icon

Ako nenakupovať blbosti?

6. dec 2022

Zeny mate prosim nejaku rozumnu radu, ako sa naucit prestat kupovat blbosti? Ja som strasne impulzivny nakupca, nieco si zmyslim alebo uvidim a musim to mat. V potravinach detto, nakupime,co chceme, bez ohladu na to, ake je to drahe (nemyslim kvalitu potravin,za ktoru treba priplatit). Uz som skusala nechat to v kosiku na druhy den,tak na 50% si to rozmyslim,ze mi to netreba, ale stale nakupujem hromadu veci, ktore doma stoja, nevyuzijem ci pouzijem raz. obalkovanie mi absolutne nevyhovuje, prejst z karty na hotovost tiez nie. Mate rozumnu radu?

Strana
z2
tasticka59
6. dec 2022

pri kazdej jednej veci, ktoru by som kupila si ozaj zvazim a premyslim, ci je to treba, ako by sme vedeli vyuzit a zuzitkovat. kolkokrat aj podavam do kosika, ale ako beham po obchode, tak si poviem, ze to vlastne netreba a idem vylozit naspat do regalu. ale tiez to chcelo akoze vela sebazaprenia, aby som zacala takto fungovat.

januska12323
6. dec 2022

Najlepšia rada je nechodiť do obchodu s kartou, len s menšou hotovosťou. Všetko si zobrať do ruky: potrebujem to? Mám na to teraz chuť ale doma mám 10 podobných? Budem to mať s čím nosiť? A tak ďalej. Keď nepotrebuješ pokochaj sa a odlož naspäť do regálu. V eshope rovnako buď ho ani neotvaraj alebo si daj limit na vec/mesiac a dodržuj to.

ivka21
6. dec 2022

Povedz si ci to skutočne potrebuješ.

sunshine_007
6. dec 2022

Nikdy nechod nakupovat hladna do potravin a spis si doma zoznam, co presne potrebujes kupit a nakupuj podla zoznamu.

simca06022011
6. dec 2022

najlepsie co urobis je minut to co mas doma a dovtedy nekupit nic nove :D a uvidis ake mas zasoby, to co vyhadzujete napr. po spotrebe, viac nekupit (mne chlap nosi domov pseno, quinou a ine paradicky eko bio hned viac baleni a takmer vzdy to konci v kosi, ked sa pyta ze preco nemame a chce to kupit tak ho musim dat riadne dole - on to totiz aninema rad, ze by som to predsa len nejak uvarila...) . A ked mas niecoho doma vela, napr.v kuchyni, no maju doma chut na zemiaky, dostanu ryzu.. sorry, zemiaky nemame ale mame 5kil ryze :DDD (to je priklad, lebo su ludia co dostanu chut okamzitena toto a idu kupovat, aj ked maju plnu skrinu moznych nahrad).... Napr. ja som takto kozmetiku nenakupila nekonecne dlho, oblecenie tiez.. potraviny mam v spajzi trvanlive a tym padom nakup mi staci raz do tyzdna, niekedy ani to nie, kupuje sa len cerstve :D
zase so striktnym zoznamom nechodim do obchodu asto kupim veci ktore su v dobrej akcii alebo maju cerstve a tym zmenim plan varenia ... cize zoznamy za mna ee, to jedine ked tie trvanlive veci dokupujem, aby som "nezabudla".

svetlonos
6. dec 2022

Tiez som nazoru, napis zoznam co potrebujes a zober si presne toklo oenazi kolko to vsetko stoji. Popripade ries psychologa. Mozno si nakupmi kompenzujes nieco, co ti v zivote chyba 🙂 A velmi rychlo by si prestala kupovat blbosti, keby si na ne nemala. Vtedy to ide bez problemov zo dna na den, Pretoze si rozmyslis, ci chces byt koncom mesiaca bez penazi. Pokial mas moznost objednavat si potraviny s dopravou domov, je tiez riesenie. Nakupis online a tiez podla zoznamu. Tak isto so vsetkym inym. Mna to prestalo bavit z dovodu nenafukovacieho sa priestoru v byte a po troch stahovaniach. Vtedy som mala chut objednat kontajner a vsetko tam vyhodit. Takze dekoracie som napriklad kupovala naposedy vcera po niekolkych rokoch. Drzim palce.

deedol
6. dec 2022

Dobra tema🙂 ja by som uvitala rady pre online nakupy🙂

vulka
6. dec 2022

Polovicu výplat pošli na "nedobytný" účet alebo aj viac. Podľa toho koľko máš peňazí. Asi veľa, keď rozhadzuješ. Alebo si z tých "menej úspešných", čo to kupujú na úver?

sunshine_007
6. dec 2022

@deedol stopni si odoberanie letakov a akcii, ktore ti chodia na mail, odinstaluj si appky obchodov s kt. kupujes 😀

svetlonos
6. dec 2022

@deedol
ahoj, naplnila som kos vsetlym, co by ma potesilo. Predstavila si, ci mam na to doma miesto a naozaj to potrebujem a budem mat na to cas ( hoby veci). Necham to v kosi dlho a nakoniec skonstatujem, ze na to realne nemam doma miesto, cas. Takze si realne nekupim takmer nic. Ale online nakup je super, ked fakt nieco potrebujem. Usetrim cas v obchode, vyskusam v pohode doma, ked nepasuje, poslem naspet.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
autor
6. dec 2022

@vulka kazda mame nejaku zivotnu situaciu, niekto ma viac, niekto menej..kazdopadne, pre to, aby sa rypalo do toho,ci na to mam alebo nemam, pre to som temu nezakladala, hoci som to cakala,ze bez toho by to proste neslo.

autor
6. dec 2022

@deedol na 50% mi zaberie to, ze dam veci do kosika a necham do druheho dna. Ale casto to zlyhava. No to je super rada @sunshine_007 musim zrusit vsetky newslettre, lebo casto neodolam. Dakujem

katka700
6. dec 2022

@svetlonos Takto to robím aj ja, koľkokrát mám v košíku kozmetiky za 3 stovky, nechám to tam deň ležať, pozriem poličky v kúpeľni a zistím že mi vlastne nič netreba 😂

katka700
6. dec 2022

Do potravín pošli 1 človeka čo pôjde presne podľa zoznamu. U nás kebyže ideme všetci tak platíme o polovicu viac 😂

autor
6. dec 2022

@mamula20 kedysi som pisala, no to boli casy, ze som nemala ziadne peniaze, tak som chcela skrtat vydavky, ale bolo to k nicomu, nebolo kde skrtat. A tiez ma to nebavilo.. zatial to na tych potravinach tak necitime, na tom nechcem skrabkat, ako decko som mala na obedy sackovu polievku s rozkom, tak ano, to si kompenzujem a mojim detom varim pestro a skrinu chcem mat plnu. Skor je problem to, ze vidim akciu na daco do domacnosti, musim to mat. Vidim pekne svetielka,chcem ich (ani raz neboli zapnute...) Vidim oblecenie detom, kupim,hoci to nevynosia. S tym neviem pracovat

autor
6. dec 2022

@svetlonos kompenzujem, jasne, bolo obdobie, ked som jedla cely tyzden zemiaky na 5 sposobov.. ja si to vsetko uvedomujem, tiez mam uz total plny dom, muz nadava, ze skreckujem, tak nieco popredavam,darujem...ale 2 baliky odnesiem, 4 ma cakaju u kuriera. Rozumne si poviem, ze uz nic nekupim,nic mi netreba, vsetko mame az az, ale ked pride moment, ze nieco vidim alebo si nieco zmyslim, s tym neviem pracovat.

christie11
6. dec 2022

Nemas moznost nakupovat potraviny online alebo nakupovanie s osobnym vyzdvihnutim? Ja tak nakupujem v 80% pripadov (okrem masa,to idem do masiarne). Idem najprv podla zoznamu a ked vidim ze kolko miniem na veci co potrebujem,ze uz nemam chut kupovat hluposti 🙂 alebo ak mas na to priestor,chod na nakup len raz do tyzdna/za dva tyzdne.

maranco
6. dec 2022

Do obchodu idem len so zoznamom (väčšinou spísaný zaradom ako majú regále), aby som niečo nezabudol a neprezerám len tak regále čo tam majú, čo by s azišlo. Hľadám len konkrétne položky so zoznamu.

Pri písaní zoznamu prejdeš kuchyňu, špajzu a napíšeš čo treba dokúpiť, prípadne pozriem predošlé zoznamy čo som kupoval predtým.

Pre online nákupy si odlož stránku s tovarom na druhý deň a po premyslení či to naozaj potrebuješ kúpiš. Väčšinou ten impulz, že toto potrebuješ na druhý deň vyprchá.

sense
6. dec 2022

Do obchodu len zo zoznamom a s hotovosťou.... A u nás doma platí u mojej dcéry a aj chlapa nová vec môže prísť domov len vtedy ak stará odíde.... Ak stará neodíde nová nemá žiaľ miesto

rakywanda
6. dec 2022

Skús aj, že ak nejakú jednu vec kúpim, musím nejaké dve vyhodiť .

charaka
6. dec 2022

Žienky, autorka píše o online nákupoch, nie o nákupe potravín...

majka1921
6. dec 2022

Fuuuha, tak ja som uplny opak, cize asi neporadim :D akurat mi napadlo - je nieco po com tuzis, ale je to momentalne uplne mimo tvoj rozpocet? Napr.nejaka dovolenka/sperk, hocico. Co si fakt nekupis len tak. Mozno by som usetrene peniaze niekam odkladala na tento ucel. Ze napriklad nekupis si novy sveter lebo je v super akcii z 50 na 30 eur. Odloz si tych 30 eur. Potom ich aj tak minies, ale aspon na nieco po com si tuzila 🙂

maranco
6. dec 2022

@charaka ty používaš obálkovanie a zmena karty za hotovosť pre online nákupy?
Autorka bezhlavo nakupuje offline 🙂 aj online.

elizita
6. dec 2022

Začni si nejakú investíciu. My sme začali stavať dom a rozhadzovanie má opustilo ešte len pri cenových ponukách na základy 😀

cecilia29
6. dec 2022

Po prve. Ja mam stanoveny limit. Ak ho prekrocim tak si musim sama od seba poziciat a potom vratit. A po druhe. Cim viac veci tym viac bordelu. Po tretie. Tesim sa ked sa mi dari setrit. Nasledne peniaze preinvestujeme

autor
6. dec 2022

@maranco praveze @charaka porozumela dobre, ja neriesim striktne len nakup potravin. Online nalupy sa daju platit aj cashom z obalok. Ale ze nakupujem bezhlavo, to mas pravdu. S tym si neviem poradit

deedol
6. dec 2022

Dakujem za tipy. U mna to je tak, ze sa nemusim obmedzovat, co sa tyka penazi, ale chcem, lebo mam pocit, ze uz to prehanam. Hlavne s obleckom, hrackami a hrami pre syna. Kym sme mali hypo, setrila som ovela sikovnejsie 🙂

autor
6. dec 2022

@elizita v takom pripade by som si to asi fakt rozmyslela velmi rychlo, ale stavat nejdeme, hypoteka splatena a investicne ucty detom v takom minusovom vynose, ze to teraz velmi nelaka..
Ale @majka1921 to je celkom fajn napad, mam nieco,co by som chcela, stoji to celkom dost, mozem na to ist aj takto. Vdaka 🙂

autor
6. dec 2022

@cecilia29 to je velmi zaujimave. Ten prvy bod. Dakujem.

Strana
z2