yanni

@kiki68 a to preco pises mne?

@yanni nejak to hodilo omylom na Teba odpoved, sorry.

felycity
24. nov 2025
@anonym_9edf50

@felycity toto sa liečiť nedá

@anonym_9edf50 nenapísala som, že sa to dá vyliečiť, napísala som , že je možné nastaviť liečbu = že to nebolo myslené, v zmysle vyliečiť sa, je mi úplne jasné, že to sa nedá, ale existuje leičba, ktorá dokáže zmierniť príznaky a udržiavať človeka , tak aby človek mohol viesť plnohodnotný život

anonym_2f2b45
24. nov 2025
@anonym_eb7fae

Nepoznám stovky ľudí s touto diagnozou, ale tých cca 10 ľudí, ktorí žijú v našom zariadení nie sú ani jeden hlúpy. Asi traja majú vysoké školy. Žiaľ ,práca nepripadá do úvahy. Občas príde taká vlna odvahy, sebavedomia a nadšenia, ale vždy to narazilo na realitu napriek liečbe. Aj odchod, práca, podnájom na pár mesiacov relatívnej slobody ,ale všetko to padalo na ich nestálosti a zmene chovania a fantázírovaní, zadlžovaní - akoby mali vlastnú realitu. Potrebujú starostlivosť, stravu , posteľ, full servis, kávu a cigu . Tí, ktorých poznám. Neznamená, že tak skončí každý.

@anonym_eb7fae kde je prosim take zariadenie pre nich?

klotildabazarik
24. nov 2025

@anonym_autor sak nech skusi, nic sa nestane ked skúsi

elzu
24. nov 2025

Vase dcera si přeje studovat- presto ze ma závažnou psychiatrickou diagnózu- a vy ji jako rodiče říkáte, ze ma důchod a nemusí pracovat?
Misto, abyste ji podporili, dali ji pocit, ze s vasi pomoci to zvladne? Ze jeji diagnoza ji nebude určovat cely zbytek jejiho zivota? Ze je statecna, ze do toho chce jit? Ze to muze zkusit a kdyz ti neklapne, tak to neklapne?
Misto, abyste hledali společnou cestu- kompromis- snazili se najit konkretni risika a resit je?

Me dceri je brzy 15, vyviji se smerem k borderline poruse, ma za sebou nekolik pobytu na psychiatrii kvuli pokusum o sebevrazdu. Mam ji do budoucna zakazat delat si ridicak, aby nenapalila do prvniho stromu? Mam ji nedovolit studovat, aby se příliš nestresovala, nezhorsily se ji deprese a neublizila si? To urcite ne. Snazime se o co nejmožnější vsedni den a realitu, která jen jde. Neni ti snadne, ale snazime se o to.
Takze za me to rozhodne neni ztrata- ani penez, ani casu, ani energie. S realnym ocekavanim, individualnim planem, dalkovym studiem, vasi podporou- muze to fungovat. Sama to ale urcite neda.

anonym_eb7fae
24. nov 2025
@anonym_2f2b45

@anonym_eb7fae kde je prosim take zariadenie pre nich?

@anonym_2f2b45 Nie je to špeciálne pre nich. Je to DSS a sú tam rôzne diag.

catherine87
24. nov 2025
@anonym_4f0c57

@anonym_autor za mňa nie. Keď si predstavím že mňa by na škole mal učiť niekto so schizofréniou, tak to je des.

@anonym_4f0c57 ten človek to nemá napísané na čele

enmery
24. nov 2025
@anonym_4f0c57

@anonym_autor za mňa nie. Keď si predstavím že mňa by na škole mal učiť niekto so schizofréniou, tak to je des.

@anonym_4f0c57 Zase to SK povedomie, najhoršie sú poruchy osobnosti, nie schizofrénia. A ty ani netušíš, s koľkými takými ľuďmi si už za svoj život prišla do kontaktu. Xy ani bipolarnych, ani schizofrenikov nie je diagnostikovaných kvôli honu na čarodejnice, pritom len tu na koňovi čítam, ako ženy doslova tancujú okolo magorov s poruchami namiesto toho, aby utekali....
Asi take povedomie, ako finančná gramotnosť na SK.

kaktusik007
24. nov 2025
@denithestrange1993

@lizatko1009 je to strasne individualne, niekto to zmakne,niekto nie. Ani u neurotypickych ludi nie je iste ze ukoncia studium.

@denithestrange1993 malokedy pocujem ci citam o neurotypickych jedincoch mimo akademickej pody 🙂

janulicek45
24. nov 2025

@anonym_autor určite nie je to len zbytočný stres a okrem toho keď ma takú chorou si za ňu zodpovedna ty keďže ona nepomyslela dôsledky ...radšej nájdi denný stacionár vo vašom meste a bude mať výplneny deň, väčšinou je to od 7:00 do 15:30 ..ja som niekedy chodila medzi mládež a bolo fajn hrali sme karty človeče rummikub počúvali hudbu spievali mali sme fajn stravu raňajky desiata obed olovrant 🙂 v zime sme sa gulovali stavali snehuliaka chodili sme na rôzne výlety aj mimo mesta 🙂 v podstate je to ako škôlka alebo škola ráno prídeš je o teba postaráne a po obede ideš domov 🙂

janulicek45
24. nov 2025

@anonym_autor a ešte dodám že doobedu sme nieco tvorili po obede sme sa išli prejst alebo sme si dali v meste kavu a v lete 3 do týždňa sme chodili opekať na zamky hrady kaštiele na plaváreň a cestovali sme po mestách...hneď by som sa tam vrátila.🙂 ani pracujuci zdravy človek nemal tolko zážitkov ako my v stacionari 🙂

michaela329
24. nov 2025

@anonym_autor poznám dve pacientky so schizofréniou, ktoré to štúdium zvladli - jednu diagnostikovalu práve na VŠ. Obe momentálne na ID, no stále si vedia privyrobiť vďaka škole. Jedna web dizajn, druhá preklady. Ja by som dcéru nechala, nech skúsi, no s tým, že bude dodržiavať liečbu.

anonym_2f2b45
24. nov 2025
@anonym_eb7fae

@anonym_2f2b45 Nie je to špeciálne pre nich. Je to DSS a sú tam rôzne diag.

@anonym_eb7fae a musia byt uz v dochodcovskom veku, ci aj mladsi, ak su na invalidnom? V kazdom DSS beru aj takychto klientov?

iveta7677
24. nov 2025

@anonym_autor podľa mňa ju pustite. Potrebuje sa s niečím zaoberať.

palicka
24. nov 2025

@anonym_autor učiteľský smer? Pokiaľ áno, lekár jej prihlášku predsa nepotvrdí. A ak by aj, v odbore sa nezamestná…

lapersefona
24. nov 2025

A možno to studium by bolo pre ňu terapia. Je medikamentozne kompenzovana?
Za skúšku nič nedáte. Inac vám to bude vyčítať ze ste jej nedali šancu. Sadnite si s dcérou a porozprávajte sa. Ak by to bolo príliš náročné tak vie so školou skoncit

palicka
24. nov 2025
@ivik4

Moja kedysi davna znama ma schyzofreniu a vystudovala ucitelstvo SJ a Etiku. Normalne uci na zakladnej skole a ma aj male dieta

@ivik4 nemyslíš vážne. Ak by sa niečo v škole zomlelo, jej lekárku zavrú, že jej potvrdila spôsobilosť pri nástupe do zamestnania.

palicka
24. nov 2025
@catherine87

@anonym_4f0c57 ten človek to nemá napísané na čele

@catherine87 ale niekto mumpredsa podpísal a dal pečiatku pri nástupe do zamestnania, že je spôsobilý

ankare
24. nov 2025
@betulinka1

@anonym_autor podla mna je VS menej stresové ako SŠ. Aspon pre mna to tak bolo. Nemam sice diagnozu ale celkovo pristup ucitelov na SŠ a pristup profesorov na VS sa diametrálne líši. Je tam sice nával ucenia ale to sa uci doma. Ja by som jej dovolila, pripadne sa pozrela aj na moznost externého štúdia. Asi ju bavi sa ucit. Tak preco nie. Ukoncit to vie kedykolvek. Aj studovat to vie kludne aj 10 rokov, ze si bude posuvat skusky.

@betulinka1 Presne, aj mne najviac vyhovoval systém na VŠ. Pre mňa bola asi najviac stresová ZŠ. 😅

anonym_58274c
24. nov 2025

@anonym_autor je mladučká, aj ona má určitú predstavu o svojom živote a čo v ňom chce dosiahnuť. Možno jej zdravotný stav nie je až taký závazný, aby to nemohla aspoň vyskúšať. Je síce pekné, že má dôchodok, ale ona zrejme nechce sedieť doma na gauči a čakať. Ja by som jej to dovolila, ak nebude zvládať, sama zistí, že musí skončiť, no tu šancu by som jej dala. Potom môže pracovať niekde v knižnici aspoň pár dní v týždni, aby mala nejakú činnosť.

viktoriakrajnakova
24. nov 2025

@anonym_autor ja mám autizmus, som invalidná na 75% a študujem na vysokej. Nepočuvaj týchto idiotov čo ti radia aby nechodila. Ja som tiež mala psychózu, chodila som na elektrošoky a aj tak som to zvládla.

larinka552
24. nov 2025

Sj a literatúra nie je jadrová fyzika. Napriek ochoreniu by to mohla zvládnuť a vy ako jej rodičia by ste ju mali podporiť. Zase niečo v živote robiť musí a vysoká škola je dobrý štart. Kedy keď nie teraz... Skúste jej trochu veriť.

viktoriakrajnakova
24. nov 2025
@larinka552

Sj a literatúra nie je jadrová fyzika. Napriek ochoreniu by to mohla zvládnuť a vy ako jej rodičia by ste ju mali podporiť. Zase niečo v živote robiť musí a vysoká škola je dobrý štart. Kedy keď nie teraz... Skúste jej trochu veriť.

@larinka552 práveže jej to može pomocť aj s jej poruchou keď bude mať niečo čo ju bude motivovať. Čo vidím tým psychiatrických pacientov tak najvačšia tragédia je že skoro všetci trpia porazenectvom že nič nemá zmysel

larinka552
24. nov 2025
@viktoriakrajnakova

@larinka552 práveže jej to može pomocť aj s jej poruchou keď bude mať niečo čo ju bude motivovať. Čo vidím tým psychiatrických pacientov tak najvačšia tragédia je že skoro všetci trpia porazenectvom že nič nemá zmysel

@viktoriakrajnakova nikdy sa netreba báť a dopredu vzdávať 👍 Veď ty vieš aj z vlastnej skúsenosti 🙂