Adoptovaný pes
Prišla som k vám po radu. Môj strýko si vlani adoptoval psa z útulku nemeckého ovčiaka . Pes mal vtedy 10 mesiacov. Spočiatku vyzeralo všetko ok, mesiac čo mesiac to bolo horšie. Sprv útočil na hydinu, mačky potom už aj na ľudí, uniká a útočí , vrčí aj na susedov. Pes má čochvíľa 2 roky. On mal vždy nemeckých ovčiakov, stále bolí v pohode, jeho ako tak rešpektuje ale nie vždy. Pes je teraz vo voliére, lebo strýko je od rána nemocnici prišlo mu zle od srdca a mi s mamou sme bezradné, bude ho treba nakŕmiť postarať sa o neho. Tak skoro sa domov nevrátil. Ako ďalej?
Každú dobrú radu uvítame.
@elmivelmi práve preto, že starý ujo sa nebude chcieť trepať na cvičisko 30km, tak má mať toľko rozumu, že si nevezme šteňa! Útulky nezvyknú adoptovať mladého psa starým ľuďom presne z takýchto dôvodov, ako je aj tento prípad. Takže ak dotyčný oklamal útulok a psa napísal na mladšieho člena rodiny, ktorý je evidentne odcestovaný ďaleko, tak toto naozaj nie je chyba psa, ani útulku,ale dotyčného starého pána. Je kopa starších vychovaných psov, práve tých sú plné útulky a paradoxne tie psy nik nechce, aj keď pri nich odpadajú práve starosti s výchovou pubertalneho nevybureneho psa. Btw trener psov ti vie prísť aj domov. Ja som si vzala problémového psa s tým, že mu dám maximum starostlivosti a k tomu patrí aj cvicitel. A keďže náš pes mal špecifický problém, tak cvičiteľka chodila k nám domov a učila nás všetkých pracovať so psom. Takže dá sa všetko, len proste ľudia stále zvieratá považujú za veci a neuvedomujú si, že psovi nestačí len dať jedli a vodu.
@elmivelmi Nedala som radu? Nuž, ak to niekomu v hlave nedocvakne, môžeme mu aj 100 krát napovedať.
Opakovane som písala, že so psom treba cvičiť od mala. Ak to človek nezvládne sám, internet je tiež plný videli od skúsených trénerov, tak treba osobne smer tréner a cvičisko. A výhovorky, že v tomto veku už asi nie? Na to bolo treba myslieť skôr, než si niekto vezme stena takéto plemena.
Autorka tu dostala opakovane rady, aby kontaktovali útulok. Psa treba umiestniť tam, kde dostane výchovu.
Ty si poradila čo? Aha, ty si hodila vinu na psa.
Mudrujem? Tak sa dnes nazýva pravda? No možno áno vo svete ľudí, ktorí svojím nezodpovedným prístupom k zvieratám zaplavujú útulky nechcenými tvormi a s čistým svedomím čakajú, že niekto materiálne i osobnou prácou vyžehlí ch chyby. Však svet sa nezrúti, ako si napísala.
@elmivelmi Ty si očividne presne ten typ človeka, čo sa absolutne nezaujíma o túto problematiku, že ?? Bola si niekedy v útulku ? Očividne nie. Odporúčam sa ti tam ísť pozrieť a uvedom si trošku dôsledky správania ľudí a pouvažuj🙂 a potom mudruj. Ľudia čo robia v útulkoch už nevládzu, každý deň pribúdajú psíkovia.. a kvôli čomu ? Kvôli nezodpovedným ľuďom !