Akné mi ničí život
Dobrý večer prajem,
trápi ma akné. Už asi 7 rokov, od mojich 11ich. Nedokážem sa s tým vyrovnať, nič naň nezaberá (pokojne do komentu dajte nejaké tipy, na 90% z nich Vám odpíšem, že som ich už vyskúšala). Nie je to najhoršie akné, viem, že sú aj horšie stavy, no ide o to, že mne na moje už dlhodobo nič nezaberá. Rozmýšľam kvôli akné o hrozných veciach, nebaví ma žiť, nechodím von, nesocializujem sa, nedokážem to. Objavila som liek s názvom isotretinoin, odmietajú mi ho dávať. Skúsila som už dve kožné, bezúspešne. Som skutočne zúfalá... Nejaké rady od vás?

Ked pecen nestiha spracovavat rozne latky, ci uz vplyvom stravy, stresu alebo inej zataze, prejavuje sa to casto na pokozke, pretoze pecen kontroluje periferiu tela - rozne nervy, mazove zlazy - a takto vlastne vznika akne a rozne ekzemy, dermatitidy, psoriaza a podobne. Odporucam rozhodne zmenit jedalnicek - obmedzit teplne upravene tuky, uplne vysadit mliecne, rafinovany cukor a lepok. A skusit pestrec mariansky, ten je na pecen fantasticky.
Este doplnim - mam sestru s tazkym atopickym ekzemom, mne sa tiez robil ekzem - vysledky uplne fantasticke, cista pokozka, ziariace oci, kazdy sa pyta ako to, ta zmena je fakt neuveritelna 🙂 pre viac info si mozete skusit precitat knizky od Dr. Jonasa.
A čo tak zinkorot, vitamin v znútra, ak si nebrala skus brať, samozrejme že nič nepomôže za týždeň.
Vylúčiť všetko mliečne, mastné, čokolády, paradajky, nahradiť rastlinnú stravu.
Ja síce som nikdy nemala takéto akné, ale zo pár ich bolo. Mne to pomomohlo plus ešte SKIN-CAP.
Dobrý deň, odkiaľ ste? V Leviciach je kožná doktorka, ktora keď treba predpise liečivo s obsahom isotretinoinu. Môj syn má 16 a momentálne ho užíva. Aj mne pomohol iba tento liek...
Roaccutan alebo Aknenormin su tie lieky.
@martina772 nevrati sa jej po tych tabletkach. Po prvom uzivani mozno, po druhom isto nie.
@evica01 ako to môžeš s takou istotou tvrdiť, ja mám kamaratky, ktoré užívali tie lieky aj tri krát a vrátilo sa im to
@evica01 najprv si treba naštudovať na akom princípe tie tabletky fungujú.
@martina772 ved studuj. Bavime sa o tych istych liekoch?
Skúšala si chemický peeling ? Mne to pomohlo moc a to mám problém so zápalom priamom krvi.
@evica01 veď ja som študovala, veď som to aj napisala tu v diskusii, že čo je liečivom.
@evica01 ako skoro každý liek. Lieči len dôsledok, ale nie príčinu. Kým neodstráni príčinu, tak môže jesť pirúľ koľko chce
@martina772 Prosím Vás, po isotretinoíne sa akné nevráti. Isotretinoín funguje tak, že odstráni mazové žľazy na koži a akné sa už vôbec netvorí. Vaša kamarátka ho možno brala krátko alebo nie v účinných dávkach alebo niečo robila zle, tie tabletky sú zicher.
Mala som to horšie ako ty, teraz mám pleť ako bábika.
ORDINARY: ráno: niacinamide 10% + Zinc 1%
Večer: Ascorbyl Glucoside Solution 12% - Vitamín C - dokopy zaplatíš 17€
Mary Kay: Čistenie: striedam dve - Time Wise Ružové čistenie
Clear Proof zeleno šedé - už tu bolo spomenuté.
Mary Kay masky: Time Wise rozjasnujúcu
Clear proof ciernu uhlíkovú
Mary Kay Tonikum: Botanical rada pre mladú pleť 🙂
plus užívam každý deň železo a zinok. Ver mi, najlepšie investované peniaze. ten pocit je top.
Nemám nič, ani jeden. Sem tam- jedna dve vyrážky. Mala som to horšie, ver mi. že vraj hormonálne akné mi hovorili... blbosť.
https://eshop.natureal.sk/sk/pletova-kozmetika/... tu máš link na objednanie ordinary prípravkov 🙂
može to byt hormonalne, stresove v prvom rade ale ja by som si isto dala vyšetrit v prvom rade pečen
Ak môžem poradiť, pravidelne navštevujem kozmetičku kvôli čisteniu pleti, mala som chemický peeling, množstvo kúr balíčkami drahej kozmetiky, ale aj vnútornými výživovými doplnkami, rôzne masky.....a aj Isotretinovu liečbu, ale dokonca aj po jej skončení sa akné vrátilo, ale musím povedať, že to bolo možno o 20%c lepšie, stále ale veľké a bolestivé akné... teraz už pár týždňov skúšam biolampu. Hojí a aj predchádza vzniku zápalov. Zdá sa mi, že po rokoch som našla konečne niečo účinné. Zatiaľ to skúšam len pár týždňov, ale zatiaľ môžem odporučiť. Ani jeden zapálený pór. Mám už aj pár pigmentových škvŕn, zvedavá som, či aj na ne zaberie, to chce ale viac času asi. Skúste si najprv niekde požičať, je to drahá vec, ale možno ak ušetrite na inom, do tohto sa oplatí investovať (cca 350-380€), využitie bude u celej rodiny a na množstvo problémov.
@luckai Prečo sa tomu bránila?
To neviem...asi to má ako poslednú možnosť keď už vyskúša všeličo iné...ona to proste nenavrhla, prišla som s tým ja.
Nečítala som cšetky komenty. Viem ako sa cítiš, no ver mi sú aj horšie formy. Mne sa tvoria na brade, nikde inde. Chodila som na dermatológiu, mala som všelijaké krémy masti. Bez výsledku. Pracujem v zahraničí, skúsila som tu v lekárni. Odporúčali mi krém ktorý je veĺmi účinný ( aspoň pre mňa). Nestojí vela a vydrži dlho. Keď sa prestanem natierať znovu sa mi tvoria. Kožná mi chcela predpísať roaccutane ale radšej som nechcela pretože má veĺa negatívnych účinkov. Na príbalovom letáku je napísané, že zmena nastáva po 2 mesiacoch. Pekne vysuší vyrážky, povrchná vrstva sa olupuje a potom je pleť pekná 🙂 koncom októbra na Slovensku budem. Ak by si chcela môžem ti kúpiť, je to voľnopredajný krém. Na SVK nedostupný, cena okolo 12 € a vydrží 3-4 mesiace ba aj viac.
Tiez mam 20 a celu pubertu mam akne, na tvari, na chrbte, podkozne, hormonalne, mechanicke, fakt asi vsetky druhy som uz mala...velmi ma to trapi a nic mi nezaberalo...Stale este bojujem ale postupne vidim zlepsenia. Tu mam zhrnutie:
-chyba bude v zlej hladine hormonov, zvacsa estrogenu, ten sa riesi bud povrchovo antikoncepciou (mala som ju tolko kolko mi odporucali- rok, velmi nezabrala, po vysadeni katastrofa), alebo naozaj od zakladov, na to pomaha jest hlavne zelenu zeleninu, listovu, ta znizuje estrogen, pomohol mi aj maca prasok, estrogen suvisi s problemami s pecenou (beriem pestrec mariansky a samozrejme strava strava strava!)
- ziadne mlieko/mliecne vyrobky, cukor ani biela muka, takisto prechy neodporucam, radsej semienka (ideal lan a konope)
-doplnat vitaminy, zn, odporucam rybi olej
- pomaha velmi aj prerusovane hladovanie ale netreba to hrotit
-pit vela cistej vody (2,5 l) a bylinkove caje (nic sladke)
-stravujem sa takmer vegansky, vela zeleniny, ovocia, whole food, spominala som ziadne mlieko, cukor, biela muka, obmedzit maso idealne ziadne, aspon chvilu (nie, neumrete bez neho)
-jednoducho treba precistit telo od zakladov aby sa mu prinavratil balance a urovnali sa hormony
co sa starostlivosti o plet tyka tak pouzivam sice hlavne prirodnu kozmetiku ale ak je kvalitna aj neprirodna je to vpohode, mne sa osvedcila bioderma sebium sensitive na nu nedam dopustit, spolu aj s cistiacim gelom + zacala som pridavat kvapku CBD do kremu a je to pecka
- pouzivam aj esencialne oleje cajovnik a levandula a ruzovu vodu
- makeup pouzivam normalne a pod neho tu biodermu, ale zacala som nepouzivat tekuty makeup, iba korektor, lebo akne sa makeupom aj tak nezakryje a pride mi to aspon trosku odlahcenie aj ked aspon u mna makeup nemal vplyv na zhorsenie
-pravidelne si naparujem tvar to naozaj pomaha, vytlacam si ich, sice vravia ze sa to nema ale neviem si predstavit nechat to hnisat, to uz robte podla seba
- pozor na bielizen, z nej mam najviac mechanickeho akne, menit podusky casto, naucit sa spat na chrbte, odkedy spim na boku/bruchu vidim zhorsenie. Ruska tiez nepomahaju ale ruskoveho akne sa da zbavit pomerne rychlo, horsie je to vypukle hormonalne, z toho som mala/mam naozaj depresie...ale prisaham po tychto veciach vidim neskutocne zlepsenie, dokonca zacinam mavat dni bez akne aj ked nie vzdy dodrzim vsetko toto a momentalne mam tiez po sviatkoch slabe obdobie ale neda sa to porovnat.
A ano, akne je komplexny problem, masticky od koznej nezaberaju, keby si nacitate naozaj vela info o tom, tak to zistite tiez, ja som vam spisala zmeny ktore som urobila za posledne mesiace a sama som fakt milo prekvapena. Bohuzial, mame smolu, ze vsetko ten sajrajt sa nam vylucuje von cez kozu a mame z toho skaredu plet, je to ako ked niekto nepriberie nikdy a niekto hned, tak nefer je to aj s cistotou pleti...nijak inak sa s tym neda bojovat len ocistit telo. Ked budete lenive (ako niekedy ja) a nedodrziavat to, akne sa nikdy naozaj nezbavite. je len na vas co realne chcete, ci pohodlny zivot alebo zdrave telo a cistu plet 😊
Ahojte. Dievčatá ako ste na Tom ? Mne ostáva do konca liečby cca 1 mesiac len nastalo to ,že moje telo to odmieta začala som a toho dostávať migrény ( volala som kožnej a povedala mi ,že to s toho nemám ,že predtým keď som brala tak som nemala ) lenže ja som mala pokiaľ si telo na to nezvyklo. A povedala mi toľko ,že by bolo dobré to celé dojest lenze telo vôbec nechce spolupracovať viete mi poradiť ? Mám 3 týždne pauzu tyzden beriem ....
Ďakujem
Roacuttane...tu nepomoze nic ine, mozu ti tu odporucat vsetky pripravky sveta, zmeny stravy, hormonalne profily a neviem co... Najst dobreho kozneho a dat si predpisat na 9mes. urcite, potom by sa to nemalo vratit... Hovorim z vlastnej skusenosti od 10r som toho zazila viac nez dost
@reni1512 moja liečba je už skoro rok . Tak myslíš si ,že ten týždeň bude vadiť keď ho nedojem ?
Lebo taká migréna ,že ani tabletky nezaberajú musím chodiť na injekcie ...
@romana1110 ahoj...beries tie lieky? ano maju strasne vela neziaducich ucinkov...URCITE ich dober,tam sa absolutne nesmie prerusit, prave to moze byt dovod ze sa to vrati...vydrz to!!!! ja som mala taku reumu, ze som nevedela vstat z postele, prejde to... sme teraz doma, tak sa das dokopy,ale vydrz, som rada ze si sa tak rozhodla po vsetkych tych komentoch co tu vidim...je to naozaj jedina najschodnejsia cesta
@romana1110 inac...daj si potom taky ocistny cas...nejakymi cajmi, prip. propolis a prirodne veci, aby sa ten organizmus spamatal, aby si mohla casom v klude otehotniet bez komplikacii...🙂

@marinecka95 juuuj prepáč 🙈