icon

Ako ľudia dokážu žiť v špinavých domácnostiach?

16. nov 2024

Caute, vcera som mala "brigadu" chodili sme po bytoch vymienat merace tepla a ja som este teraz zhrozena, ako ludia ziju. Strasne vela bytov bolo zanedbanych, spinavych, neupratane. Pritom vedeli dopredu o vymenach.
A ja som si myslela, ze mame doma bordel, no uz som hned spokojnejsia 😀
Doteraz som si myslela, ze vo vymene manzeliek im naschval do bytov nazvlacaju bordel a spinu, aby bola sou, ale zjavne ani nemusia.
No ani neviem, co som tymto prispevkom chcela povedat.😅
Pekny vecer vsetkym.

pieksamaki
16. nov 2024

@quaxi ako to je u tej svokry mate? Hromadí vsetko? Ja som také domácnosti videla, ale v de....jasne ze dakedy za to nemôžu....

minenkak
16. nov 2024

Ja poznám viacej rodín ktoré žijú v neporiadku a špine, radšej venujú čas zábave,športu a práci a sú to vzdelaní a dobre zarábajúci ľudia,raz za čas si objednajú upratovanie,chvíľu je poriadok a potom zas čo bolo,žijú tak je to ich život tak čo to má čo iných zaujímať, každý máme svoje ,,hovná "v strede obývačky

valikasikulova
16. nov 2024

@quaxi to by ma tiež zaujímalo ci to ty tak u nej vnímaš alebo ozaj sa brodi horami odpadkov zhniteho jedla, haraburd a špiny...alebo ma len na tvoj vkus viac veci ...moja neboha svokra tak mala zapratany byt ..všetko šlo na vývoz len hole betonove steny ostali

minenkak
16. nov 2024

@bonboniera presne

1ryba
Odpoveď bola odstránená
earlgrey
16. nov 2024

@minenkak Mne chlapík z bytového, keď mi bol pozerať radiátor povedal, že keby som videla ten neporiadok u ľudí a že nie sú to obyčajní ľudia ako my, ale právnici, lekári, podnikatelia....tak by som sa čudovala, že to sa nedá ani po byte prejsť...to bolo na margo toho, že som sa ospravedlnila za neporiadok, akurát sme sa s dcérou začali hrať a hračky boli úplne v každej izbe, po zemi atď.

hendikep
16. nov 2024

@hederamonstera Dovolim si nesuhlasit… podla mojich pozorovani vidim ze ludia ktori maju bordel doma maju bordel aj v zivote a naopak…

valikasikulova
16. nov 2024

@hendikep ja nesúhlasím zas s tebou, veľmi blízka osoba to ma presne naopak, všetko čo jej v živote nešlo škola práca vzťahy si kompenzovala až úzkostlivym upratovaním a mala všade vyblyskane a na tisícinu milimetra poukladane presne, ze by si povedala ze tam ani nikto nebyva, ani na operačke podľa mňa nemajú tak sterilne ako ona

sense
16. nov 2024

Našťastie k nám nemusí nikto chodiť meniť merač a ocumovat domácnosť či máme doma upratané alebo či ležia na koberci myši, prípadne rozlozene noviny či tanier v umývadle

lenka.25
16. nov 2024

@mateson2004 veď ani ja , ale keď k niekomu prídeš domov , tak to môže na niekoho tak pôsobiť . Napríklad môj ex bol ako Monk , noviny keď neboli v pravom uhle , tak išiel z koze vyskočiť 😃

gleep1
16. nov 2024

@hendikep
@valikasikulova
Podľa mňa máte pravdu obe, sú ludia čo tak ako niekto problémy zajedá, tie problémy “preupratú” - robím to aj ja, keď je nejaký problém alebo mám nerv často idem niečo vyčistiť alebo vyhodiť..
a sú ľudia lenivci ktorí neboli v živote vedení k ničomu, majú v celom živote a aj v domove bordel.

A su takí ktorým na tom nezáleží lebo je to dalej na zozname priorít, hoci majú upratany život a nemajú nejaké väčšie problémy, bordel im nevadí. A okrem toho, je to spektrum, pre každého je “bordel a špina” niečo iné a Koniec-koncov si my o sebe môžeme myslieť že mame čisto, zaručene existuje človek čo by si myslel že čisto nemáme.

valikasikulova
16. nov 2024

@gleep1 ona mi to tak popísala keď sme sa o tom bavili ze aspoň toto ma na 100% pod kontrolou a vie ze tu "nezlyha"

hendikep
16. nov 2024

@valikasikulova tak ale to uz je chorobne upratovanie… to uz bude diagnoza :D ja myslim takych beznych ludi co maju radi veci na svojom mieste, seky v cas zaplatene, terminy dodrzane… a potom su taki ti “ potom” co cakaju kym im vsetko padne na hlavu a vsetko odkladaju, vratane pratania.

valikasikulova
16. nov 2024

@hendikep to máš pravdu u nej to je diagnóza veru aj podľa mna 🫣

nevenka
16. nov 2024

@petrahl no toto ma prve napadlo tiez. Upracem si, kedy sa mi hodi. Mame porozkladane veci - a co? Aj teraz mi tu poskladane pradlo lezi na stoliku pod telkou. A to som 3/4 uz dnes poskladala. Aj na linke je kadeco, boli ma priserne zub. Len sa zohnem a hlava mi ide rozletiet. Konecne som uspala dieta a sadla som si. No ani ma nehne, ze budem lietat s handrou, uz mam dost. A ako tak hladim pod jedalensky stol, tak omrvinky. A to sa dnes vysavalo 2x, vcera som zmyvala. A v predchodbicke zase naprasene 🙈.

svetlonos
16. nov 2024

Ti ktorí majú skutočný bordel a tvrdia, že im to vyhovuje, nehovoriac pravdu. Oprave prádlo na gauci za mňa nie je bordel, len rušivý element zaberajuci miesto.
Nikdy sa nikto v špine a bordeli dobre necíti, nikdy! Nech si hovorí co chce. Mnoho krát ké za tým depka, iné poruchy ci choroby, napriek ktorým mnohí z nich musia fungovať v pracu, rodine.
Na zvyšok im neostane energia.
A co myslite, co maju robiť? Úprimne priznať, že majú nejaké závažnejšie problémy, keď dobre vedia, že ich aj tak väčšina nepichopi?? A vypočujú si ken aký sú neschopní, leniví a majú to len výhovorky?
U nás sa ešte nenosi pochopenie a súcit.
Bola som na takej jednej návšteve, dve malé deti do 3 rokov. Bola som zhrozená- že tej zene je ešte horšie ako som si myslela. Mala fyzické postihnutie a zopár "zazitkou", ktoré nikomu neprajem. Jedno dieta postihnuté a napriek negatívnej prognóze lekárov a svojim chronickym bolestiam, rozchodiť dieta. Dr povedal, že to male sa nikdy na nohy nepostaví. Ona ako matka to dokázala, nechcela aby trpelo tak ako ona.
Vonku v spoločnosti bola sama sranda, veselá kopa. Ja na jej mieste by som ledva dýchala. A to aj sama bez deti... Až nám niektorým pivedala, koľko ake lieky berie aby sa vobec dokázala postavit z postele q prežiť ako tak deň. Nemala vtedy ešte ani 30 rokov. Hrozne ťažko sa mi na to divalo - v tom celom "bordeku" bolo vidno to neskutočne utrpenie a bolesti. Ale na ulici pre cudzích vyzerala ako hrdinka, ktorá zvláda ľavou zadnou. Tuez však nemala potrebu vešať realitu kde komu na nos. Práve koli "velkemu pochopeniu" okolia.
Trochu viacej pochopenia a menej egosamhoniek by sa pýtalo.
Mne napriklad stačilo mat feritin na nule. To boli stavy! A pritom som mala skvelého priatela, začala nám úspešná životná etapa, ziadne problémy som nemala, bola šťastná. A tato nulová zásoba zekza mi spôsobila hroznú depku. Myslíš, že má vtedy zaujímal nejaký drzý chlap kontrolujuci merače?? Práve preto som oficiálne zmenila termín, ešte som aj angínu mala ako bonus. Trieskal na dvere ako neoricetny, ze on o ničom nevie a mam ho pustiť dnu, je to jeho práca!
Mala som všetko v maili, vysvetlila som, nepochopil. Až keď som hrozila policajnou, odišiel. Prišiel o týždeň, byt upravený cisty. Vínku blato so snehom, myslíš, že sa unuval si vyžiť tooanky? Nie, on nemá čas sa všade vyzuvat! No vyšiel na to muz z kuchyne, bol o 3 hlavy vyšší- s kludom ale jasne mu povedal, pokial sa nevyužije ostáva pred dverami! Skrotol ako baránok boží zrazu a toho osoravedlnovania!
No takže aj takto to môže byť, vieš 😉
Ale ti ľudia, ktorí v pohode super vzdy fungujú, málokedy pochopia, že to zial vie byť aj inak. A ako bolo zmenené- depka nezmizne lusknutim prsta na želanie. Treba prísť na príčinu a riešiť. U mna nohu dik stačila infúzie železa, vybavené. Ale aj to samému internista trvalo mesiac a to ešte považujem za blesku rýchle. Iní take šťastie nemajú.
Tak pred sedením sa najskôr zamysli, kolko "mrtvol" mas v pivnici ty sama a uprac si tie.

juliet86
16. nov 2024

ja sa hlasim ze u nas je vela.veci ... a ja s tym nie som ok ale neviem udrzat poriadok. od vzdy som taka bola. moja starsia sestra vie cize nie je to tym kto v com vyrastal podla mna ke to aj,istyle nadanie. mame na prd riesene ulozne priestory. praktocky nemame alebo su otvorene. nemam veci pistat veci ale odkedy su,deti dve tak ja nemam cas nerusene triedit poslat dalej odviezt inzerovat zbavit sa dsrovwt lebo to treba pomaly lazde 2 mesiace.... som,z toho frustrovana. kazdy den perieme vesiame vysavame steirame ked sa deti najedia nakladame vykaldame umyvacku. aj zachod je vzdy cisty. ale proste satstvo ruksay papiere a rozne lieciky bitaminy masticky su proste vsade... zacnu pretekat zo,skriniek mdcerkine tvorive potreby. hracky... kupila som skrinu na jracky uz su vsad eaj okolo. nekomecmy boj. nezmasam to. idem zariadovat movy byt a uz teraz mi je jasne z echcem vela.ulozmeho priestoru izavreteho a ze vsetko by malo mat svoje miesto a vyhodit velmi vela veci. a davat beci na miestom teoreticky to ovladam ale ci sa to aj v pra i podari. ak mi s tym chce niekto z vas pomoct poradit kto na to naopak nadanie ma budem len rada. bratislava.

laurika999
16. nov 2024

Nie som zástanca bordelu. Upratujem. ...ALE, Ty máš doma vyšperkované ? Chodíš si robiť svoju prácu výmeny meračov, alebo sliediť po všetkom, čo ľudia doma majú ?
Čo Ťa je vlastne do toho, ako ľudia žijú ? To je ich osobná vec, aj keď majú bohužiaľ ten bordel. A tvoja úplne zbytočná starosť.
Ale gratulujem. Užívaj si, že nemáš väčšie starosti, ako je toto. Zrejme tvoja dilema a téma dňa.

hederamonstera
16. nov 2024

@hendikep pisem nieco inak?

simca06022011
16. nov 2024

Záleží co je pre náhodného okoloiduceho bordel....

Inak som rads ze moderné bytovky prešli na novú technológiu a do bytu nám.nik nechodi 😂 aj keď je tam poriadok a prázdno, kedze tam nik nie je.. 😁

quaxi
16. nov 2024

@pieksamaki @valikasikulova svokra našťastie nenosí domov úplné smeti, a čiastočne si aj smeti vyhadzuje, ale len v obmedzenej miere (úplne pokazené jedlo, naozaj nepoužiteľné obaly z jedla, ale vyhadzuje zriedkavo, má po byte vrecia smetí). No nakupuje veľa vecí, alebo zbiera čo jej kto dá, nevyhodi pokazené predmety, jedlo napr ak je aj 20 rokov po záruke tak nevyhodi, alebo ak je len trochu plesnivé, musí to byť naozaj durch pleseň aby to vyhodila. Má 3izbovy byt čo je zapratany tak, že sa dvere dajú otvoriť asi na 40cm, potom sa ide len takou uzuckou uličkou na šírku jednej nohy, aj to už slapete po veciach, pomedzi hory vecí ktoré sú od zeme až po strop, dá sa prejsť len do wc, ku umyvadlu a ku posteli, ale z postele treba veci hodiť preč ak si tam chce ľahnúť lebo aj tam má kopu. Do ďalších dvoch izieb sa už nedá vojsť lebo už ani dvere nie sú prístupné kvôli hore vecí. Umývať niečo v takomto byte samozrejme neprichádza do úvahy, to vôbec nerobí. 20 rokov sa snažíme ju nejako presvedčiť nech nám dovolí jej s tým pomôcť, za ten čas dva krát nám dovolila aby sme jej aspoň trochu niečo dali preč ale odviezli sme odtiaľ 7 kubikov smetí a ledva bolo vidno rozdiel. Viac nedovolila. Rovnako skúšali aj jej kamošky, jej mama keď ešte žila, nedá sa - má z toho hysaky, vyhráža sa políciou, nepohneme s ňou. Pritom navonok úžasná osoba, veľmi milá, príjemná, máme dobrý vzťah. Aj v práci obľúbená, nikto by to na ňu nepovedal. Bohužiaľ ako starne tak je to čoraz horšie, je okolo toho paranoidna, agresívna. Odmieta si priznať že je to na diagnózu, takže sa to nijako nerieši.

mameha7
16. nov 2024

@mamamasama Súbežne sa dá mať aj čisto doma aj navariť aj sa povenovať dieťaťu.

malav
16. nov 2024

Booze, ako tu niektore moralizujete, ani keby autorka davala mena a adresy majitelov tych zanedbanych bytov.
Ale inak ja som jedneho casu mala tiez pracu spojenu so vstupovanim do bytov a vtedy som si uvedomila, ze ludia su prasata. Ano, su taki, co maju problemy a posledne co ich trapi je poriadok, ale drviva vacsina pripadov su lenivci, co radsej budu sediet pred telkou a nevenovat sa ani domacim pracam ani detom, ani nicomu.
Tak to skratka je...

katka700
16. nov 2024

@juliet86 Ak ti môžem poradiť do tých utatvaratelnych úložných priestorov si ešte zožeň zatvaratelne úložné boxy (v podstate stačia aj krabice od topánok) na menšie veci. Spredu nalep veľkú nálepku (alebo odstrihni zo širokej maliarskej pásky) a na ňu napíš čo tam je.

mamamasama
16. nov 2024

@mameha7 súbežne áno, ale rozhodne to nezvládnes na 100% Mám 3 malé deti a prakticky nonstop upratujem. Keby som sa na to vybodla, tak sa im dokážem venovat viac ;)

mamamasama
16. nov 2024

@mameha7 Heeej. Veď ty máš jedno dieťa. Keď som mala jedno ja, tak bolo vyluxované od rána do večera, navarené už o ôsmej a celý deň sme robili edukačné a senzory aktivity. 😅 Napíš mi prosím o pár rokov,keď budeš mať tých kúskov viac 🙈✌🏻

juliet86
16. nov 2024

@katka700 dik za tip. ak mas akykolvek dalsi tio ako,nemat zapratane povrchy vecami. linku stol ako organizovat hracky lieky drogeriu papiere postu alebo aj foto pokojne mi napis ppfot. ja viem ze to neviem a trapi ma to nie je mi to ani nahodou jedno v akom stave je mpja domacnost. podobne ako mebiem byt konzistenta v udrzani poriadku neviem byt komzostentna so,stravou a schudnit.

mimka1402
16. nov 2024

Mne sa páčia ženy, ktoré zarábajú toľko, že doma majú "gazdynu" a nemusia riešiť zbytočnosti a dokážu sa venovať naplno deťom. A sama túžim po tejto vymoženosti.
Keby si prišla ku mne, keď som ležala v posteli mesiace (!) s ťažkou depresiou. Ver mi, že to bolo ťažké a bolo mi ľúto ze nie je to upratane, ale pre mňa ísť na toaletu, umyť sa bolo nadludska vec, častokrát som nejedla len ďalej spala...
Nikdy nevieš osudy ľudí prečo a kam sa dostali. Nesúď.

mameha7
17. nov 2024

@mamamasama Verím tomu, že s tromi deťmi to nie je ľahké mať všetko tip top. Ja sama som zo 4 súrodencov a od malička sme boli vedení k poriadku a mali sme nejaké detské pracovné povinnosti 😃, takže mama za nami nemusela až tak upratovať. Za chvíľku už budem mať aj druhé dieťa, tak uvidíme 🙂. Viem si predstaviť, že na začiatku to bude masaker, kým sa zas všetci zladíme. Ale je to aj o tom ako si naučíš deti a muža. Moje 2,5 ročné si už za sebou vie upratať hračky. A navarené a upratané asi nebude tiež každý deň, ale nemyslím si, že to bude taký binec, aký mala na mysli autorka pôvodného príspevku.

pieksamaki
17. nov 2024

@quaxi. Áno, čo popisuje som videla, u mužov a u žien rovnako, niekedy to boli aj bývalí Dr. Ale na ich obhajobu, tam sa v živote niečo udialo...každý ten mal svoj príbeh, nespracovanie smrti blízkej osoby, tazke depressie, byty , kde sa aj udiali samovrazdy a my sme boli povinni to postupne meniť. Naozaj veľmi malými krocikmi....napr. až pri 10 návšteve moznost spolocne vyčistiť zatrepane umývadlo, hej, že spolu každú jednu vec prejst, a odložiť inam, aby mohlo prichádzať k osobnej hygieny pod dohľadom. ....
Ano starobu sa to iba znásobí.....