icon

Aké auto kúpiť?

13. feb 2023

Ahojte, nedávno som spravila vodičák a rozmýšľam, aké auto si kúpiť. Bola by som rada, keby ste mi trochu poradili. Začnem tým, že deti nemám, ani partnera. Určite by som chcela manuál, bez debaty. Ojazdené za cca 8000€. Celkom sa mi páči značka Hyundai, mala som ho aj v autoškole, ale môžu byť aj iné značky samozrejme. Je okay dať 8000 za prvé auto? Za koľko ste kupovali vy?

Strana
z2
autor
13. feb 2023

@elenka.k Ide o to, že ja počas jazdy stále niečo musím robiť. Neviem si predstaviť, žeby som šoférovala auto, ktoré za mňa radí, atď. Asi by som to dlho nevydžala. A nemám strach riadiť manuálne. Všimla som si, že mi to pomáha sústrediť sa.

elenka.k
14. feb 2023

ok, je to na tebe, nebudem ťa odhovárať, mne vyhovuje automat, je to taká príjemnejšia jazda, pohodlnejšia. Ináč, tiež sa viem sústrediť / musím /, veď ide hlavne o to pri jazdení. Ja som prešla na automat, keď som mala ešte malinké deti.
Pri automate, predsa tiež musíš pridávať plyn a odoberať a brzdiť - takže sústredenosť tam určite je. Tak isto dávať smerovky, sledovať semafor a hlavne značky a cestu dookola, ako aj okolo vozovku / chodcov, zvieratá .... / dodržiavať vzdialenosť.

kristiii
14. feb 2023

Ak nemáš s manuálom problém, tak nerieš. Okrem toho, že jazda nie je taká nudná, má aj nižšiu spotrebu a servis je lacnejší.

adam7122023
14. feb 2023

Tento článok veľmi pekne sumarizuje (ne)výhody automatu, resp. manuálnej prevodovky.
Padá mýtus o vyššej spotrebe na automate, ale vystupuje reálna potreba sa o automat dobre starať (pravidelné prehliadky/servis), inak je servis skutočne výrazne drahší. Spomína sa aj riziko nenávratného poškodenia vozidla pri používaní manuálnej prevodovky: pri chybnom preradení a taktiež podtáčaním a pretáčaním motora - príliš dlhým držaním nevhodného prevodového stupňa.
Viac tu:
https://emefka.sk/je-automaticka-prevodovka-nao...

Podľa mňa:
Ak ťa to ťahá ku manuálu, kúp manuál.
Ak predsa váhaš:
Ak budeš kupovať použité a nebudeš vedieť, či je prevodovka dobre servisovaná, radšej manuál. Ak máš záruku predošlého kvalitného servisu, odporúčam automat.

A ak zmeníš názor a kúpiš nové - odporúčam automat, ale nič nepokazíš, ak si splníš sen s manuálom.

ma77
14. feb 2023

@elenka.k Ja som mala 1 auto manual fabiu na naučenie potom som šla do novšieho toyota hybrid automat prve 3dni som myslela že pridem o nervy v automate a teraz by som nemenila za manual ani neviem keby čo bolo😉

mane01
14. feb 2023

Minicooper jednoznacne! Male, silne, a vyzera super. No a je to kvalitna kara.

elenka.k
15. feb 2023

@ma77 👊😉

elenka.k
15. feb 2023

@ma77 teraz som si spomenula , mala som tiež hybrid Lexus, to bola parádička.
Raz ku mne prišiel jeden starší pán, nemohol uveriť, že auto je v pohybe bez zvuku motora 🤭

cecilia29
15. feb 2023

Toyota je dobre auto , nekazi sa. Mali sme a boli sme veľmi spokojní

nikolet29
26. jún 2023

@lenka.25 aký je rozdiel v automatickej a manuálnej klíme?

maddie1711
26. jún 2023

@nikolet29 na manuálnej nemáš stupne len studený a teplý vzduch a rýchlosť ventilátora a ako to nastavíš tak to ide vkuse. Pri automatickej si nastavíš teplotu a automaticky ti to dohrieva resp chladí a pridáva ventilátor podľa nastavenej teploty.

napetra
26. jún 2023

@nikolet29 Lenka.25 píše o automatickej a manuálnej prevodovke a nie o automatickej , manuálnej klíme.
Tam je veľký rozdiel medzi automatickou a manuálnou prevodovkou.

lenka.25
27. jún 2023

@napetra nie písala som o klíme , ale jasné že aj prevodovka automatická je lepšia, ale zas rozpočet 8000 € , ten ťa tam asi nepustí

@nikolet29 presne tak ako píše
@maddie1711 , za mňa je manuálna klíma úplne že zle

napetra
27. jún 2023

@lenka.25 Ja zase preferujem skôr manuálnu klímu.
Automatická klíma je elektronika a ako každá elektronika sa môže pokaziť. Známemu si automatická klíma robila čo chce. Nevypinala, buď stále išla, alebo naopak. Chudák stále bol s tým v servise.
Samozrejme všetko sa môže pokaziť, ale po jeho skúsenostiach radšej volím manuálnu klímu.
Naopak s automatickou prevodovkou je pre mňa jazda oveľa príjemnejšia, pohodlnejšia. Odkedy som sadla do automatu, tak manuál by som už nechcela.

elenka.k
27. jún 2023

@napetra nemôžeš posudzovať na základe jedného chybného auta - respektíve klímy na ňom. Automatická je fakt fajn. Aj 0,5 °C robí divy , to mi ver, aj regulácia fúkania atď je prima. Keby sa pokazil strojček na stierače - tiež by si podľa toho chcela a kúpila si radšej auto bez stieračov? Dobre teraz trepem, alebo okná - mala by si v dnešnej dobe radšej okná , ktoré sa sťahujú ručne? Blbosť. Nesúď podľa tvojho známeho auta - svoje vymoženosti - lebo čo ak? ...

lenka.25
27. jún 2023

@napetra veď stať sa môže, potom treba navštíviť servis . Tak isto sa ti môže pokaziť elektrické otváranie/zatváranie okien a teraz kvoli tomu si mám kupíť auto s oknami na "kluky" ?

elenka.k
27. jún 2023

@lenka.25 rovno bez okien 😀

lenka.25
27. jún 2023

@elenka.k na Flinstona najlepšie 😀

elenka.k
27. jún 2023

@lenka.25 😅 tam už netreba ani tie stierače 👍

napetra
27. jún 2023

@elenka.k Áno máš pravdu.
Len tento konkrétny prípad môjho známeho má odradil od automatickej klímy.

napetra
27. jún 2023
modrykolibrik
27. jún 2023

Ak ti mozem poradit....kup s manualom aby si sa naucila radit. Vela ludi robi chybu hlavne zeny, ze chcu automat co je kravina. Ja som sa ucila manual. Mala som moznost vyskusat aj automat ale to je pre mna ee. Kamoska sa ucila na automate a ked mala ist na manuali nevedela to odsoferovat. Navyse automat ked sa pokazy stoji skoro tolko co stare auto. Na tvojom mieste by som urcite nedala 8000 € za auto. Kup di starsie s klimou lebo ako zaciatocnik mozes niekde auto otlct a budeta to skret.
Vyber si auto ktore nema drahe diely pretoze sa potom nedoplatis na opravach.
Fiat, Skoda, Seat, wolksvagen, peugeot, renault. To su znacky kde su diely este lacne.
Nekupuj Bmw, audi, smart, minicooper. Jednak su to silne auta okrem mini a smartu. A oprava ta vide v niekolko 100 navyse. Moj muz ma bmw starsi a oprava stoji aj do 1000€, ja mam volkswagen passata combi a som spokojna..ale moje prve auto bol fiat

denis55
16. sep 2023

@modrykolibrik suhlasim, urcite nie prve auto take drahe. Nieco lacnejsie, co mozno aj otlct, oskriet. Proste sa naucit na nom plynulo jazdit, lebo zaciatky su proste zaciatky. Kym budes 100% v premavke, tak to potrva isty cas. Kym sa vzijes s prevodovkou, spojkou na benzinaku. Lebo len vyjst z autoskoly z teba soferku nerobi. Ja som mala prve Polo, sama som na nom chodila, po 3 rokoch po autoskole a ano dobila som ho 😄 kym som sa naucila. A to som bola "vysrata" jak rit. Ale vyskusala som vsetko. Teraz Suzuki swift "maly svist" 😃 Je to male svizne suticko, do mesta paradne. Sice bez park.senzorov, ale parknem bez prob.aj pozdlzne. Ale nebit toho Pola, tak neviem. A toho som este predala za par supov 🙂

katuskamala1
16. sep 2023

Suseda predava jej auto,chodila s nim len po dedine ,vynimocne do mesta,kedze robi z domu a je taky domased. Ak by si chcwla,dam ti kontakt,opytas sa viac,ja neviem nic,iba ze je v 100% stave.

Strana
z2