icon

Aké máte skúsenosti s morským prasiatkom pre deti?

betulinka1
21. feb 2023

Ahojte, potrebujem poradit. Maly velmi túži po škrečkovi alebo morskom prasiatku. Nieco, co je take maznave. Neviem sa rozhodnut, co by bolo lepsie. Potkana a mysi nie, ja mam fóbiu, cize s tym by som mu nepomohla. Ktory s nich menej smrdi? Da sa naucit na cikanie na podložku? Su v noci moc hlučne, lebo to bude mat v izbe. Morske prasiatko zije dlhsie, takze z tohto hľadiska sa mi zda lepsie. Ale vazne neviem. Maly bude mat 9 rokov, takze uz si bude vediet okolo zvieratka porobiť viac veci. Pozerala som aj to morske prasiatko bez chlpov. Poprosim Vas, ked si najdete minútku, dajte mi nejake postrehy ci ano ci nie. Ak ano, tak ktore mi z Vasej skusenosti odporúčate. Dakujem

betulinka1
autor
21. feb 2023

@majamat Dakujem s tou starostlivosťou ratam. Uz som si toho postupovala. Len ma kazdy odrádza, ze ci nemam dost roboty aj bez zvierata doma 🙈. Len maly je naučený na psikov v dome, byvame v dvojgeneracnom dome, na prizemi zije sestra a hore my. Sestra ma malych psikov a maly riesi, ze my budeme mat iba na dvore vlciaka a vnutri nebude psik. Tak by chcel aspon ine zvieratko, lebo on sa aj tym malym sestrinym psikom venoval. Preto tak polemizujem, ze co by bolo najlepsie. Psika dnu nechcem, minuly rok som davala uspavat 13 rocnu civavku a ako sa na starobu trapila so zdravím, uz som si povedala, ze psika len na dvor.

betulinka1
autor
21. feb 2023

@matabb73 tie su ake zlate

betulinka1
autor
21. feb 2023

@majamat zlate. To sa mi paci ako tam ma ten koberček. Ten sa da vymieňať a prat a dezinfikovať.

matabb73
21. feb 2023

@betulinka1 s morčatami nie je veľa roboty. Raz za týždeň vymením podstieľku a dva krát denne im dám jesť. Niekedy častejšie. Keď ste v dome, v lete si môžeš nasušiť seno, budú mať trávu a zeleninu buď vypestuješ alebo kúpiš.

majamat
21. feb 2023

@betulinka1 ano a rychlo schne, mali sme tkane koberce, resp este mame, a sice sa prat nesmu, no prala som ich a susila v susicke, no ryhclo sa kazia.
operiem, pouzijem Sanytol. mam take vedro, kde to zbieram. sice je to tam ocurane, ale teda da sa to aj niekde na balkone ( ja to mam pod kupelnovou skrinkou ) a kym sa do toho nedobe, nesmrdi to, dalo by sa to aj nejakym octom prestriekat.

betulinka1
autor
21. feb 2023

@banderaska29 to ničenie veci, to spravi aj pes. Akurat vcera nam vlciak prekusol kabel na ramene, ktore otvára branu. 🙈🙈🙈 ma tu 2000m2 na behanie ale ona nie, musi kusat kabel 🤣🤣🤣. S tym ratam, ze clovek pri zvieratku musi davat pozor ako pri detoch 🤣🤣🤣

majamat
21. feb 2023

@betulinka1 komplet celu klietku cistim 1x tyzdenne. trochu mi to rva,a le uz soms a naucila, ze ked si pohnem tak do 30min. najhorsie je to seno, lebo to pozametat, to trochulieta, je to pozapichovane do tych latok - do tychto kuplnovych podloziek to tak nelezie,r esp da sa to lepsie vytriast. su fakt dobre a tieto boli za dobru cenu v Mobelixe. no su kratsie do nasej klietky, ale okraje ma oblozene niecim inym, tak to nevadi.

a teda povymienam vtedy vsetko, klietku, zachod a aj misky a flasku yvstriekam roztokom octu a vody a pre vonu tam davam aj prirodny rozmarinovy olej par kvapiek.
vzdy to necham chvilu posobit, ak ma v zachode usadeniny, tak dam do toho kritickeho rohu trosku fixinely.
tie podlozky v domcekoch vymienam denne, to dlho netrva. bobky vytrasiem, takou mini metlickou ometiem od sena. a tie nepremokave sice tiez vymienam castesjie,a le nie denne. dokonca v tom jednom domceku to ani mokre nemava,a le vecne tam jedava rajcinu,t ak to ma denne spinave. inak by to nebolo trba ani menit, keby tu rajcinu nejedol, tak by mi stacilo vymenit jednu tu podlozku. a nepremokavu vymienam tiez len jednu kazdy 2-3den.

ja soms i to tak posila,a le ono to netreba tak nevyhnutne sit, pouzivali sme aj male uteraciky, ci utierky predtym, na vrch som davala flis, nech sa nevala v to mokrom a to staci kupit take tie flisove deky a rozstrihat na mensie kusky. dobre schnu a neparaju sa.

denne vymienat vodu. niekedy mu robim urologicky caj koli tomu piesku v mocaku.

chudak, musime mu obmedzovat vapnik koli tomu. on si prebytok vapnika nazbieral tak, ze sme mu casto davali zeleninu, ktora ho obsahovala. on totiz nechce ani az svet mrkvu, ta vapnika neobsahuje vela. no nahradzali sme mu ju petrzlenoma zelerom a halvne petrzlen ho ma dost vela, zeler je v pohode, aj ked ma tusim trosku viac ako niektora zelenina. inak miluje uhorky, papriku, rajcinu, ladovy salat, bazalku, pestujeme mu travu, cezleto pupavu - ale aj to musime strazit ( tiez koli Ca ) a ma rad granule Versele Laga Cavia. z ovocia obcas dam cucoriedky,maliny, jahody, jablko, melon a neviem, asi toho mal viac, ale ako som pisala, ovocia malo, elbo nam dost priberal. ked sme ho doniesli, mala 780g no po case uz mal aj o 400g viac. teraz sa drzi nieco malo nad 1100g.

betulinka1
autor
21. feb 2023

@majamat to je fakt dobry typ. Lebo jeden argument proti morcatu bol, ze seno alebo tie peletky budu vsade a furt budes vysávať atd…. Preto som radsej isla diskutovať na MK 😉😉, lebo doma v tom nemam podporu ale oni zase vedia, ze sa aj tak rozhodnem podla seba 🤣🤣🤣. A aj pomozem malemu sa o zvieratko starat. S kŕmením pocas dovolenky nebude problem, nakolko mam aj tak musia chodit kŕmiť psa. Takze to uz bude jedno, ci daju jednemu zvieratku alebo trom.

majamat
21. feb 2023

@betulinka1 no seno mame kade tade a tazko sa vysava, ked sa zapichne do koberca. na toto neviem moc zlepsovak.

kletka ma vyssi okraj, sennik ma vzadu pri stene, ale je narosypane aj dole za drevenym boxom, no tam to povyberam, tam mi to tak nevadi. chcela som tama j nieco dat,a le bojim sa plesnivenia, ked by tam nepridul vzduch. a keby tam dam neico priedusne ( rozmyslala som zaclonu ), tak by mi to ten krpec asi okusoval.

te granule Asan obcas vystrelia von, ale malo. tie sa v tom zachode vavćsinou udrzia. seno sa nam pozachytava aj na oblecenie, je rozhadzane po klietke. tak sa lahko prenesie. tu je vyhonejsie mat v okoli klietky asi podlahu.

matabb73
21. feb 2023

@betulinka1 my dávame ako podstielku hrubé hobliny Probiobed. https://www.probiobed.sk/. Objednávam aj cez mall.sk. Odporučila nám ich chovateľka, od ktorej sme morčatá brali. Dá sa kúpiť 500 l balenie a máš to na dlho. Seno im nedávam do senníka, ale do vnútra a takto nerobia taký neporiadok. Vysávať okolo klietky treba tak raz za dva dni. Natrúsia len keď sa naháňajú. To ich radšej pustím behať von po izbe. Ako krmivo sa odporúča kvalitnejšie bez obilovín, najlepšie je asi Versele Laga cavia. https://www.zoohit.sk/shop/hlodavci/krmivo/pro_... Keď investuješ do kvalitnej stravy, budú zdravšie.

matabb73
21. feb 2023

@betulinka1 ak by si chcela dve morčatá, klietka by mala mať min. 120 mm, aby mali dosť priestoru. Ja mám túto: https://www.zoohit.sk/shop/hlodavci/klece_a_ohr.... Nemáme tam ani ten domček, ani senník, ani horné mreže. Úplne stačí spodná vanička a mreže, len, aby mali dostatok priestoru. Pekné klietky si niektorí vyrobili z boxov z Ikei a mreže zvlásť. Ja čerpám informácie a inšpirácie z tejto skupiny: https://www.facebook.com/groups/174578496798484

jesenzima
21. feb 2023

@betulinka1 morské prasa nie je maznave, zvieratá nie sú "na hranie" pre deti.. mali sme dve, žili cca 7 rokov, deti ich max kŕmili, pohladili ...

matabb73
21. feb 2023

@jesenzima morské prasiatka vedia byť veľkí maznáčikovia, len ich treba k tomu vychovať. My máme teraz dvoch a maznajú sa radi. Predtým sme mali samičku a ona bola tiež taká. Lenže, my sme ich brali na ruky odmalička a zvykli si na ľudí, lebo vedeli, že sa im nič nestane. My ich aj do postele dáme a tam s nami driemu. Oblizujú mám ruky, radi sa hladkajú. Problém môže byť aj si vezmete staršie morča, ktoré má negatívne skúsenosti s ľuďmi. My sme mali také prvé. Bol už starší a asi zažil niečo zlé, lebo sa bál. Ale aj tak sa nechal hladkať a na synovi spal. Len bol omnoho plachejší ako tie ostatné po ňom.

simiis
21. feb 2023

@majamat super napísané, dobrá starostlivosť, jediné čo ma zabolelo sú tie neostrihané pazúriky, treba im ich pravidelne strihať inak sa trápia pri behaní a veľmi rýchlo si môžu rozškriabať kožu a privodiť infekciu, tak šup šup ostrihať 🙂)

liljana
21. feb 2023

V obchode. Dobry den. Vcera som tu kupila morske prasiatko. Doma sme ho dali do akvarka s vodou, plavalo, plavalo, kleslo na dno a zaspalo. Kedy sa zobudi? 🙂

simiis
21. feb 2023

@jesenzima sú maznavé, dokonca ak si s nimi spravíš puto čo chvíľku trvá ale ak sa mu pravidelne a dostatočne venujete, boli by ste milo prekvapená aké sú to dobré, múdre a vynaliezavé tvory..moje morča ma vždy po práci pekne čaká na svojom domčeku čo sa chce ísť maznať, dokonca nikdy si ani len nezoberie uhorku ani žiadny pamlsok bez toho aby sa najskôr nevymaznal, vydrží pol hodinku bez problémov nekakať, necikať..podstatné je to ako sa mu človek venuje..

betulinka1
autor
21. feb 2023

@matabb73 ano to uz som citala, ze pre dvoch 120. Za mna je to ok, uz keby som ich zobrala, tak nech maju vsetko ako treba.

majamat
21. feb 2023

@simiis ja by som mu ich aj strihala castejsie, ale mame co robit, neskutocne sa brani, naposledy som mu zastrihla hlboko.
jeden drzi,druhy striha a treti krmi, aj tak mi stiha vzdy potiahnut labku z ruky, ked uz sa spravne z noznickami nasmerujem. on je clekom divoch.

majamat
21. feb 2023

@simiis no inak videla som parkrat nejake videa,a ko strihali pazuriky, no co by som za to dala, keby moj tak drzal.

hipuska
21. feb 2023

My sme mali morské aj same, aj v páre. Aj samičky aj samčekov. Nie je pravidlo, že musia byť dve. Nás samček bol sám a behal po dome, prišiel na zavolanie, resp.sedel pri nás keď sme pozerali TV. Ja si myslím, že mu v pohode stačí jedno. Dve viacej kakaju, je viacej práce s čistenim. A uvidis ako to pôjde. Odporúčam kúpiť z chovnej stanice.

majamat
21. feb 2023

@hipuska tunejde o to co si myslime my,a le morcatka ziju v svorkach, su to spolocenske zvierata, cize je pre ne prirodzene, ze nie su same.
samozrejme ze ked sa inak neda, tak sa mu aspon treba venovat, ale pokial je moznnost, je lepsie, ked su 2. su dokocna krajiny na svete, kde je zakaz chovat morcata samostatne.

betulinka1
autor
21. feb 2023

@hipuska mne by nevadilo, ze su dve. Ked im to pomoze aby sa citili lepsie.

hipuska
21. feb 2023

@majamat nesúhlasím. Všetko záleží od toho, ako sa mu majiteľ venuje. My, keď sme mali par, tak morča menej vyhľadávalo.nasu spoločnosť. Nie je účelom za kazdu cenu kúpiť 2 a držať ich v malej klietke.

majamat
21. feb 2023

@hipuska lenze sa mu nemozes venovat stale. nie kazdy ma tento problem, e sa morca nechce pestovat, ked su dve. nase napr nechce hladkat a to je sam.

hipuska
21. feb 2023

@majamat takže, ty tu odporúčaš chov morčata v páre a sama máš jedno? Tak ti ja zase odporúčam dokúpiť druhé, keďže vás neberie a je teda same.

majamat
21. feb 2023

@hipuska citaj co som predtym napisala.

morca sme kupovali tak necakane, neratala soms tym, tak som si nic nezistovala, mm nas prekvapil.
tak sme kupili morca a klietku,a ko nam tam predali. az potom som zacala zbierat info. samozrejme, ked sme ho priniesli domov a samozrejme bol z tej zemny v strese, tak sme rozmyslali, ze by sme mu isli dokupit kamarata, s ktorym bol v klietke. oisli sme tam druhy den, no uz bol predany.
skusali sme ho davat dokopy s druhym morcatom, samcekom a nevyzeralo to moc dobre. chceli sme morca dokupit neskor, no je tu problem, s cudzim samcekom sa nemusi zniest, zo samickou by mohol mat mlade, co nepotrebujeme. chceli sme mladeho samceka,a le v pbchode nam nevedeli povedat, ake maju mensie morcatka pohlavie. v inych diskusiach dost popisovali, ze si priniesli smaceka a zachvilu mali mlade a pod. toto sme riskovat nechceli.
dalsia moznost je kastracia,a le morcata sa vraj operaciou mozu dost vystresovat a nemusia to prezit, navyse mm nei ej zastancom niecoho takeho. tak to skoncilo tak, ze mame len jedno.

staci ti to ako vysvetlenie?

majamat
21. feb 2023

@hipuska a tusim som niekde pisala, ze ked by sme kupovali morca casim, ked uz nebudeme toto amt, tak si kupime dve.

adima3377
23. feb 2023

nase slecny.

veronika1754
23. feb 2023

@betulinka1 my máme škrečka džungarskeho, je milý, chce sa hladkať, oblizuje nám ruky, nehryzie, večer trochu pobehá na kolečko max. 30 minút v noci spí, klietku čistim raz týždenne, cítiť ho nie je, no každé zvieratko má svoju povahu, môže byť jeden druh a úplne iná povaha, pri hlodavcoch je veľmi dôležitá adaptácia, prvé dva týždne, deti zvyknú hneď ako ho prinesú ho chcieť veľa chytať a on je vystrašený z nového prostredia preto často útočí, treba na začiatku pomaličky na neho aby si zvykol na hľadanie, na dotyk ako vlastne na každé zviera

dooscoby
23. feb 2023

@betulinka1 inac pred kupou hocijakeho zvieratka by som zvazovala testy na alergiu. My sme mali morcata a muz ich nemohol brat na ruky lebo sama som neverila sa mu hned vyhadzali cervene flaky. Susedia darovali morcata lebo deti furt kychali, mysleli si, ze so skolky a nakoniec adi alergia bud srst, seno, prach kvoli pilinam. Ja mam este stale klietku keby niekedy, ale deti su uz velke plus mame 2 macky a to ma tiez sused taku alergiu, ze po nasej navsteve sa dava este tyzden dokopy ☹ tak ja len tak preventivne, aby potom deti neboli smutne.