Ako nájsť vieru v Boha?
Ahojte,
Posledné mesiace citim v sebe zvláštnu prázdnotu a potrebu v niečo veriť.. samozrejme, keď som bola dieťa, chodila som každý týždeň do kostola, prvé sv. prijímanie mám, ale ako som dospievala, racionálne myslenie mi vôbec nedovoľuje v nič také ako boh veriť, asi by som to aj chcela veriť, ale vôbec neviem ako začať:/
@eva8 neodbočuješ od témy. Je to zásadná vec, držať sa dôkazov a je mi ľúto, že ťa sklamem lebo aj mne by sa páčila kvantovka v našom svete. Áno častica sa môže ocitnúť naraz na dvoch rôznych miestach, ale kamienok už nie. Ja viem, že nové zistenia fyziky lákajú k novým hypotézam založeným na rozšírení myšlienky alebo analógii. V čase Iaca Newtona, alebo Keplera si mysleli, že obežné dráhy planét sú ako prevodovka v stroji. Keď sa objavila štruktúra atómu hoci ju nik nevidel, počul som hypotézy že Slnko je ako jadro atómu a planéty ekektróny. A vesmír možno mláka na chodníku. To sú ale len vymyslené veci. Kým atóm sa spoznával nepriamo cez experimentálne pokusy, myšlienkové modely a matematiku, neskôr jadro atómu cez jadrové pokusy a hlavne urýchľovače, tak neviem o žiadnom ani nepriamom dôkaze, aby kvantová fyzika platila pre makrosvet. Uznávam ale, že možno ani nevieme, čo ešte nevieme, a aj v makrosvete môžu byť javy, ktoré nepoznáme a môžu nás prekvapiť. Jednotnú teóriu všetkého sa ešte nepodarilo objaviť. Problém je práve to prepojenie mikro a makrosveta. Vákuum produkuje častice na to existuje relatívne jednoduchý pokus s dvoma platňami. Kamienok však nevytvorí. V makrosvete platí princíp identity. To zrnko piesku, na ktoré sa pozeráš je tým zrnkom piesku, ktorým je a nikdy nebude iným zrnkom. Abi na púšti. V mikrosvete to už také isté nie je. Ale aspoň na úrovni atómov tento princíp platí. Aj zákon zachovania hmotnosti a energie.
Staci povedat vetu Jezisu prid, daj sa mi spoznat... A on pride. Presne preto, ze je to tak jednoduche tazko je uverit.ale oresne tak to funguje❤️
@martinmmartin Reagujem na tvoju otázku: budu hindiusti navzdy zatrateni?
V Biblii je napísané: ...Hľa, prichádzajú dni, hovorí Pán, keď uzavriem s domom Izraela a s domom Júdu novú zmluvu! 32 Nie ako zmluvu, ktorú som uzavrel s ich otcami, keď som ich chytil za ruku, aby som ich vyviedol z Egypta. Tú moju zmluvu oni zrušili, hoci som im bol Pánom - hovorí Pán. 33 Ale toto bude zmluva, ktorú po týchto dňoch uzavriem s domom Izraela - hovorí Pán. Svoj zákon dám do ich vnútra a napíšem ho do ich srdca. A budem im Bohom a oni budú mojím ľudom. 34 Už sa nebudú vzájomne poučovať a brat bratovi nebude hovoriť: »Poznajte Pána!«, pretože ma všetci poznajú od najmenšieho po najväčších - hovorí Pán. Lebo im odpustím vinu a na ich hriech si viac nespomeniem.“...
Ten zákon sa v človeku ozýva ako hlas svedomia. Cítiš, tušíš, čo je dobré a čo máš robiť. Ak hinduista nepozná Tóru, Desatoro ani učenie Ježiša Krista, Boh ho bude súdiť na základe jeho svedomia, lebo Boh svoj zákon vložil do každého človeka. Ako svoje svedomie človek časom zdeformuje, to je už iná otázka.
@loliki Kazdy Hinduista existenciu krestanstva pozna a aktivne a vedome ho odmieta. Tak isto ako ty hinduizmus. Budu zatrateny
Odporúčam Godzone / kresťanské spoločenstvo, podporované aj biskupmi katolíckej cirkvi, ich hudbu a svedectvá môžeš nájsť na youtube, rozhovory Flešbeky, organizujú aj konferenciu a celoslovenskú tour, tiež napr.prednášky a kázne kňaza Jána Buca, alebo českého Mareka Váchu, odporúčam Ti to na základe osobných skúseností a držím palce,,nech nájdeš to, čo hľadáš
@martinmmartin možno budú, možno nebudú, to my nevieme posúdiť, nevidíme do ľudských duší a najmä - Boh ku kazdému pristupuje individuálne, každému sa zjavuje spôsobom, pre ktorý je ten človek otvorený…
@maja22 Cize desatoro neplati pre kazdeho?
Chrámy sú väčšinou otvorené. Zo začiatku skús teda ísť len porozíjmat do prázdneho kostola, zastav sa v obchode s náboženskou literatúrou, čo by ti na úvod odporúčali.
Najbližšie k Bohu sú ľudia v pomáhajúcich profesiách a v dobročinnosti, lebo o viere je najlepšie menej rozprávať a viac ju žiť.
@martinmmartin Čo keby si to nechal na Boha? Si nejaký jeho zástupca, či pravá ruka, že si dovoľuješ o niekom vynášať ortieľ? Venuj sa radšej svojej duši. 😉
Prečítaj si v Biblii, pre koho platí Desatoro.
@loliki pre koho? nie pre vsetkych?
A kludne staci povedat ze neviem a tato temaje naoyzaj v mojom nabozenstve absolutne nedomyslena. Z nosa ti nikto neuhryzne. Ked je nieco nanic vymyslene je cas sa na to pozerat kriticky a nie to obhajovat
@martinmmartin neviem, co sledujes. Ale nasla som v rychlosti
10. bozich prikazani:
https://hrabusice.fara.sk/desatoro.htm
Hriechy:
https://sk.wikipedia.org/wiki/Sedem_hlavných_hr...
Neviem, o ak9m smrtelnom hriechu hovoris, a hlevne, neviem preco o nom hovoris
@eva8 Hovorim o problemoch krestanskej viery ktote brania obrovskenu poctu ludi verit. Ty veris a mas moznost nam to vysvetlit, resp aspin naznacit ako taketo opravnene otazky mas ty vyriesene v sebe. O tom je tato tema- ako si naist cestu k Bohu.
Takze skusim zbova
Ako vidis ty miliardy hinduistov ktore vedia o krestanstve a aktivne, slobodne, a vedome ho odmietaju ( tak isto ako ty hinduizmus) verzus prve prikazanie.
Tvarit sa ze tieto otazky neexistuju je cesta do pomaleho zaniku nabozenstva
A tvarit sa ze neviem - tiez. Ak nevies tak musis mat aspion nazor.
Dostane niekto kto vedome celizivotne odmieta prikazanie trest???
@slovakboy Einstein sa snazil sklbit klasicku fyziku a kvantovu. Sucasnici sa snazia prepojit makrosvet a mikrosvet.
Z vacsich castic moze sa aj elektron nachadzat na 2 miestach naraz (ako?) Spominas zrnko piesku (dôkaz o paralelnom svete nemame, nevidime), este zvlastnejsie by to bolo so zivym organizmom, co napr s DNA? (castica o sebe ma vedomost, ze sa nachadza na 2 miestach naraz?) Vypoctami sa dostalo uz neviem ku kolkym dimenziam (32?) Pri pripadnej teleportacii by zivy organizmus asi neprezil. Ale kto vie? (V rozpravkach sa ludia objaviju raz tam, inokedy inde, aj vraj nejaki samani to kedysi dokazali - zeby len iluzia?)
Je mnoho nevysvetlitelneho.
Ale fascinyje ma slnesna sustava vs. atom, vesmir, vs nejake zluceniny.
Vies, co maju spolocne? Priestor, nic, cca vakuum (v realnom svete absolutne vakuum neexistuje) Jadro je malinke, elektonivy obal obrovsky. A medzi tymito drobnymi " bodkami' je obrovske nic. A aj tak tvoria po zluceni rozne skupenstva. A podobne nasa slnecne sustava. Rozmery Slnka a planet su zanedbatelne v porovnani s obrovskymi vzdialenostami (ano, na rozdiel od elektronov maju planety svoje orbity). A predsa vesmir netvori rozne skupenstva. Ale prirovnavaju ho ku spongii.
Vdaka hravitacii sa meni priestor, zakrivuje sa draha svetla?
Teraz sa hovorilo, ze na asteroide sa nasla DNA. Zeby dokaz zivota vo vesmire? Alebo sa dostala nahodne od nas , prezila, presla evoluciou a "prilepila sa" na asteroid? Alebo len nejaky omyl (znecistenie vzorky)
Pomiesala som tu vsetko, ale ak je clovek otvoreny vsetkemu a nevylucuje striktne nepreskumane, samozrejme,musi mat aj vedomosti, moze sledovat svoje teorie a hladat dokazy. Napr. existencia pulzarov bola najprv vypocitana. A potom ich objavili (nameranim signalu) V sucasnosti sa vie len o exisencii pritomnosti. Pravidla mikrosveta su uplne ine, pretoze tam platia ine sily. Podla mna je vsetko energia. Vsak aj obycajne sledovanie castice ovplyvnuje jej spravanie. Pre mna je vsetko relativne 🙂 Samozrejme, stol je stol, mozem predpokladat spravanie ziveho organizmu, neviem presne urcit, kam dopadnu kvapky sampanskeho po vystreleni stoplika 🙂 Jooooj, uz splietam hore-dole.
Vratim sa k p. Bohu. Je vsadepritomny, nema pociatku, nema konca, je vecny. Je vsetko. Ozve sa nam, ak tuzime a mame srdce otvorene. Cim to je? Preco to je? Vsetci sme casti jedneho celku. Nase spravanie ovplyvnuje okolie. Tak aj pohyb planet, galaxii ovplyvnuje ostatne galaxie, minimalne gravitaciou. Su to nezive "castice", podliehaju fyzikalnym zakonom. Aj ludia podliehaju zakonom - musime dychat, nas organizmus je "stroj". Lenze mame slobodnu volu, aj pud sebazachovy.
Mozno sa zda, ze rozpravam hore-dole, ale pisem zaradom, ako mi myslienky prudia, skacu z miesta na miesto, hladaju "paralely". A preto som otvorena aj tym paralelnym sveto., aj ked je to malo pravdepodobne, pretoze ako pises, v mikrosvete platia ine pravidla, nez v makrosvete 🙂
@martinmmartin p. Boh dal ludom slobodnu volu. Teda hinduisti slobodne odmietaju krestanstvo. V tom problem nevidim.
Uviedla som linky, z ktorych vyplyva, ze nepraktizovanie prveho prikazania z desatoro nie je smrtelny hriech, ako tvrdis. Neviem, ako p. Boh vnima hinduistov, ale viem, ze p. Boh odpusta. Staci tento moj pohlad?
A ako zacat verit v Boha? Oslovenim, modlitbou. To je podla mna prvy krok. Aj ked je problem oslovit niekoho, v koho neverime
@eva8 ok, takze sa niekam dostavame. Ktore dalsie desatoro teda neplati tiez pre kazdeho?
@martinmmartin to je nezmysel, žiadny trest nebude a žiadnu chybu tam nemám. Predstav si , že naboženstva už nebudú, potom sa ti hadam zrúti svet. Načo tu drtíš ženy?
@eva8 no prve prikazanie dodrziavat teda nemusis , vedome a slobodne ho mozes ignorovat bez akychkolvek nasledkov. Druhe az desiate maju vynimku tiez?
@lion777 Snazim sa zapodievat otazkou sudruzky autorky . Ako si naist cestu k bohu.
Krok1 - odburat ocividne prekazky
Prekazka cislo jedna - ak nebudem dodrziavat , vedome, slobodne a cely zivot prve prikazanie , budem potrestany?
Ziadne zeny nedrtim . Drtim temy ktorym sa vierouka zamerne vyhyba
@eva8 o mikrosvete a makrosvete sa učilo v starovekých kultúrach. Priklad Egypt, učenie Thovta. Tam nájdeš, aj ako vzniká hmota. Čo je to pentagram. Pekne si to napisala. Nic nie je nahodne, vsetko je dokonale premyslené a funguje ako hodinky. Ano všetko je energia, to by si si mohla prečítať Teslu. Stôl je energia, ktorá vibruje velmi pomaly. 🙂 Všetky astrologické úkazy ovplyvnujú nás, tak ako aj my ovplyvnujeme všetko naokolo.
@martinmmartin trestas sam seba, vsetko co urobis je pricina a následne bude následok. Mojzis priniesol desat prikazani v dobe, kde ludia robili hrozne veci , nebudem hovorit , ale praktiky v tom storoci boli ine.
Nebudes potrestany, ziadnym dedom z oblacka, to je mylna predstava. Ide o to, ako zijes a co mas tam v hrudi a ako to pouzivas. Mozno to mas tvrde ako kamen a srdce tam nie je.
@martinmmartin citam postupne tvoje prispevky. Z toho, co pises vyplyva, za socializmu muselo prekvitat nabozenstvo na nasom Slovensku. 🙂
@martinmmartin ziadne prikazanie nemusis dodrziavat.
@lion777 no takze aj ty si myslis ze desatoro uz neplati, ok beriem. Ktore zakony este, okrem prveho, stratili ucinnost teda? Nech novoveriaci vedia do coho idu a ake su pravidka
@eva8 A budem potrestany? Nezabijes? Nepoklames? su tam vseliake , lebo konecne viem ze za nedodrziavanie prveho , vedome, slobodne a celozivotne, potrestany teda nebudem

@lion777 Mas tam chybu- pozri si ktorukolvek bibliu znenie prveho prikazu a oprav si to (vymaz satana a dopis "inych bohov")