icon

Aké máte skúsenosti s morským prasiatkom pre deti?

betulinka1
21. feb 2023

Ahojte, potrebujem poradit. Maly velmi túži po škrečkovi alebo morskom prasiatku. Nieco, co je take maznave. Neviem sa rozhodnut, co by bolo lepsie. Potkana a mysi nie, ja mam fóbiu, cize s tym by som mu nepomohla. Ktory s nich menej smrdi? Da sa naucit na cikanie na podložku? Su v noci moc hlučne, lebo to bude mat v izbe. Morske prasiatko zije dlhsie, takze z tohto hľadiska sa mi zda lepsie. Ale vazne neviem. Maly bude mat 9 rokov, takze uz si bude vediet okolo zvieratka porobiť viac veci. Pozerala som aj to morske prasiatko bez chlpov. Poprosim Vas, ked si najdete minútku, dajte mi nejake postrehy ci ano ci nie. Ak ano, tak ktore mi z Vasej skusenosti odporúčate. Dakujem

hipuska
23. feb 2023

@majamat nepotrebujem žiadne vysvetlenie. Je mi to jedno. Ako sa dá zvieratko kúpiť nečakane? Toto nikdy nepochopim.

tamvtme
23. feb 2023

necitala som ostatne komentare ale poradim len jedno - ci uz sa rozhodnes pre kralika, morca, potkana, skrecka.....vyberaj aj odkial ich vezmes, lepsie najst nejakeho chovatela, kde bude zvieratko od mala zvyknutne na dotyk ludksej ruky ako nejaky velkochov, kde im je jedno, ci to predaju na skrm hadom alebo niekomu domov do klietky, take zviera moze byt tak plache, ze nikdy ho ani na ruky nevezmes....

zoeeoz
23. feb 2023

@betulinka1 skoda toho potkana...suto uzasne tvory, syna by potkan miloval, vedel by ho vycvicit..ja som s nim ako pubertiacka spavala, on na vankusi pri mojej hlave, chodili sme spolu do mesta, sedel mi za krkom :D ach milacik, uz na jeho hrobe sroji panelak v ktorom som si kupila byt 🤣..poslednych 2 porkanov som chodila vencit, bez vodzky, behali v trave poblizku, nemali tendenciu utiect 🙂

Skrecok, to je take tupelo, nic to nevie, len to zere, kuse klietku a kolotocuje sa..ak dzungarsky, tak nie bieleho ale klasickeho, biely podla mna viac kusu🤣🤣

Morske prasa som nemala , tak neviem

sight
23. feb 2023

Ahoj, my máme morčatá, dvoch samčekov. Vychádzajú spolu dobre, ak sa občas naťahujú, tak len o žrádlo. Brali sme ich dvojmesačných od chovateľky. Morčatá sa dokážu prispôsobiť režimu rodiny, kde žijú, naši v noci nebuntošia. Cez prázdniny ich máme u babky v izbe, kde aj spíme a sú tichučko, počuješ ich iba, keď žerú seno alebo chrúmu granule. Máme ich vo veľkej klietke, ktorá je otvorená. Morča sa cíti spokojne v klietke, pretože má tam pocit istoty. Morča mi príde prítulnejšie ako škrečok, ktorý furt skúša, ako by ušiel a v noci robí randál.

mariaveronikag
23. feb 2023

@majamat wau, tak on tam ma hotový apartman 😁
Pekne to tam ma a už aj chápem aké mopy ma na domčeku

mija_ja
23. feb 2023

Škrečka som nemala,podla mna priliš tulive nebude. Morske prasiatko som mala. Mal velku klietku a denne som ho puštala von behať. Bobkoval aj vonku, ale bolo to suche a dalo sa pozbierat, žeby cikal vonku som si nevšimla a ani to nebolo nikde citit. takže asi vydržal. Moj bol dost tulivy vydržal sa hladkať, ale ked chcel ist už na zem vždy som ho pustila. neviem ako by regoval pri detoch ktore by ho napriek tomu držali. Na mna bobek nedal ani raz, ani ma neocikal a už vobec nie pokusať. Posluchal aj na privolanie, takže nebol nikdy problem vratit ho do klietky. Mavala som ho ale naozaj aj hodiny vonku, takže on bol asi aj rad že sa može ist najesť a zaliesť do budky :D Samozrejme izba bola zaistena, pohyboval sa len v jednej a bola som tam s nim . Klietku som ale musela meniť denne, alebo minilane ak obden tak denne som vyberala kusky pilin ktore boli precikane, lebo to smrdelo. Prasiatko je inak počuť, ked niekto išiel okolo klietky vždy na nas piskalo, ale už neviem či robilo neplechu aj v noci, nemala som ho v izbe kde sa spalo a vo verande mi jeho chovanie a hluk vobec nepprišlo rušive. Ja som ho aj kupala, nejak extra sa z toho netešil, ale robila som to odmala tak už bol naučeny, ale určite sa nekupal často . Dožil sa 7 rokov. Zajka som uvažovala nedavno, naozaj dlllho zvažovala, maly ho chcel a a vlastne aj ja :D Ale je to podla mna naročne zviera, tak na priestor, ako aj na upratovanie , naviac ma neprdvidatelnu povahu a po puberte sa može uplne zmeniť. Takže radšej sme ho nekupili. Podla mojho asi najskor to morske prasiatko. Mala som aj podkana a to bolo uplne top zviera, ale ten žije velmi malo, takže druhy krat som už nekupila.

drahusa333
23. feb 2023

Mali sme skrecka, dcery sa ho bali, bol malinky a rychly....pozil pol roka....uz nikdy viac.
Morcata sme si kupili spontanne, 2bratov..kvika to paradne, jediny druh komunikacie...bali sa vzdy, aj ked obcas sa dali pohladkat, smrdi moc, curaju fakt vela, treba casto cistit, udajne samicky su viac cistotne, chlapci vobec..ked jeden zomrel, dokupili sme dalsie, to nam donieslo nejaku koznu hovadinu, ten stary sa isiel uskriabat, uz nikdy nic zo superzoo nechcem.
Mame uz len jedneho, nechcem uz dokupovat dalsie lebo to takto nema konca😉v pohodicke funguje sam, taky starsi panko, ukludnil sa.nedala by som k nemu mladatko lebo v pare bol dost divoky.
Keby do toho idem odznova, urcite by som radsej brala samicky😁 alebo zajka🤭 alebo idealne maleho psika, ten je top,ucenlivy, nauci sa hygiene, kontaktny...

modrykolibrik
23. feb 2023

@betulinka1 a nepremyslala si nad macickou?ja osobne by som morca nechcela. Kuse to a ozaj to boli,zajko je.chutnucky ale nie taky mojkavy ako macka. Macka sa da vycvicit, je cistotna a v noci prespi. My sme mali psov ale uz by som nechcela. Macka mi vyhovuje najviac

stadokoni
23. feb 2023

Kludne ked morske prasiatko ale nech budu dvaj abo dve lebo inak nebudu stastne my mame dve Puffku A Ňuffku a su velmi mile zo skreckom nemam skusenosti ale viem ze morcata neprejdu niake prekazky lebo su lenive😄

stadokoni
23. feb 2023

A ked budu morcata tak kupujte peletky tie vam mozem odporucit

stadokoni
23. feb 2023

Kupujeme ich ties ale ked v noci behaju tak to susti

stadokoni
23. feb 2023
sticker
majamat
23. feb 2023

@hipuska nklad mi otazky, nebudem vysvetlovat.
morca nie je pes, ze yb potreboval vencit a neviem co. miesto doma sa mu da najst vzdy.
a preco by sa nedalo kupit necakane, proste mm sluboval dcere zviera, ked bbude mat 10r, zhodli sme sa na tom, ez by to mohlo byt morca. ked sa dcera pytala, vzdy jej mm povedal, ze ked bude posluchat. no dcera je vlemi rpiecna a stale ked prisla na to rec, mmhodil argument, ze neposluchala. takto sa to tiahlo,t ak som sa rozlucila s moznostou, ze morca mat budeme. preto som to neriesila.

potom sme raz isli an nakupy a mm hovori, ci nezajdeme kupit morca. tak sme kupili.

akoze za to, ez ty to mas mozno inak, ine moznosti neexistuju? kazdy jeden clovek budem mat podla teba rovnaku situaciu a zrovna ako ty? asi tazko.

hipuska
23. feb 2023

@majamat nemusíš mi nič vysvetľovať. Presne som si myslela, že ste išli do Tesca (alebo podobne) a kúpili morča. A asi ste sa na tom nezhodli, keď muz mal rozhodne slovo. A o morcati ste uvažovali, tak si mohla mať naštudované. Mňa len zarazilo, ako obhajujes život morčata v páre a sama máš jedno. Nechaj to tak.

majamat
23. feb 2023

@mariaveronikag 😀 no on ich miluje, mala som taku istu handru na prachovke, vyzleikla som ju, iprala a padla mi na zem, ked tam behal. on sa k nej ukladal, bavil sa snou, tak som mu to nechala. davala som mu to k stene, lebo mi tam od rajciny vzdy zaspinil postel. a onsi na to hlavu ukladal. tak nejak som psila na to, e sa mu to paci. a postupne sme pridavali a na tom spava.

@drahusa333 no veru, aj nas mal kozny problem - zrejme svrab.
a este sme natrafili na takeho veterinara, ze hroza. najskor sme msleli, ci sa h nedoskrabalo ine morca,a le skrabanie sa stupnovalo, neskor pribudli dalsie chrasty. u nas v dedine veterinar, dohodla som stretko, isli sme a on fungoval v nejakom dome v jednej miestnosti. otvorila som dvere a on tam mal an stole nejake zviera, tak ze mame prosi o hodinu, prisli sme a tam znova otvorene ine zviera, tak uz nas zavolala dnu, zviera rozrezane uspate na tom stole a pozeral nase morca. no rozne.
ze parazity nevidi, tak dal antimykoticku mast. natierali sme nejaky cas, chvilu aj zlepsenie, ale potom sa to pat zhorsilo. no dostlai sme kovid, tak sme museli byt doma. navyse mm to schytal tak viac, tak to bolo tazke obdobie. ked uz sme mohli von, dohodla soms a s kamoskou, aby ma odviezla, lebo nase auto nepojazdne. zasli sme na inu veterinu - dokonca to je klinika, dali injekciu, dali mi amuplku na roztok na vystriekanie klietky a zapaltila som polovicu z toho, co u toho vereinara. dokonca ta mast bola 2r po zaruke, co som si hned nevsimla.
o 2t sme sli na kontrolu a dalsiu inj. + dostal sme osetrujuci sampon, lebo ho este svrbela koza.

ixa
23. feb 2023

@betulinka1 máme morčiatko roky.. nie prvé a nie posledné 🙂 z izby sme ho museli vysťahovať do obývačky, v zásade chrúmalo tyčinky v noci 😆 peletky kupujem papierové, sú jemnejšie ako drevité.. čistíme raz za týždeň.. ja odporúčam.. a v zásade ak sa s ním deti od mala maznajú je maznoš.. z plemien najkľudnejší je Sheltík.. a v pohode je aj sám.. mali sme aj 2 aj 1 a nebol rozdiel.. nebol smutný

majamat
23. feb 2023

@hipuska viem si nastudovat veci, ked su realne. toto sa realne nezdalo byt. jednoducho som netusila, ze to raz vyjde, mm vie byt dost razny. nebudem sa s nim hadat koli tomu, ez som sama kupila morca, bez jeho suhlasu.

jednoducho som nevedela, ze treba dve, chcela by som dve, ale takto to prebehlo, uz to nezmenim. viem eln ejdnu vec., ked sme v rpaci,a lebo ked nahodou aj sme doma, ale venujeme sa neicomu, tak sice mu jest dame, prejdeme okolo klietky a pohladkame ho,a le neikedy je tam sam dsot dlho. tym, ze morcata ziju prirodzene v skupine, same nie su nikdy, cize to je pre neho neprirodzeny stav.

to ze morcata sa chovaju v paroch, som si nevymyslela, takuto info najdes na nete a nie ojedinele. odporuca sa to uplne bezne. a su krjiny, kdeje zakaz chovat morca samostatne. asi to am nejaky dovod. to uz som tiez pisala. ak to maju urcene zakonom, zrejem to pre to zviera bude naozaj dolezite.

sight
23. feb 2023

@modrykolibrik každé morča nekúše, naozaj závisí od povahy, mali sme doteraz tri morčatá, ale dovolilo si kusnúť len jedno, aj to len vtedy, keď sa mu niečo nepáčilo (napr. strihanie pazúrikov🙂)

majamat
23. feb 2023

@sight je to zaujimave, ale aj zvierata maju svoju povahu. ako decko som mala morca, resp mali sme, bolop kludne mierne, nekusalo, piskalo len ked buchli dvere - chcela travu. pustila som ju na travu a ona sa pasla, nemusela som ju strazit, neusla.

tento nas terajsi morcak, to je riadny divoch, aj kusne, resp demnstrativne naznaci, havne ked sa zlakne, v klietke je ticho, ked ho drzim a nehladkam tak tiez. ale akonahle ho pohladim, tak hudnre, vrzga. akoze vydava celkom dost zvukov. nechty ostrihat, to je nenormalny problem. uz ma pri tom aj kusal, zabavame ho jedlom,a le nestihame ho krmit, vrti sa, taha mi labku, sklbe sa. neviem ako mu tu labku mam chytit, vzdy si ju potiahne. neudrzim ju. este zadne ok, ale tam ma na jednej tmave tie nechty a ja nevidim, pokial su prerastene. uz som mu tak zastrihal a stale mu to krvacalo, nechcelo prestat.

sight
23. feb 2023

@majamat ja som k nášmu samčekovi dokupovala kamaráta, keď mal jeden rok, ale tým, že bol rok naučený žiť sám, si moc k nemu vzťah nevytvoril a bol aj dosť majetnícky, nepustil toho druhého do svojho priestoru, žili skôr vedľa seba ako spolu🙂 pred rokom nám bohužiaľ samotár zdochol a k tomu mladšiemu som kúpila ďalšieho samčeka a to je úplne iný vzťah, spia spolu, rešpektujú sa, veľmi sú zlatí🙂

hipuska
23. feb 2023

@majamat ale ja nikde netvrdím, že sa morča nemá chovat v páre. U nás to bola fakt bezhlava kúpa

pimpulienka
23. feb 2023

Všetky zvieratka čo budete kupovať či už je to morčiatko, alebo zajko, alebo škrečkov berte tak, že aj vy ich musíte chcieť tiež a starať sa o nich. Mame zajka. Je to moja láska, so starostlivosťou ja problém nemam. A starám sa veru ja a rada. Beriem ho ako člena rodiny. mala som morčiatko..úžasne tvorčeky. Sú to malinké lásky, ktoré si zaslúžia byt milované. Len deťom by som ich ale nekupovala, rýchlo ich môžu omrziet. Myslite na to. Zvieratko je záväzok nie hračka.

mufka1
23. feb 2023

@betulinka1 ja ti poviem mali sme zajaca,skrecka aj 4 druhý,morca,ježka,osmag degu.No poviem ti každé snich ma svoj pach .Morca cez deň kvikalo jedlo a všade bolo samé hovienko a pilinymorcata musis mat vzdy 2 aby jednemu nebolo smutno , zajac hopkal celý deň sám nesmie byť bez dozoru lebo bude obrusov zuby keď bol v klietke všade som mala postieľku síce kadil do kúta ale bolo cítiť moc aj keď som každý deň upratovala mu ,pokiaľ nevycesavas všade bude srsť v noci vzdy vzal tazsku misku a buchal s nou ,takze sme nepali alebo buchal do lietky nohama.Jezko behal celú noc v kolieska co bolo počuť cez 3 izby a tiež ho bolo cítiť keďže papal mäso a maznavy nieje .Skrecok maznavy vôbec nieje síce kadi a cura na jedno miesto ale je ho cítiť a v noci robí randal .Osmag tiež lietali po klietke a tiež sú nie maznave zvierata .Momentálne sme už chov zredukovali a mame len plisky ,psíky a rybky 🤣
Treba si zistiť ci nemáte doma niekto alergiu na prach ,seno,srsť.Snad vyberiete to práve co vám správy radosť 😊

majamat
23. feb 2023

@sight no ved to. my sme chceli zobrat morcatko, s ktorym bol ten nas v klietke, isli sme tam hned druhy den,a le uz ho medzitym predali. rozhdli sme sa tak, lebo bol strasne taky skluceny v domceku,c o ej ale normalne v novom prostredi,a le mm to stale riesil, dlho o tom rozpraval. ja som to brala tak, ze je to v pohode, ved ol v novom prostredi, nepoznal nas. casom sa zmenil, zvykol si na nas. teraz nam popkornuje, s mojim si robia relax - spolu spia, krmi sa od nas
ma rad, ked mu cistim v klietke, hovorim an neho a on pokornuje, beha, ohryza domceky ( ma drevene ),

sinusoida
23. feb 2023

@betulinka1 štrečok je nenáročné zvieratko, v noci hryzká...je aktívne, čiže treba umirstniť niekde tam, kde dieťa nespí, alebo na noc klietku dať inde. Morské prasiatko je tiež super, kvičí, keď si pýta potravu, je lepšie si zaobstarať samičku, no sa samozrejme občas nezanedbávať veterinársku starostlivosť. My máme aj štrečka, aj prasiatko.

lenkaklj
23. feb 2023

@betulinka1 za mňa jednoznačne morčiatko ❤️ ja som chovala samčeka samého, nebol problém, venovala som sa mu dostatočne aby nemal priestor byť smutný 🙂 bol veľmi maznavý, čistotný (neznášal vypustiť čokoľvek mimo klietky) a samozrejme vydával rôzne zvuky, ale mala som ho normálne v izbe a zvykli sme si na seba. V noci spal a občas chrúmal, ale na to som prestala úplne reagovať. Dožil sa 6,5 roka, takže sme si toho spolu veľa užili ❤️
Raz som sa starala kamoške o zajaca, to bol horor. V noci behal po klietke hore dole, seno a piliny boli ráno všade v izbe a do toho nehorázne dupal, takže sa pri ňom nedalo ani náhodou spať, takže zajaca by som nechcela ani zadarmo. Mojkanie 0 bodov, len utekal a nedal sa chytiť.

A ešte jedna vec pri morčiatku, žiaden domček do klietky nedávať, lebo bude stále len v ňom schované. Bez domčeka si zvykne, že celá klietka je jeho domček ☺️ treba si určite preštudovať o chove a ako na ne, dajú sa krásne vycvičiť a každý zvuk znamená niečo iné. So mnou sa ten môj vedel krásne dorozumieť, presne som vedela čo odo mňa potrebuje ❤️

fergiea
23. feb 2023

@majamat my sme mali morca Mucu. Bola sama, uplne pritulna maznava, nakolko sme ju mali od malinkata od znamych. Uzasna bola, zvykla byt z klietky iba von, mala ju stale otvorenu. Chodila do nej cikat a bobkovat, vedla klietky mala deku kde jedavala a spavala a wste mala svoje miesto v kuchyni pod stolom kde tiez bobkovala cikala, tam sme mali tie nepremokave podlozky a vedla toho tirz spavala a papala, cistili sme jej to zakazdym. No a bola uzasna, ona si behala po celom byte, najlepsie bolo, ze ked pocula chladnicku piskala ako o zivot a tak isto ked pocula kluce, ze niekto ide domov. No a pritulna, tolko sa vedela mojkat s nami. Boze a dozila sa 8 tokov. Chudiatko mala rakovinu, nador, aj operaciu si prezila, a potom s nami dozila. Bol to nas milacik.

lillyjanka
23. feb 2023

@ivana.natasha dve samicky skrecka nemozu byt vzdy spolu,my sme tak kupili ale pobili sa do krvi tak mame dve klietky teraz a su krasne,len sa neda s nimi maznat a v noci su hlucne opice nase

mimuska125
23. feb 2023

@betulinka1 mali sme aj škrečka ja osobne by som uz nechcela..a teraz mame morča a je úžasné..sice smrdí viac aj starostlivosť je väčšia a nas je este taky chlpatý ale aj dcerka sa s nim pohraje pohladka je to uplne ine ako taký škrečok.. takze jedine za mna morča alebo zajačik

betulinka1
autor
23. feb 2023

@veronika1754 to mi ani nenapadlo. Dam pozor aby nebol hrrr. Ze pomaly.