Ako ovplyvňuje luxus v iných krajinách pocit menejcennosti?
Bola som na výlete, v inej krajine, a cítila som sa tam ako chuderka, všetci oblečení do drahých značiek, obchody s luxusným tovarom úplne plné. Premýšľam, že kde som urobila chybu, že sa cítim takto menejcenne, keďže na to nemám. Prišlo mi to ako úplne iný svet, ako tu.
@majlo1234 tak Tatry boli drahé už pred 20 rokmi. V Pezinku netusim v akom hoteli si bola, ale kavu v centre Ba pijem od 1,40- 4e. Podľa toho ci kaviarenia, alebo veľmi slušný niekoľko hviezdičkový hotel. Aj vsade po Slovensku. A ano, na Sk ludia maju peniaze. Len je narodny folklor vyplakavat.
No neviem, ja som presla dost krajin a miest a teda nikde som sa necitila menejcenne 🤷♀️ praveze vo velkomestach,
naposledy Pariz, som pozerala co si ludia dokazu dat na seba za handry, vkus nikde a zdalo sa mi ze cim otrhanejsi tym lepsi 😃
mozno si bola v krajine alebo na mieste, kde je zvykom prezentovat, ze na to maju (Balkan, Dubaj, Latinska Amerika, niektore modne mesta). Niekde to je styl zivota, ja mam pocit, ze smerom na zapad, tak cim bohatsia krajina, tym normalnejsie sa bohati obliekaju a necitia potrebu davat najavo, ze na to maju. U nas napr. ajtaci alebo doktori s mnohatisicovymi platmi, casto by to o nich nikto nepovedal, ze su bohati.
Chyba ti ku šťastiu "mať na to"?
Ja som žila v 4roch štátoch okrem Slovenska a vieš čo? Najdôležitejšie je mať zdravie... znie to ako klišé, ale je to tak... teraz som 9ty rok v Nemecku. Ľudia sa tu majú finančné dobré, ale toľko ľudí s rakovinou som ešte nevidela.
Moja skusenost. Mali sme v Presove vianocny vecierok a na vecierku bolo asi 20 ludi z Rakuska - nas zamestnavatel. My slovaci sme boli nahodeni ako zo skatulky a o rakusanoch radsej pomlcim.
@stanulienkat nemyslim hotely, nebola som na Simaku, ak mas toto na mysli, normalne v centre v kaviarni. Proste to zacinaju byt bezne ceny, sle stale mi to pride ustrelene. Neviem, kedy som naposledy mala kavu za 1,40 na slovensku. Par rokov dozadu v taliansku na stojaka pri bare stali espressa euro, myslim, ze aj dnes by sa tam nasli take podniky, u nas mozme snivat. Ked za obycajne espresso pytaju skoro tri eura bezne v podnikoch, zda sa mi to vela v porovnani s inymi statmi, kde je pomer platy/ceny uplne iny, ako u nas
Ja zijem vo Švajčiarsku a tu 80% naozaj bohatých ľudí chodia oblečený ako bezdomovci. Nechápem tvojmu zmýšľaniu
@majlo1234 nie. Chodim na kavu casto. Mozno v Eurovea na terase ano. Ale niekoľkokrát do týždňa chodím do centra Bratislavy, vždy ina kaviareň. Vôbec to nie je cenovo ako píšeš.
@stanulienkat Závisí akú kávu zvykneš piť. Viedenska, late či kapucin tam už tie ceny idú cez 4 eurá. Luxusná káva v plastom kelimku s morskou vilou stojí ešte viac.
Čítam knihu o Warrenovi Buffetovi, miliardárovi, ktorý už aj keď mal na účte milióny či miliardy dolárov, žil v obyčajnej štvrti strednej triedy, chodil v saku a kravate, ktoré vyzerali značne opotrebovane a keď sa zjavil takto ohaknutý v spoločnosti naj americkej smotánky, tak sa mnohí chytali za hlavu. Stačilo však, že otvoril ústa, začal hovoriť o tom, v čom bol doma a ľudia ho počúvali a rešpektovali. Chápem, že človek sa môže v istých situáciách cítiť menejcenne, ale to vypovedá len o tom akú mienku mame my sami o sebe. Zapracuj na sebe, na svojej sebalaske, sebahodnote. Ak chces nosit značkové handry, lebo sa ti páčia a urobi ta to šťastnou tak ich nos a rob vsetko preto aby sisi to mohla dovoliť. Ale rob to kvoli sebe, nie kvoli tomu, aby ini kyvkali hlavami a otáčali sa za tebou ze si ako zo škatuľky…
@katka700 preso s mliekom, capuccino-centrum Ba pod Michalskou podniky cca 2,50-2,80e. La Putika cca 2,50. Vespa 1,60e, capucino 2,40e. Hotel Devin-vyborna syta kava do 4e. Na Obchodnej detto. Ruzinov, Dubravka detto. Su aj nad 4e-nezvyknem chodit. V nakupakoch, Martinus preso cca 2e.... Latte, Viedenska chodi cez 4e-to nemam rada. Ale kava v Ba je aj za normalne ceny.
@stanulienkat 1,40€ za kávu z automatu v obchodnom centre, nie? Stredné Slovensko a obyčajná káva v bežnej cukrárni 2,5-3€, lepšia kaviareň, cukráreň 5€.
@ekira1 jezis maaaria..citajte, co pisem. Ziadny kelimok. Vespa, La putika, kaviarne pod Michalskou. A áno ceny píšem priemerne okolo 2,50 kapučíno okolo 3-3,50e. Nechodím do vychytených luxusných hotelov, chodím do priemernej kaviarne.
A mne prídu zasa značky na oblečení ako čistá sedlačina 😁 radšej si nakupim v sekáči pár pekných lacných kúskov v mojom štýle, ako sa opičiť so značkou cez celé tričko aby som ukázala akú mám životnú úroveň.. veď to je smiešne.
@zmrzlinka2021 zo slovenskych beznych platov sa asi na Kubu nedostanem, podotykam beznych, myslela som to tak, ze kazda praca by mala byt adekvátne a slušne zaplatena, nielen, aby cloveku vyslo na zakladne potreby, nie kazdy moze byt itčkar, doktor, alebo poslanec, (priklad) jasne, ze su medzi ludmi rozdiely, najma na vychode je to bieda aj ked mas vzdelanie a pracu, za ktoru by si v zahranici dostala xyz viac
@mamickalisticka presne, a väčšinou tí ktorí nemajú na konte veľa majú potrebu ukazovať s veľkými nápismi že majú 😅
@konikmodry111 minule som videla video mladeho chlapca čecha, ako bol u plne uneseny, ze dal sa jeansove kratasy, tricko a mikinu "len" 3000 eur 🙈 len za to, ze na handrovom tricku bol Balenciaga napis a na frote mikine maly trojuholnik s napisom Prada, akoze klobuk dole, ze ako youtuber si takto pekne zarobil, ale ked si predstavim, ze mohol slusne investovat radsej
Znie to tak, že si bola v Škandinávii, trafila som sa?
Tak ale zivotna uroven sa nemeria v akych znackach si oblecena a kolko luxusnych obchodov sa nachadza v tvojom okoli.
Mne su napr.tieto veci ako handry uplne ukradnute, v zahranici sa necitim nijako chudobne. A ostatne ceny +/- ako u nas. Pravda na jesen vo Svajciarsku som dvihla obocie nad cenami potravin ale tak ani v Tatrach to nie je o moc lacnejsie.
@zmrzlinka2021 skor mensia cast,zvysok musi ratat ci da prachy na lieky ci na jedlo..
Ja som sa mala možnosť pri praci stretnut s reálnymi milionármi. A ok, majú veľké vily, dokonca jeden doma hospodyňu z Thajska, drahsie auta, ale nie všetci sa obliekajú v najnovších kolekciách svetových dizajnérov a aj mna to šokovalo, že jeden nemenovaný, verejne znamy boháč s jachtami v Stredomorí a apartmánmi po celej Európe (sťažoval sa, že majetok mu robi len starosti, lebo treba platit ludi na ich udrzbu) mal fila tenisky tak za 40,eur a neznackové tricko 😀 dalsi nosili úplne bežne znacky ako Gant či dokonca kappa. Takze vôbec oblecenie nemusi odzrkadľovať veľkosť tvojho bankového uctu a práve takí ľudia, sa snažia tváriť nenapadne a neukazovať sa a niektorí sú aj extra šetrivi a na kavu sa nechaju pozvat 😀
minule som nad tým tiež premýšľala, že sú priepastné rozdiely. mám kolegyňu, Kanaďanku, a tá sa v bežnom rozhovore opýtala, že kam my Európania(Slováci) bežne chodíme na dovolenky. Lebo ona s manželom ...(majú už velké deti, tak chodia bez nich) a vymenovala niektoré ostrovy v Karibiku. Nuž povedela som jej, že my ako bežná rodina s troma deťmi sme radi ak nám raz do roka/ za dva roky vyjde Chorvátsko, prípadne raz za 3 roky nejaká Mallorka. A keď som si pomyslela na svoju susedu s mužom alkoholikom, že ten má zaťažko ju vziať s troma deťmi i do lesa na výlet. Ale toto je už o inom.
@kocurikpupcek ja som 13 rokov nebola pri mori, dost dlho mi trvalo nasetrit 🙈

@jovka Môžu, nie všetci, ale určitá časť áno. Lenže pre väčšinu je to zbytočne mrhanie peňazí.