Ako motivovať muža?
Môj muž nie je vôbec ambiciózny. Nepotrebujem, aby nosil domov milióny, ale aby sa snazil vo svojom zivote niečo vybudovať a snazil sa o zveľaďovanie nehnuteľnosti, ktorú mame(napr 2 roky po rekonštrukcii kúpeľne v nej nemam namontované stropné svetla, ktorým už aj skončí záruka). Ja som bola pracovitá, snaživá, ale vidim, že má rokmi ťahál dolu. Žiaľ, valanim sa pri mobile celé dni nič v zivote nedosiahneme. Po pravde, skusala som kričať, prosiť, kľudne rozhovory, poukazovať na to, kto čo dosiahol pracou(na sebe), ale aj ist prikladom. Dnes som mu povedala, že takto zit nechcem a keď sa nezmení, tak si neviem predstavit našu spoločnú buducnost. Nemyslím, že by vzťah so mnou bola motivacia, ale snáď naše dve male deti, ktoré miluje a je im fakt dobrým a milujúcim otcom, preto to nechcem riesit radikálne. Viem, že nemá moc genetické predpoklady na to(cela rodina sú povalaci, ktorým sa nič nechce), ale musia snáď existovať nejaké triky a taktiky, ako ho zmeniť, aby neskončil ako jeho rodina.
Kazdeho bavi nieco ine. Vedela si, ze je z rodiny povalacov takze ked si si ho brala, vedela si do coho ides vlastne.
U nas je to ine, otec je velmi zrucny co sa tyka domacich prac. Tym, ze ja som bol v zahranici tak sa taychto znalosti uslo viac bratovi ako mne, ale zas ja to celkom dobieham.
Mna celkom bavia robotky v byte. Ked som minuly rok zahlasil, ze sa ide byt burat / prerabat, otec bol hotovy :D. Brat moze ale ja nie haha.
Kazdemu sa z casu nacas nechce....ani mne. Treba si najst sposob ako ho motivovat a potom to urobi. Moj brat ten skoro ani do nicoho nepotrebuje natlacit. Tym, ze ma home office tak nechodi z prace fyzicky unaveny cize pre neho su prace okolo domu skor relax kedze je cely den za pocitacom.
Nie kazdy je kutil, mna osobne to bavi pretoze si mozem veci davat do stylu akeho ja chcem a clovek ma aj pocit akejsi sebarealizacie. Netvrdim, ze tie veci robim extremne rychlo ako skuseny majster, ale ja sa skor zameriavam aby som to mal poriadne kedze to chcem robit len raz.
Sama pises, ze detom sa venuje, do prace chodi, takze az taky povalac nebude. Ze nema chut prerabat byt pri dvoch detoch? Nic zvlastne, bud sa s tym zmier, alebo zozen majstra. Urcite sa nejaky najde. Obrat deti o dobreho otca kvoli zveladovaniu bytu mi pripada dobra hlupost.
Ja mam skor pocit, ze vsetky ste sa chytili toho kutilstva v domacnosti, ale nie naozaj o tomto je ten prispevok. Podla mna autorku skor stve, ze muz ma onicom pracu, malo zarobi, ale ani sa to nesnazi zmenit. To ze doma je lavy na robotu je len "bonus". Proste bude sediet ako pät penazi a nema ani snahu nieco zlepsit, nema ambicie, nevadilo by mu sediet na jednom mieste cely zivot v jednej naprd robote, ktora ho ani nebavi, ani poriadne neuzivi rodinu, v rozprdkanom byte s trciacimi kablami a kvapkajucim vodovodom. Ona podla mna ani nechce, aby vsetko doma robil on. Ale pise, ze on ani nevie nic zariadit, nic vybavit, proste je totalne klavy a pohodlny na vsetko.. okrem toho ze je detom dobry otec...
autorka, on sa nezmeni, nemal nikdy v nikom vzor, mozno je to aj zdedena povahova crta. Nezavidim ti, a takehoto povalaca bez zivotnych cielov by som doma nezniesla. Nemyslim ze ma depresiu, to by nezvladol byt detom dobrym otcom, venovat sa im tak ako pises.
@ajka0207 od marca je kvôli korone doma, vzhľadom na povahu prace a jeho segment nemá ani home office, čiže človek by čakal, že po 3 mesiacoch bude aj po ňom niečo vidiet, ale žiaľ nie je.
@hopsadobrandejsa ano, dnes si uvedomujem, že som bola mlada a blba. Ja som vyrastala v rodine, kde sú rodičia pracovití, rodičia sa snažili, aby sme vzdy pekne bývali(nebol to palác, ale obycajny byt a v rámci možnosti sme mali krasne bývanie), preto mi hlava neberie, že niekto nemá nároky na to, ako zije. Aj mnou spomínaná chodba. Kupila som novú chodbovu zostavu, tapety, sadu na tapetovanie, svetla. 2 roky tá chodbova zostava cakala v pivnici v krabici a my sme si nemali ani kde odkladat veci. Aké sceny robil za tie tapety, že jemu sa to nepaci, že to robit nebude(potrebovala som len, aby mi pomohol podavat a pridržať rolky, keďže som už tapetovala u rodicov, vedela som, že to zvladneme za par hodín, ale treba dvoch, aby sme sa trafili do vzoru) a potom sám uznal, že to vyzerá perfektne. Aj som sa mu za to poďakovala, 200x to ospevovala, že ako to vyzerá super a aká som za to stastna, že ho to snáď nakopne dalej, ale vôbec. Velakrat som zobrala na 10-12 hodín deti k rodičom, aby mohol napr aj namontovať tie svetla. Raz mu chýbal srob, iný raz nadstavce na vrták a proste neurobil nič. Fakt má to už nebaví a nechcem, aby deti mali takýto vzor povalaca. Ja nechcem, aby to vyznelo z mojej strany neuctivo, ale za všetko, čo môj muž má, môže dakovat mne. V rámci možnosti som vzdy všetko kupila(zo svojich zarobených penazi), vybavila, zorganizovala, ale po tých rokoch, čo sa snažím len ja, som už unavena a demotivovana, hlavne keď mám v okoli mužov, ktorí si všetko vedia urobiť a tu mám pocit, že som na všetko sama.
@goodidea jediný dôvod je, že sa mu nechce. Vŕtačku má, svetla má.
@majkeel veď ja na neho stále nekricim, dokonca mu to nehovorim ani každý deň, teda pokým nebola korona. Keďže je doma a vidim, ako dni ubiehaju a nič po ňom nie je vidiet, tak už aj vo mne prekypuje pohár trpezlivosti.
@hettinka ale veď ja som ochotna mu so všetkým pomôcť, asistovať, aj všetko kupim, zabezpečím, nemyslím si, že mám na neho prehnane naroky. Kuchynu som napr po nociach malovala ja sama pri novorodencovi, keď nebol moj muz spokojny, ako vymaľovali detskú izbu majster. A ako som písala vyššie. S majstrami je dnes velky problem. Nie sú moc ochotni chodit na male zákazky a keď sme ich tu aj mali, robili veľmi zle, alebo chodili na par hodín raz za tyzden, väčšinou ani neprisli, keď sme boli dohodnuti. Preto by mi vyhovovalo, aby to porobil muž, kde by sme take vŕtanie mohli prisposobit tomu, kedy deti spia a pod. Muž je zase pedantný, takze viem, že ak niečo aj nahodou bude robit, spravi to dobre.
@sunny8 depresiu nemá, práveže tvrdí, že je stastny a zivot s detmi ho napĺňa a dal iskru do života. Ale ja už dostanem depresiu z neho🙈
no je lenivý od prírody, tak s tým neurobíš nič. Možno by ho pohlo, keby našiel u vás doma mladého, vyšportovaného pekného a príjemného muža, ako montuje tie svetlá.
Uplne dokazem pochopit,ze si z tohto frustrovana a unavena. Suhlasim, ze detom v tomto nejde prikladom pretoze je dobre deti naucit aj domacim pracam, aby si taketo veci vedeli urobit sami....urcite to nie je na skodu mat aj manualne zrucnosti.
Ja to zrejme beriem inak. Nasi dedkovci mali velku vinicu a chodili sme ku nim casto a oni naozaj pestovali vsetko od vinica cez zeleninu az po ovocie cize my sme boli k manualnej praci vedeni od malicka. Mna tieto veci bavia pretoze to vo mne vzbudzuje pekne spomienky.
Ja napr. zavidim ludom ktory maju rodinny dom.Tiez by som chcel predat byt a kupit si dom pretoze ja mam velmi rad prace okolo domu. Sebarealizacia je skvela vec, navyse si na cerstvom vzduchu, v zahrade.....absolutny relax podla mna.
Namontovanie lampy nie je ziadna zlozita vec a netrva to ani hodinu. Navrtas diery, hmozdinky, zapojis fazy do cokoladky, pripevnis drziak, nasadis lampu a hotovo.
Podla mna problem nie je, ze nie je kutil. Pravdupovediac nie kazdy ma na to vlohy takze to mu nikto nemoze zazlievat, ale je ocividne, ze on nema zaujem sa to naucit. Chyba mu zrejme drive zlepsovat sameho seba.
Urcite by bola skoda sa kvoli tomu rozvadzat ak je dobry otec. Budes si musiet najst riesenie. Plakat nad rozliatym mliekom nema zmysel.
@hopsadobrandejsa veď to, že nie je to zlozite, len ja neviem ako mám tie kable zapojit do cokolady, ale asi mi nič nezostáva, len si zapnut YouTube, dovzdelať sa a spravit si to sama😏
@daganov 😂😂😂 pri dnešnej situácii s majstrami by som bola vdacna, keby som nasla aj strbaveho, plešatého s pivnym bruchom😀
Aj podľa mňa mal zlý príklad od rodičov (to je základ) a niekomu stačí aj málo... Nie je náhodou ešte aj riadny introvert? Takýto typ ľudí - ťapákovcov - máme presne vo vedľajšom dvore. V dnešnom storočí žijú v storočnej drevenici, tri izby+kuchyňa, traja súrodenci vo veku od 30-35 rokov. Jedna z nich z nich dokonca v jednej izbe s mužom (IT uplny introvert) a päťročným synom. A teda ledva sa im do izby zmestila manželská posteľ, do bytu odmietla ísť. Stále hľadajú ale teda neviem aké majú nároky, lebo sa mi nezdá že by niekto za toľké roky si nedokázal nájsť iné bývanie... Už iba čakáme kedy im komín a strecha spadne do domu, chodník žiadny, odkvapy žiadne. Dvor rozbahnený od 4 áut. S dieťaťom ešte nikdy nebola na ihrisku, a má teda riadne následky, v škôlke jej vydrží ledva pol dňa a to tam chodí už 2 roky. Dva roky ich poznám a ani prstom nepohli. Akoby vôbec nevideli ako žijú ľudia okolo nich, ani nos nevystrčia z dvora, len aby nikoho nestretli a nedajbože aby sa museli s niekym rozprávať.... Takže aj takíto ľudia ešte nevymreli a to nie sú žiadni alkoholici, pracujú, oblečení chodia slušne. My sme presný opak, nevieme čo skôr.
Hm.. Nezmení sa to.. A neexistujú triky. Musí chcieť.
Co povedal na to, že nechceš s ním tráviť budúcnosť.? Resp že si to ďalej nevieš prestaviť?
Ja mam tiež takého.. Príde z prace a sadne na gauč a kuká do mobilu.. Ako, zarába dobre, asi robí relatívne co ho baví. Aj keď on tvrdí že najviac by ho bavilo do roboty nechodit.. Of course. Chápem.. 😉
Ale tiež veľa toho doma neurobí. Keď mu poviem raz, 2x a viac tak spraví.
Zase on veľa spraví keď ma dovolenku alebo je doma.. Vtedy naozaj maká.
Ale zase skúsila si rozmyslat nad tým co dobre robí? Okrem teda výchovy detí. Mimo deti.
To veľmi pomáha.. Skúsiť myslieť na to co robí dobre.
Ja si inak z toho robím srandu.. A napr okrem futbalu nemá žiadne iné hobby.
No stará sa o chod domácnosti..
Robí tie veci ktoré ja neviem alebo som k nim nebola vedená..
Skúsiť hľadať taky balans..
Myslieť na to co robí dobre.. V čom je dobrý..
Nezmení, mam takého doma. Dnes mi dokonca povedal, že on potrebuje silnú ženu 😂 aby ho donútila. No neviem ako vy to urobila... Ja som dosť silná inak za 15 rokov by už bol na ulici alebo ja na psychiatrii 😂A poviem ti, je jedniny spôsob ako dostať veci do hotové stavu: príkazom. Doslova. Dnes som po dvoch rokoch čakania že si uprace kopu harabud pred domom, chytila veci a nachádzala do koša na smeti. Dolezite/nedolezite, drahé /lacné všetko jedno... Ved asi to netreba keď sa to čaká vonku. A kľudom Angličana som povedala, že pokračujem poobede vo vonkajšej kuchyni.... A čuduj sa svete upratal, ja som prišla len umyť 😂 na garniže som čakala v byte 3 roky, zavolala som svokra a chlap sa tak hanbil ako pes. Ďalšie si namontoval sám. Zavolaj si niekoho, bud aktívna ty. Ja môjmu vezmem peniaze, zaplatím majstra. Nemá? Nech sa páči zarobiť...
A ďalšia vec... Nákupy riesim iba ja, on ale zje všetko čo vidí... Celý deň doma a nič neurobil.. Celý týždeň. Prídem z prace u prať at, variť... A pán múdry, narobený z tukania do mobilu nič... Čiže tento týždeň je bez nákupu, bez jedla.. Práve dačo hľadal.. Sorry, bol si v obchode? No nie, tak nemáme 😂
Toto isté mám doma. U nás to neskončilo dobre, ideme od seba. Mám náročnú prácu, vediem projekty, máme dve deti, obidve so špeciálnymi potrebami, jeden aj s neurologickou diagnózou. Neviem čo je materská dovolenka, pri oboch deťoch som robila, on nosil domov 800 eur a zvyšok času prelezal na gauči s mobilom v ruke (mame hypotéku). O deti sa postará v zmysle základných potrieb, výchovu, školu, problémy nerieši, synovu diagnózu nerieši, neakceptuje ju. Chodí s deťmi tam, kde to baví jeho a jeho kamarátov. 3x - 4x do týždňa večer s kamošmi chodí domov po polnoci. O financie sa nestará, nevie ani koľko máme peňazí, všetko riešim ja, nemá ani prístup na účet, nechce ho. Celý homeschooling teraz som mala na starosti sama k tomu 12 hodín denne v práci online. Keď niečo chcem, mám mu povedať. Ja nie som prvotný hybatel, aby som držala v hlave a bola zodpovedná za všetko. Potrebujem partnera, nie tretie decko. Som finančne samostatná, riešim teraz projekt domu a idem stavať, radšej budem sama. Všetko by som zvládla, ale keď sa mi na poslednej stanovačke (s jeho kamošmi samozrejme) vysmial, že neviem používať ten prenosný varič na bombu, tak som sa odsťahovala na gauč a skončila som s ním 😁 Po 15 rokoch skúšania všetkého možného stačilo 😉
no na mna by platilo, keby si mi slubila, ze vecer mam ako odmenu napr. romanticku masaz ❤ alebo nieco nove v postielke, co bezne nerobis 😍 alebo co by som si prial ja, a pod. 😉 V mojom pripade by si mala tie svetla hotove hned 😀
najvacsia motivacia pre muza je sex :D :D
@deirdra tiež už druhý rok naberám odvahu... 🤦♀️
@deirdra nie je nad to makat na sebe a potom vediet, ze ked manzelstvo nevyjde, nie si odkazana na jeho peniaze, ale plne sebestacna! Presne tak to mame my, manzelstvo zatial super, ale stat sa moze vselico a my obaja dobre vieme, ze keby k tomu prislo, prachy nebudu pre mna dovodom preco od neho neodist. Ten tvoj evidentne dobre vedel, ze si niekde inde ako on a tak mal potrebu si dvihnut ego ponizenim teba. Ked ti nema byt v zivote napomocny, tak nech aspon nezavadzia. Drzim palce! 👍
@simca06022011 treba nabrať. Ja ľutujem že som to neurobila skôr. Keď som si hľadala robotu popri MD a vyhrala som konkurz, tak mi povedal, že to preto, lebo tam chodili len samí analfabeti🤔😜 Pritom mám vzdelanie, veľa čítam, v práci som jedna z najlepších (samozrejme nie som genius, nemachrujem), ale toto ma dorazilo 😎
@deirdra to sú presne také typy... On nič nedokáže sám a ešte bude zhadzovať druhého. Ja tiež, keď som za neho niečo urobila, tak len kritika... Keď niekto urobil cudzí, tiež len kritika... Bohužiaľ keďže on bol jedného času workoholic aj zarobí, tak ja som sa prispôsobila, lebo keby som vo svojom fachu robila nestíham sa o všetko doma starať, čiže kopec prace som pustila, aby sme si vedeli rodinu budovať ... A teraz som ešte aj za to najhoršia, že vraj on ma živí, ale to je dlhá story 😂 ale on fakt doma ledva dačo urobi, ano začne, narobí bordel a koniec... Len telefón, somariny, party s kamarátmi novodobo... A invektivy na ľudi okolo plus teraz za každú hádku hodí vinu na mňa a ešte keď poviem niečo na obranu, tak klamem... Dcéru začal do hádok zatahovat a to je fakt posledná kvapka...
@simca06022011 no držím palce, je to ťažké rozhodovanie. To zbožňujem takých blbcov, že "ja ťa živím, tak drž hubu". Ako keby starostlivosť o deti a domácnosť nebola práca. Blbec.
Omg niektoré príspevky tu...Snáď sú myslené ako vtip 🙂 To, čo autorka od muža chce, sú úplne normálne veci, a nie niečo kvôli čomu by sa mu mala líškať alebo ho nebodaj odmeňovať masážou či sexom 😀 Mám taký dojem že toto je taká slovenská 'norma', stačí že chlap chodí do práce a zahrá sa s deťmi, čo tam po tom že všetko ostatné je na žene....
@deirdra no len ja pracujem, nie som len doma, ale menej ako by som mohla, keďže moja profesia je podľa mňa dosť o zodpovednosti a flexibilite a to vôbec nie som, keďže ja som v pozore keď treba čokoľvek s dcérou, okolo domácich veci... Podla neho to je nič. Ja keď to teraz po sebe čítam tam nechápem čo tu ešte robím 🤨
@stanzi ak ma manzela tesara, murara, elektrikara, vodara,maliara. . tak ano, chce normalne veci 🙂
No to buď rada môj je na také veci ľavý ani sa nečudujem,.keď viem, že jeho otec tiež nebol nikdy zručný.Ale tak bývali sme inde nebolo treba robiť veci na dome či do niečoho sa vyznať.Ked sme začali stavať dom na všetko volal majstrov aj na maličkosti, ktoré sme mohli spraviť sami.Moj otec si strašne veľa veci robil sám a, keď nevedel spýtal sa druhých či nacital si na internete.
Tento týždeň po pol roku čo sa nám vypálila ledka v kuchyni na visiacej lampe som ho konečne donútila nech ju otvorí a kúpi novú ledku.Kupil, ale nešla takže treba nový transformátor...ok snažil sa, detto v kuchynskej linke sa odpálil transformátor kúpil všetko bolo špeciálne cena za jednu ledku a 2 transformátory 80 eur z toho jedna ide z Francúzska kuriérom😀máme známeho stolára, ktorý nám linku robil hovorím mu zavolaj mu určite ich doma má, alebo poradí kde kúpiť.Dnes sme ho stretli a vysmial ho, že to mohol mat od neho za pár eur, tak takto dopadne kutilstvo môjho muža
a ešte urazený, že to platil on, tak čo tam po tom, že to bolo drshsie😊
Nie vôbec nie si harpya ani divná, že chces od neho také veci.Ked ja nie som kuchárka vyucena či pedagogická či neviem čo čo je treba pre dieťa a domácnosť a robím to neviem prečo by oni nemohli spraviť, zistiť ako sa robí veci typu majstrovanis veď nechceš od neho, aby dom postavil.
Skrátka sú pohodlni, leniví a také keci, že pracuje, o dieťa sa stará veď to robia aj ženy nie??
Ja som sa tiež učila variť, starať sa o záhradu a možno ma to tiež nebaví, ale je to potrebné.
Môjmu synovi skladal postieľku dedo, lebo ho videl bezradneho stať nad papiermi a srobikmi
U nás to funguje tiež len stylom, že musím narobiť krik, aby si všimol, že 2 lampy v kuchyni nefunguju, ale odpoveď bola máš ďalších 12 bodoviek a svetlo na digestory😀
Ale zrazu bol tak aktívny, že to vyhľadal až vo Francúzsku radšej som mlčala
@srandujete nechapem, ako odo mna muz moze vyzadovat, aby som varila a prala. Nie som ziadna kucharka ani pracka. Jedlo treba riesit donaskou. Ak chce, aby som mu navarila, pomoze, ked ma obdivuje, lichoti mi, pripravi kupel a spravi masaz. Ale snad nebudem varit kazdy den len tak.
Mne povedal, že som vedela, že je úradník a nie majster😅a to žiadne veľké požiadavky nemam.Ked bol syn menší som povedala, že by sa mu mohol venovať ako chlap nech nie je syn stále len so mnou tak s ním urobil vtáčiu búdku a budu pre zajaca ide všetko len ho treba nadirigovat a to je mne proti srsti.Ale som zistila, že ináč nevie spraviť nič treba mu povedať mohol by si toto....ako veľké prerastené dieťa, ale určite je to aj vplyvom výchovy rodiny ich mama je taká všetkým zadeliť úlohy a makali ako fretky😀
A u syna vidím to isté, keď mu poviem či ho nenapadne niekedy spraviť raňajky niečo nakrájať pripraviť, či utrieť si prach na stole v izbe odpoveď je veď si mi nekazala😅takže mne už rastie mala kópia muža.Suseda mi povedala, ale to buď rada, lebo sú takí čo nespravia ani po dobrom ani po zlom😊
Už nič neurobíš. Pozde.

@hettinka a u nas to bola inak laska na prvy pohlad (jeho) a tiez sme sa brali po piatich rokoch vztahu a spolocneho byvania 🙂