icon

Aké máte skúsenosti s morským prasiatkom pre deti?

betulinka1
21. feb 2023

Ahojte, potrebujem poradit. Maly velmi túži po škrečkovi alebo morskom prasiatku. Nieco, co je take maznave. Neviem sa rozhodnut, co by bolo lepsie. Potkana a mysi nie, ja mam fóbiu, cize s tym by som mu nepomohla. Ktory s nich menej smrdi? Da sa naucit na cikanie na podložku? Su v noci moc hlučne, lebo to bude mat v izbe. Morske prasiatko zije dlhsie, takze z tohto hľadiska sa mi zda lepsie. Ale vazne neviem. Maly bude mat 9 rokov, takze uz si bude vediet okolo zvieratka porobiť viac veci. Pozerala som aj to morske prasiatko bez chlpov. Poprosim Vas, ked si najdete minútku, dajte mi nejake postrehy ci ano ci nie. Ak ano, tak ktore mi z Vasej skusenosti odporúčate. Dakujem

betulinka1
autor
23. feb 2023

@dooscoby s tou alergiou mas pravdu ale nechce sa mi nahanat alergologa kvoli tomu. Ak maly nie je alergický na psie a mačacie, tak by mohol morca zvladnut. Ja som bola alergická na psov a to som bola aktivny kynológ. Po asi 10 rokoch mi robili testy znova a nic mi nebolo.

majamat
23. feb 2023

@fergiea jej, to je pekne, morcatka su fakt zlate.

betulinka1
autor
23. feb 2023

@modrykolibrik macku urcite nie. V kazdej domacnosti kde maju macku som vzdy cela od chlpov. A tu nahú, ta sa paci iba mne, to by deti nechceli 😉.

betulinka1
autor
23. feb 2023

@sinusoida veterinárnu starostlivost aku myslis? Ockuju sa?

betulinka1
autor
23. feb 2023

@lenkaklj vsade pisu, ze domcek treba. A ked su dvaja, tak dva domceky.

matabb73
23. feb 2023

@betulinka1 morčatá sa neočkujú, ale keď sa ti niečo nezdá, treba ísť k veterinárovi. Domčeky ss neodporúčajú, lebo sú potom zalezení a ťažšie si zvykajú. My mame len široký drevený tunel a kúpili sme ho až neskôr keď si zvykli.

veronika1754
24. feb 2023

@betulinka1 my sme škrečkov už mali 4 vždy džungarskych boli každý iný, ale nikdy nie útočný, vždy išli radi na ruky, v noci nerobili veľký hluk, jeden niekedy vedel viac v noci lietať vtedy som ho dala s celou klietkou do inej izby kde nik nebol, mám dojem že to bola samička a robila to len počas svojich dní. No naši cez deň veľa behali v takých guličkach, a inak na zoznamovanie je super namočiť prst do mlieka, alebo trošku bielej smotanovej nátierky a dať o lízať, hlavne nie prudké pohyby to žiadne zvieratá nemajú radi

veronika1754
24. feb 2023

@betulinka1 taká gulička s tým sa nalietajú a sú tam v bezpečí že sa nikde nezaseknu, ani nič nerozhryzu len treba vybrať správnu veľkosť aby sa im tam nôžky nezasekali

modrykolibrik
24. feb 2023

@betulinka1 ked vysavas a ceses macku kazdy den ani chlpy nie su. Ja mam tri a nemame doma ziadne chlpy

trubi
24. feb 2023

@veronika1754 Nášmu sa v tom nechcelo behať. Trocha prešiel a už to okusoval aby sa vyslobodil. Naj zážitok keď raz vyšplhal po napájačke von z boxu bez vrchnáku ho mal a vyliezol ku mne do postele. To prešiel z druhej izby. Hneď som sa zobudila a zľakla, čo sa o mňa obtrelo. Keď som zistila, že to náš Benny, ktorý sa medzitým schoval pod posteľ, načiahla som ruku hneď mi na ňu vyliezol.

lenkaklj
24. feb 2023

@betulinka1 z vlastnej skúsenosti viem, že domček je pre neho úkryt, kam sa bude schovávať aj pred vami. Bez domčeka bude brať celú klietku ako domček 🙂 môj mal celý čas otvorené dvierka, aby sa necítil uväznený a nikdy sám odtiaľ neušiel 🙂 všetci známy, ktorý mali domček mali plaché morčiatko, ktoré sa tam stále schovávalo a malo strach opustiť ho 🙂

matabb73
24. feb 2023

@lenkaklj presne tak. Aj chovatelia odporúčajú bez domčeka, aspoň na začiatku kým si zvykne na ľudí. My máme klietku na zemi a naši dvaja morčiaci chodia von sami, tak dvierka musíš byť poriadne zavreté. Už sa mi stalo, že si ich otvorili a behali v noci po obývačke. Našťastie som šla na WC a nahnala ich späť.

lenkaklj
24. feb 2023

@matabb73 viem si ich predstaviť, také duo výmyselníkov ako sa pokúšajú otvoriť 🤣 tam by sa hodila skrytá kamera 😁

matabb73
24. feb 2023

@lenkaklj ja som vedela; že to vedia, lebo sme ich videli ako to robia. Máme na klietke posuvné dvierka a treba ich dať nadoraz; potom to ide ťažko. Keď tak nie sú, papuľkami ich posunú a šup von. Vtedy som ich zabudla zaistiť, tak to využili.

betulinka1
autor
24. feb 2023

@matabb73 tak by som nedala domcek na zaciatok.

fergiea
24. feb 2023

Inak teraz sme malemu kupili skrecka 2 tyzdne dozadu, na noc ho davam do inej izby, lebo je to nocne zviera, v noci sramoti a beha na kolese. Cez den vstane, maly ho pohladka, nakrmi, pomojka ho a skrecok vobec nehryzie. Je to zlate, nenarocne a maly je spokojny. Ale my mame aj psa vnutri yorkshira, takze to mojkanie si kompenzuje aj na nej.

linkapaulinka
24. feb 2023

@betulinka1 ja osobne som za morske prasa. Smrdi kazde zviera ked sa clovek o to nestara ako ma ... ak bude moj syn chciet raz zviera bude to morske prasa urcite. Milujem ich kvikot a som ich velky fanusik. Od malicka ako mne otec doniesol prve morske prasa.... mala som jedno v akvarku obrovskom a venovala som sa mu aj pri uceni ked som sedela prasa mi lezalo na nohach a hladkala som ho .... mala som samicku...samcekovia nekastrovany sem tam zapachnu 😁... nedala by som si dopustit na nu

btus
24. feb 2023

@betulinka1 V prvom rade si zistite, či nemáte alrgiu na morča. Manžel ako dieťa mal morča, kúpili sme dcére - dve morčiatka a po 3 mesiacoch museli ísť preč, pretože manžel sa úplne dusil. Ináč sú veľmi milé 🙂 Ale mačička je menej náročný tvor, ako morčiatka.

zuzanka2588
24. feb 2023

Ahoj my máme osmaky už 4 roky ,absolútne nesmrdia a od malička sa daju pekne naučiť na ruku,samozrejme sú ho hlodovace a treba si aj okolo nich naštudovať veľa ako ja som lebo si náchylné na cukrovku atď...chceli sme morča ale toto ma zaujalo viac 😊veľa šťastia vo výbere

sinusoida
25. feb 2023

@betulinka1 neočkujú sa, ale keby dačo nebolo v poriadku, treba zvieratko zobrať k veterinárovi, aby sa netrápilo. Každý tvrdí, že morské prasiatko nesmie byť samé, ale my máme len jedno a je spokojné, šťastné, má veľkú klietku, tam má takú striešku(domček), kde rado spí. Občas mu treba ostrihať nechty.

majamat
25. feb 2023

@sinusoida ja som to pisala tiez. nas tiez nie je nestastny, tu nejde o to, ze by boli velmi nestastne, ale o to, ze je to pre nich lepsie,by s inym morcatkom a halvne prirodzenejsie.

trubi
25. feb 2023

My máme dvoch skinny bračekov morčiakov, každý je zvlášť v bedničke, ale sú pri sebe. Tak sa vidia a dorozumievajú. Chovateľka nás na to upozornila, že odkedy jedného pripustila k samičke, tak sa niekedy bijú. Pobehať ich dávame spolu, ale musia byť pod kontrolou, keby náhodou.. Každý má inú povahu. Jeden sa viac bojí, dá sa málo hľadkať a bobkuje kade-tade. Druhý sa rád hladká a vydrží nebobkovať.

barborazi
27. apr 2023

mozem sa opytat, kedze mame este velmi kratko morciatko, akej farby ma morciatko moc?

janamt
28. apr 2023

@barborazi Moč nemá zásadnú farbu, ale môže ho ovplyvňovať aj strava. Napríklad, ak má v potrave veľa vápnika, napríklad z veľkého množstva vňate, má bielu farbu. Ak napríklad zje cviku, má červenú farbu. Bežná farba je niečo medzi priesvitnou a žltou.

pusinka_1
28. máj 2024

Máme morciatko, je to úplne 🔝❤️❤️❤️❤️❤️ Všetci ho máme veľmi radi, v noci moc nesuchoce, ideálne pre deti. On si u nás spokojné lezka v klietke, 1x denne chodí von, má aj vôdzky, je veľmi spokojný, odporúčam ❤️❤️❤️🔝🔝🔝🙂 ešte pošlem foto

pusinka_1
28. máj 2024
kinus
20. aug 2024

@majamat ja viem, ze je to stara tema, ale poses, ze dcerka bola priecna, zmenilo sa spravanie dcerky, ked dostala zvieratko? Myslim tym, ze mala nieco, s cim mohla zdielat svoj svet, pretlak emocii a podobne a v konecnom dosledku tym, ze mala na starosti zivu bytost, tak sa nejako zmenila? Toto nesuvisi s dcerkou, ale citala som, ze morcata su vhodne aj k autistom, ze ich ukludnuju tie zvuky co vydavaju. Tak dumam, ze ak mas kontaktne morca, tak aj ti, ze sa o niekoho staras a dostavas od neho naspat, tak je to obohacujuce. Ci? Neviem ci som sa dobre vyjadrila, hadam ano.

majamat
20. aug 2024

@kinus iba nachvilu bola lilsia, no potom to islo do starych kolaji

kinus
21. aug 2024

@majamat vdaka za odpoved

anastacia1103
30. sep 2025

Prosím vás a čo prenosné choroby na človeka? Stretli ste sa aj v praxi s tým,dostal niekto niečo niekedy ? Alebo je to raritné ? Chceme kúpiť morčata deťom, ale majú oslabenú imunitu (aj sa na ňu liečia od narodenia obaja), 4r. a 6 r., tieto choroby sú jediný dôvod,prečo váham.
(Umyť ruky je samozrejmosťou, ale medzitým si ich stokrát pooblizuju a vytru všetky telesné otvory, kým sa s nimi dohrajú a pôjdu sa umyť).