icon

Ako efektívne zorganizovať zbierku na pomoc?

2. jan 2024

Prosim skúste mi poradiť, posnažím sa stručne napísať o čo sa jedná. Či neni nejaka skupina kde by sa dala spraviť nejaká zbierka aspoň na posteľ, matrac, na tie najdôležitejšie veci. Alebo darovanie nábytku, ktorý je v ok stave. Nebude to nijak spisovne. Ja som už úplne zúfalá, a už som na dobrej ceste zblázniť sa.
Mojim rodičom ešte v auguste vyhorel dom, nič im nezostalo, poistenie na dom nemali, aj podlahy sa im zničili, nemaju posteľ, matrace, žiadny nábytok, ledva im zostalo nejake oblečenie, proste nič nemajú. Ja sprostá, za dobrotu na žobrotu, keďže sú to moji rodičia, som im hneď povedala že na 3-4 mesiace tu môžu zostať, kým nedajú aspoň jednu izbu a kuchyňu dokopy. Hneď som im povedala, že aspoň 40-50€ mesačne nech nám dávajú, a kupujú si pre seba jesť, a najpodstatnejšie veci ako wc papier, cukor, káva. Uz je január, ešte ani cent mi do ničoho nedali… otec si ešte stále nenašiel prácu, moja mama je na polovičnom invalide, do roboty nechce vôbec chodiť ani na brigády, nikam, už roky nepracuje. Už dlhé roky pracoval iba otec, ale už vyše roka nemá prácu. Ja to uz fakt nedávam psychicky ani finančne. S partnerom máme hypotéku, a nie malú sumu platíme mesačne, ja som na materskej, mame 2 maličké deti. Sami máme málo. Najviac sa hnevám na seba, lebo odjakživa som taká sprostá, že som ku každému príliš dobrá, a nechám sa využiť, a keďže sú to moji rodičia, dobre vedia, že som ich neni schopná vyhodiť na ulicu. A fakt som to neni schopná, ale takto na to doplatí moje zdravie, môj vzťah s partnerom, a moja vlastná rodina. Prosim fakt iba take komentáre, ktoré mi pomôžu, nie iba mudrovanie, ale fakt nejakú užitočnú radu, okrem toho, že by som ich mala vyhodiť, lebo to viem aj sama, lebo v teórii je všetko 10000x ľahšie ako v praxi, a tiež dávať rady je ľahšie keď sa jedna o druhého. Fakt si prosim iba take rady, či neviete o nejkaj skupine na fb, kde by sa im pozbierala suma na to najpotrebnejsie, alebo kde darujú nábytok. Lebo ja už som sa snažila nájsť niečo, ale zatiaľ bez úspechu, vždy ma niekto predbehne. A aj keď si otec pracu najde, z výplaty by mu veľa nezostalo kvôli exekútorom.

Strana
z2
babulkomale
2. jan 2024

Omg...ja len dufam ze vy mate dobre nastavenu poistku domu/bytu s progresivnym plnenim, aby ste nedopadli rovnako.
Poradit neviem, my sme vzdy vsetko darovali znamym, ked sme menili zariadenie, zadarmo hlavne mladym rodinam co zacinali. Dufam, ze je viac takych ludi.

janettdamian
2. jan 2024

Mne napadá iba v skupine mesta (FB), kde žiješ. Prípadne charita, červený kríž. Neviem či máte možnosť si prísť zobrať nábytok. Napr. moja sestra darovala, a nikomu sa to nechcelo prísť zobrať. Nepíšeš z kadiaľ ste. Tak isto ja som pred Vianocami chcela darovala veľa vecí rodine v núdzi a žiaden normálny záujem nebol.

simca06022011
2. jan 2024

nejake zbierky online... popisat co sa stalo, fotky... napr. ludialudom? alebo neviem ake este su... velakrat su v skupinach na fb, ale aj na bazosi, veci na darovanie/za odvoz...
a v neposlednom rade, treba si sadnut s rodicmi, ako si to predstavuju dalej.. nieze vyhodit, ale spytat sa ich, lebo takto aj tebne znicia rodinu, ci si to uvedomuju? nie je hlupe im sediet doma, ked IM zhorel dom, ONI setrili 200EUR rocne na poistke a teraz maju holu rit? Kto ich ma zivit, ked ani na jedlo, byvanie neprispeju... OPYTAJ sa ich. Ci sa nehanbia. Ty si naozaj nemusis brat ako ich dcera servitku pred usta ale treba aby sa vyjadrili, ako si to rpedsatvuju, dokedy takto chcu byt? tak nech dom predaju, pozemok bude mat tiez nejaku hodnotu... a nech si kupia garzonku. Viditelne su to velmi zodpovedni ludia. Nenechaj si pokazit zivot.

janettdamian
2. jan 2024

A čo sa týka rodičov, náročná situácia. Si ich jediné dieťa? Napadlo ma zaplatiť im kauciu na nejakú garsónku a ďalej nech sa starajú sami. Lebo ak majú u teba zadarmo bývať naďalej tak finančne bude asi lacnejšia tá kaucia.

saxana000
2. jan 2024

Aj na zberny dvor by sa dalo ist pozriet ludia ked prerabaju stare.domy vela tam aj dobreho povyhadzuju..potom darovacie skupiny v okoli..

stanulienkat
2. jan 2024

Najdi im ubytovnu. Na garsónku asi nebudú mať. A urob točím skôr, aby sa vám nezničili manželstvo.

0silvia0
2. jan 2024

Myslela si to dobre, ale rodicia u teba cusia a su spokojni. Nemusia sa snazit, ty sa postaras, zafinancujes. Ten dom je po mensich upravach obyvatelny? Strecha je ok? Ci by nebolo lahsie to cele predat, ked sa nevedia chytit roboty a posnazit sa sami. Predpokladam, ze az taki stari nie su.

autor
2. jan 2024

@babulkomale Jasne že máme, bez toho by som nevedela ani spať kľudne. Hlavne takto že aj deti máme.

autor
2. jan 2024

@janettdamian ja žijem inde, rodičia majú dom v malej dedine. Tam neni ani 2000 obyvateľov. Boli aj na obecnom úrade, ale nedostali žiadnu pomoc. Moja mama aspoň tam sa snažila vypýtať si brigádu, ale ani v tom jej nepomohli. Inde na brigádu nechce chodiť kvôli zdravotným problémom. Nepísala som z kadiaľ sú, lebo to už by som písala do skupiny kde by som sa im snažila najst pomoc. Ale čo som zatiaľ skúšala skupiny na fb kde darujú nábytok, zatiaľ stále bez úspechu.

janinah
2. jan 2024

Napíš aspoň okres.Asi ťažko budeš trepať obstarozny gauč z Prešova do Blavy.

veklipo
2. jan 2024

Okres?

autor
2. jan 2024

@simca06022011 už fakt skúšam hoci čo. Ja sa viac snažím ako rodičia. Lebo fakt ich na ulicu nechcem vyhodiť, ale toto sa už nedá, a už ich tu naozaj nechcem. Neviem koľko ešte s nimi vydržím pod jednou strechou. Som mlada, mám 2 deti, ja sa chcem starať o svoj vzťah a svoju vlastnú rodinu, a nie živiť svojich rodičov. Nie sú ešte vôbec v takom veku, aby som sa o nich ja musela starať. Už ako 19 ročná som sa od nich odsťahovala, lebo som len trpela, a chcela som mať pokoj, a kľud. A teraz vo vlastnom dome nemá sekundu kľudu a pokoja. S partnerom nás stojí 900€ len to aby sme mali energie a strechu nad hlavou, a to ešte kde sú ostatne potrebné veci. Čiže nemáme to vôbec ľahké, a je to na nás strašná záťaž. Ja sa s nimi snažím skoro každý deň porozprávať, kľudne, rozumne, s úctou, ale nechcú ma vypočuť, aby nemuseli počuť to, čo nechcú, tak na mňa radšej začnú kydať, kričať, nadávať. Že som sobecka, nemám voči ním empatiu, že ich neľutujem, a ďalšie nezmyselne blbosti, ktoré su totálne klamstvo, lebo keby nemám v sebe ľútosť, tak by som ich už dávno vyhodila. Sú totálne zúfalý. Nepriznajú si vlastne chyby. Ľutujú sa. Nezaujíma ich to že ničia život svojej dcére. Ja mám od malička panické záchvaty, depresie, žalúdočné nervy, chronickú bolesť krčnej, ramien a lopatiek, keď som sa od nich konečne odsťahovala, všetko sa zlepšilo, bolo mi konečne dobre. A teraz sa mi to všetko začalo pekne zase vracať, zhoršovať, plus mi uz aj tlak blbne, každý deň ma hlava bolí, a točí. Začínam na tom byt uz pomaličky tak, že mi je ťažké sa aj o deti starať.

autor
2. jan 2024

@janettdamian ja sama mám málo, nie aby som im ešte platila podnájom. Mám nulové úspory. Mám súrodenca staršieho o 6 rokov, ale nemá ani dom, ani byt, ani ubytovanie, proste nič, ten býva u nášho dedka.

palicka
2. jan 2024

A uz pride aspon ten okres? Vued, obavam sa, ze ked ich okolie tak pozna, ako ich opisujed ty, prave preto nedostali pomoc, brigádu, zbierku...skus napisat aspon okres, mozno tu niekto nieco ma

0silvia0
2. jan 2024

Asi budes musiet povedat manzelovi, nech im razne dohovori, chapem, ze ty to nedokazes

autor
2. jan 2024

@j_m ďakujem skúsim aj tieto

autor
2. jan 2024

@janinah okres Galanta

autor
2. jan 2024

@0silvia0 nedá sa im dohovoriť

simca06022011
2. jan 2024

no tak pobalit a odviezt do ich domu. Nech si poradia. raz by na mna zacali kricat, chlap by ich pobalil aj sam.... a odviezol, vylozil tam, a nech byvaju ako chcu.

0silvia0
2. jan 2024

Tak nech ich vystahuje, to co si dovoluju ta citovo vydierat? Pomahas ako sa da a su nevdacni

autor
2. jan 2024

A ešte som dostala takú radu, že obec by im mala pomôcť, aj sa tam boli spýtať, ale starosta ich hneď “zastavil” že obec na to nemá žiadny rozpočet. Mama chcela aspoň nejakú brigádu na úrade, ale ani to jej starosta neposkytol, ale hlavne, že tam majú zamestnanú dôchodkyňu, ktorá má vyšší príjem ako polovičný invalid

autor
2. jan 2024

@simca06022011 aj môj partner je na tom podobne, má až príliš dobré srdce.

simca06022011
2. jan 2024

obec nema ziadnu povinnost pomahat, je to na nich, maju pracovat, nemaju si robit dlhy a maju sa starat o svoj majetok. napr. poistkou...
a ked ste taki dobraci, tak vam nic neostane len ich trpiet... tak si to preberte medzi sebou, ci sa oplati byt trochu svina a pritvrdit, aktivne riesit ze otec bude obvolavat inzeraty, a hladat si zariadenie, zdvihne si rit a pojde si dom opravit . A popri si hladat pracu, alebo budete ticho trpiet.. a nervovat sa. Hlavne ked uz od mala mas s nimi problem, su to v podstate flakaci, ako aj tvoj starsi surodenec... urcite nemozes cakat, ze sami od seba zacnu nieco robit.
JEdine tak, prestat im davat jest, zakazat pouzivat pracku a pod by este islo..
Alebo inak este takto sa opytam: ako oni tebe pomohli v dospelosti, alebo teraz ? co robia pre teba, ze si ochotna takto sa trapit? a hrat sa na dobre srdce...

makodob
2. jan 2024

No je to veľmi ťažká situácia. Ty si prejavila veľa dobrej vole, len však ak oni sami nechcú, tak sa z tohto bodu nedostanete. Preto by som im dala ultimátum na mesiac, ak sa veci nerozhýbu, budú bývať v zhorenom dome. Tam by im kto platil jedlo a všetko ostatné, ak by aj nebol dom vyhorel? Ak by si mala financie, iste im pomožeš, ale tu sa nedá nič robiť, ak oni nespolupracujú. A z ich sebaľútosti sa ani oni nenajedia. No je mi ľúto, že máš takých rodičov.

0silvia0
2. jan 2024

Cize vas plan je zohnat im nabytok, spojazdnit im izbu a kuchynu a odstahovat ich tam?

autor
2. jan 2024

@simca06022011 máte úplne pravdu. Presne tak to je. Pomohli mi akurát toľko, že keď som mala ťažké druhé tehotenstvo, tak mi pomáhali so starším dieťaťom. Keď som nemohla dvíhať lebo som krvácala, a hrozil mi potrat. A ešte otec pomahal prerobiť 2 izby. Musím sa nejak pozbierat, len je to ťažké, od malička je ľahké hrať na moje pocity. Ale nechcem zničiť svoju rodinu.

autor
2. jan 2024

@makodob aj mne je ľúto že sú taký aký sú. Je mi z toho fakt smutne, že sa nedokážu postaviť na vlastné nohy. A presne toto som sa ich už neraz pýtala za tie mesiace, že čo by jedli keby im dom nevyhorí. Jedlo by si museli kupovať tak či tak. Ale odpoveď nedostanem, iba hádka z toho vznikne.

autor
2. jan 2024

@0silvia0 áno, iné ma už fakt nenapadá. Inak sa na vlastne nohy nepostavia.

lelelienka
2. jan 2024

Donio.sk, pozri si navody a spusti si zbierku, len necakaj, ze peniazky sa posypu len tak same, treba tomu venovat vela usilia a casu

Strana
z2