icon

Ako by ste reagovali vy?

5. dec 2022

Chcem postoj nezainteresovanej osoby, ako som ja. Celu situáciu som dnes len zažila a jedna z aktérok sa má pýta na názor, ale ja názor popravde ani nemám. Chápem jednu aj druhu stranu, preto má zaujíma ako by reagovala vacsia skupina zien.
Stala sa taká situácia na cvičení s detmi… dnes tam doslo ku “konfliktu” medzi mamickou(mamicka s jedným dietatom vo veku 2 roky, obdobie vzdoru, truc atd) a cvicitelkou (vyštudovana, má xy kurzov na výchovu deti, sama je školitelka na tieto cvicenia, ovláda manipuláciu s babatkami, no proste teóriu sype z rukáva, je vzdelana, akurát že nemá vlastne deti a tým pádom ani vlastne skúsenosti)
O tom, že nemá deti som do dnešného dňa ani len netušila. Furt som ju mala ako vzor matky, vždy usmiatej, postava tip top, pozitívne naladená atd atd… to len na okraj.
Jedna mamina chodi na cvičenie s dcérkou, ked sme mali asi v tristvrtine cvocenia prestávku, detičky sa mohli ísť napit. Spomínaná mamicka zabudla flasu z vodou v aute, proste kameň urazí bol že dieta chcelo vodu z jej fľaše. Nemusím vám vysvetľovať, ako sa niektoré deto v tom celu dokazu zaťať.. po skončení tej krátkej prestávky to dievčatko neprechádzalo a pýtalo vodu, ponúkala som aj našu flasu, aj z pohára ale nepomáhalo. Situácia sa na chvíľu ale ukludnila a pokračovali sme v hre… tesne pred koncom, ked sme malo záverečnú pesničku si dievčatko na vodu spomenulo a začalo plakať.
Cvicitelka povedala mamičke citujem:
“prosím ta Monika, zober si už malu preč, zdá sa mi že jej nejak moc tolerujes a mala je podľa mna veľmi rozmaznaná, ked nevie vydržať chvíľu bez vody buď si ju ukľudní, alebo odídte”
Mamicka na to:
“To si trosku podľa mna prehnala, ty si zabudla ake je to mat dieta v obdobi vzdoru?”
cvicitelka ”ja deti nemám”
Mamicka” nemas? tak ked porodis aspoň jedno, mozme sa baviť o tom koho decko je rozmaznané”
Postavila sa a odišla aj s malou…
Nám sa všetkým otvorili ústa dokorán, jednak z tej situácie a jednak z tej informácie, ze cvicitwlka dieta nemá a naozaj nám niekoľko krat dávala take rady, ze si vlastne dieta nemôžme nechať skákať po hlave atd. Takze z jednej strany chápem mamicku, ako to myslela, Levo niekedy tie rady od cvicitelky (napríklad ak ma dieta amok, rozprávame mu a vysvetľujeme pohľadom do oci, to u môjho syna NIKDY nefungovalo 😁)
z druhej strany chápem aj cvicitelku, lebo reálne ma niečo odštudované a skúsenosti ma, akurta nie s vlastnými.
Mamicka mi napísala súkromu správu, čo sa dialo po odchode a aký mma na to názor, či reagovala zle. Podľa mna nereagovala zle, asi by som povedala to iste. Ktovie. Akurát ona nevie či ma teraz prerušiť cvičenie úplne alebo sa ma ospravedlniť a pokračovať…
Viac hláv, viac rozumu. Raďte

magdusaaa
6. dec 2022

Podla mna sa mamicka zachovala uplne normalne ,a ja ju uplne chapem ,som matka troch deti..A jedna vec je studovana a druha vec je odskusat si mat deti v praxi...Takze cvicitelka nech rozprava o rozmaznanosti az ked bude v praxi vychovavat svoje deti nie v knihach!

sisaka
6. dec 2022

@miadi tak to o vracani tovaru ani nehovor, ja dodnes, keď idem vracať sa blbo cítim, aj keď viem, že tu žiadne rošambo nebude, zoberú, vrátia peniaze a ide sa ďalej 😀
Ja tiež neskúmam, či úprimný úsmev, či nie, to je automatika, že sa človek usmeje, keď s niekym komunikuje, ja stále nechápem tú potrebu dať druhým najavo, že dnes som vstala hore riťov a budem húkať okolo seba na všetkých a hádzať vražedné pohľady. Ak vôbec nejaké pohľady sú, na Slovensku sa často na teba predavačka ani len nepozrie, ani keď ti peniaze vydáva 🤦‍♀️ Ale tak nebola som 6 rokov, možno je to zase o čosi lepšie, ide teraz muž so synom, tak som zvedavá na zážitky …

panelacikova
6. dec 2022

@miadi ja som sa nikdy na SK nestretla s takýmto jednaním a skúsenosťami, ako opisuješ ty. či už u lekárov alebo ako zákazníčka. ja osobne si myslím, že aj ja ako zákazníčka, ak prejavím slušnosť, tak aj ten predavač to opätuje. a ak by som sa náhodou stretla, tak mu niečo slušné, ale vhodné (jeho chovaniu) poviem a odídem... takže tak nejak zareagovala aj matka dieťaťa, už je len na nej, či sa tam vráti alebo podá sťažnosť za nevhodné správanie cvičiteľky (má určite kopu svedkov) a bude žiadať vrátiť alikvótnu čiastku za ďalšie neabsolvované hodiny. ak to teda mala predplatené.

oliolijanka
6. dec 2022

@andreatytler A sme znova pri kapitalistickom zmyslani.
Ano zakaznicka dava instruktorke peniaze, ale instruktorka dava cenne rady nad zlato.

Ak kupujem od pekara chlieb, nemam väcsie pravo, ako on, uvolnit svoje emocie. On mi dava chlieb, ja jemu bezcenne papieriky.

Ale samozrejme, kym mame vsetkeho nadbytok, tak si to neuvedomujeme.
Tym netvrdim, ze pekar moze byt neprijemny. Tvrdim, ze moze urobit chybu, za ktoru sa moze ospravedlnit.

Samozrejme, ze zlihali obe, ale sme ludia. Ta, ktora sa neospravedlni, ta zliha znova.

A ano, v kapitalizme by sa instruktorka mala usmievat od ucha k uchu na toho, kto plati, ja ti to nevyvraciam.
Ale aj v kapitalizme sme stale ludia. Mozno instruktorke vcera oznamili, ze deti nikdy mat nebude, mozno jej umrel niekto z rodicov, mozno ju podvadza manzel.

Takze este raz, zlihali obe.

h2
6. dec 2022

@oliolijanka Ty kupuješ chlieb za bezcenné papieriky? Lebo ja za peniaze. 🤔

h2
6. dec 2022

@oliolijanka A ešte: nezvyknem tu opravovať gramatiku, ale pod vplyvom inej diskusie, ktorá tu práve prebieha a ešte kvôli tomu, že si to napísala celkovo 3x, čiže nemôže ísť o preklep, mi to predsa len nedá: správne je "zlyhali".

miadi
6. dec 2022

@panelacikova to je tak klasicke Mk obvinit toho co sa stazuje ze Nebol slusny. Ja som dost trpezliivy a slusny clovek . Uplne slusne s kludom som reklamovala tovar. Pan predavac bol vyslovene neprijemny. Robil drahoty vymenit Tovar ktory bol v zaruke kupeny den ored tym. Tvrdil ze som musela urobit vela kav ked je to take “spinave v nutri .” Ten co nezije na Svk nema narok povedat nieco negativne na nic co sa tyka Svk . A ked mà svoju skusenost Tak je oznaceny za Cuki a Luki 😂

terezka1947
6. dec 2022

Myslím,že na svete by bolo krajšie,keby sa k sebe ľudia správali navzájom s úctou a slušne.
Nevysovali sa. Lebo či chceme,či nie,navzájom sa všetci potrebujeme.
Ono je to potom taký reflex...ku mne sa správa niekto zle,ja mu to vrátim,čo si on o sebe myslí....a potom to už ide.

panelacikova
6. dec 2022

@miadi ja som ťa neobvinila. ja som písala, že mám dobré (zatiaľ) skúsenosti. a že mne sa doteraz jednoducho darilo a ak som bola milá, mala som rovnakú odpoveď. tým nechcem napísať, že raz sa mi to nemôže stať... a možno sa aj stalo kedysi, ale zabudla som, lebo som tomu nepripisovala taký šialený význam, ako autorka. jednoducho stávajú sa aj horšie veci a ideme ďalej. len mi jedno napíš: kde som ja koho obviňovala? Ďakujem.

sisaka
6. dec 2022

@oliolijanka ja kupujem chlieb za “papieriky” ktoré som dostala za moju prácu, nekreslím si ich doma na hajzlovy papier. Za svoje “papieriky” očakávam adekvátny servis alebo produkt. Z ľudského hľadiska mi môže byť ľúto, že pekár ma ženu v nemocnici a toľko nad ňou rozmýšľal, že cesto nechal prekysnuť a chlieb v peci spálil, ale za svoje “papieriky” chcem kvalitný chlieb a keď taký nedostanem, tak si kúpim niekde inde. Tak ako ja musím odviezť nejakú prácu na úrovni, aby som tie papieriky dostala, tak ju musí odviezť aj ten, čo moje papieriky chce a uvítam, keď mi ho predá s usmevom a zaželanim pekného dňa.

panelacikova
6. dec 2022

@h2 existuje aj slovo "líhať".... možno si to niektorí mýlia.

miadi
6. dec 2022

@panelacikova vzdy pozdravim poviem prosim a dakujem nikoho neurazam v restike som sa stazovala len raz ked som mala na tanieri 3 cierne vlasy. Raz som mala 2 a este som to dako prekusla ale 3 uz je moc 🤣a presla ma chut Tak som len zrusila objednavku Aj ked mi nukali ze mi urobia gratis nove . 😁

panelacikova
6. dec 2022

@miadi tak si mala sakra smolu asi... alebo si fakt trafila na debilov... je to o ľuďoch skrátka 🙂 našťastie, ja mám fajn skúsenosti a dúfam, že to tak aj ostane... ale ak nie, svet sa predsa nezrúti, poviem si svoje a odídem 😀 to ja som zase držka nevymáchaná. možno je to zo mňa akosi "cítiť" a tak na moju milotu mi odpovedajú milotou 😀

sisaka
6. dec 2022

@panelacikova ty si sa nestretla? Ja som na Slovensku žila takmer 30 rokov a stretávala som sa s tým denne - či už v práci, v obchodoch, úradoch, u lekárov… a dodnes sa stretávam a to tam chodím raz za 5-6 rokov.
Ja sa správam vždy slušne, tak som bola vychovaná - pozdraviť, ďakujem, prosím, s dovolením… moji rodičia sú stelesnenie slušnosti, tí si s prepáčením dajú “srať” na hlavu a neozvu sa a neustále sa s tým potýkajú a to majú obidvaja po 70ke, tak by už človek čakal, že budú mať aspoň úctu k seniorom.

Neverim, že si sa s tým nestretla, skôr to nevnímáš, lebo v tom žiješ a príde ti to normálne.

panelacikova
6. dec 2022

@sisaka nie, nežijem v tom, dokonca by som mohla túto poznámku pochopiť aj ako urážku (že ja som drzá, tak nevnímam iných drzých)....
ja si potrpím na normálne a slušné správanie. ako píšem trošku vyššie, možno je zo mňa cítiť to, čo nie je z tvojich rodičov. že ja si na hlavu srať nenechám. akože ak som sa stretla (ale to už muselo byť sakra dávno), tak si to nepamätám... ba dokonca už premýšľam, že napíšem na jedného pána z Datartu u nás v predajni chválospev, čo je tak úžasný, že mi pomohol aj s vecami po nákupe, na ktoré sa mohol z vysoka vytoto.... preto tam nakupujem stále a stále vyhľadám práve jeho. a stále je ochotný, milý, ústretový (nielen ku mne, nie je za tým nič osobné) ku všetkým. a takto by som mohla vyrátavať ďalej. baby v Bille, kúsok odo mňa. to isté. stále prehodíme pár slov, zasmejeme sa, pohodička. včera problém s autom (mojím) na pumpe. obrátila som sa na úplne cudzích ľudí s prosbou a úsmevom, bez problémov pomohli. aj muži, aj ženy. proste fakt nemám problém. ale nemám problém ani otvoriť ústa a slušne požiadať o to, čo chcem a čo ma zaujíma alebo čo potrebujem.

miadi
6. dec 2022

@panelacikova citam medzi riadkami a pripomenula si mi niekoho co mà obvinil ze urcite som nebola slusna ked som sa stazovala v recenzi na dovcu v Oman kde mali casnikov z indie ktori prevracali ocami a vrcali ked som ich slusne prosila o vodu . Normalne jeden na mna zavrcal 😁ako pes. Nikto tam nebol. Aj k mojej mame sa tak chovali nechapem ci mali problem ze sme zeny lebo chlapov v pohode vnimali nas ignorovali odmietali obsluzit. Boli sme bez chlapa s babom Mozno mali problem a mysleli ze single mama alebo co . Nech uz to bolo cokolvek Nema to ospravedlnenie. V restike mali service z filipin a ti boli super. Mozno mas len stastie. Alebo uz nevnimas ked je Niekto neprofesionalny . Mozno zijes na malom meste a tam zvyknu byt ludia slusnejsi ked je to maly svet .

miadi
6. dec 2022

@panelacikova hah Tak Ja sa zas tiez nedam. Raz sme boli v egypte a brat mal genialny napad nastupit do neoznacenej dodavky co bola na ulici,ktora nas mala niekde odviezt a dake decko total drzy vyjednaval cenu a viezli nas uplne inym smerom .. ze sa ma Asi bal ked nam teda zastavili a vypustil nas. Ja sa tej mame necudujem ze reagovala Ako reagovala. Dieta mala mrzute a hnet ju vyhadzuju ? A ten koment ze velmi rozmaznane dieta . . Len sa ohradila. Mohla nieco horsie povedat.

panelacikova
6. dec 2022

@miadi žijem v jednom z väčších miest na SK. a trvám na tom, že je to o ľuďoch, asi mám proste šťastie na tých normálnych 🙂

panelacikova
6. dec 2022

@miadi ja som sa k danej téme vyjadrila ešte na začiatku. neskôr som to rozvinula. potom to autorka ešte raz upresnila a opäť som sa vyjadrila. myslím si, že mi nemôže nikto nič vytknúť... 🙂

miadi
6. dec 2022

@panelacikova napriklad v tej nemocnici s malym maju vyhradenych 20 minut na jedlo .. mas si ho vyzdvihnut a doniest do izby. Po 10minutach mi dosla sanitarka vycitat “ mamicka nemozete tu mat jedlo tak dlho !’ Uplne zbytocny stres Maly este nejedol Nebol hladny mal infuzku a bolo to Este stale v ich vyhradenom case. Dufala som ze si este da.. A ten ton Akoby mamicka bola nadavka. No potom mi mama doniesla jedlo prenho a zas bolo zle ze nechce to ich. Hoci to maju dovolene. 😞robili mu covid test na pohotovosti a v nemocnici si urobili dalsi no ani mà o tom neinformovali jednoducho ho urobili ze len daky vyter treba az potom neskor dr povedal. Proste som zvyknuta ze tu ta dr informuju nez nieco urobia. Komunikuju . Tu sa zeny vecne pytaju veci ktore by sa mali v pohode vediet opytat svojho dr. Z nejakeho dovodu to bude.

panelacikova
6. dec 2022

@miadi no vidíš. ja som bola napríkad s mojou na detskej kardiológii, tuším 4 dni. a tiež nemala vždy hneď chuť a to už mala vtedy viac než 11. a nechali nám to na izbe aj 4 hodiny. dokonca pre to chodili potom až upratovačky a vždy sa slušne opýtali, či to môžu vziať alebo budeme ešte jesť...

megan777
6. dec 2022

@miadi presne vystizne

miadi
6. dec 2022

@panelacikova no v tejto nemocnici to bolo take divne chovali sa ako ten manzel co vycita zene ked su deti chore. Tam bol aj zakaz dotknut sa zaluzii normalne cedulka na stene. Ale hovorim ten dr na pohotovosti bol velmi mily empaticky.

oliolijanka
6. dec 2022

@h2 Dik za opravu. Je to pre mna naozaj novinka, ze zlihat je s tvrdym y, lebo ja to dokonca aj mäkko vyslovujem😊
Znova som sa nieco nove naucila a snat na moju obhajobu, väcsinu zivota zijem v zahranici a pisanu slovencinu pouzivam iba tu.
Ale naozaj dakujem😊

h2
6. dec 2022

@oliolijanka Nemáš za čo, myslela som to v dobrom.

miadi
6. dec 2022

@h2 haha toto slovo ani Ja Neviem nikdy ci davam spravne i y a je to take trochu paradoxne niekomu pisat ze Niekto zlihal a mat v tom vlastne gramaticke zlyhanie . Mam pocit ze tiez davam i 😇skusim si to zapamatat .. zlyhanie ako zly ..

horislava
6. dec 2022

Chudá dieťa chcelo vodu 🤦😤😔 cvičiteľka sa zachovala maximálne nevhodné keď je taká študovana a skúsená a takto jej praskli nervicky ...

miroslava21
6. dec 2022

Pani cvicitelka ked ponuka sluzby pre 2 rocne deti musi ocakavat ze obcas sa stane takato situacia a nezachovala sa teda primerane. Male dieta sa proste este len uci spravat a nemoze ocakavat ze kazda hodina bude tip top. Ak ano, tak je fakt naivna a ma len naozaj teoreticke skusenosti. Situaciu profesionalne nezvladla vzhladom na jej skoliania ci kurzy.

pbra40
6. dec 2022

Chyba cvicitelky.
A byt na mieste maminky, kurz dokoncim tie dve lekcie.
Ale dalsie by som uz neplatila

magdusaaa
6. dec 2022

@pbra40 presne pravdu hovorite