icon

Afantázia - slepá myseľ

bejinka28
23. nov 2020

Ahojte žienky. Už 20 rokov sa zaujímam a pozitívne myslenie, autohypnózu... Stále som sa snažila vidieť, ale vždy len tma, nedokážem si predstaviť ani len bielu bodku 🤦Myslela som, že to má tak každý, no nejak som zistila pri tréningu s bratom, že on vidí. Ostala som úplne v šoku, začala som sa pýtať a každý vidí čo chce, len 1 osobu som našla, ktorá je ako ja... Dočítala som sa, že je to nová diagnóza z roku 2015. Máte to tiež? Viete ako to zmeniť? Mám pocit, že bez toho nežijem plnohodnotný život 🙆 Prosím len k téme, pre mňa je dôležité vidieť svet v svojej hlave, bez toho neviem trénovať. Ďakujem 🙏

Afantázia - slepá myseľAfantázia - slepá myseľ
ladyvi
24. nov 2020

Vsetci naokolo vidia tmu😂 z toho mi vyplyva,ze bud sme neporozumeli definicii predstavivosti "tretim okom" alebo su vsetci uplnou nahodou bez fantazie😂😂

ruzasipova
24. nov 2020

@dskjhfdlkdjhl To s tym filmom po knihe poznam velmi dobre. Sfilmovany harry potter bol pre mna sklamanim. Zaklinaca som radsej ani mepozerala, necham si ho v pamati tak, ako vznikol pri citani. 🙂

ruzasipova
24. nov 2020

A nie je vizualizacia len o treningu ako napriklad komunikacia? Co ti bezi hlavou, ked citas knihy? Ked na niekoho myslis? Nevytvaraju sa ti pred ocami predstavy? Apropo, oci na to nemusis mat vobec zatvorene.
Ja som odjakziva vela citala a mozno to je cesta ako si dopomoct k lepsej predstavivosti. A potom vidiet bielu bodku, duhu, citit teply piesok na chodidlach, ked ides cez plaz, to je len otazka casu.

ruzasipova
24. nov 2020

@ladyvi Pre mna je zas divne vidiet len tmu. Co viem, tak vsetci v rodine vidime to, na co myslime.

ladyvi
24. nov 2020

@ruzasipova to tazko. Ja citam podla mna viac ako je taky bezny priemer, ale teda absolutne nemam taketo vizualne obrazy.

ladyvi
24. nov 2020

@ruzasipova no ale v okoli mam vzdelanych ludi a vsetci, ktorych som sa pytala vidia tmu😂 este sa divili, co za blbosti sa pytam 😂 asi je to vec interpretacie slova predstavivost. Ja si viem predstavit kadeco, ale nemam to ako obraz pred ocami.

ruzasipova
24. nov 2020

@ladyvi Ja to mam zase vyslovene ako obraz aj s doprovodnymi pocitmi. Ked citam, ze je hrdina v nejakej scene v nebezpecenstve, vidim nielen tu scenu, ale aj citim jeho pocity.
Kolko kto cita som robila prieskum minuly rok. V priemere na clovej su to 3 knihy za rok. :D Aj to je vela.

ladyvi
24. nov 2020

@ruzasipova jj taky slovensky priemer su 3 mozno optimisticky 5 knih rocne.

dskjhfdlkdjhl
24. nov 2020

@ruzasipova ja som si myslela, ze to vsetci tak vidia napr. pri citani.

viestta
Odpoveď bola odstránená
ruzasipova
24. nov 2020

@viestta A nie je “predstav si duhu” prave to iste ako ze si na nejaku spomenies a ta sa ti vybavi? Lebo ja to tak chapem. Zavrem oci, vidim tmu, ked si mam predstavit duhu, nie su to farebne polkruhy na ciernom pozadi ale mozog mi ponukne nejaku uz predtym videnu duhu z nejakej konkretnej situacie.
Tak to je aj s tym tmavym bukovym lesom. Viem ako vyzera tmavy les a viem ako vyzera dub. Viem ako vyzeraju cervene saty zachytene na konari. Takze mozog mi len vysklada, to co uz poznal/videl.

viestta
Odpoveď bola odstránená
ladyvi
24. nov 2020

@viestta som na tom podobne, do noci som googlila 😂 ale cim dalej mam pocit, ze som uplne normalna. Tie testy na afantaziu, co su na nete, zatial nikto nepresiel 😂 takze mi to pride cele nejake cudne a bud som mimo ja, alebo ten termin. Percentualne pisu, ze len 3% ludi si nevedia ziadnu hviezdu vyjavit pred zavretymi ocami, zatial mam pocit,ze 3% si ju vedia a zvysok ma tmu😂

viestta
Odpoveď bola odstránená
domak2
24. nov 2020

@ladyvi už to tu niekto písal, ale ono sa nemáš sústrediť na to čo vidíš pred zavretymi očami, tam majú všetci tmu, skôr sa ti tie obrazy vybavia "v hlave" Ja si napríklad viem vybaviť skoro všetko čo tu niekto písal ale priestorovu predstavivost mám na bode mrazu, absolútne nechápem keď sa mi niekto snaží opísať ako prerabajú dom a umiestňujú nábytok alebo co 😅 k tomu asi patrí aj ratanie, lebo bez kalkulačky nedám ranu

0silvia0
24. nov 2020

@domak2 ty si moja priestorová a matematická dvojička, mám to tak isto. Pred mojim mužom sa v tomto cítim menejcenne, ale dodala si mi nádej, že nie som sama na tomto svete s takouto hroznou priestorovou predstavivosťou, ďakujem ti 🙏

domak2
24. nov 2020

@0silvia0 ja som tiež rada ze nie som sama 😂

miriam11
Odpoveď bola odstránená
tulenka1
24. nov 2020

Ani som netušila že toto je problém. Teraz chápem kamarátku, ktorá nechápala keď som jej vysvetlila, že môj každodenný outfit tvorím tak, že vyberiem handry a v myslí ich dám na figurínu vo výklade. Ak to je pred očami ok, oblečiem. Do zrkadla ani nepozeram. Myslela som že všetci to tak mame

bejinka28
autor
28. nov 2020

@danieli Práveže tie vizualizácie sú pre mňa dosť dôležité, mám naštudované techniky a chcela by som s tým fungovať, plánovať si dni, život

bejinka28
autor
28. nov 2020

@ruzasipova Totálne žiadna predstavivosť, nikdy som nevedela pochopiť hypnózu, keď píšu, že predstavte si, ako kráčate dole schodmi, alebo podobné veci... Nedá sa to natrénovať, je to nová porucha, ktorej ešte len v roku 2015 dali názov

bejinka28
autor
28. nov 2020

@tulenka1 No malé % to nemá.. Ja som zas myslela, že všetci sú ako ja a zistím, že všetci vidia čokoľvek chcú :D

bejinka28
autor
28. nov 2020

@ladyvi Takže aspoň niekto z fóra mi rozumie? ;)

bejinka28
autor
28. nov 2020

@0silvia0 Tak to som rada, že sme si také podobné :D Ak by si sa dočítala niečo, ako nás "opraviť" 😂 tak mi daj vedieť, ja Tebe takisto ;)

ladyvi
28. nov 2020

@bejinka28 no z toho,co ti tu baby pisu, maloktora vidi napriklad hviezdu ked zavrie oci. Takisto neviem si predstavit, ze by mi povedali,predstavte si ze kracate dolu shodmi a napriek tomu som.bol zhypnotizovana. Nevyznam sa v tom, na nete je toho malo, ale mne to pripada ako cisty blud. Nikto mojich znamych, co som sa pytala, ked zavrie oci,nevidi hviezdu, ani cervenu, ani sivu, ani jasnu, ani slabu, vidia tmu.

bejinka28
autor
28. nov 2020

@domak2 No ale mne moja hlava neukáže nič, ako na tých obrázkoch... 🙄

bejinka28
autor
28. nov 2020

@ladyvi Ja keď poviem manželovi, dcére, sestrám, bratom... nech si predstavia napr. psa, tak mi ho opíšu a tešia sa z toho vytvárania

bejinka28
autor
28. nov 2020

@ladyvi Takže ani Vy nevidíte?

ladyvi
28. nov 2020

@bejinka28 Ja nevidim nic, ak zavriem oci. Ani moje kamosky. Ani moj muz. Preto mi pride divne, zeby sme patrili prave k tym 2-3% ludi. Takto pokope. Mne to pride ako nejaka zla intepretacia proste. Ale mozno sa mylim. Nemam taketo veci nastudovane. Ale na nete su ozaj chabe informacie o tomto.

0silvia0
28. nov 2020

@bejinka28 vies co? Ja uz sa nechcem opravovat, chcem sa brat taka aka som, s pozitivami aj cudnostou, aj s negativami. Sice mi muz casto hovori, ze som priletela z Gurunu, ale som to ja...