Aké očkovanie je potrebné pre mačku?

mirkava
2. jún 2023

Osvojila si nás mačka. Pouličný tulák. Bola chorá, zohnali sme jej ATB, dali nažrať, samozrejme už u nás ostala. Mame ju von na dvore chceme ju dat vykastrovat a zaočkovať. Neviete, proti čomu sa dajú zaočkovať mačky? Myslím hlavne choroby, ktoré by teoreticky vedela preniesť na ľudí.

h2
2. jún 2023

@mirkava Zober ju k veterinárovi a on ti všetko povie.

mirkava
autor
2. jún 2023

@h2 áno áno to sa chystám, len som chcela dopredu vedieť na ake očkovania sa pýtať

stellarstar
2. jún 2023

@mirkava ma Google si nič nenasla?

mirkava
autor
2. jún 2023

@stellarstar Google je vždy plný múdrosti. Rady od chovateľov maciek by bodli, ze: "nezabudni na očkovanie proti, alebo dôležité je......" atď..

stellarstar
2. jún 2023

@mirkava jaaj

anavixy
2. jún 2023

Na googli najdes aj clanky o ockovani, nie len rady chovatelov, vlastne hlavne tie clanky… kazdopadne veterinar vie co treba ockovat a nemusis sa ty na ziadne pytat. Ale fakt skus este raz ten google, je tam xy tych clankov so zoznamom.

janagem
2. jún 2023

Mačky sa ockuju proti besnote a kompletka - kompletka musí byť prvý rok očkovania dvakrát (po 3-4tyzdnoch) a potom už len raz. Ešte ju viete špeciálne zaočkovať proti fibke v kompletke, len to j drahšia vakcina a určite by sa jej oplatilo urobiť krvné testy najprv či ju náhodou už nemá.

sanen
2. jún 2023

v očkovaniach sa nevyznám, ale dobré je dať aj raz za 3 mesiace tabletku pre mačky na odčervenie. V lekárni sa tabletky kupujú, podľa hmotnosti mačky.

lenka_xy
2. jún 2023

Mačky sa vakcinujú proti infekčným ochoreniam, je dostupná trojkombinácia (herpesvírus, panleukopénia, kaliciviróza), aplikujú sa dve úvodné dávky a potom stačí každé tri roky, alebo štvorkombinácia (+ chalmydióza), v tomto prípade je potrebná revakcinácia každý rok.
Ďalej sú dostupné vakcíny proti FeLV a proti besnote. Odporúčam vakcíny Purevax, majú najmenej nežiadúcich účinkov.

mirkava
autor
2. jún 2023

@janagem
@sanen
@lenka_xy ďakujem krásne za rady, hlavne sa bojím aby niečo nepriniesla na nás, keďže je to tulacik, ale voláme ju už Princezná, lebo sa u baz ma ako princezna 😁

lenka_xy
2. jún 2023

@mirkava tieto mačacie choroby nie sú prenosné na ľudí, očkovanie je však aj tak dôležité, lebo sú to vážne ochorenia, vysoko infekčné a často končia letálne.
Čo však teoreticky prenosné je, sú parazity, preto určite odporúčam dať spraviť koprológiu a nasadiť cielené antiparazitiká.
Ale v praxi pri štandardnom dodržiavaní hygieny niečo také nehrozí, roky robím so zaparazitovanými, chorými pouličkami a zatiaľ som sa nikdy ničím nenakazila. 😄

janagem
2. jún 2023

@mirkava awww krásne meno 🙂 a od vás je krásne, že ste sa je ujali

mirkava
autor
2. jún 2023

@janagem

pinkgirl
2. jún 2023

Hlavne ju odčervi a odporúčam aj niečo proti kliešťom - obojok, pipeta apod.

mima1608
3. jún 2023

My máme 4 mačky 😃 z toho 1 je tulák a 2 sú z útulku (sú oficiálne švagrinej, ale muž sa o nich stará akoby boli naše). Očkovať dávame 1krat do roka - všetky infekčné choroby + besnota, náš veterinár berie 22 eur za jednu vakcínu, bez besnoty je to 18 eur. A odčervujeme cca každé 3-4 mesiace, v lete častejšie. A na leto odporúčam odčervovať pipetami, nakvapká sa medzi ušká a je to ochrana aj proti vonkajším aj vnútorným parazitom. Ono tie spreje a obojky moc nefungujú podľa našich skúseností. Pipety predáva tiež veterinár, platíme 17 eur za jednu, čo je síce dosť, ale ušetriť sa na tom moc nedá. Minulý rok sme najprv dali tabletky a muž im dával sprej, jeden kocúrik mal 10 kliešťov!, dostal teploty a skončil u veterinára, takže sme nakoniec tak či tak platili injekcie a ATB za neho. Takže odvtedy už len pipety a problém z kliešťami ani žiadnou podobnou háveďou už nebol ☺️

akvi
3. jún 2023

@mirkava ak je to kocúr alebo ak to bude výlučne vonkajšia mačka dala by som kompletku. My máme mačky, chodia síce von, ale max kusok od terasy, v noci spia dnu, keď ideme preč, sú dnu. Nedávam ich očkovať vôbec, nevidím dôvod.Dávam len pipetu, proti vnútorným a vonkajším parazitom.

mirkava
autor
3. jún 2023

@mima1608
@akvi ďakujem 😊