Aká je cena potratu??
@zazvorka87 Videla si ten vtip - muz sedi vedla kocura,ten sa ho pyta preco je taky smutny.Muz odpoveda ze preto,lebo zena caka stvorcata.Kocur odpoveda > rozdas....
@zazvorka87 dost splietas. Narodene bytosti zakon chrani rovnako. Nemusis sa citit dotknuto, ze zakon chrani narodene zvierata, lebo co sa uz narodilo, ma pravo zit dostojny zivot. Pravdou ale je, ze ludske embryo je neschopne zivota bez hostitela- matky. A zakon urcil hranicu na pomenovanie embryo plodom na 12.tt, kedze je to prelomovy milnik, kedy sa dietatu zacina vytvarat nervova sustava. Dovtedy je dieta z medicinskeho hladiska aj pravneho "zhluk ludskych buniek", z materinskeho hladiska " zazrak, babatko", z cirkvneho hladiska - zavisi od cirkvi. Ale do 12.tt embryo neprezije bez maternice a nema nervovu sustavu, je teda uplnou sucastou tela zeny a u niektorych zien sa sprava ako cudzopasnik, ci dokonca ako nador. Ten, kto nebalansoval na hrane zivota a smrti kvoli tehotenstvu, bude zastavat svoju vieru. Ten kto takmer umrel sa na to pozera uplne inak. Rovnako sa na to pozera veriaci/neveriaci. Preto existuju zakony. Ten hovori, ze do 12.tt sa zena moze rozhodnut, ci bude v tehotenstve pokracovat alebo nie. A ci sa ti to paci alebo nie, ma na to zakonne a obcianske pravo. Ludske pravo rozhodovat o buducnosti svojho zivota. Embryo do 12.tt nema este ludske prava, po 12.tt uz ano. A realita sa rozni, kazdy vnima realitu cez svoju optiku,neexistuje absolutna pravda. Iba sektari sa odvolavaju na absolutne pravdy. Vsetko zavisi od okolnosti, vsetko je relativne a zavisle od kontextu. Ani zakony nie su absolutne a ani nevyjadruju vseobecnu pravdu. Ale davaju ludom ramec, v akom zit, aby bolo vyhovene vacsine. Nikdy nebudu vsetci spokojni. Point bol iba neodsudzovat, lebo to nikomu z nas neprinalezi, kym nie je spraveny trestny cin alebo niecie prava nie su porusene.
@taskataska :D :D :D presne, neni co ine riesit v parlamente
@zazvorka87 no tak nechodievaj na potraty ako na klavír a nechaj ostatne zeny robit si podla svojeho 😉
@zazvorka87 Áno, islám povoľuje interupciu do 30 (40 dňa, nie som si istá úplne ktorý z týchto termínov), rovako ako aj judaizmus a kresťanstvo do roku 1867 (oficiálne). Aj mnísi v minulosti riešili v kresťanstve interrupcie (napr podávanie belladony, Červený kláštor kartuzianov), pretože tiež verili že do 30-40dna plod nemá dušu,, v islame existuje hadis, ktorý hovorí ze Boh posiela na Zem dušu človeka medzi 30 (40)- 110 dňom v lone matky. Preto napr spontánny potrat v prvom mesiaci (kedy žena často ani nevie ze je tehotná) nie je úmrtím človeka. Je to len odchod telicka ktoré ešte dušu nemalo. Štatisticky sa to deje pri každom ôsmom tehotenstve.
Čo sa týka interrupcie po 30.dni, islám povoľuje vynimky: obaja manželia musia súhlasiť s interupciu, a ta sa vykonáva napr pri ohrození života matky, pri vážnych ochoreniach plodu... Atď. Do 30dna stačí súhlas oboch manželov bez vážneho dovodu, keďže dieťa ešte nemá dušu.
A k tomu predposlednému co si písala ze "nebyť embrya tak tu nie sme". No...nebyť spermie tak tu nie sme. Nebyť vajíčka tak tu nie sme. Ale asi ne places pri každej menštruácii a pri každom styku kedy spermie tvojmu muža netrafil kam by mali. Ci? 🙂
Tiez sú živé. A tiež zomrú. Ale sú to len spermie.. Je to len vajíčko. Áno majú ľudskú DNA, ale NEMAJÚ dušu. Rovnako tak ju nemusí mať áno embryo do určitého dňa.
Tieto kecy o posvatnom zivote ma vzdy pobavia 😀 Tolko kecov za prava deti. Ale ked pride na to, ze sa o dieta treba starat .... kde ste vsetky? 🤷🏼♀️🤷🏼♀️ Mozno by ste mali mesacne prispievat na tie deti o ktorych narodenie sa pricinite. Mali by ste chodit pomahat mamickam, mali by ste sa financne podielat na starostlivosti o dieta do dospelosti. O tom kolko financi, psychickych sil a bolesti stoji starostlivost o postihnute dieta sa bavit asi ani nemusime. Pretoze to je prava pomoc. Aie tieto kecy na konikovi. Napisat "dolezite pravdy" a potom vypnut pocitac, a narodene dieta sa vas uz netyka ... Ked sa Vas niekto nabuduce spyta ake slovo Vas najviac vystihuje, v pohode mozete povedat pokrytec 👍
Žijeme v krajine ,kde sa žena môže rozhodnúť,jej vec,jej svedomie. Nikdy som však nepochopila potrebu žien verejne vyvesit svoje rozhodnutie na fórum pre matky. To je akoby niekto napísal na dog fórum že ide dat utratit svojho psa a potom sa čudoval negatívnym komentárom. Keď už sa žena dopracuje svojim správaním k neželanemu tehotenstvu ,načo je dobré vyvolávať emocie na fóre akým je MK,kde je množstvo tehotných žien, žien po potrate, alebo žien ktorým sa nedarí otehotnieť ,tie pochopiteľne reagujú citlivejšie a to nemusia ani byť veriace...
@zazvorka87 no stale sa na to pozeras cez optiku "ini ludia co by za to dali"... Ano, ini ludia vo funkcnych vztahoch, so zabezpecenou strechou nad hlavou, bez financnej ci rodinnej tiesne, taki, ktori vedia, ze maju svojim detom co ponuknut atd. velmi RADI privitaju dieta. A potom su ti, ktori si to nemozu dovolit z akychkolvek dovodov. A dieta sa z toho, ze je " zazrak" a "dar od Boha" nenaje, neoblecie a nevystuduje. Kazdy nech ma tolko deti o kolko sa dokaze postarat. A napisem to asi 3 ci 4 krat- adopcia je ovela lepsia moznost. Nie vsetky zeny sa na nu daju. Jednoducho je to ich rozhodnutie, ktore je nutne akceptovat. Takze mozes mat svoj nazor, ale ak nerespektuje prava ostatnych robit si so svojim telom a so svojim zivotom podla svojho uvazenia, tak nie je celospolocensky validny. Takisto ako by nebol moj, keby som zacala rozoberat co je spravne/nespravne. Lebo ja posudzujem spravne/nespravne zo svojho uhla pohladu, ty zo svojho a Mara zo svojho. A tym padom je vsetko relativne, lebo kazdy mame iny pohlad a ine skusenosti. Kedysi som bola tak sektarsky proti potratom aj ja. Ale clovek rokmi a vlastnymi skusenostami ci sprostredkovanymi prichadza na to, ze sektarske presvedcenia su nepravdive, pravda je relativna a tolerancia je klucovy bod spolocnosti. Moje pravo konci tam, kde zacina tvoje. A v nasej spolocnosti nema embryo do 12.tt este ziadne pravo, je sucastou matkinho tela, preto ju nechame rozhodovat, co sa s nim stane. Ano, bez embrya by tu nikto z nas nebol. Smutne je, ze je tu mnoho tych, ktorych v zivote nikto nechcel. Ktorych matky nemali radi, odvrhi ich, rodicia zneuzivali, sikanovali, vytvarali im traumy. Tolko ludksych trosiek, ktorym od narodenia rodicia nicili zivot. Myslis, ze su stastni, za svoj zivot? Velka vacsina ho nenavidi. Neviem, co si studovala, ale ja som pocas svojej skolskej praxe ako psycholog stretla mnoho ludi, ktori nenavidia zivot, nenavidia seba, preklinaju svojich rodicov. Mnohych, ktorym nevysli pokusy o samovrazdu. Ludske trosky, nechcene a nemilovane. Adopcia je riesenie. Prve a najlepsie. Ale ak je adopcia z nejakeho dovodu neumoznitelna, potrat je niekedy to mensie zlo. Lepsie ako 50 rokov niceny zivot v troskach, ktory skonci visiet zo stromu. Nejde zivot podla rozpravky, nevyberame si vzdy len medzi dobrom a zlom. Vela krat sme nuteni si vybrat medzi mensim a vacsim zlom. A niekedy je to zlo v oboch moznostiach rovnake a treba si vybrat tak, aby co najmenej ludi trpelo a hladiet na dosledky....
@kittykat22 spravne vystihnute. Tuto vsetky pro life zastankyne bojuju LEN za prava deti v maternici. Za ich prava po narodeni uz nikto nebojuje. To uz nevadi Proliferkam, ze deti su nechcene, zanedbavane, tyrane, ze nemaju ziadnu alebo minimalnu starostlivost, ze ich rodicia im okrem splodenia ich zivota nikdy nic nedaju, lebo sami nic nemaju ( a to ani nemyslim, ze nic nemaju materialne...ani dusevne im nemaju co odovzdat), vychovavaju zo svojich deti muklov a otrokov systemu, ktori budu za minimalku niekde cely zivot drat chrbty a nic ine nebudu vediet robit, len do takeho prostredia priviest dalich 5,7,10 deti... Tolko sa bojuje za prava embrya, ale kde su tie skutky, ked miliony deti umieraju na hlad a choroby, ked su deti predavane obchodnikmi s bielym masom, zneuzivane, sexualne zotrocovane...kde su vsetky tie prolife skutky, ked deti takymto rodinam odobera socialka, potom co ich najde lezat na dlazke vo vlastnych vykaloch bez jedla, vody, bez pomoci, x dni, po tom co matka sa vyparila s novym frajerom.... Preco si stale zeny myslia, ze ludia sa menia? Nemenia. Nie pre ostatnych. Mozu sa menit, ale len sami kvoli sebe. Su zeny, ktore sa rozhodnu pre potrat, nejaky mudrlant im v tom zabrani a oni cely zivot sikanuju svoje dieta, lebo jej znicilo zivot. Su take, ktore chceli ist na potrat, rozmysleli si to, lebo v hlbke duse citili, ze to dieta vlastne chcu a su z nich dobre mamy. Ale ak niekto vyslovene nechce a to dieta nenavidi od zaciatku, tak je hlupost ho priviest na svet. Aby trpelo? No to je fasa zivot.
@zazvorka87 rozumiem aj tvojmu pohladu, tak isto ako pohladu zien, ktore su na pokraji utesu a nevidia unik. A snazim sa byt v strede. Nepriklanat sa ani k jednej strane extremne. Tiez by som nikoho na potrat neposlala. Ale nesudim tie, ktore to urobia. Je mi luto tych narodenych, ktori sa narodia do prostredia, ktore ich odmieta, tych nemilovanych. A to je casty dosledok toho, ak si zena dieta necha, aj napriek tomu, ze ho nechce.
Embryo este nema ludske prava. Ale narodene dieta ich uz ma. Ma pravo na dostojny zivot. Ma pravo na milujucu rodinu. Ma pravo na vzdelanie, ma pravo na.... Milion dalsich veci. Ale v prvom rade, co je nepisany zakon, ma pravo na stastny zivot, na lasku, na zazemie, na vyrovnanych a milujucich rodicov. Ma toto pravo naplnene kazde dieta? Ak nie ... Kde sa stala chyba?
@zazvorka87 och to nesudim za nazor. To su vsetko otazky do plena. Kazdorocne cirkev organizuje pochod za zivot, ale preco sa sustreduje len na embrya do 12.tyzdna? Preco sa nerobia pochody proti obchodovaniu s detmi? Preco sa nerobia pochody proti hladu a proti nevzdelanosti ludi v chudobnych oblastiach? Samozrejme, su ludia, ktori pomahaju svojim malom. Ale ked sa dokaze zbehnut cela polka krajiny pochodovat proti potratom a este to jedna pani aj stale pretlaca v parlamente, preco sa nevedi ludia pozbierat a pochodovat aj proti realnej hrozbe? Ludstvo nevymrie preto, ze si nejaka zufala zena povie, ze si dieta nemoze dovolit. Ludstvo vymrie preto, lebo ludia sa viac drzia dogiem ako reality.
@zazvorka87 ved ja sa neurazam, bozechran, ja diskutujem 🙂 je vela ludi, ktori su rovnako ako ty prolife, niektori su prolife za kazdu cenu. Mnohych z nich poznam osobne, rodinne... A mozem z vlastnej skusenosti povedat, ze tak ako niektori by sa rozdali pre ostatnych, ini su len pokrytci. A tych pokrytcov je bohuzial viac. Idu sice pochodovat a tlieskaju Zaborskej v parlamente a tvaria sa, aki maju svaty zivot, ale ludi,.ktori su utrapeni, zniceni, odkopnuti iba obchadzaju ako prasivych a boja sa, aby nahodou ti chudaci na nich nieco nepreniesli. Nevadi im v skutocnosti, v akych podmienkach ziju deti, este su schopni sa im aj posmievat. Nejdu robit manifest proti tomu, aby ludia, ktori si deti nemozu mat ich nemali, aby skoncilo vykoristovanie deti, biznis s detmi... Niektori si zatvaraju oci, ze to neexistuje. Zatvaraju si oci pred narastajucim poctom detskych samovrazd. Deti, ktorych sa to tyka nie su totiz deti z dokonalych rodin alebo od rodicov, ktori maju jedno vymodlene dieta, ci od rodicov po umelom oplodneni. To su deti z rodin, kde rodicia nemaju k detom vztah, nemaju o ne zaujem, nemaju ich ako uzivit, z rodin, ktore ich odvrhli...to je realny problem. Palcivy problem. To definuje nasu spolocnost. Zena, ktora sa rozhodne pre potrat neublizi nikomu inemu okrem seba, ona si to ponesie. Niektora ako tarchu na svedomi, niektora to v pohode prekusne. Ale je to jej vlastna zivotna tarcha. Ale to ostatne, co som pisala uz definuje nas, ako ludstvo. A je naozaj pokrytecke bojovat za embrya zubami nechtami, ked s realnymi, narodenymi detmi sa po svete robia zverstva, proti ktorym neprotestujeme. A to myslim vo vseobecnosti nas, ludsku rasu

@petamich presne tak, tiez som matka zo svojho vlastneho rozhodnutia, no poznam pribehy mnohych zien, ktore isli na potrat. A nebolo to preto rozhodnutie tipu- dam si cervene nechty alebo ruzove? Kazdy zije so svojimi rozhodnutiami a nikto nema pravo toho druheho odsudzovat. V jeho situacii by sa totiz mozno zachoval uplne rovnako alebo este horsie. To sa nevie, kym sa v takej situacii neocitne.