Ako nájsť vieru v Boha?
Ahojte,
Posledné mesiace citim v sebe zvláštnu prázdnotu a potrebu v niečo veriť.. samozrejme, keď som bola dieťa, chodila som každý týždeň do kostola, prvé sv. prijímanie mám, ale ako som dospievala, racionálne myslenie mi vôbec nedovoľuje v nič také ako boh veriť, asi by som to aj chcela veriť, ale vôbec neviem ako začať:/
Skús sa zastaviť do chrámu. Prípadne si niečo môžeš prečítať na túto tému. Sama uvidíš, že na tom nie je nič neracionálne. Veriť.
@martinmmartin Vlaky chodia stále. Ak jeden odíde, príde ďalší. Niektoré meškajú. Mysli pozitívne. 🙂
na druhej strane citit prazdnotu je naozaj naprd, hlavne z toho mozes potom chytit depku. Skus vyuzit tento cas ze urobis niekde nieco nezistne a co ti spravi radost - jeden krat to skus- niekomu pomoz, niekde uprac nieco verejne, pozdrav noekoho na kom vidis ze ho nikto dlho nepozdravil , len tak , len raz, a skus potom analyzovat co to s tebou robi, a ci toho chces viac
@martinmmartin náboženstvo nie je Boh. A už vôbec nie žiadna cirkev.
@ina2405 nabozenstvo je pre kazdeho nabozneho presne to co mu zrovna sadne do kramu. Od krmenia postihnutych sirotkov v indii po vyvrazdovanie narodov co maju ine pohlady na svet ako zrovna ty. (Nie ty osobne, rozumieme sa)
Skús začať veriť viac sebe a daj si nejakú novú výzvu, nech sa môžeš posúvať a necítiť prázdnotu.
Autorka, skús sa mu prihovoriť. 🙂 Asi poznáš Abraháma. Nechodil do kostola, lebo vtedy neboli. Nemal 1. sv. prij., lebo Ježiš ešte neprišiel. Ale veril, modlil sa, dôveroval. A Boh s ním komunikoval. Skús jeho cestu. 😉
@loliki A kde dnes zozene ovcu na podrezanie?
@martinmmartin práve preto píšem, že to nie je jedno s Bohom. Lebo ľudia pokrivia všetko a keď vidia príležitosť k moci a vplyvu, využijú ju. Cestu k Bohu si človek musí nájsť slobodne a sám.
@ina2405 Suhlasim ale vela ludom sa tazko rozhoduje ked do nich niekto furt huci svoju pesnicku.....
Skús si premietnuť svoj doterajší život. Mne pomohlo uvedomenie si, že každý problém, ktorý sa mi zdal neriešiteľný, sa akosi vyriešil presne v pravý čas a presne tak, ako sa mal. A to som bola v rôznych sra..kách a životných situáciách, aj v takých, že som si myslela, že to neprežijem, že to nemá riešenie, že je proste koniec.
Neverím v Boha ako v chlapa čo sa vznáša vo vesmíre, ale verím, že Boh je v každom z nás, hovorí skrz naše činy, skrz našich presvedčení...Vysvetliť to síce dostatočne neviem, som iba na začiatku, ale tak to proste vnímam. Je dôležité veriť v niečo. Nemusíš sa nútiť nazývať svoju vieru vierou v Boha, zo začiatku postačí, ak začneš veriť sebe, tomu, čo máš v srdci, aké máš hodnoty, a neskôr príde aj viera vo vyššiu moc.
Držím ti palce.
@martinmmartin Prečítaj si v Biblii, o ovcu sa postaral Boh. No problem. 🙂
@loliki podrezat ju ale musel abraham, bez krvi sa v biblii nepohnes
Ukamenuju ma tu, ale..
Bola som na tom podobne. Pochadzam z velmi katolickej rodiny, chodila som do kostola ako dieta, no ako som rastla mi veci v kostole (krestanstvo) nedavali logicky zmysel. Postupom casu, a to relativne rychlo, som sa z dievcata, ktore v prvej rade sedavalo, zmenila na dievca, ktore ked v nedelu poslali do kostola, sla radsej na kofolu do krcmy dokial sa omsa skoncila.
Kedze jedine nabozenstvo, ktore som poznala bolo krestanstvo, a to mi nedacalo zmysel, stala sa zo mna zaryta ateistka. Nesla som na birmovku a kostolu atd som sa oblukom vyhybala.
Presli roky… viac ako desat… a pocas studijneho pobytu som sa ocitla medzi (okrem inych) skupinou mladych moslimov. Videla som ich modlit sa pocas exkurzie.. vytvorilonto vo mne zaujem. Dala som sa do reci, pytala sa milion otazok a dostala na kazdu odpoved, aj s referenciou na koran. Od 20daco mladych ludi. To ma fascinovalo a zacala som si daco sama googlit.. pozerala yt videa.. kupila koran.. precitala a stala sa moslimkou. Islam mi dava zmysel na rozdiel od krestanstva.
Pisem ti to, pretoze ak sa ti jedna cesta nepozdava, neznamena, ze do tvojho pokoja ziadna cesta nevedie.
Fakt, ze sme sa narodili na krestanskom slovensku krestanskym rodicom, neznamena, ze mame “tu spravnu” vieru. Vela ludi sa nad ucenim cirve ani nezamysli a slepo, pre vlastne pohodlie nasleduje tradicie. Ty si sa zamyslela.. a asi dlho a dobre;)
Myslim, ze to, ze chces v Boha verit znamena, ze v neho veris, ale to racionalne ti nedava dokopy ako moze byt Boh otec syn aj svaty duch a ako moze zomriet a ako sa Boh-Syn moze modlit k otcovi a my sa mame modlit k synovi a preco ludia rozhoduju ktori ludia su sväty a potom sa mame k nim modlit a preco mame stromcek na vianoce atd atd atd. A preco je prve prikazanie porusene principom trojice a preco je tolko modiel a preco mas cloveku hovorit o svojich hriechoch atd atd
@freepalestine Islam je uplna vynimka ked si vo svatej knihe nemozes vycitat presne to co si vymyslis , to sa musi nechat to je velke plus.
@martinmmartin Počuj, ty vidíš všade problém. Ja zas hovorím, Pán Boh sa postará. 🙂 Preto je veriacemu ľahšie na svete. 🙂
Neviem odkial si, ale skús navštíviť nejaké zdravé spoločenstvo v tvojom meste, alebo si skús pozrieť online kazne napr https://www.ekklesia.sk/ .... Alebo skús začať študovať Bibliu v nejakej skupinke, napr online Poznaj Boha nesmierne (majú aj stránku s materiálmi zadarmo, aj súkromnú fb skupinu, kde sa rozoberá aktualne čo spolu preberajú) . Alebo si skús niečo prečítať tu https://agapeslovensko.sk/
Ja som sa stala veriacou po 30- ke, lebo som prežila zázrak. Neexistuje návod na to, ako začať veriť, alebo neveriť. Jedine, čo podľa mňa pomáha, je snažiť sa čo najviac k nemu priblížiť a on si ťa už pritiahne. Ale zas, Boh dokáže zmeniť ateistu na veriaceho aj za sekundu ( ako v mojom prípade🙂) Teraz viem, že je zbytočne hocikomu niečo vysvetľovať, alebo presviedčať slovami, lebo ani mne to desiatky rokov nikto dostatočne nevysvetlil. Viera nie je v prvom rade o vedomostiach. Ale o láskavosti v srdci človeka, ktorý si neúnavne, napriek ťažkostiam, napriek namahe a často proti prúdu, vyberá dobro. Aj keby mal v očiach ľudí stratiť status. Aj keby ho mali považovať za blázna. Ten pokoj v srdci a zvláštna pritomnost Boha v duši je odmenou. A kto to raz zažije, ten vie, že bežná ľudská radosť je možno jedna tisicina radosti ( ak vôbec), ktorú nám on ponúka.
Vytoto sa na celeho boha ,ten ti nic nepomoze 😂 skor vybehni na pokec psychologovi ten ti pomoze isto😊
@loliki Praveze sa postarat potom musime my, pragmatici
@biglovemom no mne nepomohol veru ziadny psycholog, si predstav.
Zle forum si si vybrala a zly cas - v piatok vecer, tu akurat tak vysmech dostanes ☹
Keď ťa bolí zub a nevieš čo s tým ideš pýtať radu a pomoc do pekárne? Prečo sa pýtaš tu ,ak ozaj seriózne chceš radu? Máš kňazov, mas katolicke spoločenstva,mas bibliu ...
Nájde len ten kto hľadá...
Práveže racionalne myslenie ťa privedie k viere. Skúmaj, pozoruj. Každý v niečo verí, aj ten najväčší ateista verí v supernaturálny spôsob, inak nevie vysvetliť vznik ani pôvod vesmíru, lebo to, že z ničoho zrazu vzniklo niečo, je proste supernatural.
Takže je takmer jasné, že niečo existuje, o tom nik, kto dával pozor na fyzike v siedmom ročníku, nepochybuje. Otázka je - čo?
Energia, entita, Boh, niekoľko bohov? Superčlovek? Alebo špagetové monštrum? Ťažko povedať.
Aby si sa dostala do toho, že niečo proste fakt existovať musí, odporúčam si na wiki (alebo inde) vyhľadať pojem "Fine-tuned universe". Celý náš vesmír stojí "na vlásku" jednotlivých fyzikálnych konštánt. Stačilo by, aby gravitačná sila bola o maličky máčik menšia, ako je a nič z toho, čo okom vidíš, by neexistovalo. A ja proste nie som ochotný veriť, že to je dielom náhody.
@nevenka pockaj predstavujem si …..
No….zleho Psychologa si mala🤷🏼♀️Mne pomohol.
A ak jej boh nepomoze co s nou?😂
@martinmmartin to je blbosť. Poznám pár ľudí, ktorí boli vychovávaní v ateizme a dnes sú muslimovia.
@lenkakravcova ano par, lenze tie masy co tvoria 99,99% veriacich su veriacimi lebo ich rodina imprintovala. Konvertiti su vacsinou salamisti co to robia vdaka partnerom a az v mensine naozajstny novoveriaci. Ak by nebolo nabozenstvo vstiepovane deckam vo veku kedy sa nemaju sancu tomu branit tak zanik e, a tvojich par znamych to nezachrani.
@autorka Ak budeš mať čas, tak si možno pozri toto
On vyrastal v kresťanstve. Počas určitého obdobia si prešiel písaním antiislamskej knihy, ktorú ako nakoniec sám povedal nebola ani antiislamská kniha ale celkovo jeho hľadanie Boha a viery v Neho ako takej.. a tú knižku nakoniec už ako muslim aj vydal. Má tam niektoré dosť zaujímavé state aj práve racionálne otázky ohľadom nevyhnutnosti existencie vyššej bytosti cez nejaké fyzikálne otázky nastavenia vesmíru atď atď. Možno ti to na niečo bude dobré. 🙂
@martinmmartin ja poznam najvacsich veriacich a velmi bigotnych prave tych, co nejak uverili v dospelom veku, napr svokrin sused vol alkac, ale ze fest a zrazu sa uplne obratil. Cirkev vzdy mal za cernoprdelnikov, prestal pit, teraz sedi v prvej lavici a svokre basni o tom, ako ho Boh zachranil. To uz je asi 12 rokov taky, poznam dalsich takych a to su teda uplne prescedceni, ze Boh zmenil ich zivot atd.

Zmeskala si vlak- nabozenstva maju sancu fungovat iba vtedy ak sa k nim dieta dostane vo faze ked slepo veri co mu rodicia povedia. Ak by bol zakon ze do 18 rokov ani slovo a na 18-e narodky dostane adolescent knihu so vsetkymi nabozenstvami nech si vyberie , tak od smiechu pukne a nabozenstvo ( akekolvek) vykape v ramci jednej generacie.