icon

Ako nájsť vieru v Boha?

31. jan 2025

Ahojte,
Posledné mesiace citim v sebe zvláštnu prázdnotu a potrebu v niečo veriť.. samozrejme, keď som bola dieťa, chodila som každý týždeň do kostola, prvé sv. prijímanie mám, ale ako som dospievala, racionálne myslenie mi vôbec nedovoľuje v nič také ako boh veriť, asi by som to aj chcela veriť, ale vôbec neviem ako začať:/

eva8
2. feb 2025

@martinmmartin preco by nemalo platit desatoro? 🙃

kika845
2. feb 2025

@martinmmartin ved preco sa nejdes spytat farara, ked sa ti zdaju odpovede zien z kona nepostacujuce na tvoje otazky

martinmmartin
2. feb 2025

@eva8 pretoze sme spolocne zistili ze ked hinduista vedome slobodne celozivotne aktivne odmieta prikazanie jednotku tak nebude mat ziadne dosledky.
to ie priamo definicia neplatneho pravidla

martinmmartin
2. feb 2025

@kika845 Ako vidis ty ine nabozenstva? (a to sme este neprisli na detske onkologie) Tieto otazky ma KAZDY kto si hlada cestu k bohu , tak nam pomoz

kimberley123
2. feb 2025

Autorka neviem prečo to tak necítiš a príde ti to iracionálne.Možno sa ti ešte v živote nič také neprihodilo aby ti to dalo dôvod veriť.Ja keď sa zamyslím nad tým čo okolo seba máme vesmír,prírodu,zvieratá, je to niečo fascinujúce a určite to nevzniklo samé od seba.To podľa mňa nie je možné.

martinmmartin
2. feb 2025

@kimberley123 no napriklad hinduizmus vysvetluje vznik sveta ovela dokladnejsie ako krestanstvo. Co bolo u teba ten moment kedy si sa rozhodla ze hinduizmus je blbost a krestanstvo ma pravdu?

kimberley123
2. feb 2025

@martinmmartin ja sa žiadnou konkrétnou vierou nezaoberám,no cítim to tak že je vyššia moc nad nami.Napríklad tým čo okolo seba máme.Stvoriteľ existuje.Akákoľvek existencia nevznikla sama od seba.Všetko dáva zmysel a nadväzuje na seba.Práve preto ja verím.

martinmmartin
2. feb 2025

@kimberley123 ok beriem, inak zrozumitelny nazor. Takze si myslis ze vsetky nabozenstva a ich knihy a pravidla a ritualy su vymyslene bludy? Pochopil som spravne? Alebo inklinujes predsa len ku krestanstvu?

kika845
2. feb 2025

@martinmmartin tak moj skromny nazor na ine nabozenstva ked sa pytas je, ze sa drzim toho 'ze nebudes mat ineho Boha okrem mna'

martinmmartin
2. feb 2025

@kika845 cize ine nabozenstva su v priamom konflikte a budu spravodlivo zatrateny ked to robia vedome a slobodne?
Caka podla teba umreleho hinduistu peklo?

kika845
2. feb 2025

@martinmmartin Nie som to ja kto bude rozhodovat koho co po smrti caka.

kimberley123
2. feb 2025

@martinmmartin Ľudstvo potrebuje vždy v niečo veriť preto máme rôzne náboženstvá.Ja neinklinujem k žiadnemu.Ja iba verím že stvoriteľ sveta existuje.

martinmmartin
2. feb 2025

@kika845 samozrejme ze nie. Co si ale myslis ?

eva8
2. feb 2025

@martinmmartin my "sme spolocne zistili ze ked hinduista vedome slobodne celozivotne aktivne odmieta prikazanie jednotku tak nebude mat ziadne dosledky."
A ze "ro ie priamo definicia neplatneho pravidla"?" 🙃
Podla teba je diskusia o tom, ako si najst cestu k Bohu. Ako si nasiel cestu k bohu ty?

lion777
2. feb 2025

@martinmmartin ved plati. Zakladna moralka a hodnoty, v prikazaniach to mas bodovo naznacene. Inak sa vyssie nedostanes.

maja22
2. feb 2025

@martinmmartin Desatoro platí pre toho, komu bolo zjavené a kto uveril v Boha, ktorý sa zjavil najprv Židom a v osobe Ježiša Krista následne všetkým národom. Chceš svojimi otázkami vniknúť do tajomstva, ktorému nie sme celkom schopní rozumieť. Každý bude súdený individuálne podľa toho, koľko a akého poznania sa mu v živote dostalo a či mal srdce otvorené pre Boha a jeho lásku a utvoril si s ním vzťah, alebo nie. O dušu človeka prebieha celoživotný boj a kľúčový je smrteľný zápas, keď môže duša získať milosť pokory pred Bohom, alebo ho definitívne odmietnuť. Východné náboženstvá napr. aj vierou v reinkarnáciu veria v to, že sa človek môže a musí spasiť sám, sám sa musí vykupovať zo svojich hriechov, aby dosiahol stav večnej blaženosti. Kresťanské náboženstvo učí, že človek sa z hriechu sám vykúpiť nedokáže, že to môže urobiť iba Boh, ktorý to aj vykonal v osobe Ježiša Krista. Ježiš poslal učeníkov do celého sveta, aby hlásali evanjelium všetkým a áno, niekto Ježiša prijme a niekto nie. Človek sa sám rozhoduje, v slobode, komu a čomu uverí a podľa toho aj žije a potom podľa toho aj po smrti jeho duša niekam poputuje… Buď do spoločenstva s Bohom, ak po ňom človek už tu na zemi túžil, alebo ak Boha celý život odmietal a neprijal ho ani v okamihu smrti, poputuje do priestoru, kde Boh nevchádza a to je peklo. Prečo ťa tak zaujíma osud hinduistov? Ak si veriaci, môžeš sa za nich modliť, aby osobne tiež spoznali Boha ako svojho Otca a Ježiša ako svojho Spasiteľa, ak si neveriaci a hľadáš, do čoho by si “zadrapol”, je to pre mňa strata času. Boh sa “skrýva” pred múdrymi a zjavuje sa maličkým… Jemu nejde o náš mozog, ale o naše srdce, pre neho nie je podstatný rozum, ale cit - láska - človek je povolaný k láske k Bohu, k blížnemu a k sebe samému. Konečné “zúčtovanie” bude zúčtovanie z lásky… Či sme dali smädnému piť, hladnému jesť, nahému odev…

martinmmartin
2. feb 2025

@maja22 Ok, mozes napisatrovno bez litanii ze ine nabozenstva su pre teba pomyleny blbeckovia co nevidia pravdu pred nosom a skoncia v pekle. dik za uprimnu odpoved. Kedy bol u teba ten moment ked si zohnala info o krestanstve a o hinduizme a rozhodka si sa pre krestanstvo?
A ta veta o skryvani pred mudrymi je presne nieco preco idu cisla dole, to hadam uznas

loliki
2. feb 2025

@martinmmartin Napísala som ti, aby si si to precítal, ale neprecítal si to. Tak, ako to viem ja, môžeš to vedieť aj ty. Zdroje sú dostupné, Biblia je aj na nete. Prečo sa len vypytuješ? Prečo nehľadáš odpovede? Čo tu splietaš budhizmus a kresťanstvo s Desatorom?
Potom napíšeš: Hovorim o problemoch krestanskej viery ktote brania obrovskenu poctu ludi verit.
Kresťanská viera nemá žiadny problém. Ľudia sú však povrchní, aby si niečo prečítali a hlbšie pochopili, pyšní, ak si myslia, že svojimi rýpavými otázkami budú vyzerať zaujímavo. Lebo keď niečo nepochopia, tak budú tvrdiť, že chyba je v náboženstve a nie v nich.

martinmmartin
2. feb 2025

@loliki tak teda ako si ty vysvetlujes ine nabozenstva? Osudova chyba? Krestanstvo problem nema, problem maju ludia co su mimo a rozmyslaju ci saoplati vstupit( ako autorka)

eva8
2. feb 2025

@martinmmartin 😃 ak by si bol jediny predstavitel hinduizmu, tak by som hinduizmus hned povazovala za blbe nabozenstvo, ani by som sa rozhodovat nemusela 😃

Ako si nasiel cestu k Bohu ty?

martinmmartin
2. feb 2025

@eva8 nenasiel , hladam. A ludia s kgotyminsa snazim diskutovat nad opravnenymi otazkami sa snazia brutalne vykrutit a vzdy ma obvinia iba za to za sa pytam, he to frustrujuce a odhaluje to velmi skarede stranky nabozenstva(drz hubu a nepytaj sa)

maja22
2. feb 2025

@martinmmartin Prosím ťa, nevkladaj mi do úst, čo som nepovedala. Akí pomýlení blbečkovia? Sú to takisto milované deti Otca, aj hinduisti sú v Božom vnímaní moji bratia a sestry, žiadni blbečkovia 🙄 Ja mám s Bohom hlbokú osobnú skúsenosť, neprenosnú, rozumie mojej duši lepšie ako ja sama. Ak máš záujem spoznať Boha, tak sa zavri v izbe, padni na kolená alebo tvár a volaj k Nemu s úprimným srdcom. Ak nemáš záujem vytvoriť s s Bohom vzťah, zbytočné sú tieto debaty. Mimochodom, ja som parafrázovala Ježišovu modlitbu, skús pri svojom bádaní začať tým, že si dôkladne prečítaš evanjeliá…

eva8
2. feb 2025

@martinmmartin aha. Teda hladas. To je dobre. Modli sa a odpoved pride. Rozumom si uz preluskal vela, tak skus srdcom

eva8
2. feb 2025

@martinmmartin a este k tym nepochopenym prikazaniam a trestom

Desat bozich prikazani bolo zoslanych, aby sa dodrziavali. Su platne. Kedze ma clovek slobodnu volu, moze ich odmietat.
Boh je laska. Nevyzaduje poslusnost na zaklade strachu z trestu.

Tak ako svoje dieta upozornujeme preto, aby si neublizilo (neuposluchne, napr. preto, lebo je zvedave - ublizi si), tak aj p. Boh nam zoslal prikazania. Tak ako neupozornujeme svoje dieta preto, aby sme ho potrestali, ked si ublizi, ale prave preto, aby si neublizilo. Ked si ublizi, pomojkame ho, lenze nasledky - napr. fyzicku bolest z popalenia - si musi odpykat, chuda, same.
Cize p. Boh nevyzaduje poslusnost na zaklade nasho strachu z jeho trestu, ako ty to tu neustale tvrdis. Trest si privolame, vlastne, sami, ked neuposluchneme.
"Svoj pokoj vam davam". Praje nam pokoj, teda stastie. Nie trapenie sa napr. zo zavisti, nie zlost, ked klameme, klameme v prvom rade seba. Boh je laska. Ked ho teraz hladas, to znamena, ze ti zaklopal na dvere. Ked mu otvoris, najdes ho. Pouzi aj srdce, nielen rozum.
Ja som az privelmi racionalny typ. Vsetko si musim "prelozit" do mne logickeho vysvetlenia. A pasuje mi to.
(Pritom som aj romantik a snilko, niekedy zlostna furia 😃 )

martinmmartin
2. feb 2025

@eva8 ok takze ine nabozenstva budu "popalene a ublizene" ale nie potredtane?

kika845
2. feb 2025

@martinmmartin ved ti tu nikto v takom zmysle ze drz hubu nepytaj sa neodpovedal, pisal si napriklad ze krestania maju vieru 'od decka', pisalo tu niekolko zien ze nie prijali Jezisa do svojho zivota v dospelosti a bez donutenia, ale ty mas svoje predsudky, ktorych sa drzis este pred tym nez ti niekto odpovie na co sa chces spytat

zmrzlinka8
2. feb 2025

@martinmmartin Boh je milosrdný, určite vezme do úvahy, keď sa človek narodí do nekresťanského prostredia, že ho to ovplyvní istým smerom, ale všetkým dal do srdca prirodzený zákon a svedomie, myslím, že každý v sebe cíti, že je zle zabiť, kradnúť, klamať, robiť zle iným.

eva8
2. feb 2025

@martinmmartin preco by mali byt ine nabozenstva ublizene, alebo potrestane? Hladas p. Boha, alebo nabozenstva?

zmrzlinka8
2. feb 2025

@eva8 krásne napísané

martinmmartin
2. feb 2025

@eva8 Tuto vetu ako prekladas?

Tak ako neupozornujeme svoje dieta preto, aby sme ho potrestali, ked si ublizi, ale prave preto, aby si neublizilo. Ked si ublizi, pomojkame ho, lenze nasledky - napr. fyzicku bolest z popalenia - si musi odpykat, chuda, same.