Bezlepková strava
Ahojte poraďte čo tak môže jesť také dieťa.Syn(7r) má kamaráta ešte zo škôlky (8r) .čo mu tak mám dať jest keď sem tam príde ku nám.ako viem že u nás u detí sa osvedčili párky a pečivo na večeru ale čo tomu chúďaťu keď to nemôže.viem že sa to dá kúpiť v Kauflande ale keď som dnes kukla tak mi až sánka padla že párky 4ks cez 3€ a pečivo vákuovo balené cca 2ks bagetky mini cez 2€.pre boha to čo majú tý ľudia zo vzduchu žiť 🤦
Není niečo čo môže aj bezkepkáč spolu s ostatnými deťmi.viem akurát hranolky ale to tiež nie je fajn na večeru.poradte
varene jedlo co doma urobis, ak das pozor a nedas tam nic, co obsahuje muku, lepok atd, teda hlavne jednoduche jedla. napriklad pecene kuracie stehna, alebo kuracie prsia na panvici, iba na oleji so solou a jednodruhovymi koreninami. k tomu zemiaky alebo ryzu, zeleninovy salat alebo kompot. nic specialne, len bez muky a pozor vsade na zlozenie. napriklad aj kecup alebo jogurt moze obsahovat lepok. rovnako pozor na udeniny, parky, slaninu, sunku, salamy atd, vsade citat zlozenie.
Napriklad prazenica, priloha uhorka, redkvicka (nie pecivo). Je fajn robit prirodzene bezlepkove jedla, nie original lepkove a nasilu sa snazit o bezlepkovost, lebo take vyrobky su drahe
Kukuricne cestoviny s omackou a syrom (pretlak, sunka, bylinky...). Kupis vsade napr v kauflande a stoja tolko co bezne
Oblozeny tanier so vselicim-varene vajicko, zelenina, olivy, sunka...
Znacka Berto je uplne bezna a ma vsetko bezlepkove, vid obal. Aj parky. K nim mu nakrajaj zeleninu
Mám kamarátku ktorej syn je celiatik a normálne občas mu niečo bezlepkové kúpia ale naučili sa piecť bezlepkové pečivo. Vyjde to lacnejšie a zase ono sa to nezdá ale teraz už sa fakt dá nájsť veľa potravín ktoré sú pre takýchto s intoleranciou.
Sote s ryžou (bez koreninovych zmesi, ale mozu byt jednodruhove bylinky, kde vies, ze je to len xy)
Zemiaky zapekane...
bezlepkarke davam na veceru: Volske oko a zemiaky varene/opekane. Bezlep. biele parky vo vzdusnej friteze. Zeleninove placky - treba mat doma aspon maly balik bezlep muky (pohanka, kukurica, ryzova). Natur maso na stave a ryza. Zelenina ovocie, husta polievka. Kukuricny chlieb zo sunkou.
No on príde ku nám tak nečakane.a čo ho mám vyhnať domov že chod sa domov najesť ja pre teba nič nemám.poride mi to drzé, blbé.
@mizu89 tak potom tu prazenicu so zeleninovou oblohou alebo zapekane zemiaky alebo oblozeny tanier s kadecim. Pri hranolkach pozor, ci je kecup vo mate doma bezlepkovy.
Alebo kup jedni Berto parky (bezna znacka) a hod do mrazničky pre dedka príhodu, ved to vydrzi dlho. Rovnako kukuricne cestoviny ti vydrzia rok v spajzi a vzdy ich mozete zjest aj vy (spravis mu ich s kecupom a syrom)
jaj taktooo 🙂 no tak ak je to ale zase takato na rychlo navsteva tak neviem co ine ti ostava ako len vybehnut do obchodu a poriesit nakupit tam pecivo a nejake mozno sladke bezlepkove, je pravda ze je to drahsie, ale pokial je to takto co ine ti poradit 🙂
Baby a pečivo bezlepkové sa dá zamrznut.ze kúpim 2 žemle a dám do mrazaka a keď nečakane príde tak vytiahnem a rozmrazim.ake to je po rozmrazení???
@mizu89 uplne v klude hod do mrazaka bezlepkovy chlieb. Parky sa daju v pohode kupit bezlepkove. Alebo kup balik bezlepkovych spagiet a mas rychlu veceru. My mame v rodine celiatikov, bezne varim vsetkym, nie je to ziadna veda, len treba davat pozor. A ono raz za cas vylucit lepok prospeje kazdemu. Takze ja ked robim cestoviny, tak vsetkym bezlepkove. Chlieb peciem sama, mam hodeny v mrazaku. A tiez mam par konzerv bravcoveho vo vlastnej stave, udusim cibulku a papriku, hodim konzervu a k tomu chytro zemiaky a rychle jedlo na svete.. Alebo spravim hustu zeleninovu polievku s cervenou sosovicou, za 20 minut hotovo.
Aby bolo nieco 100% bezlepkove, musi tam byt ten symbol preskrtnuteho klasu. Ostatne sice mozu byt bezlepkove, ale niektore mozu obsahovat stopy lepku a niektorym vadi aj to. To, ze na parkoch nie je v zlozeni uvedene, ze obsahuje lepok, to tiez nemusi nic znamenat, pretoze lepok sa moze skryvat aj v koreniacich zmesiach, na to pozor.. Alebo tam moze byt vo forme proteinu.
Moze vsetko ovocie zeleninu, maso, ryzu, zemiaky, vyvar bez slizov alebo s bezlepkovymi ci ryzovymi, v obchodoch su bezlepkove cestoviny. Daju sa kupit bezlepkove ovsene vlocky ktore ked pomelies mas vyborne palacinky, alebo lievance. Kukni pripadne moj bezlepkovy album a ak chces na nieco recept tak kludne pis 😉. A inak je od teba pekne, ze sa o to zaujimas 😊
@namornicka chrumky som nejaké kúpila s tým som nemala problem
@mizu89 o akych parkach za 3€ pises?dnes je 99% beznych masovych vyrobkov bezlepkovych. tauris ma napr. vsetky vyrobky bezlepkove. a to pisem ako matka celiaticky. co sa peciva, muk, cestovin tyka, mame to na predpis a doplacame par centov. ak k vam chlapec pride, normalne popros rodicov, nech si 2 krajce chleba donesie. moja dcera si vsade pecivo so sebou nosi. ale ako baby uz pisali, navarit prirodzene bezlepkovo nie je problem. akekolvek maso na prirodno, k tomu ryza, ci zemiaky na akykolvek sposob.ci nejaky privarok, ktory zahustis solamylom.
@matkahelka včera som bola v Kauflande a bol tam taký chladiaci box a v ňom boli potraviny pre veganov... a párky cca 3€
@mizu89 a co ma celiakia s veganstvom? 😁 veganstvo je zivotny styl, nie ochorenie 😄 vegan su to cisto rastlinne potraviny. celiatikovi sa praveze odporuca naopak konzumovat maso 😉
@matkahelka viem že je to iné ale padlo mi to do oka.no nepozrela som na tie párky či tam bol ten znak.preskrtnuty klas.preto mi padli do oka že 3€
@mizu89 ty o celiakii zjavne nemas ani tusenia, radsej tomu chlapcovi nedavaj nic jest, lebo mu uskodis
@mizu89 kukuričná krupica trebárs alebo mu skúste niečo upiecť kúpiť bezlepkovú múku ta síce tiež stojí okolo 4 € ale zas vám vydrží dlhšie ako párky. Poviem vám je to masaker s tými cenami našej dcére tiež teraz zistili alergiu aj na mlieko aj na múku a to je iné kafe kupujeme s vlastného keďže je to alergia a nie celiakia 🤦♀️Ale co už aspoň ze vieme co jej je

Normalne to poriesit s rodicmi kamarata. K nam chodila kocka nabalena z domu stravou, aby sme mali istotu, ze jej mojou nevedomostou nezhorsim stav. Alebo dali zoznam, co moze, v pripade napr. objednanej pizze kontakt na pizzerku, ktora robila aj pre bezlepkacov. Ja mam zas alergikov na mliecnu bielkovinu a hit, takze to bolo celkom vesele pri priprave vecere.