icon

Ako ľudia dokážu žiť v špinavých domácnostiach?

16. nov 2024

Caute, vcera som mala "brigadu" chodili sme po bytoch vymienat merace tepla a ja som este teraz zhrozena, ako ludia ziju. Strasne vela bytov bolo zanedbanych, spinavych, neupratane. Pritom vedeli dopredu o vymenach.
A ja som si myslela, ze mame doma bordel, no uz som hned spokojnejsia 😀
Doteraz som si myslela, ze vo vymene manzeliek im naschval do bytov nazvlacaju bordel a spinu, aby bola sou, ale zjavne ani nemusia.
No ani neviem, co som tymto prispevkom chcela povedat.😅
Pekny vecer vsetkym.

Strana
z3
sofia1979
17. nov 2024

Ako ja som tiež poriadku mil pre mňa to je ral aj jedna seba nadávam, že môžem viac oddychovať venovať sa dcérke no celkovo máme aj. Psíka v dome a to si vyžaduje. A všetci sa cítime lepšie nedokázala by som byť v neporiadku poznám také rodiny a nechápem. Ale ak im to vyhovuje. No u nás je to na niečo dobré dieťa spontánne od malička si upratuje všetko a k tomu už teraz mi chce strašné pomáhať aj niečo málo pomáha samozrejme také maličkosti

ahhola
17. nov 2024

@quaxi 🥵svokra našťastie nenosí domov úplné smeti, a čiastočne si aj smeti vyhadzuje, ale len v obmedzenej miere (úplne pokazené jedlo, naozaj nepoužiteľné obaly z jedla, ale vyhadzuje zriedkavo, má po byte vrecia smetí). No nakupuje veľa vecí, alebo zbiera čo jej kto dá, nevyhodi pokazené predmety, jedlo napr ak je aj 20 rokov po záruke tak nevyhodi, alebo ak je len trochu plesnivé, musí to byť naozaj durch pleseň aby to vyhodila. Má 3izbovy byt čo je zapratany tak, že sa dvere dajú otvoriť asi na 40cm, potom sa ide len takou uzuckou uličkou na šírku jednej nohy, aj to už slapete po veciach, pomedzi hory vecí ktoré sú od zeme až po strop, dá sa prejsť len do wc, ku umyvadlu a ku posteli, ale z postele treba veci hodiť preč ak si tam chce ľahnúť lebo🥵

To nie len vas a svokrin problem, ja byvat pod nou, nezaspim a nezijem, predstava, ze sa na mna ruti tona veteše, by ma paralyzovala. Snad nema hoarderstvo v panelaku. Kolko ma rokov, bola s muzom a byvali normalne, je vdova, dlho? Odvredy jej preplo?

quaxi
17. nov 2024

@ahhola áno tiež ma desí predstava že nejaký z okolitých bytov vyzerá podobne. Ona žije v paneláku, takže hrozí že sa odtiaľ aj nejaká chrobač rozšíri, ale zatiaľ takéto problémy neboli. Má ťažký osud, jej otec bol alkoholik, prechlastal sa na smrť keď bola ešte mladá a ona ho takého našla, navyše jej tragicky zomrelo dieťa. Ona k tomu odvzdy mala sklony, ale kým tam ešte býval môj muž (jej jediné dieťa okrem toho čo zomrelo) tak sa ako-tak snažili to udržiavať. Jej muž je humusak lenivý, má prístup že upratovať má žena a on kľudne hodí šupku z banána na zem, lebo sa mu nechce s tým ísť do koša. Takže sa vždy hádali že kto je na vine tomu bordelu. Podiel mali obaja. Môj manžel tam od 13 rokov bol jediný čo udržiaval domácnosť, pral, vynasal smeti a pod. Potom ako sa odsťahoval tak to už šlo úplne dolu vodou. Nakoniec svokor zdedil iný byt tak sa odsťahoval aj on a teraz ona žije sama a už jej nič nebráni to zapratat. Je mi jasné že by potrebovala antidepresíva a terapiu, veľa krát sme to riešili, ale to je ako alkoholik, keď sám nevidí že má problém tak sa nepôjde liečiť. Ona si to odmieta priznať, lebo veď ináč funguje. Takže zatiaľ sa nám nedarí a tým pohnúť aj keď by sme veľmi radi.

kofa77
17. nov 2024

Nam raz montoval sporak jeden chlapik, ktory hovoril, ako po odtiahnuti sporaka ci linky v domacnostiach, kde chodil robit tieto veci nachadzal aj pouzite menstr. vlozky…

tomcimka
17. nov 2024

@kofa77 mali sme najomnicku s dvomi malými deťmi,ale ten bordel po nich 🤦‍♀️. Použité tampóny za práčku, pod chladničkou...
Autorka, pracovala som ako vedúca opatrovateliek v domácnostiach t.j.chodila som po domácnostiach a kontrolovala opatrovateľky,či sa starajú o klientov prip.ak nejaká vypadla a trebalo ísť akútne k niekomu. Ten bordel v niektorých domácnostiach 🤦‍♀️. Úplna topka staručká pani, ktorá bývala so synom (doktor) a s vnučkou (policajtka).Syn doktor a stará pani ani polohovateľnú posteľ nemala. Len kovovú hrdzavú ešte z vojnových čias. Hrnce to isté. A keď som otvorila umývačku riadu 🤦‍♀️🤢. Oni mali dve: do jednej dávali použitý riad a z druhej vyberali. Ale tam,kde bol použitý riad,tak už bola neskutočná pleseň na riadoch, priboroch, pohároch. Chodba tak zaprataná,že som sa ani nemala kde pohnúť a to bola obrovská chodba ako jedna izba. No ten bordel tam. Stôl a kuchynská linka špinavé, mastné...no ja som nemala,kde papiere položiť,aby mi ich podpísali. A všade 10 cm prachu... A funguj v takej domácnosti.

kofa77
17. nov 2024

@tomcimka hmm, ja tomu nerozumiem, chapem, ze ludia su vselijaki, ale preco pouzite pomocky pchat niekde? to nemaju kos? preco, naco? same otazky, no.
inak moja mama bola na tom opacnom spektre, pre nu najvacsia zaluba, najvyssi ciel a hodnota bola upratana domacnost. to tiez nie je bohvieco, zit s takym clovekom. aj teraz po 80 tke by ste sa mohli z jej podlahy najest, v byte vonavo, v skriniach vonavo, ona vonava... akurat ze z domacnosti robila muzeum, nie priestor taky friendly

tomcimka
17. nov 2024

@kofa77 su ľudia,ktorí sú nielen bordelári,alej leniví. Im je jednoduchšie niekde niečo položiť ako ísť vyhodiť do koša. Potom na to zabudnú prip.sa to niekde zakotúľa a oni zabudnú na to.

pieksamaki
17. nov 2024

@kofa77 ano aj taky extrem poznám....brat zvykol vysavat tým malým vysávačom hneď pri nás...ked nas niečím ponúkli.....totálny puntickar.....a hneď všetko po nás utieral

1ryba
Odpoveď bola odstránená
kofa77
17. nov 2024

@1ryba aj u nas tak bolo. ale za toho sociku. najvyssia priorita-poriadok, ziadne konicky, zaluby, len upratovanie. extrem.

quaxi
17. nov 2024

@kofa77 najväčší extrém čo som videla bol koberec zakrytý igelitom aby sa koberec nezaspinil, a ten igelit zakrytý ďalším igelitom, aby sa nepoškodil 🤣 seriózne som myslela že to len zrovna maľovali byt, ale nie, to bol normálny stav 🤣

katka700
17. nov 2024

@juliet86 Nebuď na seba príliš prísna. Na Slovensku máme malé byty (objektívne v porovnaní so zvyškom Európy, kedysi tú štatistiku ukazovala pani Radicova).
Keď v tom malom byte žiješ s deťmi nedá sa mať všetko prázdne minimalistické ako na fotkách z časopisu.
Mne sa pri liekoch, výživových doplnkoch osvedčilo takéto pravidlo: keď niečo berieme 2-3 týždenne je to na linke v dóze. Predsalen v tej dóze to zaberie menej miesta ako keby to bolo uložené priamo na linke. Akonahle to nepoužívame ide to do šuplíka. Ten šuplík nemilosrdne upratujem a čo je staré ide preč. Pri liekoch ako je paralen - Ak je krabičke posledný blister s 1-2 tabletami, vystrihnem ich a dám k novému baleniu a starú krabičku vyhodím.
Pošty veľa nie je, letáky nechávam dole vo vchode. Postu otvorím ak je to dôležité, napríklad dačo treba platiť dám to na pracovný stôl. To čo chcem nechať ide do sanona zvyšok vyhodím.
Raz za rok prejdem všetky skrine (nie všetky naraz), občas niečo vyradím, zvyšok uložím tak aby veci čo najviac používame boli najlepšie dostupné.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
juliet86
17. nov 2024

@katka700 a ako riesis napr detske.oblecenie? napr vyberam zimne ale su tam aj veci ktore jej budu ltt male ltt velke netusim co z toho schivat na dalsiu jesen respm co. zletnych este oblecie na jar plus to potrebujem skladovat 2 roky kym do toho dorastie mensia... a napr kde je vyhradene miesto na tasky kabelky a ruksaky ? to je tiez vecny,zdroj bordelu

katka700
17. nov 2024

@juliet86 Oblečenie už našťastie toľko neriešim. Keď boli deti menšie vždy na jar a na jeseň sme si vyhradili jedno "skúšacie" popoludnie - všetko čo mali v skrini (aj to co bolo odložené v hornej polici vo vakuovom vreci pre mladšie kým dorastie) obliekli a podla toho ako im to sedelo a v akom to bolo stave sme to nechali, odložili znova do vreca, posunuli rodine/kamoške alebo postrihali na handry. Zároveň som si zapísala čo komu chyba aby sme kupovali to čo treba a nie zbytočnosti.
Kabelky a tašky tiež veľmi neriešim, nemám ich veľa. Vojdú sa do spodnej poličky v skrini s oblečením. Aby som ušetrila priestor, menšie dávam do vnútra väčších - to som raz videla v nákupných maniackach 😆 Mimo skrine je len stredne veľká kabelka čo nosím najčastejšie.
Ruksaky na výlety mám vo vyššej polici na chodbe - treba ich raz za týždeň či 2 tak mi nevadí že musím brat stoličku aby som na ne dociahla. Také tie látkové vrecka a menšie ruksaky sú v šuplíku postele v detskej izbe nech sú po ruke.
Na udržanie poriadku veľmi pomáha nábytok s uložnými priestormi čo sa ľahko otvárajú Napríklad postel čo má pod roštom skrinku a poličky alebo aspoň 2 veľké šuplíky. Skrine sú fajn také kde si počet políc a veľkosť medzery medzi policami vieš nastaviť podľa seba.

hellionka
17. nov 2024

… akože doteraz som si aj myslela, že čo tam tých čo chodia odpisovať merače po mojej domácnosti, veď im to je jedno, ale vidím, že teda že nie … každopádne sa mi “páči” výčitka že vedeli dopredu o výmenách … no mna tie odpočty/vymeny tak obťažujú, že musím v ich stanovený čas trčať doma, že posledné čo sa mi chce je “im” ešte aj upratať 🤣 a čo mi ešte extrem vadí, že sa skoro vždy nevedia vyzuť !

hendikep
18. nov 2024

@hederamonstera ano… pises ze fanatickí upratovači si snazia upratat v hlave - ja si myslim ze Ti co maju poriadok v byte to maju v hlave upratane

hederamonstera
18. nov 2024

@hendikep hovorim o Monkoch

Strana
z3