Život v Anglicku
Ahoj zienky. Neviem ci sa niektora nachadzate v podobnej situacii. Zijem sama. Odchodom zo Slovenska pred vyse 7 rokmi sa mi v Uk podarilo vybudovat ako take zaklady, avsak nastali urcite zivotne zmeny a ja som sa tak ocitla bez zakladov... v podstate len pracujem (pokial covid dovoli) a nezijem. Prepadam do smutnych nalad a nedokazem vykrocit vpred kvoli strachu - bodla by zmena prace, bydliska su to obrovske kroky ktore ak dostatocne nezvazim, mozem si viac uskodit ako pomoct. Preto zvazujem navrat na Slovensko a zacat odznova avsak mam pocit ze rodine budem na zataz, nakolko si kazdy snazi pomoct sam ako vie. Kriza po 30tke?? Mam pocit ze som zabudla kto vlastne som a neviem si sama rady, vzdy som bola cistlivejsia mozno mi chybaju ostre lakte a viera v samu seba, chcem v zivote uspiet a momentalne mam pocit ze stojim na potapajucej sa lodi 🤦♀️
Ja som niekedy velmi prekvapeny ako ludia kritizuju zivot na SK. Samozrejme, ze nikomu nelietaju pecene holuby do ust a zas ani netvrdim, ze sa doma zije v style svet gombicka, ale strasne vela ludi je nazoru " keby som mohol tak idem".
Ale tak preco ti ludia potom nejdu? Ak si teda naozaj clovek mysli, ze zivot v zahranici je prechadzka ruzovou zahradou, preco potom nevycestuju? Stale dookola "keby som mohol".
Ak to clovek naozaj chce tak hlada sposoby ako vycestovat. Ja som za mlada chcel ist tak som isiel.
Vcera som akurat na HN cital, ze Slovaci si coraz viac kupuju luxusnejsie auta. Tak na SK sa zije zle, ale coraz viac ludi si dokaze kupit drahsie auto tak ja tomu nerozumiem.
Inak vyvediem mnohych z omylu, ja som presiel viacerymi krajinami a zil som v kadejakych "ubytovaniach" a pravdupovediac, v niektorych by ste nevydrzali ani len tyzden a uz by ste sa obraciali na pate so spiatocnym listkom domov.
Si pamatam ked pred par rokmi dosli novi zamestnanci z Madarska do prace. Zbadali zamestnanecku ubytovnu a hned vyhlasili, ze tam zit nebudu a ze si bude hladat ine ubytovanie a pritom to nebola az taka tragedia.
Pravdupovediac, velakrat ludia doma ziju v dojme, ze v zahranici sveta zit, ale vedel by som Vam porozpravat co to bolo v zaciatkoch kym sa clovek otuka.
To co ludia doma vidia je len pozlatko. Ti ktori chodia domov z Nemecka na bmw ci audinach, vela z nich zije v izbach mensich nez maju Vase deti detsku izbu.
Kto ma chut vycestovat, ja osobne mu to prajem lebo je to dobra skusenost, ale ak sa nahodou dostanete do nespravnej firmy, velmi rychlo Vam to zreguluje kapustu.
Presne tak.. domov je tam kde je pokoj, par priatelov, okruh znamych zazemie stabilna praca. Financne zabezpecenie aspon ako take. Byvam s Britkou s ktorou sme sa za posledne roky spriatelili avsak ma rada alkohol, az priliz a tym padom sa mi nevyzaduje jej spolocnost. Vyhybam sa jej. Cize zazemie kde byvam - nevyhovuje mi. V praci to nieje ideal nakolko manazerka nieje profesionalna, velmi vela nezdravej historie napriek tomu som vdacna ze ju stale mam (pracu) plati mi strechu nad hlavou.. rozchod minuly rok po 4 mesacnom vztahu cez co som sa dostala, a odchod najlepsieho kamosa na seba sme boli naviazani ale partnerstvo to nebolo, z toho sa tiez pomalicky dostavam. Velmi v skratke a obsirne hovorim, zvyknuta som na to ze sa mi stale v zivote nieco deje a teraz mam hluche obdobie a asi sa proti tomu burim zaroven som si uvedomila ze sa nikam neposuvam a uz dlhsie to na mna krici, tuzim po stabilite- ano byvanie dom urcite aj partnerstvo mi chyba, dietatko momentalne neriesim nakolko sa sama "prevychovavam" a hlavne nemam pevnu podu pod nohami prave naopak. Niekto by to nazval strateny pripad, ste mile baby 🙂
@syslik81 pri Brightone
@janulikjane Mas na SK nejaku vlastnu nehnutelnost, byt ci dom? Teda aspon nejaky zaklad aby si mala doma lahsi start ak by si sa rozhodla domov vratit?
Inak si z vychodu, stred ci zapad? Poloha na SK tiez sama o sebe robi zasadny rozdiel ci sa domov vratit alebo nie.
Ti co byvaju niekde v hornej dolnej na vychode, tak tim sa vobec necudujem, ze by volili navrat ci zivot v zahranici. Tam uz sa tie zivotne podmienky naozaj rovnaju urovni na Ukrajine.
Som v UK od 2004, predtym som tu bola este v 2001 na rok.
Asi viem, ako sa citis, tiez som mavala obcas stavy, ze som chcela ist naspat na Slovensko. Isli sme na dovolenku a bola som rada, led sme sa vratili domov do UK.
Ja nepocitujem, ze by som bola nie Britka. Som sestricka v nemocnici a rodinnych Britov je tu ako safranu.
Predtym, ako zbalit kufre a vratis sa naspat na Slovensko, skus ine mesto. Ja som teraz v 3 meste, najprv SE England, potom Oxford a teraz uz 10 rokov Londyn.
V akom meste si? Co robis za pracu?
@janulikjane take pekne mesto ... zial od nas daleko a veeelmi ... ale neskusala si sk /cz skupiny a zoznamit sa .. na fb je skupina pre mamicky cise ale je tam vela zien co sa radi zoznamia aj ked deti nemas... ak by ti stacila dovolenka a nevadi cestovat cez pol anglicka tak sa stav na vino 😀 sme v Liverpoole
Inak kto chce vidiet odvratenu stranku UK, odporucam serial "Slum landlords, bad tenants".
Aj ja aj moj tato sme si tymto presli ked sme boli v Britanii pracovne ( obaja individualne ). Dorazili sme s kolegami v Decembri, spali sme na spinavych madracoch na zemi chvalabohu vo vlastnych spacakoch. Plastove okna pootvorene kedze netesnili a "kuchyna" bol taky bordel, ze som mal obavu, ze chytim hned 10 infekcnych chorob. O svaboch vyliezajucich spoza linky nehovoriac. Chvalabohu sme sa odtial hned dostali.
Odvtedy som v UK nebol. Doslova panicky strach vratit sa spat co i len na dovolenku. Jedna z najhorsich veci co som zazil v zahranici.
@janulikjane ja som bola v uk 7 rokov..bola to fajn skúsenosť, ale hlavne posledne 2 roky som sa už velmi chcela vratit na sk..bola som tam akokeby duševne smutna, nebavilo ma nic, pritom som viedla dost spolocensky zivot, kazdy vikend stretavky s kamarátmi, vylety, a bola som tam s priatelom, aj s pracou som bola spokojná, no bol to taky vnutorny pocit smútku,ktory sa nedal nijako oklamať. Tak som sa vratila na sk, s priatelom som si zalozila rodinu, a aj napriek tomu ako sa mozr nieķomu zdat ako je na sk "strasne zle",ja som tu stastna. Preto ty musis vediet čo ti hovori tvoje vnútro, či je to len teraz chvilkova zalezitost, alebo ti staci v uk zmenit pracu, byvanie, a budes tam stastna. Ja som vedela že v uk stastna nebudem, citila som ze tam nepatrím. Mozu ti tu radit ze v ziadnom pripade sa na sk nevracaj( to vraveli aj mne), ale ja som rada ze som pocuvla svoje vnútro. Ak by si prisla tu, mala by si pracu? Lebo to je dost dolezity aspekt, skus si dat nejake životopisy, pozri si ponuky prace(ano teraz je to tazsie s pracou vsade). Držím palce
@janulikjane Ono to je možno aj vekom. Ty vidíš ešte iné priority ako napr. iní (ja🙂) to robí veľa, v akej životnej, vekovej fáze si. Je iné byť "mladá" a """mladá"""😂 Takže ťažko radiť na fóre.
@vlcik1 Samozrejme....
Kazdy mal nejaku tu zlu skusenost v inej krajine cize ja Svajciarsko urcite nestavam do pozicie raja na zemi.
Ja osobne suhlasim s @xima . Ja sa necitim nestastny vo Svajciarsku, ale na druhej strane ja som uz aj dost dlho mimo SK a hlavne posledne roky viac premyslam o navrate domov nez napr niekolko rokov dozadu.
Pisal som s kamosom ktory sa vratil domov a on vravel, ze ciastocne lutuje navrat. Ja zasa poslednu dobu premyslam, ze skor lutujem zmenu Kantonu. Tam kde som bol som sa citil stastnejsie cize ja si myslim, ze pre mna bola nestastna volba zmeny v ramci CH a mozno aj preto ma to viac taha domov.
Zotrvat v zahranici problem nie je, ale aspon mne osobne je jasne, ze uz aj male prestahovanie sa v ramci krajiny moze mat negativne dosledky na kvalitu zivota.
@hopsadobrandejsa Toto sa stane cloveku aj doma na Slovensku, prestahuje sa o par km dalej a uz to neskusne a je nestastny..
@hopsadobrandejsa nemam ziadnu nehnutelnost takze by som isla naspat k rodicom na urcitu dobu ako vychodisko. Takisto nemam nic nasporene a som zo zapadneho Slovenska
Ja by som na tvojom mieste ešte ostala, skúšala sa nejako dať dokopy, prípadne nájsť novú robotu, proste dať tomu ešte šancu. Tiež mám známych čo ľutujú, že odišli ale aj takých, ktorí sú spokojní. Hlavne myslím, že záleží na človeku, na jeho povahe. Ja som napríklad taký samostatný človek, mám priateľa a pre mňa on znamená domov, vôbec nemám nejako potrebu chodiť na Slovensko, ale ja napríklad nemám priateľov svojich, len pár priateľovych známych, s ktorými sa tu navštevujeme a na SK som mala jednu kamošku, s ktorou udrziavam kontakt, čiže mne nema ani čo chýbať v podstate, ja som najradšej sama doma, málokedy mám chuť vyjsť niekde von. Ty si si spoločenský typ tak jasne, že si teraz v období, kedy je to pre teba náročné. Ale verím, že to zvládneš 😉
@oslo1 obdivujem ťa, tiež som šla s tým, že nasetrim, vybavím papiere a budem nurse, ale nejako z toho zišlo 💙
@oslo1 aj nad tym som rozmyslala ale naozaj neviem do ktoreho mesta by som isla vyskusat. Len tak prstom po mape nahodne vybrat az taky dobrodruh niesom kiezby ano. Zijem vo Worthingu a som supervizorka v kaviarni
Krasna tema .. ja len za seba mozem povedat, ze som sa prestahoval iba v ramci Slovenska, a ten pocit domova mi neskutocne chyba, za 6 rokov som si poriadne nezvykol..chyba rodina, kamosi, a pritom to mam menej ako 200km, snazim sa chodit domov tak casto ako sa da, ale nie je to ono
@oslo1 strednú ako asistent a VS, nechystám, najprv som chcela, dala som si poprekladat všetky papiere, ale nakoniec som si našla miesto vo fabrike a nejako som tam ostala. Uvedomila som si aký to bol stres pre mňa v nemocnici už na SK a zapáčilo sa mi chodiť domov s čistou hlavou. Možno raz si trufnem 😀
V tom pripade by som ti za sucasnych okolnosti odporucal zotrvat v UK hoci to pre teba prave tiez nemusi byt to co by si chcela.
Nemas vlastne byvanie ani vela uspor a situacia je momentalne velmi nepriazniva na SK cize v konecnom dosledku si mozes viac uskodit.
V kazdom pripade ti odporucam zacat si aspon setrit pretoze nikto z nas nevie co nas caka.
Situacia v Suezskom prieplave je velmi nepriazniva hlavne pre slov. automobilovy priemysel cize ako sa vravi, nikdy nie je tak zle aby nemohlo byt horsie.
Radsej ostan v UK minimalne do doby kym sa veci nedaju do poriadku.
@janulikjane mozno sa citis ze stojis na mieste a nevies sapohnut, to ale nesuvisi s tym ci si v UK, alebo SK. V tejto situacii s Covidom sa tak citime viaceri a aj so zazemim. Nevracala by som sa na SK a tiez zavidim kamaratkam, co ziju v UK aj ked sa denne stazuju na somariny podla mna. Tu je zivot ovela tazsi a keby si mala deti, tak uz vobec nechces ist na Slovensko. Najdi si nove konicky, akykolvek sposob sportu, aspon dostanes do tela endorfiny. Prides na ine myslienky.
Kiezby som mala taky nadhlad ako vsetci- ja som emocne a mentalne tak na tom ze sa "dokopy" neviem dat a zvazujem antidepresiva (nakolko terapie v UK je nemozne zohnat) a tym padom pre mna zacinat nanovo, bez blizkeho/znameho vo veku 32 rokov bez uspor a sebavedomia, aj ked situacia nieje ideal na Slovensku takisto mi to tu moze viac uskodit. Po psychickej stranke, niesom az tak odolna ako pred 7dmimi rokmi- teraz si uz uvedomujem rizika, neviem idem sa z toho zblaaaznit ! Dakujem vsetkym za vase odpovede z kazdej si nieco vezmem. ❤
@vlcik1 ahoj, ja som opacnym smerom vo Worthingu, si mila kludne napis spravu ohladom prace a zvazim to, dakujem
@tina4931 kto je sikovny ten sa uchyti, ja som sa pekne potrapila za 7 rokov aj ked bolo mi taktiez skvele, ale vidis prisla kriza a uvedomila som si ze nic nemam otvori to cloveku oci, neviem ako sa znovu postavit na nohy chce to novy zavan vzduchu a spravnych ludi okolo
@gbgb chodim behat a na bike to je jedine co si momentalne mozem dovolit - endorfiny su pokial cinnost vykonavam, pridem domov a revem... mozno vyhorenie, neviem
@radusiq uz dlhsie mam pocity ze treba zmenu, bydliska aj prace ale ako som spominala emocne som tak rozladena ze nechcem urobit rozhodnutie v takomto rozpolozeni a cakanie / trpezlivost ma psychicky ubija. Nemam si to cim sprijemnit snazim sa udrzat hlavu nad vodou ale uz som v tom az po usi

@janulikjane v ktorom meste si?