Bude Zem na tri dni v temnote?
Zeny viete si to predstavit zeby sa to stalo? Pise sa, ze sa to ma stat zaciatkom
Noveho roku stvrtok piatok sobotu. A ze to pride v roku 2025 a vtedy to bychadza tieto dni. Co si o tom myslite?
Tak prepac, ale vyjadrenia ako “neveriaci budu horiet ako sucha trava” a “boh si povola deti k sebe” alebo zomrie tristvrte obyvatelstva publikovane vo verejnych mediach su podla mna absolutne cez ciaru od akejkolvek vieru smerovane na akukolvek skupinu. A ano, povazujem to za nechutne vyhrazanie, ktore vyslovene skodi vsetkym.
Ja som tak rada, že nie som zaťažená vierou v Boha.
@rusalinka tak nech nerypu a nemadavaju do labilnych oni su v pohode ket mi toto pisu?
@lucilaines Vies, moze sa stat, ze niekoho tie vyhrazky prinutia k zamysleniu 🙂 Uz sa to v dejinach stalo. Jonas chodil po Ninive a hlasal, ze o 40 dni bude mesto znicene pre svoje hriechy. Ninivcania tieto vyhrazky vzali vazne, zacali robit pokanie a Boh ich usetril. Co sice Jonasa nastvalo, ale co uz 😄 Nasa ludska spravodlivost riesi veci inak a castejsie radikalnejsie, ako ta Bozia 🙂
@maja22 mooje nervy, uz prestan s tymi rozpravkami... vies co sa v dejinach stalo, hocico ale mozes si byt ista ze ziadny jonas, je dost mozne ze ani Jezis a uz vobec nie v takej podobe ako ho "vatikan" vykresluje... ano vsetko co sa stane/moze stat/stalo sa, si vzdy v akejkolvek cirkvy/viere vedia odovodnit. A to je jedna z ich point, ukludnovat, ovladat davy. Dat im vysvetlenie bez "pozadia", lebo "stalo sa ako Boh si prial", "ako sme si zasluzili"...
@simca06022011 ty mas svoje presvedcenie, ja svoje, ked ta vytacam, ignoruj ma 🙂
@maja22 nie, ze ma vytacas... ale aj so zakladatelkou temy tu sirite mierne povedane "nezmysly". A je rozdiel v presvedceni a vo faktoch. Mozes byt presvedcena aj o tom, ze zem je plocha, ako aj boli storocia ludia a aj dnes sa taky najdu... ale fakt je iny...
Realita je aj to, ze ludia maju tendenciu uverit hocicomu. Staci dobry marketing. A kniha :D
@lucilaines nie len vyhrazanie, ale aj strasenie, priam poplasna sprava pre citlive povahy
@simca06022011 pre mna je faktom, ze Boh existuje. Lebo s nim mam zivu skusenost. Pre teba to moze byt nezmysel, lebo tuto skusenost nemas. Ale nemusime mat skusenost so vsetkym, niekedy ide naozaj len o vieru na zaklade skusenosti niekoho ineho. Ked si niekto zlomi nohu, tak verim, ze ho to boli. Hoci ja taku skusenost nemam. Ked mi niekto povie, ze ma ma rad, tiez mu to verim, lebo sa mi to dobre pocuva. Ale neviem si overit, ci to je naozaj tak, kym tu lasku od neho skutocne nepocitim v konkretnych skutkoch. Mozes mi tvrdit, ze dotycny ma nema rad, ze klame, je na mne, komu uverim. A ludia skor uveria dobrym veciam ako zlym. Preto su nam zle veci odpudive a branime sa im.
@maja22 bingo
@maja22 ja nehovorim o bohu, hovorim o "pribehu" okolo jezisa.. bohooov je tolko, kazdy si veri v svojho. Ja verim tomu ze kopa ludi sa s tym svojim bohom stretla v nejakej situacii, resp. im viera velmi pomohla (poviem, ze viera v cokolvek, lebo aj nabozenstiev je vela). Ale strasit ludi, na zaklade rozpravok a pribehov, ked vedeli max. strasit ludi, inkvizicia na nich stavala, kde nasilu ludi prevadzali na "vieru" a pod, je v dnesnej dobe, ked uz ludia maju psychickych problmeov dost, naozaj VELA. AK toto potrebujete riesit, sirte si to v kostole, tam sa o tom bavte, v krestanskej skupine alebo nejakej... 🙂 Pripravujte sa na cokolvek aj armagedon...
Bohuzial ani pravda nie je vzdy pekna, ani dobra, cize ak clovek veri len tomu dobremu, lahko sa necha oklamat.
A este tolko, keby sme sa riadili tym co nam vatikan kaze, alebo nabozenstvo... stale by sme byvali v stodoliach, platili im aj za to ze vzduch mozeme dychat, nemali by sme medicinu vyspelu, vedu, techniku.. vsetky diabolske veci.. :DDD nastastie casom dostali rozum
@simca06022011 si naozaj myslis, ze ludia v minulosti boli sprostejsi ako sú dnes? Myslis ze dnes su ludia mudrejsi od predchádzajúcich generacií? Vsak v Bibli je napisane ze Zem je gulata ale nejde o to, ale toto ma udivuje ze preco si dnesny clovek mysli ze stredovek napriklad bol nejaky zaostaly ked nebol.
@dagmarovita neviem kde som take nieco napisala.
@maja22 vyjadrenia akoze zomrie tristvrtina obyvatelstva alebo ze zhorim ako sucha trava(konkretne napriklad aj ja, kedze veriaca nie som a clanok to takto doslovne uvadza) ma privedie akurat tak k zamysleniu, ze to krestanstvo co by malo hlasat lasku a porozumenie je jemne povedane chore. Cize ten napravno vychovny message tejto spravy sa uplne mina ucinku. Ja akceptujem kazdu vieru, kazdeho cloveka nech si veri aj v spagetove monstrum, pokial mi neublizuje, prajem mu v zivote len to najlepsie. Ale ocividne tato viera nerespektuje mna, ked ma ako neveriacu odsudzuje za nosenie minisukni (aj to je v clanku) a na smrt nejakymi demonmi spolu s mojimi detmi. Takze zamyslela som sa teda asi tolko, ze s touto vierou nechcem mat nic spolocne a vrha to v mojoch ociach aj negativne svetlo na jej vyznavacov, ktori toto siria a podopruju.Co je skoda, pretoze inak to mozu byt dobri ludia, len doplacaju na taketo nasilne sirenie bludov cirkvou. Ak sa maju zamysliet ludia, ktori su veriaci a budu mat zo seba lepsi pocit, ze oni teda budu nejakym sposobom zachraneni v tomto temne a pomoze im to citit sa lepsie tak nech sa paci. Stale sa vsak dostavame k tomu, ze to patri do cierkevnych kruhov a kostolov a nie do verejnych medii. V skratke, neobtazujte ma svojim bullshitom, ja vas tiez neobtazujem a nevypisujem po internetoch ako vsetci veriaci zhoria a zomru strasnou smrtou len preto ze si to myslim.
@dagmarovita ja furt hovorím, že by som chcela žiť radšej v stredoveku. Neviem síce prečo.
@dagmarovita ale áno, keď sa pozrieš na vtedajší život, vedomosti, dnesnu vedu a pod nie je pochyb o tom
@dagmarovita mozno preto, ze napriklad v stredoveku upalovali zeny ako carodejnice na hranici len preto, ze mali rysave vlasy. To mi pride dost zaostale a trufam si povedat, ze ano, dnes sme mudrejsi. A to je len jeden fakt zo stoviek.
Ako bude tak bude. Všetko má svoj začiatok a svoj koniec.
@lucilaines vies kolkí by upalovali aj dnes? za kadeco?
@lucilaines Zloba v cloveku je ta ista, ako bola v stredoveku... meni sa len forma sikany. Dnes vie byt sofistikovanejsia. Hoci vazensku brutalitu, mucenie a popravy nevinnych sme tu mali este nedavno, netreba ani do stredoveku pozerat, najdes este zijucich svedkov a rodinnych prislusnikov... Kym v tom "temnom" stredoveku sa vina hodila na Cirkev, v 20. storoci bola prave ona obetou a prenasledovana. Krestania su dodnes najprenasledovanejsou nabozenskou skupinou vobec, ak to vezmeme vo svetovom meradle... A nechapem, ako ta moze oberat o pokoj nieco, comu neveris. Vsak ak neveris v Boha, ani v nebo, ani v peklo, tak strasenie, s ktorym prichadzaju krestania, ti moze byt max ukradnute... Ja keby neverim, tak sa nad tym asi ani nijako nepozastavim, naco aj...
@maja22 o mna tu ale vobec nejde. Ja sa viac bojim toho, ze na mna spadne meteorit, ako nejakych dni temna. Ide tu o ten princip. Tuto autorka, ocividne paychicky citlivejsia osoba ma z toho strach a nepokoj ked sa docitala tuna tieto proroctva. A to by teda podla vsetkeho mala byt v tej skupine vyvolenych. Kolko ludi sa dostane k takemuto clanku, precita si to a vyvola to v nich ale ze uplne zbytocny stres? Aj ked tomu neveria, aj ked nie su veriaci, alebo aj su, ale nie uplne podla predstav najvyssej mocnosti, ako to tym ludom padne, citat o sebe, ze zhoria ako sucha trava? Je toto naozaj potrebne? Ja by som napriklad nic take nikdy nenapisala absolutne v ziadnom kontexte a vies preco? Pretoze proste nemam potrebu v ludoch vyvolavat diskomfort a negativne pocity. Pretoze som proste natolko ohladuplna. Co krestanskej viere chyba. V dnesnej dobe plnej hoaxov, zlych sprav, katastrofickych scenarov kazdeho druhu je naozaj potrebne zamorovat priestor este aj takymito nezmyslami smerovanymi vyslovene agresivne voci nejakej skupine obyvatelstva, spominat tam ich smrt? Opat sa pytam, na co je to dobre?
@maja22 cize vsemocny, spravodlivy, milosrdny a mudry boh je takym, len kym mu nerupnu nervy a potom je to mstiace sa monstrum? Trestajuce hriesnikov a vsetkych ich rodinnych prislusnikov (vratane nevinnych deti) velmi krutym sposobom uz za zivota tu, bez posledneho sudu?
Tak vyznieva to, co pises..
A skor to pripomina stare grecke baje, kde bohovia mali aj ludske slabosti..
A hoci som len slaby clovek, ked ma deti vytocia do biela a rupnu mi nervy, nikdy im fyzicky neublizujem. Cize tomuto prirovnaniu nerozumiem. Najma v kontexte toho, ze boh by mal byt povzneseny nad ludske slabosti, teda by nemal konat zbrklo a pod vplyvom hnevu..
@lucilaines Dobre to nie je na nic. Ono to len ide v svojom duchu. Aj ked by mala byt krestanska viera o laske a pokore, o konani dobra, cela je zalozena na strachu "Rob ako mas, inak budes horiet v pekle po veky vekov.."
Ale toto neni katolícke učenie, neni v katechizme co je nauka viery, tam je vsetko v co verime, tri dni temnoty niekto spísal niečo co sa niekomu zdalo a dal to dokopy a šíri to, siria to aj katolici, ktory su akoby extremisti, alebo aj odnoze krestanov, ale veria este aj vo ,,vytrhnutie" ze príde, myslim ze tiez sa zaoberaju tymto spoku s vytrhnutim. Posielaju do pekla hocikoho. A tito ,,extremni" katolici neveria ani v papeza, v pravosť dnesnej Cirkvi, posielaju si svatenu omsu cez kontinenty, ze tá čo je teraz v kostoloch neni naozaj vysvatená, spominaju zjavenie v La Salette, ale to je tak ..nie sme povinny verit v zjavenia. Raz som citala jedneho, ze palil knihy ..modernistické" a bol tam tieň od ohna a on zverejnil tu fotku ze to je pápež Ján Pavol 2 v pekle, tak nejak. A jasne, ze je to pritazlive pre niektorych ludi tato tema. Ak je na tom nejaky kusok pravdy je zmiesany s klamstvom, teda je to klamstvo.
@beronsche Nie, nie, urcite som nechcela Boha vykreslit ako mstiace sa monstrum, ktoremu rupnu nervy 🙈🙈🙈Moje nervy... Asi to tak fakt vyznelo... Vidis, nemam ani dostatocnu predstavivost, aby som jasne napisala, ako Boha vidim ja, vznikol z toho akurat zmatok, ale skusim to napravit... Dufam, ze sa nepochopime zle. Urcite Bohu nejde o pomstu. Jeho cielom ani nie je ludi tyrat, netesi sa z utrpenia. Avsak kazdy nas cin ma nejaky nasledok. Dobre skutky maju dobre nasledky, zle skutky zasa zle nasledky. Boh je milosrdny a zaroven spravodlivy. Kazdemu chce dat nebo. Ale ked sa niekto vyslovene postavi do odboja voci nemu, odmieta ho a pacha nepravost, taky clovek vlastne sam odmieta nebo, odmieta milosrdenstvo a suhlasi s "trestom", cize s odlucenim sa od Boha a dobra, ktore by v Bozej pritomnosti dostaval. Ta doba temna, to pokojne mozu byt nasledky nuklearnej vojny, ktoru clovek rozputa sam. Zem sa moze pukat v dosledku zemetraseni, ohen a siru mozu chrlit sopky... To, v com mozeme vidiet Bozi trest, je jeho nezasahovanie do tychto procesov. Alebo dovolenie, aby sa to stalo. Avsak Boh nikdy nenechava ludi v beznadeji a zufalstve. Vzdy stoji na strane cloveka. Uz v raji, ked to clovek pokaslal, mu slubuje Vykupitela, Jezis skutocne na svet prisiel a splatil, co clovek ostal dlzny, no a podobne aj teraz, ked zijeme v apokalyptickej dobe (Apokalypsa - Zjavenie sv. Jana, hovori o casoch medzi Jezisovym nanebovstupenim az po jeho druhy prichod, na ktory teda ludstvo caka uz dvetisic rokov), stale je na konci vsetkych proroctiev to, ze kazda zloba raz skonci. Ze cokolvek hrozne pride, ma to svoj vymedzeny cas. A bude dobre. Jezis sice tiez hovori, ze pridu tazke casy, ale nie preto, aby strasil. Len aby sme s tym pocitali. A zaroven jednym dychom dodava - pokoj vam. Cize nebojte sa.
svatenu vodu tam malo byť, nie omsu.
Celkom dobre sa to tu zvrtlo. Ešte mi tu v diskusii chýba Satan.

... autorka, nejaká začínaš byť prchká... trošku pokoja by ti skutočne neuškodilo... :-/