Štúdium Zdravotná sestra
Baby, mamičky, ženy, prosím vas!
Mam 28 a chcela by som si vystudovat zdravotnú sestru.
Mam vyštudovanu strednú školu s maturitou , odbor technicko-ekonomicky Pracovník. Písala som si s riaditeľkou zdravotnej školy v ZA a môžem ísť hneď študovať nemusím mať asistenta môžem hneď zdravotnú sestru škola je zadarmo neplatí sa nič.
Prosím vás študovala ste niektorá zdravotnú sestru popri materskej ? Pretože neverím ze by som to dala popri práci keďže posledný rok teda 5 a 6 semester sa študuje 5hodin denne 5dni v týždni.
Ja si plánujem podať prihlášku v apríli alebo máji kedy vyhlásia, aktívne sa už dlhšie snažíme o bábätko dúfam ze mi to vide ako snívam ;)
Každopádne mate s tým skúsenosti , študovali ste takto niektora?
@lulula1990 ahoj aky si mala odbor? uz si skoncila skolu? co teraz robis? aku pracu?
@shilou prosim ta uz si skoncila skolu? bola velmi tazka? moc uciva? moc projektov? a kde by som sa docitala o tych pravomociach praktickej sestry? lebo mne boli podane take iste informacie ako si pisala, ale teraz sa neviem otom nikde docitat.
Neostali ti dake projekty? zosity? ze by si mi len foto urobila, ci to je moc tazke? 🙏
@lucina1100
@lucina1100 ahoj, pre mňa štúdium nebolo ťažké, mala som predtým VŠ dosť ťažkého smeru, takže som bola zvyknutá na učenie. Ak ťa to baví, tak ti to pôjde samo. Robila som na onkologickej ambulancii, neskôr na internom ako dokumentácna sestra. Ale boli mi ponúkane rôzne práce v zdravotníctve - kardiocentrum, operačné sály. Musela som vyberať podľa toho, ako som to mohla zladiť s deťmi, škôlkou a pod. Teraz som na rodičovskej s druhým synom, v septembri nastupujem do práce. Nemusíš sa báť že si s týmto odborom nenájdeš zamestnanie, zdravotníckych pracovníkov je stále málo. Neviem aké kompetencie má teraz praktická sestra, už to popravde nesledujem. Materiály už nemám žiadne zo školy.
@lulula1990 jooj prečo nikto nemá materiály zo školy 🙈ja si to vsetko odkladam.
No ja nechcem ist robiť určite na oddelenie iba na ambulanciu a právomoci podľa mna ma dosť vysoké po novom ps. A ty si si prečo robila školu? Keď si mala pred tým výšku. Ja som ekonómka a dobrá, ale ubíja ma ta práca, preto chcem úst skúsiť toto.
Ale mam synčeka 2 ročného a toho sa najviac bojím čo snim, či ho zoberú dade do škôlky, či sa adaptuje a tak. My nemáme žiadnych starkých nikoho.
@lucina1100 ja som sa bála tiež o mladšieho a zvládol to veľmi dobre. Na ambulanciu je ťažšie sa dostať, hlavne ak je to malá nemocnica. Mám VŠ úplne iného zamerania, ktoré ma absolútne nebavilo, ale nejako som dokončila Bc.
@lucina1100 a ešte - ono to nie je škola taká že skúsim a uvidím, Ak naozaj nemáš k tomu vzťah a na začiatku silný žalúdok, tak do toho nechoď. Učenie nie je problém, najviac ľudí si to rozmyslelo po praxi.
@lulula1990 , teraz toto pisem mojej znamej, ze ja si chcem iba skolu urobit na to ist do ambulancie na oddelenie nie to by som nikdy nedala.
A pisala som jej presne toto, ze na praxi nas budu davat ku uplnym leziakom, posratym starym ludom a neviem ci by som toto dala, ale ako inak si skolu urobis? kde ste chodili na prax? co ste tam robili? stale ste boli pri leziakoch? ci ako? prosim daj dake rady typi, skusenosti.
A ty teraz co robis? preco si si robila PS?
@lulula1990 Aj ja som ekonomka uctovnicka, ale velmi som ochorela a musela som zprace odist, stresovala ma ta robota. Vzdy od malicka som chcela byt uctovnicka ekonomka to bol moj ciel, ktory sa mi splnil, som v tom dobra v cislach tam mi to pali, ale ja som strasne akcny clovek, ja musim nieco robit pracovat v robote byt akcna, chaos, stres panika to som ja a nie sediet nad cislami.
10 rokov sme nemohli mat deti, tak sme chodili iba po doktoroch a tam sa mi pacila robota tych sestriciek, na ambulanciach, chaos stres panika, moc roboty s ludmi praca, proste byt taka nenahraditelna a preto som povedala, ze si chcem urobit tuto skolu kvoli tomuto, lebo tento smer by ma velmi bavil a naplnal. ja hovorim musovi, ze mam chorobu nekludnych ruk hi hi.
A u nas v RK je strasne vela sukromnych ambulancii a uz po novom kazdy ma skoro dve sestricky fakt uz skoro kazdy, lebo je vela pacientov a viac roboty ako dakedy byvalo.
Ale bojim sa tej praxe, myslis ze sa to neda zvladnut? ze to je az tak velmi zle?
@lucina1100 prax sme mali takmer na všetkých oddeleniach, chodila som do Nitry do fakultnej nemocnice a áno, väčšinou nám sestričky nechali tu naj robotu - prebalovat, kŕmiť. Ten prvý rok bol náročnejší, najskôr sme mali pol roka len teóriu, to som bola v škole aj do pol 8 večer, doma ma čakalo malé dieťa. Po pol roku bola prax + teória. Za mňa učivo ok, to mi nerobilo žiadny problém. Po rodičovskej sa vraciam na miesto dokumentacnej sestry.
@lulula1990 a kto a kedy vas učili odoberať krv, infúzie, katedre a tieto veci? Kedy to stihli pri tej hnusnej robote? A kto vas to učil učiteľky či sestry na oddelení? Krv a tieto veci?
A čo to robíš ako dokumentacna sestra? A teda prakticka sestra ti bola načo ak sa môžem opýtať?
Dakujem ti si velmi zlata. A synček bude v škôlke keď ti v robote? A keď bude chorý ako to budete riešiť? Či máte dobrých starkých?
Sestra so SZŠ
@lucina1100 my sme odoberali najskôr sebe v učebni a potom už naostro v nemocnici pacientom a boli pri nás učiteľky. Keď bolo málo odberov tak sme trénovali na sebe. Infúzie - väčšinou mali pacienti kanyly a tie nezavádzame. Infúzky sme miešali pod dohľadom učitelky aj ich dali pacientom ale nepúšťali. To nie je v kompetencii PS . Jasné že na oddelení to asi mnohé robia ale počas školy robíš iba to čo máš v kompetencii.
@zuzu101 môžem sa opýtať na vek deti ? Plánujem si tiež dať prihlášku len neviem ako to budem zvládať finančne a aj kvôli malej. Momentálne má 8 mesiacov. Muž je skoro stále v práci keďže ťahá 2 roboty aby sme to nejako utiahli. A nemá pri nej kto byt keďže tiež všetci chodia do práce 🙂
@lias3915 ja poviem Sama za seba a chcem si ta zastať. Žiaľ, ja dom tiež mala nastúpiť v septembri do školy a bohužiaľ nemohla som nastúpiť, ani niako inak robiť školu 2 mesiace.
Maly mal ist v septembri do škôlky, ale škôlka ešte nebola dokončená a otvárali ju 3.11. Nemal mi byt kto tým pádom s malym. Manžel mal cely september v robote odstávky a nemohol byt pokakané 2 dni v týždni s ním a potom októbri spúšťali obrovský stroj.
Takze to neni až take ľahké s tými deťmi a školou.
Ja som velmi túžila ist do školy, ale žiaľ. Svokra je v Rakúsku, sestr moja ma 3 deti a je onko pacient ešte ja jej musím pomáhať, a mamka chodí do roboty a tiež onko pacientka tak komu tie deti mame dať ak nemáš pomoc iných alebo manžela ktorému sa da?
A to maly nastúpil 3.11 bol v škôlke 3 dni a od 7.11 sme doma do dnešného dňa stále chorý, ani zajtra nejde, lebo neni fit. Tak ako sa to da?
Nech nám to zuzu101 ukáže napíše, lebo fakt to neni len tak.
Toľko z mojej strany😊
Ahojte ženy, chcem sa vám všetkým veľmi poďakovať za celú túto diskusiu, veľmi mi pomohla pri hľadaní informácií 🙂 chcem ísť aj ja študovať sestričku a vzhľadom na formu a dĺžku štúdia idem aj ja cestou stredná zdravotnícka škola externé 2 ročné a potom vysoká škola tuším 4 ročné externé 🙂 akurát konečne zverejnili aj podmienky prijatia a prihlášku tu v Žiline 🙂 kdesi v diskusii som zazrela, že ak už som vydatá (a teda mám iné meno ako na maturitnom vysvedčení), tak treba aj priložiť kópiu sobášneho listu?
A jedna dôležitá otázka na vás :D momentálne som na materskej, dcéra bude mať v júli 2 roky a chceli by sme ešte druhé dieťa, ak sa podarí. Dá sa škola na rok prerušiť? A/alebo je nejaká forma polročnej skúšky, že ju absolvujem a vtedy preruším na rok štúdium? Ďakujem vopred za akékoľvek odpovede a dúfam, že uchádzačok bude viac ako 18 (aby otvorili triedu a nerobilo sa druhé kolo) a menej ako 30 (aby sa nerobili prijímačky, ktoré sú stanovené na 22.6. a vtedy sme na dovolenke na Liptove 😂)
@goddessmonika ohľadom Žiliny ti poviem ako to bolo na sestre. Podmienka otvorenia ročníka bolo 17, v prvý deň nás nastúpilo 13 a o 3 mesiace nás zostalo 8 :D takze moc o počet nejde. Ale aby sa nestalo ako nám že síce 1. ročník sme dokončili ale 2. ročník už sa neotvoril…. Sme na tom podobne, dcéra mala teraz v apríli rok, v novembri čakáme druhé. Nemám absolútne nikoho kto by mi bol s malou, muž má v robote volno 1 deň v týždni aj to väčšinou v nedeľu. Teraz sa chystá na týždňovky preč aby bol menej v robote a zároveň mal viac peňazí. Chcem si urobiť bc. Ošetrovatelstvo pretože diplomovanu sestru v Žiline zrušili (2019 som skončila 1. ročník) a aj keby znovu otvorili nemám šancu každý deň dochádzať do Žiliny na individuálny plán (cvičenia a prax musíte absolvovať max 10% hodín môžete vymýšľať čo je 3-7 hodín za cely školský rok čo je väčšinou 1,5 týždňa) u nás v okrese je zdravotka ale nie je tam sestra. A čo sa týka externého je to navyše neskutočne drahé… ja som sa už teda zmierila s tým že zostanem asistent. Plat pomaly rovnaký, len to že oficiálne sama nič nemôžem že stále mám všetko v asistencii so sestrou… ale aj to sa dá riešiť len treba so sestrami spolupracovať a správne si rozdeliť robotu 🙂 takze zostať asistent nie je zase až take zle, len to že každá sestra vás bude nenávidieť 🙂
@lias3915 ahoj, nuž ja vôbec nepracujem v zdravotníctve ani zďaleka. Keď som vyberala strednú, tak som rozmýšľala aj nad zdravotkou, ale išla som napokon na gympel, lebo tam som nemusela robiť prijímačky :D ale robiť niečo v tom odvetví som už vtedy trochu snívala. Mne chvalabohu sľúbila pomáhať celá rodina, sestra je "žena v domácnosti", svokra je na dôchodku a moja mama ide v auguste na dôchodok, hoci si chce ešte 1 rok odučiť (ale povedala, že ten deň voľna si kľudne každý týždeň zoberie). Externé na strednej škole sa celkom oplatí, lebo sa mi zdá, že poplatok je tam nejaký relatívne smiešny (oproti vysokým školám, kde to je aj vo výške mesačného platu). A ty si chodila na to denné pomaturitné štúdium diplomovanej sestry v Žiline? Ja chcem externe praktickú sestru a ak sa podarí dokončiť, tak by som potom chcela aj to bc urobiť externe na vysokej. Je to síce dlhšia cesta, ale všetko je externé a dá sa teda aj popri materskej a zamestnaní (áno viem, že oficiálne budem praktická sestra až s tým bc, keď nejdem robiť tú diplomovanú sestru). A kde pracuješ, resp si pracovala? Inak to externé na VŠ ošetrovateľstvo som videla, že aj v Martine otvorili posledné dva roky (dovtedy bolo iba denné). Mne sa externé na výške tak či tak potom oplatí na to bc, lebo ja som si už 3 roky zadarmo na výške minula :D
@goddessmonika ja sa chystam na externe do Zvolena len sa bojím skusok
@goddessmonika ja som na primackach odovzdala prázdny papier, bolo tam len moje meno. Na tu školu som nechcela ísť. Mala som za sebou prijímačky na inú školu na ktorú som chcela ísť a tie skončili tak že som bola 2. . Takze o prijímačky nikdy nejde tie spraví každý 😅😅
A áno DVS je len denna forma ale zrušili to. U nás je tiež zdravotka tak čakám či bude možnosť že by otvorili DVS aj u nás. Ja nemám šancu na externe štúdium bc. Jednak kvôli peniazom a ďalšia vec je dieťa (alebo už deti) ja mám problém teraz jak som tehotná dostať sa k lekárovi na tehotenskú poradňu ktorá mi zaberie tak pol hodinu-hodinu čo musí byt malá bezomna. Takze si neviem predstaviť ako by som išla napríklad na skúšky alebo prax na externom… bohužiaľ nemám nikoho, muž je nonstop v práci aby nás uživil, teraz mení prácu aby bol častejšie doma a zároveň zarobil viac takze doma bude len sobotu-nedeľu 😅 ja som si povedala že kašlem na to už a uspokojím sa s nálepkou “lepší sanitár”. Jediná nevýhoda je že kým decká nepôjdu do školy budem musieť dať výpoveď v nemocnici keďže inak ako nepretržite 12ky sa robiť nedá a do a zo škôlky pri 12kach nemám šancu nebodaj nechať decká samé doma kým budem na nočnej ? Nehrozí 😅
@lias3915 ahoj a z akého si mesta?
@goddessmonika okres PD
@goddessmonika čiže na zdravotku do Žiliny čo je cca 65km a robim v nemocnici v Bojniciach
Ženy, prosím vás, potrebujem pomoc 🙈 tie, čo ste išli študovať praktickú sestru externe, aký "zdravotný preukaz" ste potrebovali? :D učiteľka nám napísala do mailu, že okrem očkovania (hep. B) potrebujeme aj zdravotný preukaz. Nič viac, nič menej. Google mi vypľul iba zdravotný preukaz pre prácu v potravinárstve, tak som sa jej opýtala, či ten. A ona že nie, to je iba zdravotný preukaz. Tak som sa opýtala, či to je kartička poistenca, niektorí ju tak nazývajú dodnes. Ona že nie, že nech idem k doktorovi, on bude vedieť, čo vystaviť :D keď som si volala do ambulancie môjho všeobecného lekára a aj keď som tam bola potom osobne na očkovanie, sestričky nemali ani ŠAJNU, že aký zdravotný preukaz odo mňa chce 😂 takže pomoooc, čo to mám vybaviť??
@goddessmonika ja som žiaden zdravotny preukaz nedávala

@esmet môžete napísať aj mne, prosím?