icon

Ako by ste definovali liberála?

1. sep 2023

Uvažujem o tom po prečítaní príspevku, v ktorom autorka hľadá liberálne založenú kamarátku.

triss83
2. sep 2023

@annm81 neviem, prečo máš dôvod skomplikovať každú situáciu

mateson
2. sep 2023

@annm81 stále to isté. To,že neexistujú dôkazy môže a nemusí byť pravda. Vychádzaš iba s toho , čím ťa kŕmia médiá. Ja neviem, či to je pravda či nie . Ale ak niekto ľuďom povie, že vakcína je naprosto bezpečná, a toto tak bolo, a človek do týždňa skončí na vozíku (takého poznám) lebo ohluchne , to je sakra problém. Ale ak tomu niekto neveril, bol a stále je dezolát.

annm81
2. sep 2023

@vroni Prepáč, ale toto sú nezmysly. Ako som už v príspevku vyššie písala, absolútna a súčasne pre všetkých rovná sloboda jednotlivca je nemožná, pretože jednotlivci navzájom interagujú. V európskom liberalizme sa nič zásadné nezmenilo, len sa úplne tradične posúva ďalej rovnakým smerom ako doteraz (vývoj je v definícii liberalizmu úplne zásadný). V US ale došlo k obrovskej zmene, kedy sa rozšírilo hnutie, ktoré začalo popierať dôlezité hodnoty amerického liberalizmu.

Alebo ak sa chceš držať svojej definície liberalizmu ako práv jednotlivca (citujem ťa), tak potom nikdy žiadny liberalizmus v Európe neexistoval. (V zásade ani v US, ale predsa len tomu boli bližšie)

annm81
2. sep 2023

@mateson Tak ok, môžme to definovať presne, lebo áno, možno existujú aj dôkazy existencie veľkého špagetového monštra. Tak teda, keď dôkazy nie sú známe. Možno fakt existujú nejaké dôkazy o tom vraždeni detí, ale nemá ich nik - ani médiá, ani Rusko, ani Zem a Vek ani Brat za Brata, ale niektorí tvrdia, že ich majú a nedokážu svoje tvrdenie dokázať. A to sú dezinformátori.

annm81
2. sep 2023

@triss83 Pod komplikovaním myslíš na to výživné? Nuž napr. preto, aby bolo možné jednoduchšie vymôcť od rodiča peniaze. A tiež preto, aby neplatič výživného bol rovno dlžníkom sociálnej poisťovne, z čoho mu vyplývajú nepríjemnosti, ktoré by mohli byť vcelku motivujúce.

triss83
2. sep 2023

@annm81 na Slovensku systém výživného funguje veľmi dobre. Najlepšia zmena prišla so zákonom o odobratí vodičského preukazu, toto je dosť dostatočný dôvod na to, aby si rodičia svoju povinnosť plnili. Zároveň funguje náhradné výživné, pri problémoch nastupuje polícia(trestné stíhanie) následne exekútor. V tejto oblasti nevidím dôvod na to, aby výživné išlo cez sociálnu poisťovňu. Sociálna poisťovňa má dosť svojej agengy a toto tam skutočne nepatrí.

mateson
2. sep 2023

@annm81 toto je neskutočná somarina.Myslim, to výživné soc. poisťovní. 🤦 Toto mohlo napadnúť fakt iba b.ba. Vo väčšine prípadov to tomu čo neplatí výživné bude úplne u zadku, čo dlhuje soc. poisťovni. To sú väčšinou adepti , že je im to šumafuk. Navyše , tie nástroje čo napísala

@triss83 predomnou sú dostačujúce. Vodičák je najviac.

autor
2. sep 2023

@mizoko "Poďme do nich!" bolo hlavné heslo strán PS + Spolu vo voľbách 2020, pôvodne to malo smerovať na voličov Kotlebu, avšak vymklo sa im to z rúk, používali to i proti ďalším, s nimi nekooperujúcim, neliberálnym stranám.

A tento bojový pokrik plus infantilné provokovanie na mítingoch protistrán pískaním, bubnovaním, zvonením na zvoncoch (na youtube bývali zavesené videá) plus samozrejme agenda, s ktorou sa množstvo ľudí nestotožňuje sa im podľa politológov (a pripustil to aj Beblavý) nakoniec vypomstili a nepreliezli do parlamentu, pretože situácia v tom predcovidovom období zďaleka nebola taká exponovaná ako trebárs dnes, ostrá konfrontačná kampaň voličov znechutila a vlastne si sami zapríčinili, že nezískali dostatok hlasov.

mizoko
2. sep 2023

Ďakujem za vysvetlenie 🙂

autor
2. sep 2023

Rado sa stalo.

slovakboy
2. sep 2023

Liberál je človek čo sa nestará druhému do jeho spôsobu života a názoru. Vie pochopiť viac názorových strán. Rešpektuje druhého. Dokonca aj konzervatívcov. Vie porozumieť ateistovi aj kresťanovi aj moslimovia. Aj Preto by liberáli nemali sa uchyľovať k praktikám rusomilov a konšpirátorov. A možno ani ich tak nazývať hoci niektoré veci treba nazvať pravým menom. Zlo je zlo a agresor je agresor. Keď niekto prekrúca vedecké fakty a historické fakty tak je konspirator. Ak ale niekto chce žiť konzervatívne a nechce tu novinky zo zapadu, treba ho rešpektovať.

autor
2. sep 2023

Na margo zverejneného programu PS - pripúšťam, že tam majú i prospešné zámery, ale... je pekné deklarovať nižšie zdanenie práce, nižšie odvody, postavenie 3 veľkých nemocníc, plánovať skokovité navýšenie platov učiteľov, zvýšiť investície do vedy a digitalizácie, zaviesť štátne pôžičky s nekomerčným úrokom, zdostupniť náhradné bývanie či bývanie pre mladých, fotovoltaiku pre obyvateľstvo... len akosi zabudli napísať, kde na všetky investície (popri zvýšení zazmluvnených investícii do zbrojenia) chcú vziať.

Nedivím sa skeptickým názorom na program u čitateľov sme.

Ani zmienená, kulantne nazvaná "úprava zdanení finančných aktív" (pre firmy) by na to nestačila, o vyššom zdanení aktív obyvateľstva (nehnuteľnosti, dedičstvo, darovanie ap.) možno preventívne nie je zmienka.

vroni
2. sep 2023

@annm81, isteže absolútna sloboda a individualizmus nie su možné. Nedokážem porovnať aktuálny liberalizmus v USA a Európe, lebo mi chýbajú priame a seriózne kontakty. Avšak obrovský posun liberalizmu smerom k radikálnej lavici v EÚ je viac než zjavný a kombinácia liberalizmu a lavice je posunom ku komunistickým ideálom, kde spoločnosť (resp. jej vedenie) rozhodovalo o prospechu jednotlivca.

slovakboy
Autor odpoveď zmazal
slovakboy
2. sep 2023

Anonym si tu vymyslel tému aby mohol anonymne prezentovať svoje politické názory. Ďakujem neprosím.

annm81
2. sep 2023

No ale odkiaľ na to vziať je otázka na v podstate všetky zvoliteľné strany. Otázne je, ak by PS bola vo vláde, budú kradnúť ako Smer? Alebo dokážu nejaký významný balík peňazí takto ušetriť? Lebo Slovensko by vyzeralo inak aj za vlád Smeru, ak by sa nerozkradlo, alebo nekompetentnosťou neprišlo o miliardy a miliady za mýtny tender, diaľničné PPP, nákup sanitiek, spor s Unionom, elektronické zdravotníctvo atď. atď. Smutné je, že peňazí na Slovensku zas nie je úplne málo, ale korupcia a neschopnosť bránia ich rozumnému využitiu.

autor
2. sep 2023

@slovakboy napíš, pls, či ťa niekto prosil, aby si sem prispieval. 90 % politických tém je tu anonymných, práve kvôli rýpačom, napriek tomu do nich píšu ľudia, ktorí dokážu zaujímavo vyjadriť svoj názor.

autor
2. sep 2023

Kradlo sa za každej vlády od čias Moravčíka, vrátane Dzurindových vlád, a nemyslím, že okolité krajiny sú v tomto svetlou výnimkou, korupčné aféry sú všade vo svete, od chudobných afrických krajín po zámorie. Momentálne je však akútnym problémom i ne-čerpanie eurofondov, predčasom som zachytila v správach, že Poliaci aj Maďari ich pre tento rok majú na 90 % vyčerpané.

Bol by Šimečka a spol výnimkou?

annm81
2. sep 2023

Je naivné čakať, že akákoľvek vláda kdekoľvek na svete nebude vystavená pokušeniu korupcie a že tomu odolá. Ale miera korupcie a neschopnosti medzi rôznymi našimi vládami je veľmi odlišná a z toho vyplývajú zásadne iné vysledky vládnutia. Rovnako to platí aj pre neschopnosť. To čerpanie eurofondov je katastrofa. Či by bolo PS menej korupčné ako Smer a schopné aspoň z polovice ako SDKÚ? Predpokladám to, ale samozrejme budúcnosť nevidím.

slovakboy
2. sep 2023

Ok prepáč, pokúsim sa zaujímavo vyjadrit svoj názor: . Nepodporím nikoho, kto bagatelizuje korupciu minulých vlád hlavne argument typu kradlo sa vždy a všade tak sa nedivte. Ako mantru to opakujú práve voliči Smeru (osobná skúsenosť) a chcú tým ospravedlniť svojho obľúbenca. Šimečka je preto logická voľba. Mimochodom viete niekto aký veľký majetok šiel do dedičstva po smrti pána Pašku? Lebo ja som počul, že miliarda Eur a nechce sa mi tomu veriť.

autor
2. sep 2023

@anm81 s tým sa dá súhlasiť.

Treba uznať, že ps má sťaženú pozíciu v tom, že v podstate je preferovaným partnerom pre prípadnú koalíciu výlučne pre sas, ak nerátam pravdepodobne mimoparlamentných demokratov a modrých.

Hlas už jednoznačne inklinuje ku smeru, Majerský vyhlásil, že kdh nepôjde do vlády s tým, kto presadzuje registrované partnerstvá a kollárovci i aliancia s veľkou pravdepodobnosťou zostanú mimo. Kto zostal? Oľano, možný partner tak na polrok.

No ale kandiduje až 25 strán... uvidíme.

kristiii
2. sep 2023

@triss83 náhodou to opatrenie ohľadne výživného je skvelý nápad. Akurat tebe asi nedochádza, že to nie je opatrenie pre rodiča - platiča, robiť naňho bububu, ale pre toho, ktorý sa o dieťa stará. Ono je totiž pekné, že existuje možnosť podať TO, brať náhradné výživné... lenže...toto všetko musí rodič riešiť, obehať, zdokladovať...(zatiaľčo druhý má v paži). Druhý nech má v paži kľudne aj naďalej, ale koľko nervov, času a aj peňazí by si ušetrili tí, ktorí sa starajú. Skoro by som im za toto aj hlas dala 😅

triss83
2. sep 2023

@kristiii reálne si aj riešila túto situáciu? Ja áno a viem, že to je dostatočné,na to, aby sa výživné dostalo k rukám rodiča, ktorý má dieťa zverené do svojej starostlivosti. Týmto zásahom, sa to ešte viac skomplikuje, budeš mať ešte viac vybavovania,ako doteraz. Sociálna poisťovňa nie je pripravená, riešiť ešte aj takúto agendu. Vieš, čo to bude obnášať? Na sociálnu poisťovňu budeš musieť nosiť všetky rozsudky o výživnom, o zmene výšky výživného, o skončení platenia výživného. Tým pádom tam budú reálne potrebovať ďalších pracovníkov, zriaďovať pre každého zvlášť agendu, zvlášť sledovať výšky platieb výživného, usledovať si pravidelnosť platieb, následne posielať platby matkám, otcom.... atď. Bude z toho zbytočný chaos.

kristiii
2. sep 2023

@triss83 áno a takto by mi to vyhovovalo viac. Okrem toho, väčšina rodičov sa to najprv snaží riešiť "podobrom", teda aspoň čo ja poznám a aj to sú ďalšie nervy. Takto by mohlo veľa rodičov kľudne spávať nech už má ten druhý úmysly a morálku akúkoľvek.

triss83
2. sep 2023

@kristiii chápem,ako to myslíš. No je mylné domnievať sa, že týmto zásahom sa niečo zmení. Nič. Žiaľ. Rodičia, ktorí neplatili teraz, sa zázrakom nezmenia a budú v tomto pokračovať. Oni to totiž robia úmyselne.

kristiii
2. sep 2023

@triss83 ok, však nech štátu neplatia. Ak štát zaplatí rodičovi, ktorý sa stará a bude to potom vymáhať od dlžníka, som s tým okej. V podstate to tak funguje aj teraz, akurát za prvotných opletačiek od toho, kto má nárok. Chápem to tak, že toto by na seba prevzal štát. Radšej nech sa prijmú ďalší zamestnanci v takejto oblasti, čo to budú riešiť.

triss83
2. sep 2023

@kristiii veď predsa oni nepovedali, že to bude platiť štát 😉😊, vraj sociálna poisťovňa bude medzičlánok, medzi rodičmi. Čo je podľahol mňa úplne zbytočný proces. Takže keď otec nepošle výživné sociálnej poisťovni,tak sociálna poisťovňa nepošle matke a sme tam, kde sme aj teraz.

lulua15
2. sep 2023

Je to na smiech lebo naši liberáli sa na liberálov len hrajú,sú nebezpeční ich ideológia je strašná. Každý kto je proti nim je nepriateľ,neznesú opačný názor a kritiku. Za najväčšiu sektu u nás považujem Sas a PS. A každá pričetna matka by toto dovoliť nemala aby títo nám vládli a našim deťom vymyvali mozgy

kristiii
2. sep 2023

@triss83 ja som čítala ich stránku aj predtým a presne o tú ľahšiu vymožiteľnosť by malo týmto krokom ísť..takže za mňa 👍

kristiii
2. sep 2023

@lulua15 a akú stranu by mala taká príčetná matka podľa teba voliť? Daj nejaký tip.