icon

Ako by ste zvládli odchod vašich synov na vojnu?

elie09
16. apr 2022

Ako by ste sa, žienky v mojom veku (po 40) vyrovnali s tým, keby váš syn musel na vojnu? Nezmení to potom takého človeka? Bojím sa, keby sa náhodou stalo, že vojna bude pokračovať a nejako to zasiahne aj nás, že by som tam musela poslať svojho syna. Je dosť citlivý a neviem, ako by to zvládol. Nemáte niekedy takéto myšlienky?

Strana
z2
mamula20
Odpoveď bola odstránená
h2
16. apr 2022

Veľa ľudí si v tejto diskusii zamieňa základnú vojenskú službu s tým, na čo sa autorka pýtala, a totiž s ozajstnou vojnou, kde sa bojuje a zabíja. Základná vojenská služba síce nebola prechádzka ružovou záhradou, ale so skutočnou vojnou, kde ide o život, nemala nič spoločné.
Teraz k téme, áno, sme v NATO a máme profesionálnu armádu, takže len teoreticky: nie, nezvládla by som, aby môj povedzme 18-ročný syn išiel bojovať do vojny. Urobila by som všetko, aby tam nešiel.

viestta
Odpoveď bola odstránená
slovakboy
16. apr 2022

@mamula20 áno to je tiež možné riešenie. Veľa ľudí sa stiahne do hôr. No ako dlho sa to dá vydržať? V lesoch budú partizanske skupiny ktoré by mohli robiť výpady na nepriateľa. Ale ak ten obsadí mesta a infraštruktúru obsadí zásobovanie s potravinami tak sa do mesta už nedostanete. Ešte do dediny by sa dalo no tam tiež by nebolo čo jesť. Muž skôr prežije v organizovanom boji ako v lese s puškou. Neviem. Je to ťažké. Tam už sa nejde bojovať za debilov v parlamente ale o prežitie. Možno keď zvolíme Fica tak nás nepovola proti Rusom tí tu prídu obsadia to zavedu svoj režim a keď bude vojna pokračovať, pošlú nás proti západu. Tak nás napríklad oslobodzovali Rumuni. Rusi ich dobili a poslali bojovať proti Nemcom. Ak by sme mali dobre vybudovanú armádu podobne ako majú Švajčiari tak Slovensko by malo veľkú šancu odolať. Zbombardovali by to tu ale nedobili. Nato by nám prišlo teraz pomôcť ale nebudú nasadzovať svoje životy. My by sme šli do prvej línie. Ini nezabezpečili zbrane a velenie. Aj to je veľká pomoc. SNP zlyhalo preto že tu už Nemci boli a mali viac zbraní ako povstalci. V totálnej vojne už politici nepočítajú ľudské straty je im to jedno.

sisaka
16. apr 2022

Ja súhlasím so @slovakboy čo sa týka povolavania. Nechápem, ako sa niekto môže ukludnovat tým, že však mame profesionálnu armádu, tak tí budú bojovať. Keď sa štát ocitne vo vojne a potrebuje vojakov, tak sa povolavajú muži v určitom veku.
Pamätáte si Vietnamsku vojnu? USA ma profesionálnu armádu, aj je v NATO aj keď ste možno ignorovali dejepis, tak z filmov a kníh vám musí byt zrejmé, že chlapci dostávali povolávacie rozkazy aj napriek tomu a mnohí utiekli koli tomu do Kanady. Ukludnovat sa, že Slovensko je v NATO a máme nejakú mini armádu je fakt naivné 🤦‍♀️

sisaka
16. apr 2022

@mamula20 pripraveným šťastie praje. Radšej byt pripravený a nevyužiť to ako nebyť a potom ľutovať

gabika128
16. apr 2022

@elie09 treba sa na to pozrieť reálne a nežiťv strachu z vecí, ktoré sa pravdepodobne nikdy nestanú. Na UA vypukla vojna a aj keď muži musia zostať v krajine, do armády a domobrany vstupujú iba tí čo chcú, aj to neberú všetkých pretože toľko zbraní nemajú. 🤷‍♀️

iveta7677
16. apr 2022

@elie09 ja by som syna nikdy na vojnu nepustila. Takze ani nad tym neuvazujem.

sisaka
16. apr 2022

@iveta7677 myslím si,že štát si od rodičov v takýchto prípadoch povolenie nepýta.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
viestta
Odpoveď bola odstránená
mamula20
Odpoveď bola odstránená
viestta
Odpoveď bola odstránená
pininka1
16. apr 2022

Ja neviem naco to tu zbytocne rozoberate, my sme tak mala krajina a tak zle vyzbrojená a este aj to co sme ako tak mali sme poslali prec, takze nas by raz dva obsadili, ani by sme nestihli posielat tych nasich chudacikov do vojny.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
mamula20
Odpoveď bola odstránená
goblinko1
16. apr 2022

@diamond007 na to aby muži “doleginkovali” a boli mužmi je v rukách rodicov aby ich vychovali ako slušných a dobrých chlapov a nie nejaká VOJNA… človek čo priamo podporuje vojnu nech sa ide liečiť.. ak myslíš základnú vojenskú prípravu tak tam to bolo všetko o buzeracii a áno naučili sa poriadku, správať apod ale zase sa vraciam k svojemu prvému bodu to má naucit rodič.. ten výcvik by mal naucit kde su aké zbrane, ako s nimi narábať, kde su kryty keby náhodou vojna zasiahla Slovensko apod.. ale neviem, vojna je zlo je to o politike ( tak to vždy bolo aj v minulosti ) a divím sa, že toto je reálne v 21. Stor..

mamula20
Odpoveď bola odstránená
panda6
16. apr 2022

Ak by k niecomu prislo v SR, myslim ze by sa najskor zapojili nasi vojaci+nato, mozno dalsi dobrovolnici - domobrana a potom povinne vsetci muzi podla veku...dospely syn sa musi rozhodnut sam ci ist ci utiect...moc to neovplivnime...pre matku strach sialeny a bezmocnost... Ale dokaze sa ako tak o seba postarat, ak by utiekol. Moje deti 11 a 4 rocne, neviem co by robili, ak by bolo po mne aj po muzovi a oni ostanu niekde bohvie kde, same...toto je pre mna uplny des. Teraz ma vlada aj ludia obrovsku prilezitost sa pripravovat na mozne scenare, akekolvek. Mat doklady, nejaku hotovost, nejaku zasobku doma, nehovorim o tonach potravin, nieco v pivnici, na chalupe, u rodicov, vediet kam ist...co so sebou...atd...trebars aj co robit v lese...mozno to niekomu pomoze. Nevypada to vobec dobre, ak si putin nebude vediet poradit s tym co ma, mozno na UA hodi nejaku malu jadrovku...jedna z moznosti kedy ju ,,moze,, pouzit podla ruska je, ak by boli v ohrozeni ,,priatelske,,krajiny ruska. Ako teraz samozvane republiky v UA. Sialenost vyhovorka ako to urobit...

asocial
16. apr 2022

@mamula20 predpokladam, ze ked prisla korona, tak ste si spajzu naplnili 20 kilami muky a 20 kusmi drozdia, nic v zlom. A teraz k teme - na SK prichadza aj teraz vela muzov z UA, prichadzaju cele rodiny, napriek tomu, ze muzi by tam mali ostat. A ja to chapem, urobila by som to iste. Hocikoho by som podplatila, len aby moje dieta nemuselo ist do vojny. Pripadne by som zdrhla dakam mimo bydliska, niekam, kde by bola mensia sanca, ze by syna nasli a poslali. Nemyslim si, ze nieco taketo nam hrozi.

jana_eyre_2
16. apr 2022

Môj muž bude mať 40rokov, keďže mal zdr.problemy na vojenčinu nešiel a potom ju zrusili.. nemám pocit že je menej chlapom ako tí čo na povinnej službe boli, neznášam tieto reči.. žiadne legíny nenosí..

Čo sa týka toho čo sa pýtaš autorka to je iná vec.. úprime, neviem čo by som robila.. mám dvoch synov, sú mali.. avšak až teraz som si naplno uvedomila tu strašnú skutočnosť keby sa také čosi prihodilo.. verím však že máme profesionálnu armádu, čo by nás ochránila.. a verím že táto šialenosť skončí a nebudeme musieť už uvažovať o takýchto hrôzach... Ani si neviem predstaviť čo musia prežívat ti ľudia ktorí sú priamo v bojoch.. neviem či sa z toho niekedy dostanú.. navždy to mení životy...

markus1
Odpoveď bola odstránená
iveta7677
16. apr 2022

@sisaka to mi je jasne

janka1011
16. apr 2022

@elie09 nechcem si to ani predstavovať, žeby k tomu prišlo, asi by som ani nespávala

kamatopo
16. apr 2022

Ale prosím ťa ,nemyslí na takéto veci. Tak mladý Ukrajinci dakej robia v našich firmách a naši synovia hádam pôjdu na vojnu. 🤦Ale zas nášho Naďa môže napadnúť všetko 🤷

dreamss
Odpoveď bola odstránená
ckocka
17. apr 2022

Žili sme dosť dlho v šťastných časoch a zabudli sme že sloboda a mier nie sú zadarmo.

Strana
z2