icon

Ako fungujú parkovacie miesta vyhradené pre rodiny s deťmi?

6. apr 2023

Vyhýbam sa chodeniu po obchodoch pred sviatkami, ale dnes som musela ísť súrne kúpiť dcére lieky kým ju vyzdvihnem a jediná lekáreň nablízku bola v supermarkete. Snažila som sa zaparkovať, ale tam bol jednoducho blázninec, všetko plné ľudia tam behali s vozíkmi pod kolesá, nervózni trúbili po sebe no chaos. Odstavila som sa vrámci možností na kraj a čakala kým niekto odíde, až som videla ísť jedného pána k autu tak som čakala poblíž kým si naloží nákup a odíde a strčilo sa mi tam na drzovku iné auto ktoré ešte len prišlo. Uvoľnilo sa však miesto pre rodiny s deťmi, snažím sa ho neblokovať ani keď mám dcéru so sebou ale dnes som nemala na výber tak som tam zaparkovala. Bola som preč maximálne 10-15 minút, trvalo by to 2 keby tam nebolo toľko ľudí a pri aute som mala už mestského policajta. Povedal mi že na mňa mali oznam že som tam zaparkovala bez dieťaťa. Že vraj keby je to na ňom, tak mi nedá pokutu ale majú to na kamere a je tam prítomný oznamovateľ tak ma musia riešiť. Dostala som pokutu 20€ čo som teda zaplatila na mieste. Najkrajšie bolo že ma nabonzoval ten dôchodca ktorý mi obsadil miesto a celý čas sedel v aute, nešiel ani do obchodu a nahlásil ma a čakal kým prídem a budú ma riešiť a dobre sa bavil keď to sledoval cez okno, viem že mi to ten policajt nemal povedať ale teda ukázal mi jeho auto keď povedal že oznamovateľ je prítomný. Vlastne som sa chcela len postažovať akí sú ľudia škodoradostní a zákerní ale teda chcem sa aj spýtať že či s týmto máte niekto skúsenosti že ako je to s týmito parkovacími miestami a či sa môžu za to dávať pokuty a v akej výške a či ste ju niekto už dostali. Ach nabudúce radšej hodinu budem čakať na normálne miesto, takto 30€ v lekárni +20€ parkovacia prirážka..

maciatkolulu
10. apr 2023

@milanemila v rakúsku úplne bežné parkujú babky na týchto miestach. Žiaden bič a ani zákon. Zaparkuje a fičí a nikto nič. Ono zase reálne hystéria robiť netreba na 99%su vajíčka vo vozíku, menšie deti sú tiež naložené vo vozíku a ako je módou aj dve tri v nákupnom, tak ci pri vchode, či o 25 m ďalej, nevidím na takú hrôzu. A ani to nestojí za rozcukovania. Mňa irituju skôr invalidi na telách, medakich, voľbách. Tých je v auparku cez víkend požehnané. Lebo reálne, vyťahovať veľkého človeka, invalidného a vozík je reálne ťažšie ako vajci a dieťa. Ja si pomyslím svoje na tie detské boxy a je to. Ale budem rada, keď ku niekto pošle zákon na toto, lebo podľa mňa neexistuje
@draik

nyusika
10. apr 2023

@maciatkolulu
K tým invalidom na mercedesoch - napadlo ti, že to auto nemusí patriť invalidovi, ale niekomu, kto ho vezie ??
Ja mám mamu ZTP+ a keď s ňou niekam idem, tiež nejdem svojim autom (mám bežné malé auto), ale idem na pohodlnom a veľkom SUV ?
Lepšie sa tam máme nástupuje/vystupuje.

maciatkolulu
10. apr 2023

@nyusika no, ale nejako ich je veľa, či ty si si to nevšimla? Najmä víkendy, sviatky.... Lebo ja áno. A napadnúť ma môže diviak v lese, ale na um mi to prislo😉

nyusika
10. apr 2023

@maciatkolulu napadlo TI je spisovne správne.
Nasadnúť ťa diviak môže vtedy, keď napíšem napadlo ŤA...toľko jazykové okienko.

Nabudúce sa každého jedného na drahom aute zaparkovanom na vyhradenom parkovacom mieste rovno opýtaj, či parkujú odôvodnene.

maciatkolulu
10. apr 2023

@nyusika rovnako neprišlo na rozum niektorým, že auto v ktorom nie je sedačka môže byť dieťa vo vajíčku s matkou na nákupe? Alebo prisielnotec a berie deti on. Je veľa možností a osobne, keď sme si vymieňali deti s ex, by ma dosť podrazdilo, kebyže sa do mňa niekto pusti. Takže táto téma je podľa mňa úplne zbytočná. Véd pridajte niekto zákon, podľa ktorého je polícia oprávnená dávať pokutu

nyusika
10. apr 2023

@maciatkolulu toto k čomu ?
Ja som napísala, že na mieste pre rok Diny s deťmi môže parkovať hocikto, žiaden zákon to nezakazuje.

Na rozduel od miest vyhradených pre ZŤP

karolina196
10. apr 2023

@autor Pokutu si dostala mozno opravnene,s tym uz nic neurobis.A ver tomu,ze karma existuje.Ak ti dedo vyfukol miesto a este ta aj nahlasil,tak sa mu to zuroci.Ja som zase na vlastne oci videla na takomto mieste zaparkovat dodavku,z ktorej vystupili 5ti roboši.Podotykam,ze parkovisko poloprazdne,dokonca aj volne miesta blizko obchodu.Aj som sa chcela pri nich pristavit a spytat sa,ktory z nich je malolety😁,ale kaslala som na nich.Nikto to neriesil.Ale...keby bolo parkovisko napratane a oni sa tam vopchaju,tak by som za nimi urcite isla.

zuzuliennka1
10. apr 2023

@maciatkolulu a vyhradene miesto nemusi byt len pre cloveka na voziku, ztp su napr. aj osoby s reumatoidnou artritidou, autisti,.
moja svagrina (reumaticka) ma ztp kartu aj kartu v aute, a nie je na voziku, to je len piktogram, oznacenie, ktore vsade vo svete znamena to iste, ale nie je to vyslovene len vozickar
tak aby si sa zbytocne nabuduce nerozculovala, ze z auta s kartou za oknom “ztp” vystupia ludia a pojdu po vlastnych

olivnik
10. apr 2023

Ženy a co taka tehotná? Ona tam nemôže parkovať? Lebo napr ja to teraz vnímam, keď nevládzem, fakt nevládzem chodiť s tým obrovským bruchom, často aj s dcérou. Nákup urobiť treba, väčšinou chodí manžel, ale nedá sa vždy a nie sú vždy ženy, ktoré majú pomoc. V iných EÚ krajinách funguje aj parkovacie miesto pre tehotné a tu nie.. Fakt to chyba. Raz som nutné potrebovala na WC a najbližšie bolo pri nákupnom centre .. Nemali sme kde zaparkovať až veľmi ďaleko od nak. centra... Bolo hrozne kým som zišla z parkoviska schodmi dolu a naspäť hore. Myslela som, že porodim. Konkrétne v BB

zuzuliennka1
10. apr 2023

@olivnik podla mna na tom vyhradenom pre rodiny kludne mozes parkovat, nieco sa mi mari, ze je aj piktogram zeny s bruskom?
take miesta su vyhradene aj v mhd

jvlo
10. apr 2023

@maciatkolulu Som alergická na navážanie sa do ZŤP ľudí, ktorí sa vozia na mercedesoch... Predstav si, že existujú ľudia, ktorí si naň zarobili, potom ochoreli a majú aj ZŤP preukaz... Ako keby každý kto má zdravotné problémy musel trieť biedu a voziť sa na 30 ročnej prehrdzavenej škodovke. Ale toto je taký typický slovenský názor. Pre takého človeka je potom ešte veľmi príjemné keď mu niekto začne nadávať a urážať ho len preto, že sa vozí na mercedese a parkuje na invalidoch...

nepic
10. apr 2023

"niektorý tam parkujú preto,aby im drahé auto neobúchali"
Možno pár krát chtiac(nechtiac) so starou Fabiou dobre drbnúť s dverami do vedľajšieho auta či tam bude aj nabudúce parkovať. Veď pokiaľ parkujem na miestach pre rodiny s deťmi,musím aj s takým niečím tak nejak rátať.

lacibo
10. apr 2023

@nikolka1986 to by som chcela vediet ako vies ze je obcan TZP zdravy? Vizualne? TZP moze byt napr.aj diabetik alebo psychiatricka diagnoza

kaktusik007
10. apr 2023

tak specialne rodina s detmi je znacka dost od veci, lebo rodina s dietatom som aj ja s mojou matkou - takze uplne s prehladom splname ked sme spolu podmienku na to, tam parkovat. nie som si na 100% ista, mozno sa uz zmenil zakon, ale 2-3 roky dozadu to vobec nebolo osetrene a nebolo taketo oznacenie vymahatelne - cize nemohol ti nik dat pokutu.
k ztp miestam - su 2 typy, jedny su siroke pre voziky, ale teda snazim sa prioritne si vyberat tie uzke, teda tie co su siroke ako normalne miesta... specialne pred IKEA som bola svedkom uz viacerych kontrol.
@jvlo
@nyusika tie drahe auta su specifikum - ja som mala tu cest vidiet zaparkovane na ztp lamborgini s oznacenim invalida, a akoze uprimne - mne zdravie relativne sluzi -- cize prejdem, po ceste na kratkej vzdialenosti na mne nevidis ze mam problem s chodenim, no sadnut si do tak nizkeho auta -- ouuuuuu, aspon hodinu by ma museli sukat z neho veru von..... cize o tomto ti ludia hovoria, SUVcka chapem - tam sa nastupuje lepsie a ano, ztp clovek nemusi to auto vlastnit a moze mat syna / vnuka co ma taketo auto a vyvaza prave pred sviatkami po nakupoch.... ale nizke drahe auta typu porche ci to lamborgini -- tak tam je to viac menej naozaj usmevne, ten parkovaci preukaz....

olivnik
10. apr 2023

@zuzuliennka1 co to ma a mojou poznámkou k parkovaniu pre tehotné?

nikpa
10. apr 2023

Prvá vec je, že parkujem tam kde mám a keď parkujem tam kde nemám tak sa aspoň nesťažujem.
Druhá vec je, že ten samozvaný strážca dodržiavania poriadku menom zákerný dôchodca je taký typický Slovak 🤷 to je na ďalšiu tému...
Sama som matka a zbožňujem keď musím trepať dve deti cez celé parkovisko lebo chrapač bez deti si zaparkuje na parkovacie miesta vyhradené pre rodiny s deťmi. Lebo sú hnili prejsť sa o 10 metrov naviac.

etelkatelka
10. apr 2023

@pribinak ja som v sobotu v lekárni čakala 25 minút. Bohužiaľ... Bolo tam mrte ľudí. Máte magnézium? Šumivé? Alebo radšej v tabletkách? Koľko stojí toto balenie a toto? Ktoré sa viac oplatí?
Mám nádchu, ale takú a takú, mám doma to a to, máte ešte niečo iné? Čo doporučujete? A bolí ma hlava, čo máte na hlavu aké lieky? Ktoré zaberajú?
Koľko stoja tieto a tieto? A to bola jedna pani 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
Áno 25 minút som tam stála

jana_eyre_2
10. apr 2023

Keď urobí človek to, čo nemá tak ma rátať s možnosťou že za to bude niečim pykať.. u nás sa pravidlá nedodržujú je to až národný šport mám niekedy dojem, lebo u nás sa razi heslo "pravidlá sú na to aby sa porušovali" a ešte je človek urazený keď mu na to niekto príde.. záhadné.. neviem ako to je zo zákona, pokiaľ viem len ztp je naozaj vyhradené, AVŠAK keď je raz niečo pre rodiny s deťmi, tak je to tak a nebudem tam parkovať.. na sk mi vždy najviac vadilo to, že tu je toľko ľudí čo má pocit že si môžu všetko upraviť podľa seba..

maciatkolulu
10. apr 2023

@nyusika tak potom aj ty všetkých, co majú auto na boxoch pre deti a sedačka nikde, pripadne dieťa....
@jvlo tak potom je to ok, keď sa slovenskí invalidi majú tak skvelo, opakujem, treba sa ist mrknúť do nákupných centier cez víkend a sviatky, sami bohatí invalidi, čo celý život dreli zjavne😉, potom sa ale netreba sťažovať, potom je to fajn, aj invalidné dôchodky a všetko. Ja sa nehľadám ja som vďačná, že taký box nepotrebujem ja a moja rodina. Žiaľ poznám ale rodiny, čo potrebujú, ale teda reálne na dráhe auta nemajú. Matka doma s chorým dieťaťom a jeden plat to nedáva. Niekde robia chybu, asi... Malo sa snažili. Alebo ja neviem. Nikto tu nehovorí o nejakom mercedes starším, ale o drahých, nových autách a je ich reálne požehnane.
@zuzuliennka1 píšem ja ze to je len o vozickraroch?
Nuž a ja osobne poznám jedného suv invalida.... Žiaľ je iba ignorantsky hajzel. Ženská na rodicku do 6 rokov, lebo vybavila, veľký invalid nna prednom skle. A ešte sa na tom smial.... Ja, ktorá som videla tie rodiny so špina bifida deťmi.... No nič, to j e jedno, na sk sa majú invalidi asi dobre.
Len pre jasno, ja netvrdím, že každý je hajzel, ale ako písal, je to dosť úsmevné vidieť cez tie volne dni ako to v garážach vyzerá. Bud klamú invalidi o svojich finančných možnostiach, alebo....

jana_eyre_2
10. apr 2023

@maciatkolulu a aké auto môže mať podľa teba invalid?

sandra49
10. apr 2023

Myslím ze si zaslúžia pokutu ľudia ktorý toto robia..Nam sa stalo pred par dnami v lidli. S malou v aute a pred nami ženská zaparkovala na vyhradenom pre deti, je tam aj zvisla značka.. muž vystúpil z auta a pýta sa jej kde ma dieťa keď tam zaparkovala, že my máme dieťa v aute..žena začala utekať rýchlo do obchodu ani bu nepovedala.. chcel aj zavolať policajtov, len hovorím kašli na to..ale nabudúce ich sama zavolam. Neviem prečo si niektorí myslia, že tie všetky vyhradené miesta sú pre srandu králikov. Každý ide vzdy iba na skok, sak hned je vonku.....

7trisha7
10. apr 2023

No teda otcim je policajt a vravel mi este davno, ze nesmu dat pokutu, moze tam zastavit ktokolvek…. Je uz len na ludoch ci teda nechaju to miesto pre rodiny s detmi

ajush5
10. apr 2023

Toto miesto nie je definované v zákone. Nemyslím, že bol príslušník mestskej polície opravneny ťa pokutovať. Mala si sa dožadovať štátnej polície.

gerrwie_girl
10. apr 2023

Na jednej strane áno, nemala so tam parkovať. Na druhej strane ten pan je uboziak ze si ešte počkal a čakal na to ako uvidí ze dostávaš pokutu. Ale nevadí. Su aj takí ľudia a očividne je to vrchol ich dňa a večer idu potom spokojne spat ze niekomu pokazili deň 🙂.

mikadooo
10. apr 2023

Áno, mám skúsenosť so zlomyseľnosťou a zlobou. Nie síce v tejto súvislosti, každopádne, mám aj skúsenosti z nečakanou ochotou úplne cudzích ľudí, ktorá má zaskočila tiež, takže je to tak 50:50. Ale dobre, že to píšeš, ja bežne vyvážam detské sedačky v aute a priznám sa, že občas som parkla aj bez detí na takomto mieste, jednoducho som to nejak extra neriešila, či som zrovna s deťmi alebo bez (skôr mám skúsenosť, že tam bežne parkujú "normálne" autá, ale tak áno, môže mať evtl. mamička bejby vo vajíčku so sebou v obchode a tým pádom na aute nie je nič "vidieť"...). Každopádne, aspoň viem, že to fakt nemám robiť.

ja_bb
10. apr 2023

Nefunguje take, že keď máš autosedacku,môžeš tam parkovat? Však nemoze vedieť, že si ich vylozila skôr a oni pridu potom za tebou, napr.

maciatkolulu
10. apr 2023

@jana_eyre_2 ak nevieš ako to myslím, tak nechaj tak.... 😉

jana_eyre_2
10. apr 2023

@maciatkolulu no neviem.. 🤷

pink_lady
10. apr 2023

U nás mestski občas kontroluju tie miesta pře rodicov. A pri nás sa raz pristavili statny ale len z auta sa spytali, ci máme karticku (modry preukaz), ale nechceli vidiet. Je na nom fotka, takže je neprenosny, NIKDY som si este nedovolila s ním zaparkovat pokial neveziem syna. Ale často vidím že parkuju na ZTP miestach ludia bez preukazu alebo na rodinných bez deti 🤷