icon

Obedy v práci pri histamínovej intolerancii

avatar
brankovamama
23. sep 2025

ahojte, mám hit a nemôžem obedy v práci. Zatiaľ tam jedávam bezlepkové vločky, mrkvu, jablko, kukuričné piškóty. Rada by som si brala varené, ale môžem len čerstvé. Rozmýšľala som, či sa to jedlo "nedá oklamať", že ho naložím do termo obedara a do prestávky by mohlo byť ešte teplé, akože by sa ešte varilo 🤣
Zatiaľ sa snažím bez lepku, aj keď sem tam si dám a bez laktózy vždy.
Skúšala som varené zemiaky, že ráno si urobím, v práci zjem, to bolo celé zle. Keď zjem hneď po uvarení, ok.
Viem, že každý je individuálny, len ma zaujíma, čo konkrétne jedia histaminici mimo domu. Možno má niečím inšpirujete.
Ďakujem.

avatar
guudy
23. sep 2025

@brankovamama ked teply obed stoji, tak to je zle pre histaminika. Histapp si skusala?

anonym_3bf9ae
23. sep 2025

Vyskúšaj si uvariť hrniec hustej zeleninovej polievky s mäsom, po uvarení ju rýchlo schlaď v studenej vode naporcuj do sklených pohárov a daj zamraziť. Ráno ju vyberieš z mrazáku do obeda sa rozmrazí ohreješ ju a zješ. Uvidíš ako sa budeš cítiť.
Vytvorí sa ti tam menej histamínu ako v teplom jedle počas pár hodín.

avatar
vikusjk
23. sep 2025

@brankovamama byvala kolegyna mala tiez HIT a nosila si kazdy den varene jedlo z domu. Mala termo obedar, kde rano cerstve vlozila a jedla vzdy o pol 12, aby to mala este teple. Nebolo to horuce, ale skor take letne, ale vravela, ze si na to zvykla a inak proste nemohla fungovat, tak to robila takto. Jedla to rovno z toho obedara, t.j. ani nevykladala na studeny tanier

avatar
valiant
23. sep 2025

@brankovamama asi nerozumiem prečo ješ bezlepkovo a bezlaktozovo, keď maš HIT. Diagnostikovali ti celiakiu, alebo intoleranciu laktozy? HIT má svoje vlastné pravidlá a zoznam povolených a zakázaných potravín.

avatar
viktoria1425
23. sep 2025

@brankovamama normálne si navar len to rýchlo schlaď,(histamin sa zvyšuje,keď to chladne) a následne v praci ohrej a papaj.
Okrem zemiakov môžeš všetko tak robiť.
Tomu bezlepkovemu veľmi nerozumiem,cestoviny,ryža,mäso,zelenina kľudne papaj 🙂

avatar
brankovamama
autor
23. sep 2025
@guudy

@brankovamama ked teply obed stoji, tak to je zle pre histaminika. Histapp si skusala?

@guudy občas si dám daosin, keď viem, že sa nemám možnosť inak stravovať, respektíve je tam niečo, z čoho mám reakciu. Ale nechcem to brať 3x denne. Je to len záchrana. Snažím sa jesť tak, aby som ich nemusela brať denne

avatar
brankovamama
autor
23. sep 2025
@vikusjk

@brankovamama byvala kolegyna mala tiez HIT a nosila si kazdy den varene jedlo z domu. Mala termo obedar, kde rano cerstve vlozila a jedla vzdy o pol 12, aby to mala este teple. Nebolo to horuce, ale skor take letne, ale vravela, ze si na to zvykla a inak proste nemohla fungovat, tak to robila takto. Jedla to rovno z toho obedara, t.j. ani nevykladala na studeny tanier

@vikusjk ďakujem, skúsim to aj s obedarom

avatar
selenka7
23. sep 2025

Držať v obedári teplé jedno je hlúposť, tam ti ten histamín ešte pribudne, keďže vzniká činnosťou baktérií a akonáhle teplota klesne na prijateľnú úroveň, začnú sa množiť a metabolizovať. Treba hneď po uvarení schladiť a zamraziť, udržať čo najdlhšie zamrazené, alebo schladené a ohriať až tesne pred zjedením.

avatar
brankovamama
autor
23. sep 2025
@valiant

@brankovamama asi nerozumiem prečo ješ bezlepkovo a bezlaktozovo, keď maš HIT. Diagnostikovali ti celiakiu, alebo intoleranciu laktozy? HIT má svoje vlastné pravidlá a zoznam povolených a zakázaných potravín.

@valiant ďakujem, niečo som si už prečítala. Viem, že HIT má svoje vlastné pravidlá a tiež asi chápeme všetci, že každý individuálne reaguje. Napísala som, že lepok nedodržiavam vždy, ale laktózu áno. Je ťažké pre mňa nájsť pečivo napríklad. Bezlepkové obsahujú psyllium, na to mám alergiu. Bežné pečivo je buď dopekané alebo a obsahuje droždie alebo srvátku. Sem tam si dám nie čerstvý rožok alebo tmavy chlieb, ale nie na dennej báze. Lepok som myslela pečivo hlavne.
Laktóza mi nevyšla, ale mám na ňu ťažké reakcie. Doktora mi povedala, že kým nedostanem HIT pod kontrolu, mám sa ďalej vyhýbať laktóze, lebo to zhoršuje.

avatar
brankovamama
autor
23. sep 2025
@selenka7

Držať v obedári teplé jedno je hlúposť, tam ti ten histamín ešte pribudne, keďže vzniká činnosťou baktérií a akonáhle teplota klesne na prijateľnú úroveň, začnú sa množiť a metabolizovať. Treba hneď po uvarení schladiť a zamraziť, udržať čo najdlhšie zamrazené, alebo schladené a ohriať až tesne pred zjedením.

@selenka7 skúsim to s tým mrazenim. Nejako mi to ani nenapadlo, že hustá polievka a zmraziť. To sa mi presne do prestávky rozmrazí, ďakujem.

avatar
siska53
23. sep 2025
@brankovamama

@vikusjk ďakujem, skúsim to aj s obedarom

@brankovamama Mrzi ma, ze to mas az takto silno.. Ja ked, tak si davam.pred obedom daosin, ak nezabudnem, nastastie mavam.len kuchacky a zahlienenost, ale to je kedno ci si dam alebo nie..len ty mas asi aj celiakii a intoleranciu laktozy, kedze bezlepokove a bezlaktozove...
Ja by som to robila tak, ze dakedy teple, pred tym daosin. Dakedy povolene suche jedlo a vecer si uvarit teple cerstve.

avatar
brankovamama
autor
23. sep 2025
@siska53

@brankovamama Mrzi ma, ze to mas az takto silno.. Ja ked, tak si davam.pred obedom daosin, ak nezabudnem, nastastie mavam.len kuchacky a zahlienenost, ale to je kedno ci si dam alebo nie..len ty mas asi aj celiakii a intoleranciu laktozy, kedze bezlepokove a bezlaktozove...
Ja by som to robila tak, ze dakedy teple, pred tym daosin. Dakedy povolene suche jedlo a vecer si uvarit teple cerstve.

@siska53 nemám celiakiu, myslela som to tak, že bežné pečivo má iné prídavky, kvôli ktorým mám reakciu. Bezlepku som riešila hlavne na začiatku , keď som začínala. A bez laktózy som bola už pol roka predtým, ako mi zistili HIT, takže to tragicky neberiem. Keď to celé skončí, tak to oslávim Sabi jogurtom čokoláda 🙋‍♀️ Alebo vanilkovým acidkom 🙋‍♀️

avatar
brankovamama
autor
23. sep 2025

Hlavne som chcela, aby ste mi nepísali, že pečivo so zeleninou a tak. Lebo pečivo je problém kvôli prídavkom. Považujem sa za zdravého človeka, ozaj len hľadám tipy, čo kto ako robí, že mi to pomôže. Napríklad ako mrazenie hustej polievky. To mi proste nenapadlo. Už keď otvorím obedar a tak mrkva a jablko... Mám dosť 😁
Asi najväčší problém je pravidelnosť. To som tiež na to prišla náhodne. Proste jem zo zoznamu len potraviny označené ako nulka a reakcia. Ono to je ale aj že nemôžem večerať o 18:00 a potom až o 10:00 v práci. Sú veci, ktoré neviem vždy ovplyvniť, napríklad dĺžku spánku, hormóny. Ale stravu môžem mať pod kontrolou vždy, preto sa pýtam na vaše skúsenosti.

anonym_da78af
23. sep 2025
@anonym_3bf9ae

Vyskúšaj si uvariť hrniec hustej zeleninovej polievky s mäsom, po uvarení ju rýchlo schlaď v studenej vode naporcuj do sklených pohárov a daj zamraziť. Ráno ju vyberieš z mrazáku do obeda sa rozmrazí ohreješ ju a zješ. Uvidíš ako sa budeš cítiť.
Vytvorí sa ti tam menej histamínu ako v teplom jedle počas pár hodín.

@anonym_3bf9ae to he uplne zle

anonym_3bf9ae
23. sep 2025
@anonym_da78af

@anonym_3bf9ae to he uplne zle

@anonym_da78af poraď nám niečo lepšie, necháme sa tebou inšpirovať.

avatar
scorpionflower1
23. sep 2025

@brankovamama presne tento problem riesim aj ja, este som nic nevymyslela.