Potravinové intolerancie - ako získať preukaz ZŤP?
Dobry den,
chcela by som vas poprosit o radu. Bola som na krvnych testoch v Medirexe, lebo uz som sa dlho trapila so vsetkymi moznymi traviacimi problemami (nafukovanie, vyrazky, teploty, krce v bruchu, bolesti hlavy) stale castejsie a stale po viac potravinach, a zistili mi histaminovu intoleranciu, intoleranciu na laktozu a na vsetky druhy muky (nie vsak na lepok) .
Chcem si vybavit preukaz ZTP, aby som mala aj prispevok na dietne stravovanie.
Co je vsak k tomu potrebne? Budu mi ako dodatok k ziadosti pre UPSVaR stacit vytlacene vysledky krvnych testov z Medirexu alebo mam skocit za obvodnym, nech mi da k tomu potvrdenie na zaklade testov? Alebo musim ist aj na gastro?
Dakujem vam vsetkym za rady
@lucik194 veď ti píšem, že o intolerancii na laktózu neviem, mne keď lekárka robila testy povedala, že intolerancie nemusia byť trvalé a HIT trvalá nie je tiež, o intolerancii na laktózu neviem.
@lucik194 ale tak či tak, ZŤP kvôli intolerancii na laktózu, ani kvôli histaminovej intolerancii nevybaví.
@66simonka66 presne nevybavi.....
@lucik194 Intolerancia na laktozu vobec nemusi byt trvala. Ked mi zistili celiakiu, potvrdila sa mi aj intolerancia laktozy. Asi po 2 rokoch bezlaktozovej diety mi intolerancia laktozy presla a nemam s nou doteraz problem. Celiakia zostane navzdy.

@66simonka66 miesas dve diagnozy
intoleranciu na laktozu a teraz obľúbenu intoleranciu na bielkoviny kravskeho mlieka (ktora sa zacala len teraz vsade riešiť) 🤦🏽
ja píšem o intolerancii na laktozu, ked raz enzým nemas tak ho nemas , nema sa ti z coho vytvarat.....