icon

Ako by ste reagovali vy?

5. dec 2022

Chcem postoj nezainteresovanej osoby, ako som ja. Celu situáciu som dnes len zažila a jedna z aktérok sa má pýta na názor, ale ja názor popravde ani nemám. Chápem jednu aj druhu stranu, preto má zaujíma ako by reagovala vacsia skupina zien.
Stala sa taká situácia na cvičení s detmi… dnes tam doslo ku “konfliktu” medzi mamickou(mamicka s jedným dietatom vo veku 2 roky, obdobie vzdoru, truc atd) a cvicitelkou (vyštudovana, má xy kurzov na výchovu deti, sama je školitelka na tieto cvicenia, ovláda manipuláciu s babatkami, no proste teóriu sype z rukáva, je vzdelana, akurát že nemá vlastne deti a tým pádom ani vlastne skúsenosti)
O tom, že nemá deti som do dnešného dňa ani len netušila. Furt som ju mala ako vzor matky, vždy usmiatej, postava tip top, pozitívne naladená atd atd… to len na okraj.
Jedna mamina chodi na cvičenie s dcérkou, ked sme mali asi v tristvrtine cvocenia prestávku, detičky sa mohli ísť napit. Spomínaná mamicka zabudla flasu z vodou v aute, proste kameň urazí bol že dieta chcelo vodu z jej fľaše. Nemusím vám vysvetľovať, ako sa niektoré deto v tom celu dokazu zaťať.. po skončení tej krátkej prestávky to dievčatko neprechádzalo a pýtalo vodu, ponúkala som aj našu flasu, aj z pohára ale nepomáhalo. Situácia sa na chvíľu ale ukludnila a pokračovali sme v hre… tesne pred koncom, ked sme malo záverečnú pesničku si dievčatko na vodu spomenulo a začalo plakať.
Cvicitelka povedala mamičke citujem:
“prosím ta Monika, zober si už malu preč, zdá sa mi že jej nejak moc tolerujes a mala je podľa mna veľmi rozmaznaná, ked nevie vydržať chvíľu bez vody buď si ju ukľudní, alebo odídte”
Mamicka na to:
“To si trosku podľa mna prehnala, ty si zabudla ake je to mat dieta v obdobi vzdoru?”
cvicitelka ”ja deti nemám”
Mamicka” nemas? tak ked porodis aspoň jedno, mozme sa baviť o tom koho decko je rozmaznané”
Postavila sa a odišla aj s malou…
Nám sa všetkým otvorili ústa dokorán, jednak z tej situácie a jednak z tej informácie, ze cvicitwlka dieta nemá a naozaj nám niekoľko krat dávala take rady, ze si vlastne dieta nemôžme nechať skákať po hlave atd. Takze z jednej strany chápem mamicku, ako to myslela, Levo niekedy tie rady od cvicitelky (napríklad ak ma dieta amok, rozprávame mu a vysvetľujeme pohľadom do oci, to u môjho syna NIKDY nefungovalo 😁)
z druhej strany chápem aj cvicitelku, lebo reálne ma niečo odštudované a skúsenosti ma, akurta nie s vlastnými.
Mamicka mi napísala súkromu správu, čo sa dialo po odchode a aký mma na to názor, či reagovala zle. Podľa mna nereagovala zle, asi by som povedala to iste. Ktovie. Akurát ona nevie či ma teraz prerušiť cvičenie úplne alebo sa ma ospravedlniť a pokračovať…
Viac hláv, viac rozumu. Raďte

radkaradix
6. dec 2022

@sheila121 je rozne ucit ucivo v skole, na to nemusis mat svoje deti, a je ine kazat o vychove a rozmaznanosti, ked nemas vlastne deti ;)

zuzi0911
6. dec 2022

Úprimne byť na mieste mamičky...odídem aj sama,vzdor nevzdor, ale nik nie nie zvedavý na moje úrevane dieťa....a mne by to bolo max .hlúpe tým niekoho rušiť...
Co sa týka situácie,,,za roznaznanu ju označiť nemusela ...ale ,ak by ju slušne požiadala, aby si dcéru ukludnila tak nevidím na tom nič, zle ...co sa týka mamičky ja by som sa ospravedlnila...

A za ďalšie...aj bezdetne si snáď môžu povedať co sa im páči a čo nie, vyjadrujú tak ako by to oni riešili... ...ja mam dve dcéry a ďalšie na ceste a teda neschvalujem toto a to moje boli aj unarevane,aj vzdorovite,,,no určite hranice mali a v spoločnosti si nedovolili robiť cirkus....

coco1
6. dec 2022

Každé dieťa je iné. Jedno si dá vysvetliť, druhé nie. Keby mala cvičiteľka svoje deti, chápe. Teória je ozaj len teória... 🙂 mať to dieťa 24 hod. je úplne iná kávička. Mne robila na baby plávaní dcérka riadne scény (chcela robiť to, čo už sa skončilo a išlo sa na inú disciplínu) kopala ma, ja tehotná, no cirkus..... mala však znaky autizmu z ktorých krásne vyrástla. Je úplne OK. zato synček je autista a tým sa vysvetliť nedá.
Ako vie pani trénerka, či dievčatko nemá nejaké takéto príznaky napríklad? S tými deťmi je to ťažšie aj keď môžu z tých znakov vyrásť samozrejme.

acrobaleno
6. dec 2022

Prečo by cvičiteľka nemohla povedať svoj názor? To, že niekto porodí dieťa ešte neznamená, že má patent na rozum, resp. že jej výchova je jediná správna. Akože obe reagovali zle. Asi ste boli všetky pod stresom z uvrieskaného dieťaťa.

coco1
6. dec 2022

Ešte by som doplnila, že trénerka sa nezachovala profesionálne. Za hodiny je platená, to, čo povedala si môže myslieť, ale nemala by to podľa mňa povedať nahlas.

marienka1989
6. dec 2022

BTW, ale nevolala sa p. cvičiteľka náhodou Jana?

h2
6. dec 2022

@acrobaleno Lebo sú názory, ktoré sa proste nehovoria. Keď si ja, napríklad, pomyslím o kamoškinom dieťati, že je škaredé, zlé a hlúpe, určite jej to nebudem hovoriť. (Bol to len vymyslený príklad, samozrejme.)

matabb73
6. dec 2022

Podľa mňa to prehnala cvičitelka a mamička to trochu prehnala ako reakcia na ňu. Ja som s dcérou chodila do MC na rôzne krúžku od jej roka a to ako sa zachovala cvičiteľka bolo neprofesionálne. Moja dcéra bola riadne divoká a aj niektoré ďalšie deti, tiež často vyrušovala alebo behala a ja som ju musela krotiť, ale nikdy sa nám nestalo, aby pre to niekoho poslali preč. A tá poznámka o rozmaznanosti bola úplne nevhodná. Asi by aj mne rupli nervy a odvrkla by som niečo podobné ako tvoja kamarátka. Podľa mňa sa kamarátka nemusí ospravedlniť. Ako sa poznám, ja by som zvažovala či tam vobec budem naďalej chodiť.

stanulienkat
6. dec 2022

@basska_b to tu mamicku nenapadlo aj bez Moniky? Co je nesvojpravna?

stanulienkat
6. dec 2022

@radkaradix takze keby mala vlastne deti a upozornila mamicku, tak vtedy sa mamicka nezduje a pochopi?🤔

radkaradix
6. dec 2022

@stanulienkat predpokladam, ze keby mala vlastne deti, tak by nieco taketo nevyriekla ;)

stanulienkat
6. dec 2022

@radkaradix normalna matka vie, kedy je spravanie este unosne a kedy rusi hodinu ostatnym ludom. Ja by som si isla ukludnit dieta. Hysterky sa budu stazovat a citit sa ukrivdene.

radkaradix
6. dec 2022

@stanulienkat normalna trenerka nepovie: prosím ta Monika, zober si už malu preč, zdá sa mi že jej nejak moc tolerujes a mala je podľa mna veľmi rozmaznaná, ked nevie vydržať chvíľu bez vody buď si ju ukľudní, alebo odídte
Normalne trenerka povie len tolko, aby si skocili po tu vodu alebo sa isli utisit za dvere, lebo rusia ostatne deticky..

slnecnica82
6. dec 2022

Na základe hodiny cvičenia si cvičiteľka utrie papuľu, že decko je rozmaznáne a má odísť??cvičiteľka to prehnala a mamička sa.nema.zaco ospravedlniť...a áno rady sa rozdávajú ľahko, pre každého má každý rozum, len pre seba nie...

stanulienkat
6. dec 2022

@radkaradix ved som pisala, ze sa dalo aj slusnejsie. Ovsem vobec nikto nevie, ako to bolo naozaj. Ja tomu velmi neverim,tejto verzii.

elbartoslava
6. dec 2022

@acrobaleno ved aj ta mamicka si vyjadrila svoj nazor, ze cvicitelka deti nema a poucuje

svokrinjazykmonika
6. dec 2022

Ideálne by bolo keby sa slušne ospravedlnili obe, jedna z nich sa však musí ozvať prvá.

srdeenko19
6. dec 2022

Toto presne mi pripomína správanie jednej pani cvičiteľky z Malaciek s menom na A. Vždy vie všetko najlepšie o cudzích deťoch a rozdáva rady na počkanie, aké nevychované deti máme. ha ha.

panelacikova
6. dec 2022

@radkaradix tak my ale nevieme, či dieťa vrieskalo minútu alebo 15 minút. ak 15, tak mu to mamička naozaj dlho tolerovala (plus truc a vzdor nechcieť sa napiť z fľaše, z ktorej pije vlastná matka, akože dobré ráno niektorým! z matkinho cecku piť mohli, ale už je problém odpiť si z matkinej fľaše?). čiže ak tam vrešťalo už dlho a znervózňovalo to aj iné deti a matky, tak áno, tolerovala mu to. to s tou rozmaznanosťou nemusela hovoriť. hoci, ruku na srdce..... nepoznáme vyjadrenie druhej strany, v každom prípade to nebolo profesionálne. mala ju slušne požiadať, aby si odišla dieťa ukľudniť.

sisaka
6. dec 2022

@acrobaleno cvičiteľka nie je moja kamarátka, aby ma zaujímali jej názory na moje deti a moju výchovu. Ona je tam profesionál, má poskytovať službu a nie rozdávať nevyžiadané komenty. Ak dieťa narúša chod hodiny dá sa na to upozorniť aj slušne bez urážania zúčastnených.
Ja v sebe takú drzosť nemám, aby som niekomu niečo také povedala (ako lektor by som si to nedovolila, ale asi ani ako matka, ale človek nevie, ako zareaguje pri takom útoku a to ešte aj s publikom), ale keby ma niekto takto vyhodil z hodiny, za ktorú som si zaplatila, tak na ďalšie už nejdem a trvám na vrátení peňazí.

autor
6. dec 2022

Ahojte dievcata, debata sa ubrala trosku nesprávnym smerom. Večer budem mat viac času na odpisovanie, prešla som len nejaké komentáre v rýchlosti.
Dievčatko nerevalo, nekvičalo ani hystericky neplakalo 15 minút, ako si niektoré myslite
Naše hodiny trvajú 45minut, po 30minutovky sa stavia prekážková dráaha vtedy majú deti kvázi rozchod, chodia po tých prekážkach. To dievčatko plakalo lebo nemala vodu podľa mna skôr z trucu, lebo nemalo flasu proste 2 ročne dieťa, nie od smädu. Na parkovisko by bolo nereálne odbehnúť, parkujeme v podzemí a cvičenie je na 3. Poschodí. Takze časovo dosť náročné, plus mala by podľa mna plakala bez nej a ešte by sa jej niekto musel venovať, tam sa rozptýlila na tu dráhu, po drahé sa ide zaspievať prsi prsi pesnička a hodina je na konci, cely ten jej “plač” skôr nárek bol: mamina vodu, maminka vodu trvalo to dokopy 2minuty podľa mna. Viac nie… preto sme viaceré ostali pozerať, preco taká reakcia. Z mojej skúsenosti mozem povedať že môj syn je rozhodne viac hlučnejší, barkedy s ním idem aj ja na chodbu aby sme nerušili hodinu, taká je tam dohoda ale toto bolo fakt take zvládnuteľné… asi si prečítam lepšie vaše rady neskor, len som sem chcela dať teosku ujasnenie ore mamičky ktoré polemizujú, ako tam dieta plakalo a vrieskalo. Určite nie

andreatytler
6. dec 2022

@sisaka Mna prve napadlo ze to si ani neviem predstavit ze by sa taketo nieco stalo v Kanade. To spravanie k zakaznikovi je na uplne inej urovni a ja som si na to uz za tie roky tak zvykla ze si ine ani neviem predstavit.
Mne je uplne jedno ci je instruktorkyn alebo predavackyn usmev falosny a v skutocnosti si o mne mysli ze som krava. Ja nepotrebujem ich uprimnost a nazory od srdca. Ja potrebujem ich uctu a mile spravanie. Platim si za to a tak to pravom ocakavam.

miadi
6. dec 2022

@andreatytler presne. Tie sluzby . Slovaci si casto mylia neslusnost s uprimnostou. Nemaju filter ze nie kazda blbost co ich napadne ohladne druhych je aj vhodna vypustit z ust. A este kopec z nich si mysli ze 2r dieta uz je hotovy clovek mà byt odplienkovane v roku mà vsetko vediet ticho sediet posluchat na slovo ako pes a ked nie tak mà nanic matku.

andreatytler
6. dec 2022

Autorka: Ja by som tiez nesla po tu flasu. Jednak ako tu uz niekto pisal, je treba dieta ucit ze nemoze mat vsetko co chce a podla mna by to dieta este viac rozhodilo a uz by sa nedokazalo zapojit do cvicenia.
Taketo cvicenia su plne kriku a placu a neposlusnosti. O to viac by ma to nahnevalo ze moje dieta bolo takto hnusne vypichnut ked urcite tam bolo kopa dalsich deti, ktore viac rusili. Zobrala by som taku poznamku urcite ako osobny utok.
Zaujala ma vsak jedna vec, V uvode pises ze nazor nemas, ale z tvojich prispevkov citit co si myslis.😀

andreatytler
6. dec 2022

@oliolijanka Ano obe vypustili paru ale medzi nimi je obrovsky rodiel. Jedna je zakaznicka a druha je sluzba. Ta zakaznicka plati sluzbe zivobitie. Ta zakaznicka plati sluzbe za to ze sa bude usmievat aj ked jej cukaju nervy.

miadi
6. dec 2022

@andreatytler Keby tam aj vrestalo to dietatko 15min co autorka vyvratila tuto domnienku.. Keby malo aj total meltdown tantrum.. tak mohla za nou prist a slusne ju poprosit ci by nesla na chvilku na chodbu Kym sa dieta ukludni aby nerusilo ostatnych . Uplne jednoduche bez blbych reci ze dieta je velmi rozmaznane atd. Ved dokelu ani navstevu by som takto nevyhodila nie to este zakaznika .

sisaka
6. dec 2022

@andreatytler
@miadi to na Slovensku ľuďom v službách nedobilo a často to ani nie očakávané (to isté aj v Čechach) Muž zvykol zamestnávať mladých z Čiech a Slovenska a neraz sme mali tuto debatu o úprimných slovenských predavačkach a čašničkach a neuprimnych falošných kanadských, ktoré sa pýtajú ako sa máš, ale ich to aj tak nezaujíma, ako budú mat radšej nasratú, však ma byt prečo, ako neúprimne usmiatu.
Tak za mňa čakám usmiatu a je mi jedno či je úprimná, alebo nie a takisto aj v reštauráciách a iných službách. Toto ma na Slovensku vždicky odrádza a vždy mám odtiaľ nejaký zážitok. Predavačka doslovne naziapala na tetušku v obchode, či nevidí oznam, že sa obsluhuje pri inej pokladni, v ďalšej dedinskej predajni naziapala tiež na jednu starkú, keď sa spýtala, či dostali mäso a ta tam zhukla, že odtiaľ vozia len nejaký iný deň. Otrčení čašnici v reštike, úplne ich obťažuješ svojimi požiadavkami a to sme sedeli 2 kamošky obidve žijúce v zahraničí a pripravené dávať slušné tringelty, na dieťa mi naziapala ženská v jednom stánku občerstvenia, nech sa idu decká hrať inde, na mňa nahukali, že ako si dovoľujem ísť s okuliarmi na šmýkačku, podotýkam dioptricke okuliare bez ktorých som slepá a šmýkačka žiadna kamikadze, rozkrikoval sa tam sopliak, ktoremu by som matkou mohla byť, o tom ako sa správajú v zdravotníctve ani nehovorím, to mi moja mama vždy len so slzami v očiach rozpráva ako sa k nej správali a to ma cez 70 rokov, slušná, inteligentná, nekonfliktná.
Ale ľudia sú zvyknutí, tak si to nechajú.
Si neviem predstaviť, žeby tu niekto viedol takýto kurz a dovolil by si hubu otvoriť na matku a dieťa, tam by boli také bad reviews, žeby si už daná pani ani neškrtla.

miadi
6. dec 2022

@sisaka no Ja som toto leto stravila 2dni v nemocnici na Svk s malym. Dr na pohotovosti na kramaroch bol mlady a fantasticky taky ako nasa family dr. Sanitaci boli ok odviezli nas do Biskupic do nemocnice . (100e) v nemocnici muz doktor bol super . Zena dr bola hmm 🤔 sestricky nepriatelske a sanitarky az som mala pocit ze som v base prelet nad kukucim hniezdom. ( zvlastne ze ti Chlapi vedia byt empatickejsi ako zeny) a ako samoplatca 300e za noc a bolo mi na depku nie z toho ze Maly bol mega zahlieneny ale z toho ake to tam bolo.. Ja v Kanade tie usmevy v sluzbach nepocitujem ako fake. A prehodime small talk a ludia su Proste dobre naladeni A ta ochota to sa neda zahrat to je Proste v cloveku vychovou. . Raz som kupila na Svk rychlovarnu kanvicu a druhy den som ju musela is reklamovat Lebo sa nevypla len vrela dalej. A predavac mà vysmieval ze aka je zanesena!! Vodnym kamenom? Za jeden den ? Tovar nekvalitny a este zakaznik je debil . 🤦‍♀️ u nas mas niekolko tyzdnov na vratenie a nemusis to obhajovat staci ze ti produkt nevyhovuje. ( a to nie som typ co by nieco vracal jedine ze pokazene)

rony2255
6. dec 2022

Ja si myslím, že sa zle zachovali obe. Lektorka nemala vyhadzovať zákazníčku, mala jej teda dieťa skúsiť utíšiť sama, keď je taká šikovná, ale ani zákazníčka jej nemala povedať: ...tak keď porodíš aspoň jedno... To bolo podľa mňa horšie. Lebo možno po dieťati veľmi túžila, no nepodarilo sa - spontánne potraty, zdravotné problémy, slabá maternica, nefunkčné vaječníky, pôrod mŕtveho dieťatka... Táto veta môže niekedy veľmi ublížiť. A to, že žena nemá vlastné deti, neznamená ešte, že nemá vôbec žiadne skúsenosti. Áno vien, mať dieťa len na chvíľu v opatere je iné, ako ho vychovávať.

A tvoja kamarátka, keď vie, že prestrelila, nech príde na posledné dve cvičenia. Myslím si, že prvá by mala začať lektorka s ospravedlnením, ale ak aj začne kamarátka, tak predpokladám, že lektorka sa ospravedlní hneď za ňou. Niekedy človek zbrklo odpovie, a až po čase si uvedmí, že mohol alebo mal reagovať inak.

gloria31
6. dec 2022

Mali by sa jedna druhej ospravedlniť urobiť hrubú čiaru a pokračovať ďalej. Alebo cvicitelka mala povedať mame nech jej ide to pitie vziat.