icon

Štúdium Zdravotná sestra

tajkazanova
21. nov 2018

Baby, mamičky, ženy, prosím vas!

Mam 28 a chcela by som si vystudovat zdravotnú sestru.
Mam vyštudovanu strednú školu s maturitou , odbor technicko-ekonomicky Pracovník. Písala som si s riaditeľkou zdravotnej školy v ZA a môžem ísť hneď študovať nemusím mať asistenta môžem hneď zdravotnú sestru škola je zadarmo neplatí sa nič.
Prosím vás študovala ste niektorá zdravotnú sestru popri materskej ? Pretože neverím ze by som to dala popri práci keďže posledný rok teda 5 a 6 semester sa študuje 5hodin denne 5dni v týždni.
Ja si plánujem podať prihlášku v apríli alebo máji kedy vyhlásia, aktívne sa už dlhšie snažíme o bábätko dúfam ze mi to vide ako snívam ;)
Každopádne mate s tým skúsenosti , študovali ste takto niektora?

shilou
24. sep 2019

Mam odbor prakticka sestra...a kedze tento odbor je novy...pribudne este k tejto praxi este 1prax...treba si odrobit 139hodin

shilou
24. sep 2019

Prax sa odraba v dopol.hodinach

brigib
26. sep 2019

@esmet ja chodim do rožňavy,hoci byvam v Rimavskej Sobote ale najbližšie mám Rožňavu(mala by som aj bližšie v Lučenci,ale tam sa tento odbor neotváralo). Ak by si to začala teraz tak by si do 1,5 roka stihla. 2 ročník už aj tak nebude trvat 10 mesiacov,keďže máji budeme mať maturitu. Ináč profesori sa prisbôsobia,jedna chodí opatrovať do nemecka a 2týždne chodí 2 tyždne je chýba,ale počas tých 2 týždnoch vie to doplniť s druhou triedou. Ono prax musíš absolvovať na 90% , 10 % sa môže chýbať. CCa sú to tak 3 dni. my máme tak,že 1.A a 1.B. chodia utorky a 1.C. chodí vo štvrtky a keď chýbam môžem sa pridať C-károm aby som si doplnila hodiny.

shilou
26. sep 2019

aj u nas ak chybas si nadrabas........na nadrobenie teorie su urcene 2ine dni...na nahradenie praxi je urceny len 1den....

shilou
26. sep 2019

Podla toho, co citam ty nechces pomaturitne ale ist asi priamo na bc ze? lebo ja chodim na pomaturitne a tiez predtym skola z ekonom. zameranim

bielavlcica
26. sep 2019

Baby ak Vam mozem poradit tak prakticku sestru si ani nerobte a rovno chodte na osetrovatelstvo. Ja mam zdravotnu pracovala som ako asistent no bola som este nzsie ako sanitar a upratovacka co sa tykalo chovania sestier ku mne. Potom vznikla prakticka sestra co v praxi funguje, ze musite robit sestru, osetrovatelku, asistentku a sanitarku v jednom. Na oddeleni Vas nahanaju ako zdutu kozu a boh chran ak nestihate este Vas zdrbu, ze ako je mozne ze nemate urobenu vec ktoru Vam zada sestra.
Uvediem priklad sestra Vam zadeli ist zmerat tlak pacientom tak ides pri ton ako merias pride za tebou sanitarka, ze co robis? A preco nerobis postele. Do toho volaju zo saly, ze treba doviezt pacienta a kde teda ste. Tak utekate pre pacienta a medzi tym Vam dalsie dve sestricky zadelia dalsie ulohy. A lekari? Ty si na Vas zgustnu ked nieco neviete ( vsak ste sestra mate to vediet), stazuju sa na Vas pre uplne blbosti a musis im vediet presne z kroka na krok zaasistovat tak ako Vam to prvy krat ukazal (kedze ste nova a musite si to pamatat), pretoze Vam to uz vise neukaze. Pre toto som zo zdravotnictva odisla. Chvalabohu mam pracu kde mam vylozene nohy a robim kolko chcem a mam za to slusny plat.

esmet
26. sep 2019

@shilou chcela by som pomaturitné, ale to dvojročné externé. Nemôzem ísť denne rovno na vš.

esmet
26. sep 2019

@bielavlcica to sa nečíta dobre. Ja mám takú predsravu, že by som sa po maturite zamestnala niekde v ambulancii a popri tom si urobila externe vš.

bielavlcica
26. sep 2019

@esmet do ambulancie ta ako prakticku sestru nevezmu iba ako zdravotnu

shilou
26. sep 2019

@esmet no ja teraz robim....pomaturitne 2rocne...extetne

shilou
26. sep 2019

@bielavlcica zmenili kompetencie....tento rok...takze mas zle info....beru aj do ambulancii...aj do nemocnici...mas kompetencie ako sestra z bc

shilou
26. sep 2019

@bielavlcica nesir paniku...uz sa to pomenilo

shilou
26. sep 2019

@bielavlcica v nasej nemocnici taky zhon nie je...kedze maju studentov zo zdravotnej skoly...pomaturitakov...vysokoskolakov...tu ked riadne pracujes po tebe sa nevozia....

bielavlcica
26. sep 2019

@shilou nesirim paniku vravim moju skusenost robila som v nemocnici tento rok takze nevypravaj. Mne staci ked som pocuvala co hovoria na prakticke sestry normalne zdravotne a co vedenie. Ty si ozaj myslis, ze Ta vezmu ako prakticku sestru do ambulancie kde musis pichat injekcie na ktore nemas kompetencie?! Nemozes sa porovnavat z normalnou sestrou. Viem o com vypravam kedze sa tejto tematike venujem a mam viac o tom prehlad ako ktokolvek iny. Sestry a lekari v tom maju totalny hokej. Stanicna od nas mi polku veci co bezne robia sestry nedala robit lebo som to robit nesmela. Nemozes podavat infuzie a ked ti v ambulancii skolabuje pacient co s nim urobis ked niektore lieky smie pichat lekar ale on to necha na sestru? A studenti? Moja zlata tie roky sa pominuly u nas zo zdravotnej tam boli studentky za cely rok iba dva krat a vysokoskolacky si radsej odkrutili nocnu a utekali kadelahsie. Nikto tam nechce robit. Kebyze viem akym stilom zaraduju prakticke sestry tiez by som tam nesla. Pre lekarov a zdravotne sestry nebudes NIC ine len blby asistent! Vzdy to tak brali a brat budu. Nikdy nebudu asistenti teda po novom prakticke sestry seberovny sestram. NiKDY

shilou
26. sep 2019

@bielavlcica seberovny jasne ze nebudu...ale od leta uz maju kompetencie...precitaj si to...

shilou
26. sep 2019

@bielavlcica neviem z ktoreho si mesta ale chvalabohu tu toto co ty pises nie je..

shilou
26. sep 2019

@bielavlcica robila si ten rok...ale toto pomenili ma prelome leta dakedy...

bielavlcica
26. sep 2019

@shilou ja som v nemocnici robila od minuleho roka doteraz viem o tych zmenach ale nasa nemocnica s tym nesuhlasila. Oni potrebuju len otrokov co budu zastavat za jeden plat 4 pozicie

shilou
26. sep 2019

@bielavlcica mozno kazda nemocnica taka nie je...netreba vsetko hadzat do 1vreca

marca12
26. sep 2019

@lulula1990 prosim ta,ake je uplatnenie praktickej sestry? Mojim snom od malicka bola praca sestry a pracovat s detmi. Hlupa som posluchla rodicov a isla technickym smerom. A cele roky citim,ze som spravila chybu. Najviac lutujem,ze som nesla par rokov po vysokej. Teraz pred 40tkou sa uz tazko zacina novy smer a uz si tak clovek neveri.

inulienka29
26. sep 2019

@marca12 ahoj, som v tom istom štádiu života 🙂 dve malé deti, 25rokov a mám len gympel... tiež si chcem podať prihlášku...ale 7rokov na vš je tak hrozne veľa

terezia32
26. sep 2019

@shilou aby si nebola sklamaná, bohužiaľ praktická sestra nemá ani po najnovšej novelizácii dostatočne kompetencie na samostatnú prácu preto ťa na ambulanciu nikto nezoberie, lebo by to cez VÚC neprešlo.

fugynka
Autor odpoveď zmazal
terezia32
26. sep 2019

@inulienka29 neboj nie je to take hrozné. Spravíš si Bc za 3 roky, to zbehne ani nevieš ako a Mgr si môžeš spraviť externe 😊

vendulka80
26. sep 2019

@inulienka29 dievcata obdivujem vaše odhodlanie. Ale žiaľ tento systém zabije v človeku vsetko, co ho baví lebo realita je strasna. S prepacenim dodrbali cele vzdelávanie v zdravotníctve a teraz idu zachraňovať kvazi kompetenciami. Len jedine, co to prinieslo je chaos. A najmä ak mate male deti tak posledný odbor na ktorý by som pomyslela je zdravotníctvo. Práca na detských odd je sice lákavá ale deticky su hospitalizované s matkami, a podaktoré vedia urobit peklo zo smeny. A žiaľ v ponuke su vacsinou tazke oddelenia na ktore mlade dievcata zo škôl nepôjdu ani omylom. Co sa ani nedivím. Ci s vš alebo bez nej, vzdy budeme len sluzky a nedajboh sa posťažovať kedze verejná mienka je aj vdaka médiám namierená proti sestrám a aj lekárom. A kazdy ma zafixované, ze je to tvoje poslanie a musis ho robit s úsmevom a zadarmo. Len to tak nefunguje. Kazdopadne zelam vela stastia🙂

inulienka29
26. sep 2019

@terezia32 ja inak ako externe študovať nemôžem, mám dve malé deti 🙂

terezia32
26. sep 2019

@inulienka29 ak nepracuješ v zdravotníctve tak myslím že externe sa študovať nedá

inulienka29
26. sep 2019

@terezia32 nepracujem som na materskej 😁

terezia32
26. sep 2019

@inulienka29 tak myslím že to nepojde, lebo na externom štúdiu sa prax rieši tak, že ju robíš v práci a ty keď nepracuješ v zdravotníctve tak nespĺňaš podmienku

marca12
26. sep 2019

@inulienka29 ja mam o 10 rokov viac. Ak ti mozem poradit,nelutuj tie roky a chod do toho. Ja som v 25tke bola leniva,zdalo sa mi vela zabit 6 rokov dalsieho studia a bola som hrozne hlupa. Na druhej strane,uzila som si zivot,cestovali sme,bola som panom svojho casu. Keby som mala partnera a chceli by sme zakladat rodinu asi by som do toho sla. Sesternica si popri materakej spravila atestaciu. Ona tvrdi,ze najlepsi cas na studium je pocas rokov,ked mas male deti.