icon

Ako odstránim zápach z tričiek a svetríkov?

tekvicka4
28. nov 2016

Ahojte, mám taký problém, že všetky tričká aj svetríky a mikiny mám takmer zničené tým, že v oblasti pod pazuchami sa usadil taký akoby smrad, ktorý odtiaľ neviem dostať.. Nech to hociako periem či žehlím, furt to tam je. Záhadný je ale v tom, že mám pocit že sa uvoľňuje teplom.. keď to vytiahnem z práčky tak je to relatívne v pohode a potom keď si tie veci oblečiem tak do 5 minút úplne silno zápacham aj keď sa vôbec nepotím, a už si s tým neviem rady. ☹ ☹ ☹ trošku to cítiť aj pri žehlení.. nemáte s tým niektorá skúsenosť, že ako sa toho zbaviť? Začne to tak po troch štyroch vypratiach novej veci, zmena antiperspirantu tiež nepomohla :-/

dominika6
28. nov 2016

@tekvicka4 bud je chyba v nekvalitnom prachu alebo nízkej teplote práčky

obsadenemeno
28. nov 2016

nepouzivat antiperspirant, nahradit deodorantom na prirodnej baze

hivanik
28. nov 2016

Nepouzivat ziadne ani na prirodnej baze.

obsadenemeno
28. nov 2016

@hivanik ja pouzivam tieto.... https://naturaldeoco.com/ kukni si zlozenie, mozes to aj zjest..... 😇

fakt jemne a nic drazdive tam nie je

majaxy
28. nov 2016

ja zvyknem potrieť pazuchy mydlom, teda na košeli či tričku

hivanik
28. nov 2016

@obsadenemeno -niet nad vodu a uterak. Ale proti gustu...

obsadenemeno
28. nov 2016

@hivanik samozrejme, ale ak viem, ze sa pocas dna spotim a nemam sancu sa ist umyt, tak deo je vzdy lepsia alternativa. Kolkokrat sa mi zaludok dvihol, ked mi spotena casnicka doniesla jedlo, v bluzke bez rukavov a ta vona, co zaviala, veru na apetite neprida.

A takisto pracujem s jednou mladou slecnou, je veganka a nepouziva nic. Ona samu seba pravdepodobne neciti. Ale my ostatni veru ano. A mame flisove bundy, ked je chladnejsie tak ich nosime navrch normalnej kosele....a ver mi, tu jej flisku citit na metre a to ju nenosi na holom tele...... a smrad ze by jeden pad v miestnosti pre personal, tam by si si veru obed nedala........

ikke
28. nov 2016

tricka prat na 60 stupnov. samozrejme mat tricka z minimalne 95% bavlny, bavlnene tricka si obliekat aj pod svetriky. pravdepodne sa ti tam usadili bakterie, ktore treba vyprat aspon na tych 60 stupnov.
este mozes skusit oprat v octe (a potom este raz v prasku), co ale z dlhodobeho hladiska nie je idealne...

katarinamarkova
28. nov 2016

@tekvicka4 v čom perieš? ako presne perieš?

tekvicka4
autor
29. nov 2016

dakujem vam dievcata za rady! vyskusam co sa da 🙂
@katarinamarkova periem v prasku co v rakusku kupujeme, Weisser Riesse a trochu avivaze, na 30 stupnov

natalym
29. nov 2016

@tekvicka4 30 je na tričko málo a dakedy aj na sveter.

tekvicka4
autor
29. nov 2016

hej? 😔 a neznici ich 60 prilis rychlo?

natalym
29. nov 2016

@tekvicka4 Zničí, ale smrad je lepší?
Svetre skús prať v ruke a pod pazuchami viac preperieš.

ikke
29. nov 2016

Ja periem bavlnene tricka na 60 st. uz roky, aj ked maju predpisane pranie na 40. myslela som, ze si budem kazdy rok musiet kupovat vsetky tricka nanovo, no nie je to ani zdaleka tak dramaticke 😉
svetre a bluzky a ine veci, ktore sa nemozu prat na 60 st. vyberam tak, aby boli volne pod pazuchami. tak je pravdepodobnost na zosmradnutie ovela

ikke
29. nov 2016

...ovela mensia 😉

missdiva
29. nov 2016

@tekvicka4 30 stupnov na tricka a svetre je ozaj velmi malo.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
lorela
29. nov 2016

@tekvicka4 Na 30 stupňov neper vôbec. Per na 40, čo sa dá na 60 stupňov. A teraz moja rada - k prášku pridaj cca 1,5 - 2 dcl octu. Netreba sa báť, ak by bol tesne po dopraní vecí cítiť - kým uschnú, vôňa octu sa stratí. Tento môj odporúčaný spôsob prania s octom možno nezaberie na prvý krát, ale, podľa mňa, zaberie 😉
Ale je tu ešte jedna vec, čím viac syntetiky sa v oblečení nachádza, tým horšie sa dá zápach potu odstrániť. Za úvahu preto stojí, zvlásť pri agresívnejšom pote, voľba skôr prírodných materiálov, pričom ich podiel vôbec nemusí byť 100%.

katarinamarkova
29. nov 2016

@tekvicka4 30st. je teplota nižšia ako teplota tvojho tela 🙂

záhada vyriešená

0silvia0
29. nov 2016

@tekvicka4 presne ako píše @lorela, aj ja som si všimla, že tento "zažratý" podpazuchový smrad býva výsostne len pri oblečení, kde je nejaká prímes syntetiky. Ja som nosila tričká na cvičenie, ktoré boli samozrejme prepotené a po pár opraniach smrdeli pod pazuchami ešte pred spotením. Odvtedy nosím len bavlnené tričká a do týchto sa smrad nezažiera...

zarubna123
15. máj 2021

@tekvicka4 ahoj, ja mám presne ten istý problém. Začali mi smrdieť tričká v podpazuší. Pri výbere z práčky nič necítiť, ale krátko po nosení mi začnú smrdieť. Skúšal som nové tričká a nepomohlo. Po 3-4 praniach aj nové tričká začali smrdieť. Doteraz som pral na 40 stupnoch.
Pomohlo ti niečo z týchto rád? 60 stupnov? bavlna? ocot? Ak si to vyriešila, tak ako?

daisygirl
28. júl 2024

Ehrlich gesagt glaube ich nicht, dass Sie viel Glück beim Entfernen der Flecken haben werden, und selbst wenn Sie es schaffen, einen Teil des Flecks zu entfernen, bleibt der Geruch in Ihrer Kleidung hängen und Sie werden ihn nach ein paar Minuten Tragen riechen, wenn Sie Ihre Kleidung tragen sich warm laufen. Ich kann nicht zählen, wie viele Klamotten ich durch das Tragen handelsüblicher Deodorants ruiniert habe. Viele natürliche Deodorants verursachen ebenfalls Flecken auf Ihrer Kleidung, diese können Sie jedoch in der Regel jederzeit auswaschen. Beispielsweise können natürliche Deodorantpasten mit hohem Kokosnussgehalt gelbe Flecken in den Achselhöhlen Ihrer Kleidung verursachen und Tonpulver in anderen natürlichen Deodorantstiften können weiße Flecken verursachen, die sich jedoch leicht auswaschen lassen. Ich habe viele natürliche Deodorants ausprobiert, sowohl Pasten als auch Sticks, und hatte noch nie Flecken mit Totem Eco, Sticks https://www.totemeco.com.au
Das Beste, was Sie tun können, um weitere Flecken zu vermeiden und Ihre Kleidung zu ruinieren, ist, einfach auf die Verwendung handelsüblicher Antitranspirantien/Deodorants zu verzichten.

kp7333
28. júl 2024

@tekvicka4 30 stupnov je vlazna voda, to je tak na jemne zacliny, ci zavesy. Vsetko oblecenie (aj sportove) periem na 40-ke, inak by pachlo potom. Spodne pradlo a uteraky na 60-ke.

lauricka
10. dec 2025
@obsadenemeno

@hivanik samozrejme, ale ak viem, ze sa pocas dna spotim a nemam sancu sa ist umyt, tak deo je vzdy lepsia alternativa. Kolkokrat sa mi zaludok dvihol, ked mi spotena casnicka doniesla jedlo, v bluzke bez rukavov a ta vona, co zaviala, veru na apetite neprida.

A takisto pracujem s jednou mladou slecnou, je veganka a nepouziva nic. Ona samu seba pravdepodobne neciti. Ale my ostatni veru ano. A mame flisove bundy, ked je chladnejsie tak ich nosime navrch normalnej kosele....a ver mi, tu jej flisku citit na metre a to ju nenosi na holom tele...... a smrad ze by jeden pad v miestnosti pre personal, tam by si si veru obed nedala........

@obsadenemeno presne, tiež ma vytáčajú tieto prírodné typy kvôli ktorým všetci ostatní trpia v smrade. Deo je slabé, to funguje možno pár menej potiacim sa ľuďom, ostatní potrebujú antiperspirant.