Ako bojovať proti nenávisti k samej sebe?
Ahojte. Fu no ako začať. Som mladá baba. Vydatá a mám tri deti. Milujem ich. No neviem už čo robiť. Nemám chuť do života. Všetko robím nasilu. Na tvary úsmev. No v sebe mám bolesť. Nenávisť. Koho nenávidím? Samu seba. Bola som chudé dievča. Pekne. Keď som čakala 1 dcéru pribrala som 25 kg za 9 mesiacov. Popri som robila školu. Po pôrode som stratila aj jednu jedinú kamarátku čo som mala. Proste bez slova prestala so mnou komunikovať. Od vtedy som sa venovala len dcére. A škole. Keď som skončila školu tak dcére. Vydala sa. Narodili sa mi ďalšie dve deti. Čiže s nimi ďalšie kilá. Aktuálne mám strašne vysokú váhu.( 2 mesiace chudnem a schudla som len 6 kg) Som strašne tučná. Sama. Nenávidím všetko čo sa týka mňa. Zavretá stále medzi 4 stenami. Manžel stále v robote. Nikde nechodíme. Ak tak len obchod. Sem tam park z deťmi. To je všetko. Popri opatrujem moju mamku. Snažila som sa nájsť psychológa. No všetkých čo som obvolala sú obsadení. Vôbec neprímaju nových pacientov. Z mojim manželom som sa snažila rozprávať. Ale ten je bez záujmu. Vôbec nevidí ako sa cítim. Ostala som ticho a už o Tom nehovorím. Tak ani on. Ani viac ho to nezaujíma. Povedzte mi. Čo by ste robili? Skúšala som sa skontaktovať aj z internetu psychológmi. Ale nula bodov. Dostala som sa do kruhu s ktorého niet cesty von. A mám strach že to už raz nezvládnem. Už som mala pár ,,záchvatov,,. Trhala som si vlasy. A nemohla sa s toho dostať. Upokojila som sa až po dlhom čase. A to len zato, že bol pri mne manžel. Len že raz sa môže stať že budem sama. Cítim sa sama. Stále mám v hlave, že sa manželovi nepáčim.
@4stanka4 fu. To rovno by som si hrob mohla vykopať a zahrabat sa v ňom. Nikdy ma nepochopila. To by bola vojna keby jej to poviem. Pre ňu žena má len sedieť doma. A starať sa o deti. Nespat. Strážiť ich. Žena nemá na nič právo.
@autorka Poviem Ti vlastnú skúsenosť, starala som sa len o rodičov, nie ešte aj o deti. Ale žiadna pozitívna spätná odozva z ich strany, len skáč a staraj sa. Nikam som nechodila. Ku koncu som toho už fakt mala plné zuby, nevládala som. A keď ich nakoniec odviezli do DSS, tak som vychytala divné záchvaty a depresiu z toho, že som to nezvládla.
Takže, hovorím Ti, vydup si aj čas pre seba a nenechaj sa zničiť. Je to síce Tvoja mama, ale odtiaľ potiaľ.
@simoncik úplne v všetkom máte pravdu. Mamka chodí. O barlách. Sama sa naje. Ale okúpať. Upratať. Veci obliecť. To všetko jej pomáham.
Buď sa budeš riadiť jej názormi a pomaly, ale isto sa do toho hrobu dostaneš. Alebo začneš hľadieť viac na seba, nech si hovorí čo chce.
@vvvvb presne toho sa bojím. Ona netuší o Tom vôbec ako cítim. Ani vedieť nebude. Ale máte pravdu.
V prvom rade zial musis upratat mamu. Nechce opatrovnícku tak zial prides kazdy treti den. Mas 3 deti, ako chces skoncit???? Akoz co si myslis, preco nevladzes???? Ked skoncis v nemocnici, tak to bude uz jedno, lebo vsetci sa budu musiet naucit zit bez teba. Rozumiem tomu, ze je to tvoja mama ale aj ona ma lubit teba a nie len ty ju. To znamena, ze ma sa snazit ta odbremeniť. Pokial to nepochopíš TY, lepsie to nebude a tvoj psychicky stav sa bude zhoršovať. Psycholog ti nepomoze. Ked uz tak psychiater. Ale musis zacat od seba.
Ja by som ti poradila pokracovat v chudnuti, kedze si na dobrej ceste- schudla si uz 6 kg a to je super. Kedze chudnes pomaly, tato vaha sa ti uz pri osvojeni si zdravsieho zivotneho stylu nevrati, takze pokracuj pomaly dalej, bud trpezliva. Co sa tyka muza, skus s nim obcas hodit rec, navrhnut vylet, trvat na nejakom vylete. Co sa tyka tej byvalej kamosky, mas dve moznosti. Bud sa jej ozvi ty, ze ako sa ma po rokoch, co ma nove, alebo ak mas pocit, ze sa neozvala ani ak si sa ozyvala ty, tak to nebola kamoska. V praci alebo aj na kruzku si mozes najst novu kamosku. Poradila by som ti najst si nejaku aktivitu mimo domu, ktoru budes robit sama. Chodit do fitka, chodit na solo tanec, chodit na nejaky citatelsky kruzok alebo nejaky iny kruzok. Co sa tyka psychologov skus napr. ipcko chat, su mladi, ale studuju psychologiu, poradia, alebo stranku www k sebe sk alebo hedepy sk, tam si zaplatis, ale mozes si uplatnit kod kt.si vygenerujes v aplikacii svojej zdravotnej poistovne, alebo vyskusaj pohladat dalej psychologa v ramci tvojho mesta. Este je tu moznost, ak chces osobne sedenie a psychologovia nemaju volne, skus psychiatra. Ak mas uzkosti, mierne depresie, nebud v tych pocitich sama. Hlavne naber sil, zacni sa tesit zo zivota. Mas krasne deti, zdrave deti, mas stale aj maminu, nie si sama, mas kamaratov v rodine a to je najviac, muza mas dobreho, asi jedine sam sa citi podobne ako ty, preto menej komunikuje...ale ku komunikacii o pocitoch ho ani neprinutis, asi tiez si potrebuje oddychnut...skuste si oddychnut aj spolu dvaja...este doplnim, o maminu sa neprestavaj starat. Je viac osamela ako ty a kludne jej povedz ako sa citis. To co ti tu radia, ze nechodit za mamou a najst jej opatrovatelku nie je spravne. Ani tvoja mama si nenasla opatrovatelku, ked sa o teba trebalo starat. Nemusis s nou byt nonstop, ale bud s nou. Pomahaj jej. Rodicov mame jednych a su pre nas na prvom mieste.
No tak prvý človek,ktorý v tvojom živote musí byť spokojný si ty a až potom ostatným,musíš si určiť priority,mama ak môže chodiť,hold musí vstať a postarať sa o seba,tam by som neustúpia ,uvariť jesť aj na stôl dať,drobnosti pomôcť ale zvyšok nech si správy sama,vydala si sa teraz ,je muž a deti,máme keď vadí ,že sa od muža neodlepis,povedz a čo ,chcem byť pri ňom
Buď k sebe taká, aká si k ostatným, starostlivá, zhovievavá, láskavá. Si krátko po pôrode , nie každá žena je za mesiac- dva v predtehotenskej forme , niektorým to trvá dlhšie , nesieš toho na pleciach až príliš. Čím budú deti staršie, tým viac času budeš mať na seba a pre seba. Ale tiež je dôležité ,aby sa matka aspoň do tej miery ,do ktorej je zdravie dovolí ,začala starať sama o seba a pasívne nečakala až ty prídeš a urobíš. Kľudne by som hodiny venovala nácviku sebaobslužných činností alebo jej pomohla vybaviť rôzne pomôcky, ktoré jej to uľahčia, ale aby si ju mala pomaly ako štvrté dieťa je nad ľudské sily. Skús si nájsť kamarátku ,aj tu na MK , určite sú tu ženy, ktoré bývajú blízko teba. Aj jedna káva a hodina mimo domu vedia robiť zázraky .
Skús niekedy aj samú seba pochváliť. Zaslúžiš si to. Manželovi sa určite páčiš a záleží mu na tebe. Nie je natoľko dôležité ako fyzicky vyzeráš. To je spôsobené aj stresom a veľa inými vecami. Podstatné je, že máš úžasne vlastnosti ako napríklad, že si milá, starostlivá, láskavá. A to je niečo čo ťa robí krásnou.
teraz, ked uz je jasne z diskusie, o co ide, ako ti baby pisali - musis si upratat vztah s mamou...nemoze ta kvoli tomu, ze ti pomohla takto vytazovat, prvorada si ty a tvoje deti, posledne 2 deti mas este male, oni primarne potrebuju tvoju starostlivost...moja zlata, tvoje BMI je brutalne, 47,6, to je vysoka obezita, tvoje telo ti uz alarmuje, ze si velmi dlho pretazena, kompenzuje na sebe tvoju zatazenost...pri malom babatku sa tazko chudne, ale si mlada, vydrzis zataz, ale s nasledkami, hlavne na sebe...musis sa vratit k sebe, mamu nepocuvaj, je na teba priviazana, ale tymto sposobom ti nici rodinne vztahy, tvoju psychiku aj telo...hladaj podporu u muza, nemozes byt ticho, tymto "testom" si prejde takmer kazda mama, ze si musi vytycit hranice a priority, ja som mamu odsekla v 33r, lebo by ma znicila, bohuzial
@mabenn všetky máte pravdu. To je problém že ja neviem ako
@bloger ako sa môžem sama pochváliť keď ostatný má len ponižujú. Veľa krát som mala situáciu v ktorej má len položili.
Tak že holt možno sa niekomu budeš javiť ako zlá. To je ale jeho problém, aj to ponižovanie, to je nejaký stav toho druhého človeka, vyjadrenie jeho pocitov, jeho predstáv. Ty nie si povinná splňať niekoho predstavy.
Uplne najvacsiu povinnost a zodpovednost mas sama voci sebe! Ked sa nemas rada, ako mozes chciet po inych, aby ta mali? Mne to dlho pripadalo ako "ezo kecy", ale ked sa mi to ulozilo v hlave pochopila som, ze musime si byt v zivote prioritou a najlepsou kamoskou. Nikto iny s tebou nezije cely zivot, s nikym nemas tak intimny vztah, s nikym inym nemusis vydrzat. A je kua tazke si so sebou ten plnohodnotny a uprimny vztah vytvorit. Si v nelahkej situacii. Ale ako pisali baby, ked nedupnes teraz, dozenie ta to aj s nepeknymi nasledkami. Nefunguje to tak, ze schudnem-> budem v pohode a stastna. Bud (pomaly, v ramci moznosti, krok po kroku) stastna -> o.i. schudnes. Pomojkaj si telo, podakuj mu, ako uzasne zvlada, co si mu nalozila. Vravi sa, ze k stuhlisti sa musis prejest. Dopraj telu pravidelne, dostatok zivin, nestresuj ho este aj malo jedenim. Najdi si k telu, k sebe cestu. Drzim ti velmi palce
Tvoja hodnota nie je v tom ako ťa vidia iní. Len ty vieš čo všetko si zvládla. Skús sa na to pozrieť v pravde. Nie cez optiku ľudí čo ťa ponížili. Všetci čo sme tu ti chceme povedať, že si skvelá. Nech ťa povzbudí všetko to pekné čo ti tu ženy napísali.
6 kg za 2 mesiace je dobra bilancia. Radsej ako viac kg za mesiac a naslednu jojo-efekt, t.j. spatne priberanie. Pokracuj v pomalom chudnuti, kazdy gram sa rata. Bud hrda na svoju pevnu volu. Pomale chudnutie ma viac vyhod: nevysko ia ti vrasky, pokozka ostane pruzna. Vela elanu prajem ❤️🍀
Citam. Naozaj sa skus pekne s usmevom uprimne zdoverit so svojimi pocitmi mamke. Aj keby mama na teba vyletela, zamysli sa nad tym. Mas dobreho muza, ktory pomoze s detmi, co je velke plus ❤️ A pozri si s nim vecer ten film (kasli vtedy na mamku, nemaj vycitky), pritul sa k nemu 🙂
Myslim ze uplne jednoducho.len uz konecne treba nieco povedat.mama mozno ani len netusi co prezivas a ak ta miluje polavi trosku zo svojich narokov.mama chodi aj ked o barliach,no nie je uplne imobilna.myslim,ze ty chces tak velmi kazdemu vyhoviet,ze sa bojis povedat to nahlas.no ver je lepsie povedat to zavcasu ako ked uz sa uolne zlozis a vsetko dad von nevhodnym sposobom.
Ahojky, aj ja som bola po porodoch 🐳 vorvan a nejak sa to utriaslo, casom. Nemam teraz kedy citat 2 strany, tak sorry, ked strelim capa.Takze za matkou chodis ju opatrovat, velmi by ti ulahcilo, ked by su ju mala vas, ked je kde. Rozum jej este sluzi, cize by mohla vsetkych 3 povartovat a ty na bycikel, rano ako sa rozodnie, vyhrad si hodinu, casom das aj 20 km. Uvidis kus sveta, endorfiny ti zdvihnu naladu a energiu na rodinu. Budes v nalade,mozes doniest drobny nakup... "10.hod.doobeda a uz som presla 2 dediny, kus lesa..." 🌞🌳🍄🌲🌻Vyluc cukry a sacharidy, to je zial skoro vsetko... Muka, ryza, cestoviny, zemiaky... Vecer si daj orbitrek 20.min. Keby si nemala stroj ci bike, na bazosi najdes aj za odvoz. Nedepkuj z ubytku 3kg/mesiac,do Vianioc mas 7 mesiacov to mas nejakych 97 kg, ked sa do toho opries.
Pusti sa do boja a bojuj, skus to bez chemie, keby to neslo, nejake antidepka, zial.
necítala som vsetky komentáre, viem, ze ti uz vela poradili, mna napadlo, ze o psa by si sa nemusela starať, daj mu nejaku novu rodinu, napis na soc. siete pravdu, ze sa ho musite vzdať, podaruj ho....
Ale ved 6kg za dva mesiace je super.Ja som schudla za pol roka 10kg a to aj cvicim.si na dobrej ceste
Nenechaj mamou sa manipulovať nenechaj ( je nahnevaná že je natom zle frustrovana) ale za 1. Nikdy sa nezavdacíš. Prvé pravidlo života. Jedine dieta také menšie ti poďakuje 10000x a zviera ( dáky havo to cítiš proste) aj keď nehovorí.
A 2. Prestaň sa vcitovat až tak do ľudí keď oni do teba nie. 3. Naučila si ta a nech je rada ze sú aj iné možnosti ako ty k nej zájsť. To ze sa hnevá keď ty by si rada si oddýchla s 3 deťmi- je manipulácia a apatia..POZOR to si nenechaj. Mame želám inak skore uzdravenie. A ty schudneš neboj napríklad pi veľa.caju napr.zeleneho ten odvodňuje ...budeš cikat ale schudneš nepi vodu caje caje caje mega. 🖤🤎❤️🩹
Skús napísať mesto odkiaľ si. Možno sa tu nájde nejaká žena, ktorá hláda kamarátku a mohli by ste spolu minimálne pokecať 🙂
Ahoj máš toho veľa. Sama mám 4 detí a ak by som myslela len na druhých, tak sa zbláznim. Treba ubrať, dosť máš s deťmi, ak možeš tak psa by som dala preč. My sme mali 2 zajačikov a bola to zátaž popri domácnosti a deťoch, tak sme ich darovali inej rodine.
K tvojej mamke- je ozaj super, že sa o mamku staráš, ale tvoja mamka je sebec. Absolútne neberie ohľad na to, že máš rodinu a vyžaduje od teba na toto tvoje životné obdobie veľa. Častokrát sa o rodičov starajú deti, čo už majú vlastné deti odrastené a majú toho aj tak so starými ľuďmi dosť. Sú niekedy horší ako malé deti. Takže si nastav pravidlá pri svojej mamke, zožeň jej opatrovateľku a budeš mať toho menej. Dnes sú všelijské orgsnizácie, kde prispieva úrad práce. Moja mamka robí opatrovateľku. Tvoja mamka si zvykne, toto nie je len o nej. Kto sa bude o ňu potom starať, keď sa zrútiš? Ty už nie.
K chudnutiu, úpravou stravy vieš pekne schudnúť, aj bez cvičenia. Sama som 4x po porode schudla medzi 20-30kg do cca 4m. Dá sa to, ak chceš pošli mi správu. Ale priorita je si nájsť čas pre seba a čas aj na manžela, proste toto sú veci, ktoré sú doležité pre zdravie aj zdravé manželstvo. Treba zvoľniť, nemožeš byť otrokom vlastnej rodiny. Toto neustojí nikto dlhodobo.
Prepac ale tvoja mama je riadny pripad. Takze o seba sa postarat sama nevie, tebe pomoc tiez a este ma tu drzost prepac ze to nazyvam drzostou si rozhodovat ze opatrovatelka nie a zat tiez nie. Ved ty niesi stroj a niesi povinna sa o nu starat lebo aj si neoddychnej tak sa aj tebe nieco stane a neviem teda kto by sa o mamu postaral
Nemas surodencov? Byt tak blyzsie vezmem ti decka a chod si trosku vyvetrat hlavu. Neviem aky ma zdravozny stav mama ale teda pokial nieje na pristrojoch tak gadam by hodinu dva dala as sama
Asi by som riešila tu opatrovateľku pre mamu, aspon v tom tyždni ked ma manžel poobednu. Mamy sa nepytať...vybaviť a hotovo.....starši ludia vyciciavaju energiu a riadne.....a ak vy skolabujete kto sa o mamku a deti postara. Je to vela na jedneho človeka. Potrebujete trochu čas pre seba...
Čo sa tyka cvičenia asi by som chodila behať, čerstvy vzduch vam spravi dobre, nemyslieť chvilu na nič a len si dychať, a metabolizmus začne trochu spalovať.
Pripadne si nastavte vikendy aby ste chodili behať. Držim palčeky nech mate veselšie dni🤗
Ufff moja zlatá. Veď ty máš toho naloženého za troch... Toto mi príde už na hrane vyhorenia (áno, vyhorieť sa dá aj z vlastnej rodiny). Mama si nevie zaplatiť nejakú pomoc raz týždenne? Normálne jej treba povedať, že v tejto životnej fáze - tri malé deti a manžel v robote to proste nedávam mami... (Mám to podobné, tiež tri deti, našťastie už trošku staršie, čiže už aj helfnem teraz otcovi, ale na striedačku s ostatnými súrodencami). Čo sa týka psychológov, online nechceš skúsiť? Nie je to úplne ideálne, osobný kontakt je vraj lepší, ale určite lepšie ako nič... Napr. www.hedepy.cz alebo https://www.ksebe.sk/location/psychologovia-online. Držím ti palce. Je to len životná fáza, každopádne, ak ti nie je dobré, určite skús aspoň toho online psychológa. A rozhovor s mamou, nech pochopí, že teraz sa ti nedá. Ona v podstate nikdy nezažila takú situáciu, akú zažívaš ty, tak si možno ani neuvedomuje, aké úsilie ťa to stojí, aby si jej pomohla... A ty cítiš výčitky, možno keď sa len porozprávate, tebe sa uľaví a ona s tým bude úplne v pohode, že stačilo len povedať 🤷.
Ahoj. Mám 3 deti 9r, 6r a 3r a uz tretí rok sa starám o 90r starkú, ktorá nič nespraví sama, nenaje sa, neprezlecie, nič. Zvieratá už nemáme, bývame v dome, deti sú všetky zdravé, žiadne nemá našťastie postihnutie alebo dáku vážnu diagnózu ktorá by aktuálnu situáciu ešte zhoršila, ale tiež som sa dostala do stavu, kedy som mala už všetkého plne zuby. Manžel v práci. Nadváha s ktorou neviem pohnúť, lebo emočné jedenie. Ale poviem ti, čo vtedy pomohlo mne. Darmo ti radia chod si zabehať, keď nemáš komu deti nechať a kondička sa tiež zo dňa na deň nespraví, treba do toho pravidelnosť a tu s malými deťmi len ťažko máš. Mne pomohlo keď sa zadarilo a vstala som ráno hodinu skôr ako všetci ostatní, najskôr sa mi síce nechcelo, vstávala som na budík, lebo 5x za noc vstať ku kojencovi a ešte potom si ráno ubrať z času,.. ale tá hodina, ten kľud, nikto nič nechcel odo mňa, všade ticho, iba ja, moje myšlienky, moje potreby, to bolo niečo úžasné a nakoplo ma to na lepší deň. Kniha do ruky, káva, alebo aj nič, len tak ležať na gauči a užívať to ničnerobenie. Od starkej som si najskôr nedovolila odísť na dlhšie ako na polhodinu, otočiť potraviny a domov, teraz ju nechám 2h samú, to je medzi pauzami na wc a už sa nesnažím vyhovieť všetkým. Treba z niečoho poľaviť. A teraz dokonca 2 mes dozadu som začala chodít cvičiť preč z domu na 1 hodinu. Je to iné ako cvičiť doma, lebo každý práve vtedy niečo potrebuje. Ale ten pocit, že muž je s deťmi a ja som preč je skvelý. Keby som len na lavičke mala sedieť, aj tak by som si tú hodinu pre seba dopraialaked už som okúsila aké to je super. Schudla si 6 kg za 2 mesiace, to je veľmi pekne, dokonca ideálne. Pochval sa za to. A z domu sa ti moc asi nedá odísť, ale nechať mamu 2 h a ísť s deťmi na pieskovisko by ti mohlo prospieť, stretneš tam iné mamičky. Opatrovateľka bude stáť peniaze, či znamená, že teda muž bude musieť byť v práci možno dlhšie. Mamke povedz, že jej ďakujem, že ju ľúbiš, ale že tu nebudeš pre ňu na 100%, ale že to neznamená, že sa na ňu vykašleš. Držím palce.

No pozri.nijto ti nekaze dat matku prec.ano mas jej za co byt vdacna a mas sa jej za co odvdacit.to je rodina.aaaale nemas jej robit otroka.nepises ako je na tom mama,ci je uplne leziaca alebo aky problem vlastne ma,ale to neznamena,ze mas prestat zit svoj zivot,zivot so svojou rodinou.mame jednoducho povedz,ze ak sa nieco nezmeni tak sa nebude mal kto o nu postarat a pomoct jej lebo ty mas 3 deti,problem sama so sebou a ak sa nic v tvojom zivote v pristupe inych k tebe nezmebi tak ty budes ta kyora sa zruti.psychycky a fyzicky.a mas 3 malinkendeti ktore ta potrebuju.zze sa staras o mamu a deti neznamena ze nemas narok na cas pre seba a na muza.lebo stratis vsetko.a mama nech sa hneva ak si ju naucila takto fungovat tak ju tera nauc na ine.lebo sa nebude mal kto starat nie len o nu ale ani o deti